μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στην μικρή μας πόλη έγιναν χθες (από το πρωί έως το βράδυ) ένα σωρό πράγματα. Συνηθισμένα αλλά πολλά τοπικά γεγονότα. Κάθε ένα με την σημασία του. Από σήμερα επανερχόμαστε στην γνωστή κι αγαπημένη μας ησυχία. Η οποία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο.

 

Από τα χθεσινά ξεχωρίζουμε, δίνουμε προτεραιότητα, στην κινητοποίηση περί της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ. Κάποιοι άνθρωποι καλούν όλους εμάς την Κυριακή στα φανάρια των Κρηνίδων. Θα τα βρούμε, δεν υπάρχει περίπτωση. Οι Κρηνίδες έχουν λίγα και συγκεκριμένα φανάρια. Εκεί που θα υπάρχει κόσμος, εκεί θα σταματήσουμε. Πόσος κόσμος θα ανταποκριθεί; Γίνονται διάφορες προβλέψεις. Η δική μας κάνει λόγο για πετυχημένη διαμαρτυρία προκειμένου να ακουστεί η φωνή αυτών που ζητούν μια όδευση του αγωγού μακριά από τη γη υψηλής παραγωγικότητας.

 

Οι διοργανωτές θέτουν και θέμα ασφαλείας του έργου, αυτό κακώς το κάνουν. Ο ΤΑΡ είναι ευπρόσδεκτος, δεν μας φοβίζει. Αρκεί να σεβαστεί την περιοχή που θα τον φιλοξενήσει για μια ζωή. Το αίτημα των αγροτών- πραγματικών αγροτών- πρέπει να γίνει δεκτό, πρέπει να βρεθεί τεχνική λύση. Όλα τα άλλα είναι λόγια να τα συζητάμε από Δευτέρα, δηλαδή μετά την κινητοποίηση.

 

Παρατηρούμε ότι κάποιοι σιωπούν. Εκφράζουν επιφυλάξεις, κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Κάποιοι από αυτούς που έως πρόσφατα ήταν … σημαιοφόροι στην παρέλαση. Τι να άλλαξε άραγε; Επειδή προβλέπουμε επιτυχία στο γεγονός της Κυριακής, τους επισημαίνουμε την ανάγκη να βρίσκονται εκεί που θα είναι κι όλος ο άλλος κόσμος. Τους καλούμε να συνεχίσουν να στηρίζουν το δίκαιο αίτημα μιας ολόκληρης κοινωνίας. Το έκαναν παλιότερα με συνέπεια. Θα το αποφύγουν τώρα, που έρχονται τα δύσκολα;

 

Υπάρχει τέλος η γραπτή δήλωση για τον ΤΑΡ του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. Καλώς τον κι ας άργησε… Δεν υιοθετούμε την υπερβολή Μορφίδη. Η όδευση σαφώς και δεν κρίθηκε επί των ημερών του Λαφαζάνη. Παρατηρούμε όμως ότι τώρα που δεν είναι υπουργός, τώρα είναι λαλίστατος. Το διάστημα Γενάρης- Ιούνης του 2015 που ο κ. Λαφαζάνης ήταν στα πράγματα, ήταν σταθερά άτολμος περί του ΤΑΡ και της όδευσης στην επαρχία Καβάλας. Τώρα (στα εύκολα) τα υπόσχεται όλα. Αλήθεια, γιατί δεν έκανε έστω τα μισά όσο ήταν στο Υπουργείο;

 

Αξιοπρόσεκτο αυτό που έκανε χθες το μεσημέρι το ΠΑΜΕ Καβάλας. Αρχικά οι εκπρόσωποι του βρίσκονταν στο Δικαστικό Μέγαρο για την δίκη των ναυτεργατών. Λόγω κινητοποίησης και στο Νοσοκομείο, μπήκαν στα αυτοκίνητα σπεύδοντας στον τόπο της διαμαρτυρίας. Τέλειωσαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν κι επέστρεψαν στο δικαστήριο. Ευτυχώς πρόλαβαν κι άκουσαν την αθωωτική απόφαση. Την οποία χάρηκαν και χειροκρότησαν.

 

Ένας εργαζόμενος λιγότερος για το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Ο Γιάννης Κουκιάς σύντομα θα απασχοληθεί στο γραφείο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Κώστα Μορφίδη, ως ειδικός συνεργάτης. Σημειώνουμε ότι οι δύο νέοι βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης έψαχναν από τον Σεπτέμβρη συνεργάτες αλλά δεν έβρισκαν. Ο κ. Μορφίδης έκανε πρόταση στον Γιάννη Κουκιά, κι αυτός την αποδέχθηκε. Συνεργάτης του παλαιότερου βουλευτή Τάκη Εμμανουηλίδη παραμένει ο περιφερειακός σύμβουλος Παντελής Λασκαρίδης.

 

Ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημήτρης Μπίκας φέρνει πιο κοντά την Καβάλα με τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης. Χθες δύο μέλη της διοίκησης του ΟΛΘ -που είχαν παραιτηθεί- αντικαταστάθηκαν. Ο κ. Μπίκας αναλαμβάνει μη εκτελεστικό μέλος στο δ.σ. του ΟΛΘ ΑΕ. Ο καθηγητής διαμένει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη αλλά κατάγεται από την Ελευθερούπολη.

 

Από την Τρίτη 1η Δεκέμβρη ως την Παρασκευή 4 Δεκέμβρη η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα θα βρίσκεται σε επίσημο ταξίδι στη Νυρεμβέργη. Μαζί της και ο αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης. Αν δεν κάνουμε λάθος είναι η πρώτη φορά που η κ. Τσανάκα με την ιδιότητα της Δημάρχου ταξιδεύει στην «αδελφή» γερμανική πόλη.

 

Είχε λόγο ο Μάκης Παπαδόπουλος που άρχισε τη χθεσινή συνέντευξη τύπου με αναφορά στον κ. Βαρβέρη που πρόσφατα παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος. Ο κ. Βαρβέρης ήταν στο πάνελ της απολογιστικής συνέντευξης, απόδειξη ότι παρά την παραίτηση του παραμένει μέλος της παράταξης. Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Παπαδόπουλος ήθελε να διαψεύσει κάτι περίεργες φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Βαρβέρης αποχώρησε από την ομάδα του Τόπου της Ζωής μας.

 

Όσο για τον Νίκο Κιοσέ, που κι αυτός μίλησε στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες το πρωί, καλό είναι να συμμετέχει περισσότερο στις συνεδριάσεις ώστε να μπορεί να μιλά πιο άνετα για την διοίκηση του Δήμου. Απουσιάζει σταθερά από τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής (της οποίας είναι μέλος), συχνά και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Την προηγούμενη 4ετια ο κ. Κιοσές ήταν πιο συνεπής. Τώρα μάλλον ψάχνει κατάλληλο τρόπο προκειμένου να συνδυάσει τα επαγγελματικά του με την τοπική αυτοδιοίκηση που συνεχίζει και αγαπά.

 

Χαρούμενος την Τετάρτη ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Καβάλας Ανδρέας Γράσσος. Με τις ιατρικές εξετάσεις στο χέρι, χαμογελούσε μιας και τα αποτελέσματα επιβεβαίωναν ότι βλέπαμε. Η υγεία του είναι μια χαρά. Αντίθετα απογοητευμένος με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις ο πρώην Δήμαρχος κ. Στάθης Εριφυλλίδης. Μας φάνηκε ότι πλέον δεν ελπίζει ούτε στο Ποτάμι!

 

Πολύ σωστή η παρατήρηση του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας Σωτήρη Κορέλλα. «Το περασμένο Καλοκαίρι ψυχή της Πολιτικής Προστασίας ήταν ο Σταύρος Κιβράκης» είπε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου. Δικαιώνοντας έναν δημόσιο λειτουργού που κάνει καλά τη δουλειά του.

 

Ικανοποιημένος δηλώνει ο αντιδήμαρχος Φίλιππος Φιλιππίδης από την πορεία του έργου στην οδό Ερυθρού Σταυρού. Μήπως τελειώσει νωρίτερα από έναν μήνα; τον ρωτήσαμε. Απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει μα δεν μας παρουσίασε. Τελευταία στην ίδια οδό δεν «πέφτει» μόνο νέα άσφαλτος. Αλλάζουν και οι κολώνες φωτισμού. Οι οποίες κατάντησαν να είναι επικίνδυνες, τόσα χρόνια που υπάρχουν στην περιοχή.

 

Πατατράκ προχθές στο Τοπικό Συμβούλιο για την πρόταση του Δήμου περί της Χριστουγεννιάτικης αγοράς στον Δημοτικό Κήπο. Τώρα πρέπει να ξαναγίνει (έκτακτη) συνεδρίαση ώστε να εγκριθεί ότι την Τετάρτη αποσύρθηκε. Σωστό επίσης είναι στην συζήτηση του θέματος να παραστεί εκπρόσωπος της διοίκησης. Για να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτουν τα μέλη του συμβουλίου. Ή μήπως αυτό έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή; Αλήθεια, δεν έπρεπε την Τετάρτη στη συνεδρίαση να βρίσκεται η αρμόδια αντιδήμαρχος Κορίνα Χιώτη Πρασσά;

 

Νίκος Παναγιωτόπουλος για τα εσωκομματικά της ΝΔ. Γράφει ο βουλευτής Καβάλας: «Από την τοποθέτησή μου στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας: Στηρίζω την πρόταση για τον ορισμό βουλευτών για να εποπτεύουν την ΚΕΦΕ και να διασφαλίσουν την άψογη διεξαγωγή των εκλογών στην ημερομηνία που θα προσδιορίσει η εταιρεία που θα αναλάβει το τεχνικό μέρος. Είναι ανώφελο να συζητάμε για ημερομηνίες, χωρίς την εμπεριστατωμένη γνώμη της εταιρείας, διότι αν ξανασυμβεί «ατύχημα», τελειώσαμε οριστικά. Ο κόσμος περιμένει από εμάς να λύσουμε το πρόβλημα και να περισώσουμε ότι σώζεται από τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία μας. Αν το καταστατικό δεν μας δίνει το δικαίωμα να λύσουμε το πρόβλημα και εμείς μείνουμε αδρανείς τώρα, θα διαλυθούμε. Και μετά κανένα καταστατικό δεν θα μας σώσει».

Διαβάστε επίσης