μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ντάλα Καλοκαίρι οι φορείς του τόπου προσπάθησαν να ξεσηκώσουν τους κατοίκους όλου του Νομού Καβάλας. Υπήρχε λόγος σοβαρός. Η ΔΕΠΑ προωθούσε για τον κόλπο της Καβάλας μονάδα πλωτού LNG. Φυσικά και δεν μας είχε ρωτήσει. Όταν τα σχέδια της αποκαλύφθηκαν προσπάθησε τάχα να μας ενημερώσει. Τότε μάθαμε ότι το πλωτό LNG προορίζεται για τον κόλπο της Καβάλας, πλησίον της Νέας Καρβάλης. Τον Ιούλιο του 2014 στην κεντρική πλατεία έγινε συλλαλητήριο. Η επιτυχία του οποίου αποδεικνύεται τώρα. Τώρα που το σχέδιο αν και μελετήθηκε (ξοδεύτηκαν για αυτό αρκετά χρήματα), αποσύρεται. Το κράτος είτε θα συμμετέχει, είτε θα υιοθετήσει παρόμοιο επενδυτικό πλάνο στα «ανοιχτά» της Αλεξανδρούπολης. Ότι έχει σχέση με το LNG στην Καβάλα τέλειωσε. Ευχόμαστε, ελπίζουμε οριστικά.

 

Το είπε (με τον τρόπο του) προχθές ο ίδιος ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Πάνος Σκουρλέτης. Μίλησε για το LNG της Αλεξανδρούπολης, παραλείποντας την… σημαία της ΔΕΠΑ. Το Aegean LNG κάπου στη Βόρεια Ελλάδα. Έτσι το προσδιόριζαν γεωγραφικά. Εννοούσαν την Καβάλα, μα δεν τους πέρασε. Η Αλεξανδρούπολη το αποδέχεται αφού θα κατασκευαστεί μακριά από την ακτή, σε μια θαλάσσια περιοχή που δεν είναι επιβαρυμένη όσο η δική μας.

 

Ας χαρούμε κι ας πανηγυρίσουμε. Το διώξαμε το πλωτό LNG. Τους υποχρεώσαμε να υποχωρήσουν όταν κατάλαβαν ότι είμαστε αποφασισμένοι κι ενωμένοι. Σαφώς και προκύπτουν μηνύματα από αυτή την εξέλιξη. Είναι ότι ήδη αναφέραμε. Η αποφασιστικότητα και η ενότητα των παραγόντων, των φορέων, του λαού της Καβάλας. Μπροστά σε ένα τόσο συμπαγές μέτωπο ουδείς σκέπτεται να προχωρήσει. Αναδιπλώνεται αναζητώντας plan B. Σε αυτή τη περίπτωση τέτοιο υπήρχε. Της Αλεξανδρούπολης.

 

Ταυτόχρονα με όλα αυτά ακούμε τη Δήμαρχο να δηλώνει έτοιμη να υποχωρήσει στο θέμα των κάγκελων που στα καλά καθούμενα μας προέκυψαν εντός των πεζόδρομων. Δεν άρεσαν σε κανέναν, δεν ήταν αποτέλεσμα διαβούλευσης. Ήταν μια αυθαίρετη ενέργεια της διοίκησης. Θα την πάρουν πίσω. Θυμόμαστε πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου αντιδημάρχου Φ. Φιλιππίδη. Είχε πει (πάνω κάτω) ότι «τα είχαμε που τα είχαμε τα κάγκελα στην αποθήκη, είπαμε να τα χρησιμοποιήσουμε στους πεζόδρομους». Τόσο απλά, τόσο ρηχά. Τώρα τα κάγκελα θα επιστρέψουν στην αποθήκη ώστε να παραμείνουν εκεί. Τσάμπα έξοδα παραγωγής τους (ή αγοράς τους), μεταφοράς τους και τοποθέτησης τους στους πεζόδρομους…

 

Αυτή η στιγμή είναι η κατάλληλη. Αντιγράφουμε από το διαδίκτυο ανάρτηση του Γιάννη Τσεβρεμέ. Ασκεί κριτική στην Λαϊκή Ενότητα, την οποία ολόθερμα στηρίζει, για την παρουσία της στα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης. Το κείμενο Τσεβρεμέ είναι σημαντικό. Ότι αγαπάς του κάνεις καλοπροαίρετη αλλά σκληρή κριτική, αφού κατά βάθος θέλεις να το διορθώσεις. Το κείμενο αναφέρει: «Εχω να καταθέσω τα σχόλια μου τόσο για τα γραπτά κείμενα που βγάζει το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας κεντρικά, όσο και για τη διαδικτυακή μας παρουσία μέσω των ιστοσελίδων μας. Έχουμε και λέμε λοιπόν. Μπορεί όλα αυτά να φαντάζουν ασήμαντα αλλά δεν είναι. Ως γνωστόν, το μέσον είναι το μήνυμα! Κάποιον φιλόλογο ή από τον εκδοτικό χώρο δεν έχουν στο κόμμα; Επίσης, η ιστοσελίδα της Λαϊκής Ενότητας αλλά και της Iskra έχουν τόσο ξεπερασμένη αισθητική, ώστε να παραπέμπουν στις απαρχές του διαδικτύου. Εκτός αυτού δεν είναι καθόλου λειτουργικές και με τις γραμματοσειρές που χρησιμοποιούν (ιδίως η Iskra) μας βγαίνουν τα μάτια να διαβάσουμε κάτι ή το αφήνουμε στη μέση. Κάποιον ενημερωμένο σχεδιαστή ιστοσελίδων δεν έχουν; Αν είναι έτσι, να βοηθήσουμε εθελοντικά εμείς οι εκτός κέντρου και στους δύο παραπάνω τομείς. Κάντε κάτι, η εικόνα μας πρέπει να γίνει πιο ελκυστική. Όχι κείμενα ή ιστοσελίδες – ανθρωποδιώχτες».

 

Από το παράλληλο ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης γνώριζε για την έρευνα περί της κρουαζιέρας. Είχε ενημερώσει ότι Τρίτη βράδυ δεν μπορεί να είναι στη Καβάλα, στην ημερίδα για την παρουσίαση της. Ο κ. Παυλίδης απουσίαζε δικαιολογημένα. Οι άλλοι; Ο κ. Μαρκόπουλος δηλώνει ότι δεν προσκλήθηκε. Ο κ. Αμοιρίδης; Ή μήπως τον εκπροσώπησε ο προ προηγούμενος θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Παπακοσμάς; Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που υπάρχει στον τουρισμό, μπορεί να εκπροσωπήθηκε από τον κ. Παπακοσμά!

 

Ας μην περάσει απαρατήρητο. Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανέθεσε στα μέλη του Συνδέσμου Συντηρητών Καυστήρων «Ο Καυστήρ» την συντήρηση των καυστήρων στων Γυμνασίων και των Λυκείων. Άλλο Μαρία Φρατζεσκάκη, άλλο Νίκος Ξανθόπουλος.

 

Έπρεπε να γίνει μια έρευνα μεταξύ των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων. Θα βοηθήσει όσους στηρίζουν τις αφίξεις, επιμένουν ότι αυτός ο τουρισμός στηρίζει την τοπική οικονομία, την πόλη κι όλον τον Νομό. Διαβάζοντας τα συμπεράσματα, βλέποντας τα νούμερα και τα ποσοστά καταλαβαίνουμε την σημασία του τουρισμού κρουαζιέρας. Πλέον πείθονται κι οι… άπιστοι Θωμάδες. Όλοι αυτοί που υποβάθμιζαν, δεν ασχολούνταν, ακόμη και ειρωνεύονταν τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.

 

Παρατηρούμε ότι τα τελευταία χρόνια οι αφίξεις σταθεροποιούνται σε 20 με 25 ανά έτος. Το νούμερο μας φαίνεται μικρό. Δεν είναι. Ακούμε τα λόγια του Προέδρου Άγγελου Τσατσούλη, ανεβάζει τον πήχη στα 100 κρουαζιερόπλοια τον χρόνο. Από τα 25 έως τα 100 υπάρχει δρόμος μπόλικος. Αν πάντως συνεχίσουμε να ασχολούμαστε όπως τα τελευταία χρόνια, είναι σίγουρο ότι τα κρουαζιερόπλοια θα αυξηθούν. Κι ο τουρισμός επίσης.

 

Ο Μάκης Παπαδόπουλος ενεργοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τελευταία τα χρησιμοποιεί πιο συχνά. Εκεί ανάρτησε κείμενο (του) για το θέμα των πεζόδρομων. Την αφορμή την πήρε συμμετέχοντας στη σύσκεψη που έγινε στο Επιμελητήριο την περασμένη Δευτέρα το μεσημέρι. Γράφει λοιπόν: «Χρήσιμη η χθεσινή σύσκεψη για τους πεζόδρομους στο Επιμελητήριο. Μίλησαν οι επαγγελματίες, είπαν τα παράπονά τους, ζήτησαν ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ από τη διοίκηση του Δήμου. O Δήμος χρειάζεται να διευκολύνει τους επαγγελματίες, όχι να συμπεριφέρεται τιμωρητικά απέναντί τους. Η Δήμαρχος Καβάλας έχει την αρνητική πρωτιά να είναι η μόνη στην Ελλάδα που συμπεριφέρεται τόσο εχθρικά απέναντι στους τοπικούς επιχειρηματίες και που τους δημιουργεί συνεχώς προβλήματα. Κάποιοι είπαν μάλιστα πως μετάνιωσαν που συμμετείχαν στις συσκέψεις με τη Δήμαρχο, γιατί έτσι νομιμοποίησαν τις τελικές αποφάσεις της που στρέφονται ενάντια στα ίδια τους τα μαγαζιά…

Στη δική μου τοποθέτηση ανέφερα πως είναι ευθύνη του Δήμου να βάζει τους κανόνες και να φροντίζει για την ορθή χρήση των πεζοδρόμων προς όφελος όλων, πολιτών, τουριστών, επαγγελματιών. Ακόμη και με τα Άτομα με Αναπηρία υπάρχει πρόβλημα, καθώς οι ρυθμίσεις του νέου κανονισμού έρχονται σε αντίθεση με την υφιστάμενη χωροθέτηση των ειδικών διαδρομών ΑμεΑ. Αναφέρθηκα επίσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δύο πολύ σημαντικές υποδομές για τον Δήμο μας, η Δημοτική Αγορά και η Δημοτική Λαχαναγορά, προβλήματα που τα γνωρίζει η διοίκηση του Δήμου και της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Πρότεινα τέλος σε όλους τους συλλογικούς φορείς να διοργανώσουμε μία εκδήλωση «αποενοχοποίησης» της επιχειρηματικότητας, ώστε ο κόσμος να καταλάβει ότι οι επιχειρηματίες είναι εκείνοι που φέρνουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Οι επαγγελματίες δεν είναι εγκληματίες, είναι άνθρωποι του μόχθου που συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία με θέσεις εργασίας. Ο ρόλος του Δήμου, αλλά και των υπολοίπων κρατικών υπηρεσιών είναι να υποστηρίζουν και όχι να υπονομεύουν την επιχειρηματικότητα».

 

Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι έτσι ήταν τα πράγματα την Δευτέρα το μεσημέρι (που μπορεί να ήταν), την Τρίτη το πρωί όλα άλλαξαν. Σε μια νέα συνάντηση (αυτή τη φορά στο Δημαρχείο) έγινε διάλογος συγκεκριμένος, στη διάρκεια του οποίου η Δήμαρχος συνεχώς υποχωρούσε. Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν ο μόνος που καταψήφισε τον νέο κανονισμό πεζοδρόμων όταν αυτός απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο. Πολλές φορές εξήγησε τους λόγους. Τον καλούμε να δει το θέμα όχι από μία αλλά απ’ όλες τις πλευρές τους. Σε αυτόν τον… χορό εκτός από τους επιχειρηματίες καταστηματάρχες (που σαφώς και πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής και της κρίσης) χορεύουν κι άλλοι. Π.χ. οι πεζοί.

 

Τώρα που η Δήμαρχος απουσιάζει, την αντικαθιστά ο πρώτος τη τάξη αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου. Ο οποίος είναι ακόμη περισσότερες ώρες στο Δημαρχείο από χθες έως και αύριο. Οι συνεργάτες της κ. Τσανάκα σχολιάζουν: «Κατά ένα περίεργο τρόπο όταν απουσιάζει η Δήμαρχος δεν γίνεται απολύτως τίποτα». Ευχόμαστε αυτή η σύμπτωση να συνεχιστεί. Κατά τα άλλα όχι μόνο ο κ. Φιλόσογλου αλλά όλοι οι αντιδήμαρχοι είναι αυτό το διάστημα σε αυξημένη ετοιμότητα. Κι ας μη γίνει τίποτα.

 

Πεδίο δόξης λαμπρό για αντιπολίτευση τώρα που ο Υπουργός Φίλης αμφισβήτησε (στα καλά καθούμενα) την γενοκτονία των Ποντίων. Ήδη ο Μανώλης Φρατζεσκάκης γράφει εναντίον του Υπουργού Παιδείας: «Ανθελληνική ,προκλητική και εθνικά επικίνδυνη η θέση Φίλη για την γενοκτονία των Ποντίων.Το γεγονός δε ότι αυτή εκφράζεται από τον υπουργό παιδείας την καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη για τα εθνικά μας πιστεύω.Με προβληματίζει ακόμη ότι η θέση εκφράστηκε την ημέρα γέννησης του ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ και λίγες ημέρες μετά την 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ αλλά και την 29η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ημέρα των αγνοουμένων Κυπρίων !!!Αντί ο «Έλληνας» υπουργός της παιδείας να κάνει αναφορά για το τι σημαίνουν για τους απανταχού Έλληνες οι συγκεκριμένες ιστορικές ημερομηνίες επέλεξε να υποβαθμίσει την γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους. Η μη αποπομπή του από την κυβέρνηση σημαίνει ότι η θέση του είναι και θέση του Τσίπρα».

 

Διαβάστε επίσης