• 15 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ορισμένοι άνθρωποι λένε ότι δεν γνώριζαν το παραμικρό. Δεν είχαν ακούσει τίποτα. Εκφράζουν την έκπληξη τους αφού χθες το απόγευμα πρώτη φορά είδαν το πλοίο να φέρνει πρόσφυγες. Τους πρόσφυγες να βγαίνουν από το λιμάνι, ομαδικά να βαδίζουν προς το ΚΤΕΛ. Αλήθεια είναι ότι χθες το πλοίο ήρθε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. «Έπεσε» πάνω στην συνηθισμένη κίνηση της Τετάρτης. Χθες όλη η γνωστή μας διαδικασία είχε περισσότερους θεατές. Κάποιοι έπιασαν θέση στην αίθουσα επιβατών. Παρήγγειλαν καφέ, περίμεναν τα γεγονότα.

 

Άλλοι τάχα συμπτωματικά περπατούσαν στο λιμάνι. Κοντοστάθηκαν, άνοιξαν τα μάτια τους. Τα αφτιά τους. Όλοι όσοι χθες έβλεπαν πρώτη φορά τη διαδικασία, όλοι επηρεάστηκαν. Απογοητεύτηκαν. Στεναχωρήθηκαν. Τα πράγματα ήταν χειρότερα απ’ ότι περίμεναν. Οικογένειες με μικρά παιδιά, νέοι άνθρωποι κατά ομάδες, γυναίκες όλων των ηλικιών. Όλοι αυτοί συνεχίζουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι προς την Ευρώπη. Χωρίς να γνωρίζουν που πηγαίνουν, τι τους περιμένει, τι πραγματικά αναζητούν.

 

Χθες οι περίεργοι ήταν περισσότεροι αφού βόλευε η ώρα. Χθες φάνηκε ότι το μεταφορικό παιχνίδι «παίζεται» και στο παρακείμενο του λιμανιού πάρκινγκ. Μέσα στο οποίο περίμεναν τους επιβάτες (πρόσφυγες) περίπου 15 λεωφορεία. Μπορεί και 70 Ταξί περίμεναν κι αυτά, στην τριπλή σειρά τους. Υπήρξε μια ομαλή κατάσταση χθες στο λιμάνι. Φυσικά και μια δυναμική παρουσία εθελοντών, πολλών ρούχων και τροφίμων. Καλή οργάνωση ώστε να μοιράζεται αυτό που πρέπει εκεί που κάποιος ή κάποιοι το χρειάζονται.

 

Οι πρόσφυγες βγαίνουν προετοιμασμένοι από το πλοίο. Κάποιος κάτι τους έχει πει για την υποδοχή των Καβαλιωτών. Κάποιος άλλος τους έχει προμηθεύσει με εισιτήριο για το λεωφορείο. Ορισμένα πράγματα ακολουθούν τους κανόνες τους. Πρώτα η διανομή τροφίμων και ρούχων. Ειδικά στα ρούχα υπάρχει μια κάποια καθυστέρηση λόγω του ότι αναζητείται το καλύτερο στο πιο σωστό μέγεθος. Αμέσως μετά –με επιπλέον αποσκευές- κινούνται άλλοι για το τουριστικό λεωφορείο. Άλλοι βαδίζουν στο ΚΤΕΛ. Άλλοι ψάχνουν Ταξί. Επόμενη άφιξη το Σάββατο το απόγευμα. Όπου πάνω κάτω θα γίνουν τα ίδια.

 

Συνάντηση με την Δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα είχε το μεσημέρι της Τρίτης ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος. Από το Δημαρχείο έφυγε τρέχοντας! Ήθελε να προλάβει να φύγει πριν φθάσει σε αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης. Τον οποίο ήταν προγραμματισμένο να υποδεχθεί όχι στο Δημαρχείο αλλά στο γραφείο του, μία ώρα αργότερα.

 

Απαντώντας χθες σε σχετικές ερωτήσεις ο βουλευτής Κώστας Μορφίδης έκανε γνωστό ότι δεν θα πάρει αυτοκίνητο από αυτά που διαθέτει στα μέλη της η Βουλή. Δεν θα χρησιμοποιήσει –είπε- ούτε αστυνομικό. Την ίδια στιγμή οι νέοι βουλευτές της Καβάλας «πολιορκούνται». Πιέζονται. Από αιτήσεις, τηλεφωνήματα, προτάσεις ανθρώπων που θέλουν να εργαστούν σε αυτούς ως επιστημονικό προσωπικό. Αυτοπροτείνονται ακόμη και εντελώς άγνωστοι άνθρωποι σε σχέση με τους βουλευτές και την Καβάλα.

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης παρακολούθησε αρκετά το πρόγραμμα Άδωνι Γεωργιάδη. Προσήλθε με καθυστέρηση στη συνάντηση που ακολούθησε τη συνέντευξη τύπου, στα γραφεία της ΝΟΔΕ. Παρακάθισε στο δείπνο της Τρίτης, το οποίο ήταν κι αυτό παραθαλάσσιο. Αυτή τη φορά διάλεξαν Φλοίσβο στην Ραψάνη.

 

Ο ιδιώτης που άγνωστο πως, λειτουργούσε τα δημοτικά ουρητήρια στην Πλατεία υποστηρίζει ότι εκδιώχθηκε. Τα ουρητήρια έκλεισαν προσωρινά.  Τώρα ισχυρίζεται ότι αδικήθηκε. Κι όπως ήδη συζητείται, ανέθεσε σε δικηγόρο την υπόθεση αφού σκέπτεται να ζητήσει από τον Δήμο Καβάλας αποζημίωση!

 

 

=============================================================================

Ο Μιχάλης και ο Μπάμπης

Συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας. Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Μιχάλης Κεσόγλου ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την συνδικαλιστική παράταξη που ήταν πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Αναμενόμενο αφού ο κ. Κεσόγλου είναι εκ των βασικών στελεχών της τοπικής Λαϊκής Ενότητας. Κατόπιν τούτου οι εκπαιδευτικοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν στη διοίκηση του συλλόγου μόνο την κ. Νίκη Θεοδοσίου. Πόσο ακόμη, ο χρόνος θα το δείξει. Η κ. Θεοδοσίου προσπάθησε να μείνει ουδέτερη (όπως και ο σύζυγος της δημοτικός σύμβουλος Άρης Βέρρος) όταν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε. Σήμερα είναι στο κόμμα (αυτό τουλάχιστον φαίνεται), ασκεί κριτική ωστόσο στην μνημονιακή πολιτική που ακολουθεί.

Η είδηση αφιερώνεται στον αγαπητό φίλο κ. Μπάμπη Γαμβρέλη που αυτά τα θέματα τα παρακολουθεί στενά, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία στο τέλος θα διασπαστεί και η δημοτική παράταξη Συμπαράταξη των Πολιτών. Η πρόβλεψη Γαμβρέλη ισχυροποιείται με την προαναφερθείσα εξέλιξη. Όσο ο αγαπητός Μπάμπης θα ησυχάζει και θα εργάζεται στην όμορφη και τον Χειμώνα Θάσο, στην Καβάλα αυτό που θεωρεί αναπόφευκτο θα … προοδεύει. Κάτι τέτοιο μας φαίνεται (για να κάνουμε κι εμείς την πρόβλεψη μας).

 

Κάθε μέρα στο Δημοτικό Ωδείο

Όχι μόνο με τον Πέτρο Πετρόπουλο στο ΔΗΠΕΘΕ αλλά και με τον Μπάμπη Κουφατζή στο Δημοτικό Ωδείο φαίνεται να δικαιώνεται η κ. Δήμαρχος. Κάθε μέρα είναι στο Δημοτικό Ωδείο ο νέος πρόεδρος ενώ ο προηγούμενος (λόγω άλλων υποχρεώσεων) εμφανίζονταν όποτε μπορούσε. Χθες ο κ. Κουφατζής υπέγραψε δύο αποφάσεις που εκκρεμούσαν, σχετικά με δαπάνες του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου. Στο μεταξύ λύθηκε και το πρόβλημα της καλλιτεχνικής διευθύντριας, η κ. Κορίνα Βουγιούκα μπορεί να ελπίζει ότι θα πληρωθεί για την εργασία της. Ο Δήμος Καβάλας υπόσχεται επιπλέον χρηματοδότηση στο Ωδείο για το 2016, ενώ οι εκδηλώσεις τα Χριστούγεννα που ετοιμάζει το Ωδείο θα έχουν και εκπλήξεις. Σε κάποια ή κάποιες από αυτές το Δ. Ωδείο θα συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕ. Δηλαδή ο Πέτρος με τον Μπάμπη.

 

 

Διαβάστε επίσης