μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Έως και 9 χρόνια είχε στη διάθεση της η Ελλάδα προκειμένου να «ωριμάσει», να εκτελέσει τα έργα του ΕΣΠΑ. Παρόλα αυτά δεν πρόλαβε. Τρέχει αυτό το διάστημα, τρέχει να προλάβει και να σώσει ότι σώζεται. Γνωρίζει ότι έργο του ΕΣΠΑ που δεν θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκέμβρη του 2015 μεταφέρεται στο νέο ΕΣΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο το περιεχόμενο του νέου ΕΣΠΑ μειώνεται, επηρεάζεται, η ευκαιρία που παρουσιάζεται (μία ακόμη για την Ελλάδα) περιορίζεται. Τα βλέπουμε στην πόλη και στον Νομό Καβάλας. Ότι δεν έγινε επί 9 έτη, πασχίζουμε να γίνουν μέσα σε δύο μήνες. Τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη.

 

Ευτυχώς ο καιρός είναι καλός. Σύμμαχος των έντονων τεχνικών εργασιών. Ωστόσο κάποια έργα (του ΕΣΠΑ) τα άφησαν στην τύχη τους. Οριστικά. Δεν έκαναν τίποτα για καιρό, αντιλήφθηκαν ότι για αυτά δεν υπάρχει ούτε η ελάχιστη σωτηρία. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι εκπρόσωποι των διαδικασιών (συνήθως οι υπηρεσιακοί παράγοντες) προσπάθησαν να δικαιολογηθούν. Χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν διάφορα επιχειρήματα: 1)Τα capital control του Καλοκαιριού 2)Τις αυστηρές διαδικασίες που στην Ελλάδα ήταν ακόμη αυστηρότερες 3)Τις ενστάσεις μεταξύ εργολάβων που διεκδικούσαν την εκτέλεση των έργων.

 

Με αυτόν τον τρόπο οι διαχρονικά ίδιοι εκπρόσωποι μας (όσοι ενώ οι Κυβερνήσεις αλλάζουν, παραμένουν στις θέσεις τους) μεταφέρουν αλλού τις ευθύνες της αποτυχίας. Η δε τοπική αυτοδιοίκηση τρομάζει μπροστά στο ενδεχόμενο να «φορτωθεί» υποχρεώσεις για όσα δεν έγιναν σωστά και έγκαιρα. Όταν η Ελλάδα δεν μπορεί να βάλει γκολ ακόμη και σε άδεια εστία, πως αλήθεια να ελπίζουμε; Το παράδειγμα του ΕΣΠΑ είναι χαρακτηριστικό. Δείχνει ότι ακόμη και τα έτοιμα λεφτά, ακόμη κι αυτά δεν μπορούμε να απορροφήσουμε. Κατόπιν τούτου είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

 

Βλέπαμε χθες αυτή αλλά και την άλλη πλευρά του ΕΣΠΑ. Ο καθένας μπορεί να τη συναντήσει. Αρκεί να ανέβει στην περιοχή του Αγίου Σίλα. Θα δει το κτίριο των πρώην ΚΑΤΕΕ που με χρήματα του ΕΣΠΑ μετατράπηκε σε ανοιχτή μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Δίπλα σε αυτό το θαύμα θα δει τους εργάτες να κατασκευάζουν πεζοδρόμια, στο έργο του δρόμου για το νέο Νοσοκομείο. Το πρώτο έργο έγινε κανονικά, χωρίς καθυστέρηση. Δεδομένου ότι υπήρξε χρόνος (κι αδιάθετα ποσά), συμπληρώθηκε με όσα δεν προβλέπονταν στην αρχική μελέτη. Το δεύτερο έργο έβγαλε την… ψυχή μας αλλά δεν τέλειωσε. Κι ούτε θα τελειώσει μέχρι τον Δεκέμβρη.

 

Αν υπάρχει υπομονή και χρόνος μπορεί ο αναγνώστης να κάνει μια βόλτα σε όλο το Νομό. Θα βρει μπόλικα έργα του ΕΣΠΑ να βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Είναι έργα για τα οποία κάποιοι πανηγύριζαν όταν ανακοίνωναν ότι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Που να ήξεραν που θα καταλήξει η συγκεκριμένη ιστορία. Και αυτή τη φορά αλλιώς τα φανταζόμασταν κι αλλιώς μας ήρθαν. Το χειρότερο; Λέμε ότι δεν φταίμε εμείς αλλά κάποιοι άλλοι.

 

Στις εκκλησίες της Ελλάδας, που είναι πολλές, σε αυτές αξίζει να απευθυνθούν οι αρμόδιοι. Να ανάψουν πολλά κεριά σε όλους τους Αγίους. Να κάνουν προσευχή για να  παραμείνει καλός ο καιρός ώστε να δουλεύουν όσοι τόσα χρόνια είχαν λόγους να μην εργάζονται σε έργα του ΕΣΠΑ. Κι ότι περισσότερο προλάβουμε. Τα άλλα τα βαφτίσαμε ήδη «έργα γέφυρες». Σιγά να μην δεν χάναμε την ευκαιρία να δώσουμε ένα ωραίο τεχνοκρατικό όνομα στην επόμενη διαδικασία. Τελικά, στην αποτυχία μας…

 

Στην σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα δεν θα είναι μόνο οι 22 Δήμαρχοι της Περιφέρειας ΑΜΘ. Εκεί κλήθηκαν να είναι και οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας. Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος θα ταξιδέψει στην πρωτεύουσα προκειμένου να παραστεί στην υπό τον κ. Κουρουπλή συζήτηση με θέμα τα απορρίμματα.

 

Ο ΟΛΚ έκανε ήδη ότι ζητούσαμε χθες. Υπέγραψε με τον ανάδοχο του έργου της καθαριότητας του κεντρικού λιμανιού συμπληρωματική σύμβαση για τον καθαρισμό των χώρων μετά την άφιξη πλοίου με πρόσφυγες. Αυτό είναι καλό. Δείχνει ότι στον Οργανισμό έχουν συνεχώς ανοιχτά και τα μάτια και τα αφτιά τους.

 

Δεν χρειάζεται να μας πουν ότι μεταξύ τους έχουν άριστη συνεργασία. Το καταλάβαμε και χθες, με αφορμή την συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Νοσοκομείο. Ο Χρήστος Κοπατσάρης και η Στέλλα Παπαδοπούλου κάποιες στιγμές μιλούσαν μαζί. Ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον. Στην ίδια πρόταση, έλεγε ο ένας τις μισές λέξεις κι άλλη τις υπόλοιπες. Κάποιες ώρες μπερδεύονταν αφού η φωνή του ενός «έπεφτε» πάνω στην άλλη. Τότε και οι δύο υποχωρούσαν και φτου από την αρχή. Στην ιστορία της πόλης δεν είναι πολλά τα παραδείγματα συνδιοίκησης.  Το συγκεκριμένο είναι με διαφορά το καλύτερο.

 

Ο Γιάννης Πουρσαϊτίδης παραμένει ο βασικός εκπρόσωπος Τζιτζικώστα στην πόλη. Υπεύθυνη για όλο το Νομό είναι η Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου. Ο δε Μπάμπης Κουφατζής ως καλός νομικός είναι ο εκπρόσωπος Τζιτζικώστα στην τοπική εφορευτική επιτροπή. Αυτά για να μην γίνονται παρεξηγήσεις κι αστεία.

 

Παραλειπόμενα από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα. Ο Νίκος Κιοσές επανήλθε μετά από μακρά απουσία, λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων. Κανονικά παρίστατο στη συνεδρίαση ο Φίλιππας Τσανακτσής που την προηγούμενη εβδομάδα νοσηλεύτηκε δύο μέρες στο Νοσοκομείο με γαστρεντερίτιδα. Πάντα παρούσα η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Φωτεινή Κόγια. Τελευταία η δήμαρχος της δείχνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Η κ. Κόγια είναι αντιπρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ αλλά και στην επιτροπή των εκδηλώσεων των εορτών. Συχνά στις συνεδριάσεις (δίπλα στον Χρήστο Ποτόλια) και ο Τάκης Βελισσάρης. Έτσι, για να μην αισθάνεται μόνος ο υποψήφιος Δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

 

Τέλος η ατάκα Σιμιτσή προς τη Δήμαρχο είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις συνεδριάσεις. Το οποίο παραμένει συναινετικό. «Χαίρομαι που είμαι στο μυαλό σας ή εσείς στο δικό μας» είπε ο πρώην στην νυν. Αφορμή ήταν πρόταση Σιμιτσή με την οποία συμφώνησε απολύτως η κ. Τσανάκα.

