μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η Δήμαρχος την Δευτέρα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του ΟΛΚ στη χθεσινή συνέντευξη τύπου μας είπαν το ίδιο πράγμα. Ενδέχεται ο Δήμος Καβάλας να αποζημιωθεί από το δημόσιο αναλαμβάνοντας την αρμοδιότητα ενός πολυσυζητημένου, πλησίον του λιμανιού χώρου. Της μεγάλης αποθήκης του κτιρίου του Τελωνείου. Πρόκειται για μια ευχάριστη έκπληξη. Μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί και να οριστικοποιηθεί, ο Δήμος Καβάλας επιβάλλεται να μας πει τι θα την κάνει. Πως θα την χρησιμοποιήσει. Ας μη ξεχνάμε ότι στον ίδιο χώρο μπήκε μόνο το Επιμελητήριο. Στις εκθέσεις του, τόσο 2006  όσο και το 2007.

 

Τότε είχε αποκαλυφθεί η δυνατότητα της μεγάλης αποθήκης, η οποία χρειάζεται στην υπηρεσία του Τελωνείου. Το δημόσιο θα βρει μια άλλη λύση για το Τελωνείο, θα παραχωρήσει την αποθήκη στον Δήμο Καβάλας αντί να τον πληρώσει για την δημοτική έκταση που χρησιμοποίησε στο νέο λιμάνι. Ναι αλλά τι θα την κάνουμε ακριβώς την αποθήκη του Τελωνείου αν και όταν γίνει δημοτική;

 

Επί του εύλογου ερωτήματος υπάρχουν πλήθος απαντήσεων και επιλογών. Τώρα που αρχίζουμε να πιστεύουμε (στην ικανοποίηση της πολυετούς διεκδίκησης), τώρα είναι η ώρα ο Δήμος Καβάλας να παρουσιάσει ιδέες που θα δικαιώσουν την επιμονή του. Ας μη ξεχνάμε ότι θεατρικά το ΔΗΠΕΘΕ έκανε θαύματα στο όμορο κτίσμα του Απεντομωτηρίου. Πολύ περισσότερο τώρα που θα βρεθεί (αν όλα πάνε καλά) με ένα κτίριο διπλάσιο ή τριπλάσιο του Απεντομωτηρίου.

 

Επέστρεψε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ο Μιχάλης Λυχούνας. Επέλεξε να καθίσει μακριά από τη Διοίκηση, ήταν… ήσυχο και καλό παιδί ως το τέλος. Του ξέφυγε μόνο μια γκριμάτσα αμφισβήτησης. Ήταν η στιγμή που η δήμαρχος δικαιολογούσε την πολιτική απόφαση ανανέωσης της συνεργασίας με τον Θ. Γκόνη. «Μας βοήθησε και για την υπόθεση της υποψηφιότητας στην Ουνέσκο του Αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων» είπε η κ. Τσανάκα. Γέλασε κι αμφισβήτησε ο Μιχάλης Λυχούνας. Αντίδραση που μάλλον δεν έγινε αντιληπτή από πολλούς μέσα στην αίθουσα.

 

Ακούγοντας χθες τις απόψεις και τις εξηγήσεις του πρώην Αντιδημάρχου καταλάβαμε τι θέλει να πει ο ποιητής. Ισχυρίζεται ότι προσπάθησε να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων, να διορθώσει διαχρονικά κουσούρια στο Δήμο Καβάλας μα δεν τα κατάφερε. Ναι, ως ένα σημείο έχει δίκιο. Από ένα άλλο σημείο και μετά παραήταν των λόγων ενώ πράξεις δεν υπήρξαν σχεδόν ποτέ. Καλώς ή κακώς ήταν αντιδήμαρχος Πολιτισμού περίπου ένα χρόνο. Προθέσεις καλές. Λόγια «πλούσια» που ακούγονταν ωραία στα αφτιά. Πράξεις ελάχιστες. Ίσως αυτό να «πλήρωσε» και να αντικαταστάθηκε τόσο νωρίς.

 

Καλόν είναι να φύγει χωρίς εντάσεις- καταγγελίες- παράπονα- γκρίνιες- οποιαδήποτε πολιτική εκδίκηση. Αν αυτό έχει σημασία, οι πολλοί προηγούμενοι «τέως και πρώην» αντιδήμαρχοι έτσι έπραξαν. Θύμωσαν όταν έμαθαν ότι αντικαθίστανται, στρέφονταν κατά του Δημάρχου. Ελπίζουμε ο κ. Λυχούνας να αποφύγει αυτές τις κουραστικές επαναλήψεις. Να δώσει ένα αξιοπρεπές τέλος σε ότι αλλιώς άρχισε.

 

Ακούσαμε τον Άρη Βέρρο (στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου) να ψάχνει την υπόθεση του πλυσίματος των κάδων από ιδιώτη. Λες και τώρα ανακάλυψε την Αμερική… Η κ. Δήμαρχος του απάντησε ότι αυτή η εργασία στηρίζεται σε (Καλοκαιρινή) απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Για τις συνεδριάσεις της οποίας η Συμπαράταξη Πολιτών έως πρόσφατα δεν έδειχνε ενδιαφέρον. Ο κ. Βέρρος έθεσε θέμα διαδικασίας, τέτοιες αποφάσεις ανάθεσης έργου – είπε- πρέπει να ψηφίζονται και στο δημοτικό συμβούλιο. Όλοι τον άκουσαν, ουδείς ασχολήθηκε με την συγκεκριμένη παρατήρηση.

 

Η κ. Τσανάκα είπε καλά λόγια στον Παράσχο Αγανικόλα προκειμένου να τον πείσει να μην παραιτηθεί. Δεν είναι η μόνη. Ο κ. Αγανικόλας και οι ψηφοφόροι της παράταξης του μπαίνουν στο … μικροσκόπιο όλων όσων σκέπτονται από τώρα τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Περίπου 2.000 ψήφοι (τον Μάη του 2014) «απελευθερώθηκαν». Ποιος θα σπεύσει να τους πάρει, να τους έχει μαζί του ως τις εκλογές του 2019;

 

Ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ του έργου «νέος δρόμος προς το Νοσοκομείο». Την Παρασκευή ο ανάδοχος προκάλεσε ζημιά στον αγωγό ύδρευσης. Η βλάβη αποκαταστάθηκε γρήγορα, η διακοπή νερού σε Άγιο Λουκά- ΔΕΠΟΣ ήταν έκτακτη αλλά μικρής χρονικής διάρκειας. Τελικά μέχρι να τελειώσει το συγκεκριμένο έργο θα τα δούμε όλα. Διακοπές ρεύματος, κυκλοφορίας αυτοκινήτων, νερού και ποιος ξέρει τι ακόμη…

 

Ισχυρές φωνές πολιτών αναδεικνύουν το νέο πρόβλημα. Στο λιμάνι, εκεί που έγιναν οι αγώνες εντούρο, παραμένουν παλιά ελαστικά και άλλα αντικείμενα. Όλα χρησιμοποιήθηκαν ως εμπόδια των μοτοσικλετών μα δεν απομακρύνθηκαν όταν το γεγονός ολοκληρώθηκε. Η εικόνα είναι εντελώς αρνητική. Οι εκπρόσωποι της Μοτολέσχης ως διοργανωτές του αγώνα πρέπει να λύσουν το πρόβλημα. Ο δε ΟΛΚ (μαζί με το Λιμεναρχείο) πρέπει να πιέσουν προς την ίδια κατεύθυνση.

 

Ακόμη δεν επανήλθε κι έχει (όπως όλα δείχνουν) τις πρώτες απώλειες. Ο λόγος για τη Δημοτική Αστυνομία. Δύο άτομα του προσωπικού της ενδέχεται να φύγουν την Καβάλα αφού επηρεάζονται από τις μεταθέσεις προσωπικού του Λιμεναρχείου. Πρόκειται για τη συνηθισμένη στο δημόσιο διαδικασία όπου ο σύζυγος μετατίθεται επηρεάζοντας και την σύζυγο (που μετατίθεται επίσης).

 

Για το τέλος του μήνα προσδιορίζονται οι ήδη γνωστές αλλαγές στη διοίκηση του Δήμου Καβάλας. Τότε θα αλλάξει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κτλ. Η κ. Κορίνα Χιώτη Πρασσά ασχολείται ήδη με το νέο της αντικείμενο (πολιτιστικές εκδηλώσεις), ο Δημήτρης Καζανίδης δεν μπόρεσε να πείσει τη Δήμαρχο να παραμείνει στη θέση του ενώ ο νέος αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ζήσης Μπόνιας απλώς περιμένει.

 

Θέατρο και στον Απόλλωνα. Οι πρώτες αφίσες παρουσιάζουν την παράσταση του Caveman να επιστρέφει στις αίθουσες, με νέο πρωταγωνιστή. Παραστάσεις το πρώτο 10ήμερο του Νοέμβρη. Καλή νέα θεατρική σεζόν στον Απόλλωνα.

 

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θόδωρο Μακαρίτη οι διαπραγματεύσεις με τη Δήμαρχο για την εφαρμογή του νέου κανονισμού πεζόδρομων κατέληξαν σε αδιέξοδο. Ενώ λύθηκαν όλα τα «ανοιχτά» θέματα, παραμένει αυτό της βάσης της κάθε ομπρέλας. Οι τέντες πάνω από τα τραπεζοκαθίσματα απαγορεύονται, οι ομπρέλες επιτρέπονται αλλά κάπου πρέπει να στηρίζονται. Η βάσης της ομπρέλας δεν έχει συμφωνηθεί. Ο Εμπορικός Σύλλογος θα συνεχίσει να προσπαθεί να πείσει την κ. Τσανάκα για την λύση που της προτείνει.

 

Οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν από τις χθεσινές εκδηλώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στην Καβάλα. Δεν ήταν ούτε στην δοξολογία, ούτε στην μικρή δεξίωση που ακολούθησε. Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο. Θυμόμαστε ότι οι προηγούμενοι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν προσέλθει (ενώ είχαν προσκληθεί) σε εκδήλωση των αστυνομικών υπαλλήλων. Για τις χθεσινές εκδηλώσεις πρόσκληση στους βουλευτές στάλθηκε.

 

Η έκθεση του Επιμελητηρίου έφερε Βαλκάνιους στην Καβάλα, ορισμένοι επισκέφθηκαν τη Δήμαρχο. Αντιγράφουμε από το facebook του Δήμου Καβάλας: Τους εκπροσώπους των δήμων Σαμψούντας της Τουρκίας και Λέσκοβατς της Σερβίας, υποδέχτηκε το πρωί η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα στο γραφείο της στο δημαρχείο. Από την Σαμψούντα ήταν ο αναπληρωτής δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος, ενώ από το Λέσκοβατς ήταν ο δήμαρχος της πόλης, ο αντιδήμαρχος που είναι και τοπικός βουλευτής και ο πρόεδρος του Ελληονοσερβικού Επιμελητηρίου. Οι ξένοι επισκέπτες που συνοδευόταν από τον αντιπρόεδρο του επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκο Δέμπα, βρίσκονται στην Καβάλα μια και εκπρόσωποι των επιμελητηρίων τους και επιχειρηματίες συμμετέχουν στην έκθεση του επιμελητηρίου Καβάλας Kavala Expo 2015. Οι συναντήσεις έγιναν σε θερμό κλίμα, ενώ ανταλλάχτηκαν δώρα και από τις δυο πλευρές.

Διαβάστε επίσης