μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το διήμερο που ήταν στην Καβάλα και οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «ομολόγησαν» την πρώτη τους αποτυχία. Κάθε ένας με τον τρόπο του. Δικαιολογήθηκαν, ζήτησαν και πήραν μία ακόμη ευκαιρία προκειμένου αύριο (με 10 και πλέον μέρες καθυστέρηση) να ενημερωθούν για την οριστική όδευση του αγωγού ΤΑΡ. Έφθασαν και στα αφτιά τους οι φωνές, οι διαμαρτυρίες των αγροτών. Ήταν ισχυρό κίνητρο προκειμένου να δράσουν άμεσα. Προσπάθησαν. Απέτυχαν. Η ζωή συνεχίζεται…

 

Ο Κώστας Μορφίδης επιχείρησε (μεταξύ των άλλων) να μεταφέρει αλλού τις ευθύνες. Στον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ακόμη κι αν έχει ευθύνες και ο προηγούμενος υπουργός, οι μεγαλύτερες κι οι περισσότερες βρίσκονται στο «σήμερα» και όχι στο «χθες». Σφάλει ο κ. Μορφίδης ψάχνοντας τις ευθύνες κάπου αλλού. Θα ήταν πιο υπεύθυνο αν άρχιζε από τον εαυτό του. Της κριτικής προηγείται μια άλλη, πιο δύσκολη διαδικασία. Η αυτοκριτική. Ας ελπίσουμε ότι και οι τρεις θα την κάνουν άμεσα. Μόλις μάθουν τα νέα από τον κ. Σκουρλέτη.

 

Δεν έχουμε υπομονή. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ως αύριο, που έχουν το ραντεβού στο Υπουργείο. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ειπώθηκαν πολλά μεγάλα λόγια. Η Κυβέρνηση πρώτη έκανε κολοτούμπα για τον ΤΑΡ, τώρα επηρεάζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι. Ταυτόχρονα οι αγρότες του Δήμου Καβάλας στέλνουν αξιοπρόσεκτο μήνυμα. Αυτοί –μας λένε- δεν θα κάνουν κολοτούμπα. Αν την ίδια στάση κρατήσει κι η τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμος Καβάλας, Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, Περιφέρεια ΑΜΘ, Περιφερειακή Ενότητα) τότε έχουμε κάποιες ελπίδες. Στον ίδιο χορό (χορό του ΤΑΡ) χορεύει παραδοσιακά το ΤΕΕ ΑΜ (η φωνή του περί του θέματος δεν ακούγεται από καιρό τώρα), το ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ. Το οποίο φαίνεται να αντέχει.

 

Αν διαβάσαμε καλά στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, το Πρωτοδικείο Καβάλας ενισχύεται με δύο μόνιμους υπαλλήλους που προσλαμβάνονται μέσω δικαστικής απόφασης. Η επιλογή τους έγινε μετά από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ο οποίος πραγματοποιήθηκε όταν η Ελλάδα προσελάμβανε ακόμη μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους. Το νέο είναι ευχάριστο αν και όπως λέει η γνωστή παροιμία «ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη».

 

Για κενά στον δημόσιο τομέα, στην υγεία μάλιστα, θα μας μιλήσουν την Πέμπτη στην κινητοποίηση τους οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου. «Άλλαξε κάτι προς το χειρότερο;» ρωτήσαμε την Κατερίνα Πετράκη, πρόεδρο των εργαζόμενων. Απάντησε αρνητικά σχετικά με την καθημερινότητα του Νοσοκομείου Καβάλας. Όπως εξήγησε κάθε μέρα γίνονται πολλά μικρά βήματα προς την ίδια κατεύθυνση. Της πλήρους διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το ότι εξασφαλίζονται ταυτόχρονα κάποιες πιστοποιήσεις δεν μετριάζει την ανησυχία μας.

 

Γράφει( στην ηλεκτρονική σελίδα της Πρωινής) σχετικά με τις πιστοποιήσεις του Νοσοκομείου Καβάλας ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, επί σειρά ετών γιατρός του Νοσοκομείου της πόλης μας: «Να τραβάς τα μαλλιά σου…
Τους γιατρούς και νοσηλευτές (όσους απέμειναν να δίνουν την μάχη δηλαδή) τους ρώτησαν πριν δώσουν το ISO, που τους παράτησαν στη μοίρα τους; Η υποκρισία και η ψευτιά σε αυτή την χώρα δεν έχει τέλος! Απορώ πως τα δίνουν αυτά τα ISO. Πιθανότατα για να κάνουν καριέρα οι φτηνοί πολιτικάντηδες της επαρχίας μας. Και δεν ακούω και αντιδράσεις…Όμορφος κόσμος της μικρής μας πόλης, αγγελικά φτιαγμένος».

 

Δεν υποτιμούμε, ούτε υποβαθμίζουμε την προσπάθεια που κάνουν και ο Χρήστος Κοπατσάρης και η Στέλλα Παπαδοπούλου. Μπράβο τους που υπό δύσκολες μνημονιακές συνθήκες κάτι καταφέρνουν. Φυσικά και η ευθύνη για όλα τα άλλα δεν ανήκει σε αυτούς. Ανήκει στην σημερινή και στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

 

Φόρεσε τα καλά του ρούχα, προσήλθε χαμογελαστός χθες το πρωί στο φουαγιέ του Διοικητηρίου. Παλιά ήταν φανατικός Πασοκτσής. Ουδέποτε συμπάθησε την ΝΔ, δεξιούς τους «ανέβαζε», φασίστες τους «κατέβαζε». Κι όμως ήταν εκεί γιατί έπρεπε να ψηφίσει τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το έκανε για πλάκα; Το έκανε γιατί κάπου ήταν υποχρεωμένος; Μόνο ο ίδιος το γνωρίζει. Εξηγήθηκε, θα ψήφιζε Μεϊμαράκη. Η διαδικασία μετατέθηκε για μια από τις επόμενες Κυριακές. Έδωσε τον λόγο του. Θα ξανάρθει…

 

Πεζόδρομοι

Και την περασμένη εβδομάδα δημοτικοί υπάλληλοι έκαναν ελέγχους και καταμέτρηση τετραγωνικών μέτρων στους πεζόδρομους, σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η διαδικασία απέδειξε ότι οι υπάλληλοι δεν έχουν ενημερωθεί για τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η συμφωνία των επαγγελματιών με την Δήμαρχο. Εξ αυτού του λόγου επαγγελματίας αμέσως μετά τον έλεγχο στο κατάστημα του έσπευσε στη Δήμαρχο ζητώντας εξηγήσεις. Ο διάλογος που ακολούθησε έδειξε: 1)Υπάρχει οριστική συμφωνία για τα τραπεζοκαθίσματα, την προστασία τους από τα καιρικά φαινόμενα του Χειμώνα κτλ 2)Η συμφωνία αυτή δεν έχει γίνει γνωστή στους δημοτικούς υπαλλήλους.

Κατόπιν τούτου πρέπει επιτέλους ότι συμφωνήθηκε να μεταφερθεί από τη διοίκηση στις υπηρεσίες του Δήμου. Μόνο έτσι οι έλεγχοι θα είναι προσαρμοσμένοι σε ότι ισχύει και όχι σε ότι ίσχυε. Πρόσφατα- λόγω της προαναφερθείσας συμφωνίας- οι επαγγελματίες απέσυραν οριστικά την προσφυγή τους στην επιτροπή του άρθρου 152. Ευχόμαστε, ελπίζουμε η πρωτοβουλία τους να ήταν σωστή. Προς το παρόν αυτό δεν επιβεβαιώνεται.

 

Συνεδρίαση

Την Πέμπτη 19 Νοέμβρη συνεδρίασε στο Δημαρχείο η Επιτροπή Κυκλοφορίας και Προσβασιμότητας του Δήμου Καβάλας, γνωστή και ως Επιτροπή Κυκλοφοριακών Θεμάτων. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης 30. Τα περισσότερα αιτήματα πολιτών. Από τα 30 θέματα τα 12 αφορούσαν κυκλοφοριακές διευκολύνσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες. Συζητήθηκαν επίσης αιτήματα για εξασφάλιση χώρων στάθμευσης τοπικών επιχειρήσεων όπως το ξενοδοχείο Ιμαρέτ, η κλινική Λητώ, το Αστικό ΚΤΕΛ. Τέλος συζητήθηκε αίτημα του ΠΕΔΥ Καβάλας.

Πρόεδρος στην Επιτροπή Κυκλοφορίας και Προσβασιμότητας του Δήμου Καβάλας είναι ο αντιδήμαρχος Ανέστης Τσουρουκίδης. Μέλη της επιτροπής είναι δημοτικοί σύμβουλοι κι εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων (που δεν εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι), ο διοικητής της Τροχαίας κτλ.

 

Ο Σιμιτσής δεν ξεχνά

Δεν ξεχνά ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής την ήττα του στις εκλογές του 2014, τον ρόλο που στο αποτέλεσμα έπαιξαν τα δημοτικά έργα που τότε ήταν σε εξέλιξη. Πιο ειδικά αυτό των οδών Βενιζέλου και Ερυθρού Σταυρού. Με αφορμή την ασφαλτόστρωση του πάρκινγκ του Διοικητηρίου θυμάται το παρελθόν, γράφει στο διαδίκτυο: «Η ασφαλτόστρωση ήδη τέλειωσε στο πάρκινγκ του Διοικητηρίου. Πιο πριν (18 μήνες πριν) είχε γίνει η σύνδεση του ανοιχτού κολυμβητηρίου και του λούνα παρκ με τον βιολογικό. Αλλά και μια σειρά έργων βαριάς υποδομής έγινε στην Ερυθρού Σταυρού (υπογείωση καλωδίων ΔΕΗ, νέο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλαγές συνδέσεων). Τώρα θα στρωθεί άσφαλτος σε όλο το δρόμο. Αργότερα θα μπουν λάμπες LED. Κι ύστερα ο εργολάβος θα μπει και στη Βενιζέλου.

Όταν ξεκίνησε το έργο, με πίεσαν φίλοι έμπειροι στα εκλογικά. Θα χάσεις ψήφους, μου έλεγαν. Οι αντίπαλοι θα κατηγορούν το έργο ως προεκλογικό. Ας χάσω, απάντησα. Το έργο πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα και να τελειώσει μέχρι το τέλος του 2015. Αλλιώς θα αναγκαστούμε να επιστρέψουμε οι Καβαλιώτες τα χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θα χάσουμε και το έργο.

Δικαιωθήκαμε και οι δύο πλευρές. Εγώ δέχθηκα μια απίστευτη κατακραυγή από όλα τα ΜΜΕ της πόλης αλλά και από απλούς ανθρώπους (που δεν κατάφερα να τους πείσω για τις σκληρές διαδικασίες και κυρώσεις του ΕΣΠΑ). Αλλά και το έργο αργεί και κινδυνεύει εξαιτίας της κυβέρνησης και ιδίως του Βαρουφάκη (άρα υπάρχει κίνδυνος ο Δήμος να πληρώσει πρόστιμα στην ΕΕ – φυσικά δεν θα χαρούμε με μια τέτοια εξέλιξη ούτε θα καταλογίσουμε ευθύνες και ανικανότητα στη σημερινή δημοτική αρχή, εμείς δεν λειτουργούμε όπως εκείνοι).

 

 

 

Διαβάστε επίσης