 

Επιστολή Κώστα Ευθυμιάδη

Από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Καβάλας κ. Κώστα Ευθυμιάδη λάβαμε την ακόλουθη αποστολή:

Με έκπληξη διάβασα στην 5Η σελίδα της Δευτεριάτικης  ΠΡΩΪΝΗΣ της 9ης Νοεμβρίου την κακοπροαίρετη και αυθαίρετη ερμηνεία που έκανε ο σχολιαστής σας για σημεία της επίσκεψης Τζιτζικώστα στα γραφεία της ΝΟΔΕ Καβάλας στις 6/11/2015.

Υπαινίχθηκε ο σχολιαστής αγένεια από την πλευρά μου, επειδή δεν  υποδέχτηκα τον κ. Τζιτζικώστα στην είσοδο των γραφείων της ΝΟΔΕ και ότι την ώρα που ο φιλοξενούμενος υποψήφιος Πρόεδρος σταμάτησε-αυτό παρουσιάζεται ευφάνταστα ως αμήχανη αντίδραση του κ. Τζιτζικώστα- μπροστά στο πορτρέτο  του Κ. Καραμανλή «εγώ είχα έντονη και σε διάρκεια χρόνου τηλεφωνική επικοινωνία με κάποιον».  Φυσικά η αλήθεια είναι διαφορετική. Πρώτον γνωρίζω καλά τις ποικιλίες της ευγένειας και της αγένειας και χρησιμοποιώ κατά κανόνα μορφές της πρώτης. Δεύτερον: ο κ. Τζιτζικώστας- με προγραμματισμένη την άφιξή του στα γραφεία της ΝΟΔΕ στις 11.00- έφτασε στις 11.30 -όπου τον περίμενα από τος 10.50-κάτι που με «ανάγκασε» να αντιμετωπίσω στο μεταξύ χρονικό διάστημα τρέχοντα θέματα, χωρίς πρόθεση υποβάθμισης ή άλλης σκοπιμότητας ως προς το πρόσωπό του. Τον κ. Τζιτζικώστα τον τιμώ με τον τρόπο που επιβάλλεται να τιμούμε τους

4 υποψηφίους Προέδρους της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και το μήνυμα αυτό το στέλ-νω με την απάντησή μου –που επιβάλλεται να δημοσιεύσετε στην ίδια στήλη-  στους Νεοδημοκράτες που από δημοσιεύματα πολλά και διάφορα πολλές φορές παρασύρονται και ανησυχούν.

 

Ένα στιγμιότυπο

Από το διαδίκτυο, την σελίδα της διασυλλογικής Κίνησης Καβάλας για την υποστήριξη Σύρων προσφύγων, αντιγράφουμε το ακόλουθο κείμενο:  Ένα στιγμιότυπο που θα θέλαμε να αναφέρουμε. Είναι αργά το απόγευμα, οι πρόσφυγες έχουν φύγει και δυο τρία άτομα κάνουμε απολογισμό. Πλησιάζει μια μηχανή της ομάδας ΔΙΑΣ και το ένα παλικάρι ρωτάει αν είμαστε από την ομάδα που βοηθάει τους πρόσφυγες. Αναρωτιόμαστε αν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα. «Όχι, κανένα πρόβλημα, σας ψάχνουμε γιατί βρήκαμε μια οικογένεια με τρία μικρά παιδάκια. Μπορείτε να κάνετε κάτι; Τα παιδιά είναι μικρά, κρίμα να μείνουν στο δρόμο, θα κρυώσουν». Μας οδήγησαν κοντά στην οικογένεια. Πλησίασε και μια δεύτερη ομάδα ΔΙΑΣ. Προσπάθησαν να βοηθήσουν στην συνεννόηση με την οικογένεια που τελικά παίρνει την απόφαση να φύγει για τα σύνορα και μας ευχαριστούν. Κοιτάξαμε τα νέα αυτά παλικάρια. «Μας συγκινήσατε παιδιά. Ευχαριστούμε που νοιαστήκατε». «ΌΤΑΝ ΓΙΝΕΣΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ» ήταν η απάντηση που πήραμε! Έχει άραγε δίκιο;

 

Μπεχράκης στο εργοστάσιο

Ο Διονύσης Μπεχράκης ήταν χθες στο εργοστάσιο των λιπασμάτων. Συνάντησε και το σωματείο των εργαζομένων, στο οποίο υποσχέθηκε πληρωμή σήμερα. Τα νέα του κ. Μπεχράκη για την εταιρία διακατέχονται από τη γνωστή (σχεδόν καθιερωμένη) συγκρατημένη αισιοδοξία. Ο αδελφός του Νίκος Μπεχράκης εργάζεται στο εργοστάσιο κάθε μέρα ως επικεφαλής της νέας εταιρίας Ελαγρολίπ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης