• 16 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δύο λόγια για την κρατική τηλεόραση. Η Κυβέρνηση Σαμαρά την κατήργησε μέσα σε μία νύχτα επειδή έπρεπε κάτι να κάνει σε σχέση με τα αιτήματα της τρόικας. Την δημιούργησε από την αρχή, διορθώνοντας την κατάσταση. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονταν. Τον προηγούμενο Χειμώνα η Κυβέρνηση Τσίπρα κατήργησε την ΝΕΡΙΤ κι επανέφερε την ΕΡΤ. Όποιο κι αν είναι το όνομα της κρατικής τηλεόρασης, η ουσία είναι ίδια. Η τηλεόραση είναι του κράτους αλλά και της Αθήνας.

 

Αυτό το διάστημα βλέπουμε στις οθόνες μας (δίπλα στο λογότυπο της ΕΡΤ) τα δύο «ΑΑ». Σημαίνουν Απελευθέρωση της Αθήνας. Η επέτειος απελευθέρωσης της Αθήνας πρέπει να διαφημιστεί σε όλη την Ελλάδα. «Γυρίζουμε» στην αξέχαστη ΕΤ3, που επέστρεψε κι αυτή. Μπας και βρούμε εκεί το σωστό που αναζητούμε. Βλέπουμε σε ζωντανή μετάδοση τον νυχτερινό ημιμαραθώνιο της Θεσσαλονίκης. Εκεί που ήμασταν, εκεί επιστρέψαμε. Η ΕΡΤ των Αθηνών, η ΕΤ3 της Θεσσαλονίκης. Η υπόλοιπη Ελλάδα ας βολευτεί με αυτά.

 

Η πρώτη αντικυβερνητική εκδήλωση έγινε την περασμένη Παρασκευή από το ΠΑΜΕ έξω από το ΙΚΑ. Μια προσεκτική ματιά στην διαμαρτυρία για το ασφαλιστικό έδειξε ότι τα γνωστά πρόσωπα (του ΠΑΜΕ Καβάλας) κρατούσαν στα χέρια τους ολοκαίνουργιες σημαίες. Συμπέρασμα, το ΠΑΜΕ Καβάλας ανανέωσε τον εξοπλισμό του.

 

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας Χρήστος Ηλιάδης παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη τύπου προκειμένου να διορθώσει δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας. Σήμανε γενικό συναγερμό επειδή πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης άλλα αναφέρει κι εντελώς αντίθετα δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή το πρωί σε εφημερίδα. Ας πούμε ότι δεχόμαστε τη διαδικασία ως σωστή.

 

Ισχυρίζεται ο κ. Ηλιάδης- γνωρίζοντας το περιεχόμενο του πορίσματος-  ότι αυτός που το διέρρευσε ή το αλλοίωσε σκόπιμα ή δεν ήξερε τι διάβαζε. Δεκτό. Ποιος όμως το διέρρευσε; Ο Πρόεδρος αποκλείει το ενδεχόμενο η διαρροή να έγινε από τη Δήμαρχο. Έχει- μας είπε- άριστη συνεργασία μαζί της. Εννοούσε και το ότι την εποχή της πρόσφατης κρίσης (που η κ. Ιωσηφίδου μιλούσε εναντίον του), η Δήμαρχος του τηλεφωνούσε κι είχαν συνεργασία και συντονισμό. Ο κ. Ηλιάδης μπορεί να μην ήθελε αλλά στη συνέντευξη τύπου «φωτογράφισε» υπεύθυνη της διαρροής την πρόεδρο της Δημωφέλειας. Η οποία δεν φαίνεται να του έχει απαντήσει. Τουλάχιστον όχι ακόμη.

 

Δυστυχώς το πόρισμα δεν μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα αφού είναι χαρακτηρισμένο «εμπιστευτικό». Μόνο έτσι θα λύνονταν όλες οι απορίες μας. Όλα τα άλλα είναι εικασίες. Προς εσωτερική κατανάλωση. Η άμεση απάντηση του κ. Ηλιάδη δείχνει ότι δεν ανησυχεί από το πόρισμα. Όπως άλλωστε είπε ότι έγινε στο λιμάνι από το 1989 δεν ήταν έργο ούτε του Λιμενικού Ταμείου, ούτε του ΟΛΚ. Ήταν έργο υπουργείου.

 

Κάτι τελευταίο αλλά σημαντικό. Σε αυτή την ιστορία (όπου το δημόσιο αναζητά τις δικές του ευθύνες, αν υπάρχουν) εμπλέκονται οικονομικά συμφέροντα ιδιωτών. Μήπως κάπου εκεί πρέπει να αναζητήσουμε την απάντηση στο εύλογο ερώτημα «γιατί τόσος ντόρος με το νέο λιμάνι;». Από ένα σημείο και μετά τα περί Εσκί Καπού είναι η πρόφαση ώστε ο ντόρος να συνεχίζεται.

 

Κατά πάσα πιθανότητα υπηρεσιακός παράγοντας του Δήμου Καβάλας προσπάθησε να διευκολύνει τη διοίκηση και χωρίς να την ενημερώσει φέρεται να παρενέβη στην γραπτή παραίτηση του κ. Μιχάλη Λυχούνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι  υπάλληλος άλλαξε μια ημερομηνία αλλά ο αποχωρών αντιδήμαρχος το κατάλαβε. Ενημερώθηκε και η Δήμαρχος, με αποτέλεσμα η επίσημη ανακοίνωση των αλλαγών στη θέση των αντιδημάρχων ενώ ήταν έτοιμη να μετατεθεί για το τέλος της εβδομάδας. Όλα πήγαν πίσω μιας κι έπρεπε να γίνει το σωστό κι όχι το πλαστό!  Ύστερα απ’ όλα αυτά η κ. Δήμαρχος δικαιούται να σκέπτεται: Αν έχεις τέτοιους φίλους (που σε εκθέτουν), τι να τους κάνεις τους εχθρούς;

 

Με την ευκαιρία να διορθώσουμε πρόσφατη αναφορά μας στους νέους αντιδημάρχους. Ο κ. Ζήσης Μπόνιας (που θα αναλάβει αντιδήμαρχος Καθαριότητας) κατάγεται από τον Αμυγδαλεώνα αλλά κατοικεί στην πόλη της Καβάλας.

 

Ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής ξέρει καλά το θέμα του στρατοπέδου Ασημακοπούλου αφού το χειρίστηκε επί σειρά ετών. Μπορεί να μην το έλυσε αλλά έμαθε πολλά για τη διαδικασία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Διαβάζοντας το επίμαχο απόσπασμα της ομιλίας του κ. Καμμένου στη Βουλή, στις προγραμματικές δηλώσεις την προηγούμενη εβδομάδα, εντόπισε τα λάθη του υπουργού. Το κείμενο του κ. Σιμιτσή αναφέρει: Πώς τα κατάφερε πάλι ο αγαπημένος μου Πάνος Καμμένος μέσα σε μια πρόταση να κάνει τρία λάθη; Εκτός κι αν το έκανε επίτηδες, για να μας μπερδέψει.
1. ΠΡΩΤΟ ΛΑΘΟΣ. Χαρακτήρισε το Ταμείο Εθνικής Άμυνας “ταμείο που ανήκει στα ενεργά και στα εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων”. Λάθος απαράδεκτο για έναν ήδη εννιαμηνίτη Υπουργό Εθνκής Άμυνας. Το ΤΕΘΑ ενισχύει την αμυντική θωράκιση της χώρας (Ν. 4407/1929). Δεν δίνει μισθούς και συντάξεις στα στελέχη.
2. ΔΕΥΤΕΡΟ ΛΑΘΟΣ. Η ακίνητη περιουσία θα χρησιμεύσει για την ανέγερση οικιών για τους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Άρα δεν θα αποφέρει έσοδα. Αντίθετα, θα προκαλέσει έξοδα. Θεμιτά, βεβαίως, και αναγκαία για την εθνική μας άμυνα. Αλλά πόσες κατοικίες είναι απαραίτητες; Γνωρίζει ο Υπουργός;
3. ΤΡΙΤΟ ΛΑΘΟΣ. Θα γίνει διαγωνισμός στο διαδίκτυο, όπου οι προσφορές θα κατατεθούν μέσα σε πέντε μέρες. Νόμιμο δεν είναι (αλλά οι νόμοι αλλάζουν). Ηθικό και διαφανές το λες;

Περιμένω τις αντιδράσεις των βουλευτών μας. Παλιών και νέων. Όμως η ευθύνη πέφτει κυρίως στους παλιούς. Άραγε με πόσους βουλευτές άλλων περιοχών με το ίδιο πρόβλημα -την αξιοποίηση εγκατελειμμένων στρατοπέδων- έχουν μέχρι τώρα επικοινωνήσει;

 

Παραμένει στη θέση του το σπιτάκι του Δήμου Καβάλας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως εκλογικό περίπτερο από το κόμμα Το Ποτάμι. Κλειστό αλλά πάντα στην πλατεία Κρίτωνος Κονσουλίδη (παρά δίπλα από το τουριστικό περίπτερο). Ή ξέχασαν να το απομακρύνουν ή κάποιος στον Δήμο Καβάλας θεωρεί ότι οι εκλογές θα ξαναγίνουν σύντομα. Δεν το απομακρύνει γιατί θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί πάλι. Λέτε να ξαναέρχονται εκλογές; Λέτε να ψηφίσουν σε αυτό το σπιτάκι τα μέλη της ΝΔ τον επόμενο αρχηγό τους;

 

Ολοκληρώνεται το δημοτικό έργο στο 5ο Γυμνάσιο. Το συγκεκριμένο είναι 100% έργο Δήμητρας Τσανάκα. Παρέλαβε το πρόβλημα από τον κ. Σιμιτσή τον Σεπτέμβρη του 2014. Πρώτα ανακοινώθηκε ότι το σχολείο θα κλείσει για μια σχολική περίοδο. Μετά το έργο ωρίμασε με διαδικασίες ασυνήθιστα γρήγορες, δημοπρατήθηκε κι η εκτέλεση του άρχισε το Καλοκαίρι. Το σχολείο επαναλειτούργησε προ μηνός, τώρα τελειώνουν και οι εξωτερικές παρεμβάσεις. Μερίδιο στην επιτυχία –μεγάλο μάλιστα- έχει ο αντιδήμαρχος Φίλιππας Φιλιππίδης. Σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο έργο δεν είναι έργο του ΕΣΠΑ.

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μίλησε την Τετάρτη το βράδυ στη Βουλή, στο τέλος της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων. Βιάζονταν αφού χρόνος δεν υπήρχε πολύς στη διάθεση του. Πρόλαβε παρόλα αυτά να αναφερθεί στα κυκλώματα εμπορίας βίζας. Εννοούσε αυτά που εντοπίστηκαν στο Προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Για να διορθωθεί το πρόβλημα- όπως όλοι θυμούνται- «πάγωσε» στην αρχή της τρέχουσας θερινής περιόδου η έκδοση βίζας για Τούρκους που ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα (και στην περιοχή μας) διακοπές.

 

Αναγνώστες της Πρωινής παρατηρούν ότι λαμπτήρες τύπου led που τοποθετήθηκαν πλησίον του δημοτικού σχολείου του Προφήτη Ηλία δεν λειτουργούν. «Μάλλον κάηκαν, γιατί τόσο καιρό δεν τους αντικαθιστούν κι είμαστε στα σκοτάδια;» ρωτούν. Προωθούμε το ερώτημα στους αρμόδιους. Να το απαντήσουν δρώντας όπως πρέπει.

 

Σύμφωνα με τον Ξενοφώντα Κροκίδη στην πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης ο κ. Φιλιππίδης είπε: «Τα κάγκελα στους πεζόδρομους μπήκαν προσωρινά. Μπήκαν γιατί τα είχαμε». Δεν γνωρίζουμε αν όντως ειπώθηκε κάτι τέτοιο. Ο κ. Κροκίδης που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση ισχυρίζεται ότι αυτή ήταν η απάντηση του αντιδημάρχου όταν τέθηκε το θέμα με τα κάγκελα.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης