• 18 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου αποφάσισε αυτό που ήταν μπροστά της, αποδεχόμενη πλήρως την ισχύουσα νομοθεσία. Ήθελε δεν ήθελε μπήκε στον… μονόδρομο. Τρεις από τις τέσσερις Κυριακές του προσεχούς μήνα τα καταστήματα στην τοπική αγορά θα λειτουργήσουν κανονικά. Το ίδιο φυσικά θα γίνει σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Η Κυριακάτικη αργία οδεύει προς κατάργηση. Αυτό θα συμβεί μέσω προαπαιτούμενων (παλιών ή νέων, δεν έχει σημασία) και μύτη δεν θα ανοίξει καμία. Στα πράγματα θα είναι η κυβέρνηση Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που πανηγυρικά ο λαός επέλεξε τον Σεπτέμβρη.

 

Ναι αλλά υπάρχουν και κάποια όρια. Τα οποία δυσκολεύονται να υπενθυμίσουν οι άμεσα θιγόμενοι, οι οποίοι επί του παρόντος σιωπούν. Αποφασίζουν σύμφωνα με τους νόμους, μπαίνουν στον χορό, χορεύουν κι όποιος αντέξει. Τώρα το «πακέτο» φαίνεται ελκυστικό. Ενδιαφέρον. Σύντομα θα αποδειχθεί κενό περιεχομένου. Βλέπουμε δηλαδή ότι οι επαγγελματίες της πόλης θα εργάζονται κάθε μέρα (πρωί- απόγευμα) από την Κυριακή 13 Δεκέμβρη έως την παραμονή των Χριστουγέννων. Θα ξεκουραστούν μια δυο μέρες και μετά φτου κι από την αρχή.

 

Οι μικρομεσαίοι θίγονται αλλά κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Μέσα τους αυτή η αλλαγή (και η συνεχόμενη λειτουργία των καταστημάτων) δημιουργεί μια νέα ελπίδα. Μόλις αυτή αποδειχθεί φρούδα, τότε (εξαντλημένοι από την συνεχόμενη λειτουργία των μαγαζιών τους) θα κάνουν υπό διαφορετικές συνθήκες τον απολογισμό τους. Δυστυχώς ενώ θα υπερβάλλουν και θα είναι ανοιχτά συνεχώς, οι καταναλωτές θα πίνουν καφέ (απλό ελληνικό) στις καφετέριες. Θα θέλουν να γίνουν καταναλωτές, να ψωνίσουν αλλά δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα.

 

Είναι ωραίο να λειτουργεί η αγορά συνεχώς. Και τις Κυριακές και τις νύχτες κι όλα τα απογεύματα. Λένε ότι κάτι τέτοιο ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Λένε ότι είναι πρόοδος, μας καλούς να το δοκιμάσουμε έστω στην πατρίδα μας. Λένε πολλά κι εμείς δεν τους λέμε τίποτα. Τους ακούμε καθώς σκεπτόμαστε ένα σωρό άλλα (καθημερινά προβλήματα). Μία μόνο παρατήρηση. Να αποφεύγουμε τις υπερβολές. Ακόμη κι όταν τις αντιμετωπίζουμε ως νόμο του κράτους, ακόμη και τότε να στεκόμαστε επιφυλακτικά απέναντι τους. Γιατί κακά τα ψέματα, είναι υπερβολή οι 3 Κυριακές του Δεκέμβρη.

 

Αρκετά πριν τη λήξη της θητείας του παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή δημοτικού σχολείου εκπαιδευτικός της πόλης. Η διαδικασία ήταν η προβλεπόμενη από το νόμο. Οι συνάδελφοι του (του ίδιου σχολείου) συνεδρίασαν χθες, ψήφισαν για τον αντικαταστάτη του.

 

Σύμφωνα με το επικρατέστερο για την ώρα σενάριο, το προσεχές Καλοκαίρι θα επανέλθει σε δρομολόγια από και προς το λιμάνι της Καβάλας η εταιρία Super Fast και τα πλοία της. Λέγεται ότι συνολικά τα δρομολόγια του Καλοκαιριού του 2016 θα είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά του Καλοκαιριού του 2015. Πάντως οι γνωστές και μεγάλες εταιρίες του Πειραιά θα συνεχίζουν να έρχονται στο λιμάνι της πόλης μας.

 

Η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα μετά δύο τουλάχιστον αντιδημάρχων (Καλανταρίδης- Τσουρουκίδης) και οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων Μάκης Παπαδόπουλος και Άρης Βέρρος ήταν χθες το απόγευμα στην εκδήλωση για το Πολυτεχνείο, στην πλατεία Καπνεργάτη. Ο κ. Παπαδόπουλος ετοιμάζει απολογιστική συνέντευξη τύπου εντός της εβδομάδας. Σημειώνουμε ότι σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης τον προϋπολογισμό του 2016.

 

Με αφορμή το τρομοκρατικό «χτύπημα» στο Παρίσι ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Ιωσηφίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Θέλω να εκφράσω την οργή μου και τον αποτροπιασμό μου για το απάνθρωπο χτύπημα στην Πόλη του Φωτός. Αποτελεί ένα καίριο χτύπημα στις αρχές του διαφωτισμού, του ουμανισμού, της δημοκρατίας, της ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών θρησκειών, λαών και πολιτισμών. Δυστυχώς από εδώ και πέρα ο κόσμος μας δεν θα είναι ίδιος».

 

Τέτοιες ειδήσεις (προερχόμενες από την γειτονική Ξάνθη) κάνουν τη διαφορά σε σχέση με την Καβάλα, της οποίας το κλειστό κολυμβητήριο λειτουργεί: «Δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια,  σύμφωνα με το Δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, η ημερομηνία κατά την οποία θα ανοίξει το Κολυμβητήριο της Ξάνθης, το οποίο παραμένει εκτός λειτουργίας από το Δεκέμβριο του 2014. Όπως σημείωσε, μετά από ερώτηση της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας,  λόγω σοβαρών βλαβών στο σύστημα των αντλιών της πισίνας κρίθηκε ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι υγιεινής των χρηστών, για τους οποίους πρέπει να γίνουν έργα αντικατάστασης. Όμως επειδή το κτίριο δεν διαθέτει άδεια έχει ξεκινήσει μια χρονοβόρα διαδικασία για στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, η οποία προωθήθηκε στη ΓΓΑ και αναμένεται η έγκρισή τους για την άδεια λειτουργίας». (Πηγή xanthipress.gr).

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης