μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η τοπική αυτοδιοίκηση παραμένει στο κέντρο του ενδιαφέροντος όλων μας. Κάθε μέρα προσφέρει ποικίλες ειδήσεις, οι οποίες αρκετά συχνά είναι ευχάριστες. Με αφορμή πρόσφατα γεγονότα θα ασχοληθούμε και σήμερα με αυτή. Ζητούμενο είναι μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση που θα ακούει, θα διορθώνει, θα προλαβαίνει τα προβλήματα που «γεννά» η καθημερινότητα. Θα αρχίσουμε με τα ευχάριστα νέα όπως για παράδειγμα οι εκδηλώσεις που ανακοινώθηκαν χθες.

 

Πρόκειται για τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του Δήμου Καβάλας τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και (λιγότερο) τα Φώτα. Όσα μας ανακοίνωσαν χθες οι αρμόδιοι δείχνουν ότι: Η διοίκηση του Δήμου στην μετά Λυχούνα εποχή βρήκε τρόπο να λειτουργήσει. Συνεργάστηκαν πολλές γυναίκες (!) κι έφτιαξαν ένα φιλότιμο πρόγραμμα εκδηλώσεων με μικρό κόστος. Ας το έχουν αυτό υπόψη τους όσοι ζηλεύουν την Ονειρούπολη. Ο προϋπολογισμός της οποίας είναι σαφώς μεγαλύτερος των 63.000 ευρώ που φέτος κοστίζουν οι εκδηλώσεις στην Καβάλα.

 

Ενδιαφέρον δεν έχουν τόσο οι εκδηλώσεις (είναι αυτές που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο αυτή την εποχή), όσο η προσπάθεια να αλλάξει προς το καλύτερο ο στολισμός κι ο φωτισμός. Μας αρέσει που θέλουν να φτιάξουν ένα φρούριο στην κεντρική πλατεία. Θέλουν να μοιάσουν – καλά κάνουν αν και το αρνούνται- σε ότι γίνεται δίπλα μας. Κατ’ ουσία θέλουν να ξεπεράσουν αυτό που διαφημίζεται στη «γειτονιά» μας και δεν υπάρχει στην Καβάλα. Ανεβάζουν τον πήχη συνεργαζόμενοι με ειδικούς. Πρόκειται για μια σωστή σκέψη που ανανεώνει αυτό που ενδεχομένως κούρασε. Σε ένα νέο σκηνικό βάζουν τα ίδια πάνω κάτω πολιτιστικά γεγονότα ελπίζοντας στην συμμετοχή του κόσμου. Η οποία ως συνήθως εξαρτάται από τον καλό καιρό.

 

Ευχόμαστε καλή επιτυχία. Ξέρουμε ότι με περισσότερα χρήματα μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα πράγματα. Αν ξόδευαν περισσότερα θα δέχονταν κριτική. Δεν ξοδεύουν, δέχονται κριτική. Οφείλουν να ισορροπήσουν σε τεντωμένο σχοινί. Αναλαμβάνουν το ρίσκο, περιμένοντας να κριθούν στο τέλος. Επαναφέρουν το παγοδρόμιο, δικαιώνοντας (μία ακόμη φορά) τον Σιμιτσή. Μεταφέρουν στον Δημοτικό Κήπο το καρουζέλ διορθώνοντας αυτό που άρχισε επί Σιμιτσή. Αυτό που συγκέντρωνε στην κεντρική πλατεία το σύνολο των δράσεων.

 

Με την ευκαιρία των έργων στολισμού στην πλατεία ας δουν λίγο τις κερκίδες. Ας αλλάξουν επιτέλους τα σπασμένα πλακάκια σε αυτές. Τούτες οι εκκρεμότητες και ασχήμιες δεν αλλάζουν από την εποχή του Αθανασιάδη και του Εριφυλλίδη! Είναι αλήθεια τόσο δύσκολο να αφαιρέσεις 10 – 15 πλάκες που έσπασαν από την κακή χρήση και να βάλεις στη θέση τους νέες;

 

Την ίδια στιγμή ο Δήμος Νέστου κι ο Δήμος Παγγαίου (αυτοί άρχισαν ήδη τις εκδηλώσεις τους) ταλαιπωρούνται καθώς πρέπει να στηρίξουν τον… κρατικό προϋπολογισμό. Ο Δήμος Νέστου δεν βρήκε άκρη με τη διαδικασία πρόσληψης ναυαγοσωστών, άργησε να προσλάβει έστω έναν κι έτσι πληρώνει πρόστιμο 18.000 ευρώ. Πρόκειται για το πρόστιμο του άπειρου, του πρωτάρη. Τώρα που πλήρωσε και έμαθε, τώρα ξέρει τι πρέπει να κάνει του χρόνου το Καλοκαίρι.

 

Θα έπρεπε ωστόσο να μην υπάρχει αυτή η αυστηρότητα σε νέες διοικήσεις που αποδεδειγμένα ήθελαν να είναι νόμιμες αλλά δεν ήξεραν τον τρόπο. Ρώτησαν το Υπουργείο που… ακόμη τους απαντά. Όταν το Υπουργείο λειτουργεί μνημονιακά τότε και ο Δήμος Νέστου στο πρώτο του σφάλμα δεν θα αντιμετωπιστεί με επιείκεια. