μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Συνεχίζει σήμερα τις επαφές της στην Αθήνα η Δήμαρχος. Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει Υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα η κ. Τσανάκα θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου κ. Μαντούβαλο, που κι αυτός (όπως και ο Τρύφωνας Αλεξιάδης) κατάγεται από την Καβάλα. Στον κ. Μαντούβαλο η Δήμαρχος σκοπεύει να θέσει δύο θέματα. Το κτίριο του παλιού δικαστηρίου και την ακτή Καλαμίτσας. Χθες- πρώτη μέρα της επίσκεψης της στην Αθήνα- η κ. Τσανάκα ήταν κυρίως στην ΚΕΔΕ. Μαζί με δημάρχους άλλων πόλεων συνεννοήθηκε για κοινές κινήσεις προκειμένου χερσαίες ζώνες λιμανιών να γίνουν δημοτικές.

 

Σειρά πρόσφατων γεγονότων και πληροφοριών δείχνουν ότι αυτή τη φορά υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο. Η Δήμαρχος Καβάλας θεωρεί σίγουρη την παραχώρηση των αποθηκών στον Δήμο. Εκτιμά ότι το κτίριο του Τελωνείου σύντομα θα γίνει δημοτικό. Οι λόγοι αυτής της αισιοδοξίας αφορούν ότι προηγήθηκε στο νέο λιμάνι (υπόθεση Εσκί Καπού), το δημόσιο (υποστηρίζουν στο Δημαρχείο) θέλει δε θέλει θα παραχωρήσει το συγκεκριμένο ακίνητο για να ξεμπερδεύει με τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του. Θα εξασφαλίσει ταυτόχρονα την ομαλή συνέχιση του έργου στο νέο λιμάνι Καβάλας.

 

Σύμφωνα με αυτό το δεδομένο η κ. Τσανάκα κάνει αμέσως το επόμενο βήμα. Ζητά (από τον κ. Μαντούβαλο αλλά και τον κ. Αλεξιάδη) όλο το υπόλοιπο κεντρικό λιμάνι. Κι ότι περισσότερο πάρει. Όσο για το παλιό δικαστήριο, ισχύει προηγούμενη δήλωση της (η οποία δεν είναι τυχαία): «Για το παλιό δικαστήριο αν χρειαστεί μπορεί και να πληρώσουμε ώστε να περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου». Τέλος στην υπόθεση της ακτής Καλαμίτσα είναι πολύ πιθανό αυτή να παραχωρηθεί εκ νέου. Ίσως με καινούργιους όρους.

 

Π.χ. το δημόσιο να ζητήσει μερίδιο από τα έσοδα που έχει από την ακτή ο Δήμος. Η κ. Τσανάκα δεν διαφωνεί. Ένα μέρος των χρημάτων από τα ενοίκια καταστημάτων και την ανάπτυξη ομπρελών θα «πηγαίνει» στο δημόσιο. «Αυτό ίσως είναι καλό αφού με την εμπλοκή και του δημοσίου θα εισπράττουμε πιο σίγουρα τα χρήματα μας» λέει στους συνεργάτες της. Η Δήμαρχος Καβάλας αφού ολοκληρώσει σήμερα τις επαφές της στην Αθήνα, επιστρέφει το απόγευμα στην Καβάλα.

 

Όσο για το στρατόπεδο Ασημακοπούλου, λέγεται ότι υλοποιείται νέο πλάνο. Η Δήμαρχος φέρεται να προσέγγισε τους ΑΝΕΛ της Καβάλας προκειμένου αυτοί να την φέρουν σε επαφή με τον Ξανθιώτη Υπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη. Η κ. Τσανάκα προσπαθεί να φθάσει στον κ. Καμμένο μέσω του Σγουρίδη. Ο οποίος κ. Σγουρίδης παραμονές των εκλογών του περασμένου Σεπτέμβρη είχε ενημερωθεί για το Ασημακοπούλου κι είχε υποσχεθεί να βοηθήσει. Αυτή η ώρα φαίνεται ότι πλησιάζει.

 

Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε χθες ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής επιχορηγείται η Δημωφέλεια με το ποσό των 15.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά η δημοτική επιχείρηση θα τα διαθέσει για την πληρωμή προσωπικού που προσέλαβε ώστε να υλοποιηθούν προγράμματα μαζικού αθλητισμού.

 

Τα χθεσινά Νέα έγραφαν ότι οι Αμερικάνοι ετοιμάζονται να έρθουν στην Ελλάδα για να κάνουν επενδύσεις. Το ίδιο κείμενο αναφέρονταν στο πλωτό LNG με τον ακόλουθο τρόπο: «Ακόμη και έτσι πάντως, υπάρχουν τομείς που ενδιαφέρουν τους αμερικάνους, όπως ο τουρισμός, τα logistics (στο λιμάνι Θεσσαλονίκης), και η ενέργεια. Τρεις αμερικανικές επιχειρήσεις συζητούν με την ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη ή Καβάλα), ενώ ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί από πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ για θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη».

 

Το είπε πολλές φορές όσο ήταν στην Καβάλα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης. Το Υπουργείο ετοιμάζει διαδικασία αυτόματων και γρήγορων συμψηφισμών προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να διαγράψει χρέη των ιδιωτών αλλά και χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η απλήρωτη (από το β’ εξάμηνο του 2010) επιδότηση εργασίας. Όλο ακούμε αυτά τα σενάρια συμψηφισμών κι όλο παραμένουν ζητούμενο. Ίσως τώρα επί Τρύφωνα Αλεξιάδη να γίνουν πράξη.

 

Οι πρόσφυγες έρχονται στο λιμάνι της Καβάλας με τα πλοία. Αμέσως μετά αναζητούν τα τουριστικά λεωφορεία για τα οποία έχουν εισιτήρια (τα έχουν εκδώσει από τη Μυτιλήνη) προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους ως την Ειδομένη. Κάπως έτσι το ταξίδι από την Καβάλα για τα σύνορα με τα Σκόπια γίνεται κυρίως με τουριστικά λεωφορεία. Κάθε φορά και λιγότεροι είναι αυτοί που βαδίζουν ως το πρακτορείο του ΚΤΕΛ.

 

Ομάδα 7 νεαρών ατόμων από την Συρία ήρθε με το πλοίο στην Καβάλα προχθές βράδυ, περπάτησε ως το ΚΤΕΛ κι έμεινε εκεί όλη τη νύχτα. Χθες το πρωί κάποιοι από αυτούς βρήκαν χρήματα, πλήρωσαν το εισιτήριο για τη Θεσσαλονίκη. Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν δωρεάν. Συχνά το Υπεραστικό ΚΤΕΛ μεταφέρει δωρεάν πρόσφυγες που δεν έχουν χρήματα, ως τη συμπρωτεύουσα. Ενδιαφέρον για τους 7 συγκεκριμένου Σύρους έδειξαν προχθές το βράδυ και χθες το πρωί και ομάδες εθελοντών.

 

Ρωτήθηκε χθες ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κώστας Ευθυμιάδης για τις επόμενες επισκέψεις στην Καβάλα υποψήφιων αρχηγών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απάντησε ότι δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο. Κατά την εκτίμηση του και οι 3 θα έρθουν στην Καβάλα, μένει να μάθουμε το πότε. Ο κ. Μεϊμαράκης έχει ως βάση τη Θεσσαλονίκη, χθες ήταν στην Χαλκιδική. Είναι αρκετά κοντά στην Καβάλα αλλά ως τώρα δεν υπάρχει ανακοίνωση. Ο κ. Τζιτζικώστας μιλά πάντα για επίσκεψη το δεύτερο δεκαήμερο του Νοέμβρη, άγνωστα είναι τα σχέδια του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Ο Κώστας Παπακοσμάς με αφορμή την προχθεσινή παρέλαση θυμήθηκε τις προηγούμενες. Οι αναμνήσεις του «μπερδεύτηκαν» με σχόλια. Πολιτικά. Γράφει λοιπόν: «Πριν 4 χρόνια η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου σημαδεύτηκε με εκτεταμένα επεισόδια σε ολόκληρη την χώρα. Τα μέτρα της τότε κυβέρνησης, το μνημόνιο που ψηφίστηκε «προκάλεσαν» γιουχαρίσματα, διακοπή παρελάσεων προπηλακισμούς. Σκηνές , ντροπής . Τότε απαιτούσαν , οι σημερινοί κυβερνώντες, ακόμα και την κατάργηση των παρελάσεων. Σήμερα όλα αυτά αποτελούν ζοφερό, αλλά μακρινό παρελθόν. Πορευόμαστε με ευμάρεια γιορτάζοντας…με δόξα και τιμή τις εθνικές επετείους. Οι εξέδρες, φυσικά, δεν έχουν καταργηθεί και αυτονόητο οι εκπρόσωποι της Βουλής αλλά και της αυτοδιοίκησης ήταν πάνω σε αυτές. Φυσικά γίνανε και οι απαραίτητες δηλώσεις που εμπεριείχαν …ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας.Α. .. ξέχασα οι επίσημοι φορούσαν γραβάτες».

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μας ενημερώνει για την χθεσινή του δραστηριότητα: «Την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και την ουσιαστική ενημέρωση της από τον Υπουργό των Εξωτερικών κ. Κοτζιά, ζητούμε με σημερινή επιστολή μας, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουμε στην Επιτροπή. Με αφορμή και την επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα, ζητούμε πλήρη ενημέρωση για τα μείζονα ζητήματα εθνικής πολιτικής, με δεδομένο ότι υπάρχουν σε όλα τα κρίσιμα θέματα και μέτωπα της εξωτερικής μας πολιτικής πολύ σημαντικές εξελίξεις, ενώ ταυτόχρονα η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση έχει προφανείς σοβαρές συνέπειες για τη χώρα. Επί σχεδόν δέκα μήνες δεν έχει γίνει από την Κυβέρνηση οιαδήποτε ενημέρωση της Επιτροπής, παρά τις σημαντικές εξελίξεις και τα σχετικά αιτήματα της Αντιπολίτευσης. Έχει σωρευθεί κρίσιμη μάζα πολύ σοβαρών ζητημάτων Εξωτερικής Πολιτικής για τα οποία πρέπει να υπάρξει από την Κυβέρνηση επίσημη, ουσιαστική και σφαιρική ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, όπως απαιτείται από τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

 

Στο λιμάνι κυκλοφορούσε χθες το πρωί ο πρώην αντιδήμαρχος Καβάλας Κώστας Κουνάκος. Έχει αναλάβει την επίβλεψη μέρους του έργου των πλωτών εξεδρών. Όσοι ξέρουν τον Κ. Κουνάκο καταλαβαίνουν ότι με αυτόν στην επίβλεψη το συγκεκριμένο έργο θα γίνει όπως ακριβώς μελετήθηκε κι ακόμη καλύτερο.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης