μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το Σάββατο επέστρεψε από την Γερμανία η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα. Όπως είπε χθες – μιλώντας στο ράδιο Πρωινή- της έκανε εντύπωση το ότι στο Βερολίνο οι κάδοι απορριμμάτων είναι όλοι υπόγειοι. Στην Καβάλα οι αντίστοιχοι κάδοι είναι τοποθετημένοι στο πεζοδρόμιο, μέσα ή δίπλα στους δρόμους. Υπόγεια είναι κάποια κολωνάκια που εμποδίζουν την είσοδο αυτοκινήτων στους πεζόδρομους. Τα οποία δεν λειτουργούν. Ή όταν λειτουργούν, δεν λειτουργούν όπως πρέπει. Τα λέμε «βυθιζόμενα κολωνάκια» κι είναι πάντα βυθισμένα. Δηλαδή εκτός λειτουργίας.

 

Φέρνουμε στο μυαλό μας την πρόοδο όπως η κ. Δήμαρχος μας την περιέγραψε. Κάδοι απορριμμάτων μέσα στη γη, που πάντως εξυπηρετούν κανονικά τις ανάγκες μιας μεγαλούπολης όπως η πρωτεύουσα της Γερμανίας. Αναφέρουμε μια άλλη εικόνα. Τοπική και χθεσινή. Χθες το πρωί στην Καβαλίτσα (μας) εποχικός δημοτικός υπάλληλος καθάριζε από τα συνθήματα των σπρέϊ τον τοίχο του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το ΔΗΠΕΘΕ. Άδικα. Μόλις το ντουβάρι ασπρίσει, το επόμενο κιόλας βράδυ θα φιλοξενήσει τα ίδια. Συνθήματα για τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και το άδικο κράτος των Αθηνών.

 

Επί της ουσίας η κ. Τσανάκα γύρισε από το Βερολίνο με άδεια χέρια. Οι θεωρίες των Γερμανών αποδείχθηκαν κι αυτή τη φορά δώρο- άδωρο. Ήρθε όμως στην Καβάλα, στην πόλη στην οποία είναι η επικεφαλής, για να αποκτήσει η καθημερινότητα της δράση. Μικρής σημασίας τα θέματα της καθημερινότητας, κατάσταση προτιμότερη από την ζωή- ευθεία γραμμή των Γερμανών. Αυτοί ζουν για να δουλεύουν. Εδώ ζούμε για να δουλεύουμε ο ένας τον άλλον.

 

Με τον τρόπο τους οι εκπρόσωποι των αγροτών μας είπαν χθες ότι στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης, στην πλατεία Καπνεργάτη, θα συμμετέχουν και τρακτέρ. Τα οποία θα έρθουν στο κέντρο της πόλης αλλά δεν θα κλείσουν δρόμους. Πιθανόν μαζί τους να έρθουν και κάποια άλλα αγροτικά μηχανήματα. Την Πέμπτη στου Καπνεργάτη θα γίνει του… έλληνα αγρότη. Τα σημαντικά ωστόσο τα αφήνουν να πλανώνται αόριστα στην ατμόσφαιρα για την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Με μια κουβέντα του ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Νίκος Δημόπουλος είπε όλη την αλήθεια. «Θα κάνουμε τις γνωστές κινητοποιήσεις γιατί αλλιώς ουδείς συγκινείται» τόνισε. Εννοεί το παραδοσιακό κλείσιμο δρόμων από τρακτέρ. Ας ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας το χρονοδιάγραμμα. Την Πέμπτη στου Καπνεργάτη. Την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα και μετά βλέποντας και κάνοντας. Αν η Κυβέρνηση υποχωρήσει όλα θα σταματήσουν. Αν επιμείνει και νομοθετήσει σε βάρος των αγροτών, μπλόκα στους δρόμους.

 

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Όχι μία, πολλές φορές. Όταν στην Γερμανία ψάχνουν τρόπους να καινοτομήσουν, να αλλάξουν, να βελτιωθούν εδώ στην Ελλάδα βολευόμαστε με τα ίδια και τα ίδια. Το μόνο που αλλάζει είναι η Κυβέρνηση. Αυτό που δεν αλλάζει κι ακόμη επικρατεί είναι η μνημονιακή πολιτική. Την οποία στην χώρα επιβάλλουν οι συνήθεις ύποπτοι. Δηλαδή οι Γερμανοί.

 

Νωρίς το πρωί της Κυριακής οι εργαζόμενοι του εργολάβου (που ανέλαβε το έργο της καθαριότητας στο κεντρικό λιμάνι) καθάριζαν τα πολλά σκουπίδια. Προέρχονταν όλα από την προηγούμενη μέρα. Από την άφιξη των προσφύγων και την διανομή σε αυτούς ανθρωπιστικής βοήθειας. Δύο άνθρωποι έπρεπε να καθαρίσουν ένα γήπεδο γεμάτο πολλά σκουπίδια. Πρόλαβαν αλλά μία ακόμη φορά έκαναν τρομερή προσπάθεια.

 

Η καθαριότητα του κεντρικού λιμανιού πρέπει να ενισχυθεί μιας και τα δεδομένα άλλαξαν. Πλέον στο λιμάνι βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι. Ο διαγωνισμός για τον καθαρισμό της περιοχής έγινε υπό διαφορετικές συνθήκες. Ο ΟΛΚ πρέπει να αποδεχθεί την αλλαγή δεδομένων, να πληρώσει τον εργολάβο για να διαθέσει (στις κρίσιμες μέρες και ώρες της εβδομάδες) περισσότερο προσωπικό.

 

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου διαθέτει ποσό 250 ευρώ σε τοπική εφημερίδα για να διαφημίσει την (πρόσφατη) γιορτή του κάστανου. Έλεγξε αλήθεια η κ. Πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης αν αυτή η εφημερίδα εκδίδεται, αν όντως κυκλοφορεί και διαφημίζει την εκάστοτε γιορτή που οργανώνεται στον Νομό Καβάλας; Πολύ αμφιβάλλουμε ότι έγινε έλεγχος. Ο έλεγχος άλλωστε θα φανέρωνε όλη την αλήθεια.

 

Με καθυστέρηση λίγων ημερών δημοσιεύουμε επιστολή του πρώην Δημάρχου Κωστή Σιμιτσή, απάντηση σε σχόλιο της στήλης: «Στη στήλη “Μικρά Πρωινά” σχολιάζετε ότι ως δήμαρχος δεν έδωσα σημασία στο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας. Ισχύει το αντίθετο. Παραβρέθηκα στις περισσότερες συνεδριάσεις του ενώ επισκέφθηκα πολλές φορές το Συμβούλιο της Καρβάλης, των Κρηνίδων, του Αμυγδαλεώνα και του Ζυγού. Σε σοβαρά θέματα παρίστατο και ο αρμόδιος

αντιδήμαρχος. Παράλληλα, με εισήγησή μου ανατέθηκε στο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας η λειτουργία  του Δημοτικού Παντοπωλείου. Τα μέλη του, όλων των παρατάξεων, ασχολήθηκαν με αυταπάρνηση και αφοσίωση βοηθώντας στην αντιμετώπιση του προβλήματος της φτώχειας στην πόλη μας».

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπεύθυνος της προεκλογικής προσπάθειας του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Καβάλα ορίστηκε (από τον ίδιο τον υποψήφιο πρόεδρο της ΝΔ) ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Κουφατζής. Κατά κάποιο τρόπο ο κ. Κουφατζής είναι σε ανώτερη θέση από τον ακούραστο υποστηρικτή Τζιτζικώστα κ. Γιάννη Πουρσαϊτίδη. Η απόφαση για τον Μπάμπη Κουφατζή πάρθηκε προχθές που ο κ. Τζιτζικώστας ήταν στην πόλη μας.

 

Στην συγκέντρωση των Ποντίων στην Αθήνα, όπου έγινε το γνωστό επεισόδιο με θύμα τον κ. Κουμουτσάκο, συμμετείχε και ο πρώην βουλευτής Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης. Έμεινε μακριά από το θλιβερό επεισόδιο και μετά έγραψε στην ιστοσελίδα του: «Έχουμε φτάσει στο σημείο Υπουργός να διαγράφει μονοκονδυλιά ένα από τα τραγικότερα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα απ’ ό,τι κανείς θα περίμενε. Ανταποκρίθηκα και εγώ με τη σειρά μου στο κάλεσμα των Ποντίων συμπολιτών μας».

 

«Σκληρή» γλώσσα για το επεισόδιο Κουμουτσάκου χρησιμοποιεί ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Αναρτά φωτογραφία νεαρού, την ώρα που χτυπά τον βουλευτή και γράφει: «Αυτό το τυπάκι δεν είναι διαμαρτυρόμενος Πόντιος συμπολίτης μας που τρελάθηκε επειδή δεν έβρισκε πουθενά τον Φίλη και ξέσπασε όπου λάχει. Ούτε βέβαια είναι ένας απλός “αγανακτισμένος”. Είναι ένα σεσημασμένο εγκληματικό στοιχείο, με ανάμειξη σε εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου.Ένα απόβρασμα το οποίο έχει και γνωστή και δεδομένη πολιτική ταυτότητα. Νεοναζί και Χρυσαυγίτης. Πήγε στην εκδήλωση για να τραμπουκίσει και όρμησε όταν του είπαν “όρμα Τζακ”, σε κάποιον που ήταν μόνος του και αφύλακτος, γιατί απλά δεν έβρισκε κανένα λόγο να πάει σε συλλαλητήριο συμπαράστασης με συνοδεία ασφαλείας. Ποιοί του το είπαν ; θα το μάθουμε σύντομα. Μάλλον πολιτικοί ήταν και αυτοί. Αλλά για αυτούς δεν ισχύει το γνωστό σύνθημα».

 

Προετοιμάζοντας τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις ο Δήμος Καβάλας μαθαίνει τα νέα. Το δεύτερο τρενάκι που ήθελε να έχει στη διάθεση του κατά την περίοδο των εορτών μάλλον δεν θα υπάρξει. Ο ιδιώτης με τον οποίο ο Δήμος συνεργάστηκε και πέρσι φέρεται να επέλεξε την πρόταση που του έκανε ο Δήμος Παγγαίου. Τα καλά νέα αφορούν το Παγοδρόμιο. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι επιστρέφει στην κεντρική πλατεία της πόλης.

 

================================================================

Διακρίσεις

Πληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τόσο οι «εργολαβικοί» εργαζόμενοι στο εργοστάσιο των Λιπασμάτων όσο και της νέας εταιρίας Ελλαγρολιπ. Δεν πληρώθηκαν (ούτε χθες Δευτέρα) οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ (νυν ELFE). Έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι θα πληρωθούν άμεσα. Περιμένουν. Ταυτόχρονα απορούν. Τι να σημαίνει αλήθεια αυτή η σε βάρος τους διάκριση; Κατά πως φαίνεται είναι θέμα λίγων μόνο ημερών. Παρόλα αυτά προκαλεί προβληματισμό. Ειδικά σε όσους περιμένουν να πληρωθούν.

 

Συνέλευση

Σήμερα ή αύριο είναι προγραμματισμένη η συνέλευση των μελών της Λαϊκής Ενότητας Καβάλας. Η οποία δεν θα γίνει στο Στέκι της Νέας Πόλης. Ακούγεται ότι ο Δήμος Καβάλας ευχαρίστως διάθεσε στα μέλη του νέου κόμματος την αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Κάποτε αυτές οι συνελεύσεις πραγματοποιούνταν στο Στέκι. Χώρος από τον οποίο η Λαϊκή Ενότητα Καβάλας αρχίζει (όπως γράφαμε και χθες) να παίρνει αποστάσεις.

Εξ αυτού του λόγου είναι είδηση ότι την Κυριακή πήγαν στο Στέκι οι Ιωαννίδης- Σιτσάνης. Ανταποκρίθηκαν σε πρόσκληση της Συμπαράταξης Πολιτών, στην γραμματεία της οποίας συνεχίζουν να μετέχουν. Έβαλαν «δύσκολα», υπό την έννοια ότι έθεσαν το θέμα της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων. Πρωτοβουλία των προηγούμενων Κυβερνήσεων την οποία συνεχίζει η σημερινή. Πλην όμως ο Άρης Βέρρος δεν πάτησε την… μπανανόφλουδα. Χθες η Συμπαράταξη Πολιτών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά τα περιφερειακά αεροδρόμια να μείνουν στο κράτος.  Η ανακοίνωση αυτή γίνεται περισσότερο για λόγους εσωτερικούς της Συμπαράταξης και όχι για λόγους ουσίας.

Διαβάστε επίσης