• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άγγελος Τσατσούλης υποστήριξε χθες- σε απάντηση διαφόρων σχολίων για τα όσα είπε στην ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων της KavalaExpo 2015- ότι ποτέ στα εγκαίνια της έκθεσης δεν δόθηκε ο λόγος στους βουλευτές της Καβάλας. Ο Μάρκος Δέμπας λίγο νωρίτερα απέρριψε τα περί σκόπιμης κριτικής Τσατσούλη προς την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Πέρσι ο κ. Τσατσούλης είχε χαρακτηρίσει ανεπιθύμητους τους βουλευτές της Καβάλας» μας θύμισε ο αντιπρόεδρος. Εννοώντας ότι πέρσι στα εγκαίνια της έκθεσης, για αυτή τη φράση στην ομιλία Τσατσούλη είχαν παράπονα οι τότε 3 βουλευτές της ΝΔ.

 

Ας μην μείνουμε στα πρόσωπα. Ούτε στη διαδικασία. Ας εντοπίσουμε το αρχικό, βασικό πρόβλημα. Σοβαρό πρόβλημα της αγοράς. Του ιδιωτικού τομέα. Παραπονείται σταθερά για την συνεχιζόμενη κρίση και τις συνέπειες της. Αυτό το παράπονο, αυτή  την πίκρα και την απογοήτευση ανέλαβε να εκφράσει σε κάθε ευκαιρία ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άγγελος Τσατσούλης. Αυτό έκανε το Σάββατο στην ομιλία του στην έκθεση. Αν είπε κάποια κουβέντα παραπάνω, κανένα πρόβλημα. Τα μέλη του Επιμελητηρίου (μικροί και μικρομεσαίοι επαγγελματίες του Ν. Καβάλας) τα λένε «σκληρότερα» από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας.

 

Επί της διαδικασίας. Οι βουλευτές θα μπορούσαν να απαντήσουν, να πουν δύο λόγια, να επηρεάσουν αισιόδοξα την εκδήλωση. Επειδή ποτέ κανείς από τους προηγούμενους δεν ήταν όσο έπρεπε σύντομος και περιεκτικός, ο φορέας αποφάσισε να τους «κόψει» όλους. Άδικο μα και αναπόφευκτο. Τους δίνει τον λόγο -μέχρι να μάθουν να μιλούν όσο πρέπει- μόνο στην πίτα τον Γενάρη. Υπομονή λοιπόν. Οι γιορτές δεν είναι καθόλου μακριά…

 

Η πρώην βουλευτής Καβάλας Αλεξάνδρα Τσανάκα άρχισε τα δικά της …όργανα. Έγραψε στο διαδίκτυο για τον έως πρόσφατα σύντροφο της στον ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μορφίδη: «Διαβάζω στην εφημερίδα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μορφίδης δηλώνει ότι “πολυ λίγο θα μειωθούν οι συντάξεις” . Μόνο 10% οι πρόωρες και 6% έχουν ήδη μειωθεί όλες. Ε πόσο είναι το πολύ; Να μας πει….».

 

Η κατάσταση θυμίζει ένα καζάνι σε προχωρημένη βράση. Η Κυβέρνηση επιλέγει να το αφήνει στη φωτιά. Προτιμά τα γνωστά προεκλογικά μοτίβα, συνεχίζει σε αυτά. Τι έγινε και δεν έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ, τη διαπλοκή, τις τηλεοπτικές άδειες, τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια. Μόνο που το συγκεκριμένο φαγητό- μεσημέρι και βράδυ- το χορτάσαμε… Έρχεται η ώρα του νέου ΕΝΦΙΑ. Πως αλήθεια θα πληρωθεί; Με την υπόσχεση ότι αμέσως μετά θα συζητηθεί το πρόβλημα του χρέους; Για πολλούς δεν θα υπάρχει (αμέσως μετά) ο απαραίτητος χρόνος. Στο μεταξύ θα έχουν «γονατίσει».

 

Ήρθαν το απόγευμα του Σαββάτου οι πρόσφυγες, βγήκαν από το πλοίο. Έψαχναν τρόπο να συνεχίσουν το ταξίδι τους, έψαχναν λεωφορεία και Ταξί. Αντί να τα βρουν, ήρθαν αντιμέτωποι με εθελοντές που τους πρόσφεραν τα πάντα. Φαγητό, νερό, ρούχα, παπούτσια. Ένας πρόσφυγας πήρε ότι χρειάζονταν. Αμέσως μετά έβγαλε να πληρώσει αυτόν που του τα έδωσε! Επέμενε μάλιστα. Ντε και καλά να πληρώσει!

 

Μια σκηνή που έγινε Σάββατο απόγευμα στο λιμάνι όπως ακριβώς την περιγράψαμε. Είδαν κι έπαθαν μέχρι να του εξηγήσουν ότι η βοήθεια στο λιμάνι της Καβάλας παρέχεται δωρεάν. Γιατί; Γιατί αυτή τη φορά το πλοίο φαίνεται ότι έφερε και καλοστεκούμενους οικονομικά πρόσφυγες. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από καιρό, το απόγευμα του Σαββάτου έφυγαν για τα σύνορα με τα Σκόπια αρκετά αυτοκίνητα Ταξί.

 

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Καβάλα, για την οποία ενδιαφέρεται σα να εκλέγεται εδώ. Εξ αυτού του λόγου έχει συχνή και στενή συνεργασία με τους βουλευτές Καβάλας. Υποσχέθηκε ότι θα μας επισκεφθεί την άλλη εβδομάδα. Συζητά με Εμμανουηλίδη- Μορφίδη- Παπαφιλίππου να μην έρθει με άδεια χέρια! Λέτε ο κ. Αλεξιάδης να μας ετοιμάζει κάποια ευχάριστη έκπληξη; Οι δικοί μας τον καθοδηγούν σωστά. Και τον προετοιμάζουν επίσης.

 

Τις επόμενες εβδομάδες ο εργολάβος τελειώνει με τα πεζοδρόμια στην οδό Ερυθρού Σταυρού. Τα μαζεύει και φεύγει. Δεν θα συνεχίσει στην οδό Βενιζέλου (όπου έχει μπόλικη δουλειά). Θα περιμένει πρώτα να πληρωθεί, μετά θα σχεδιάσει το β’ μέρος του ίδιου έργου.

 

 

 

Διαβάστε επίσης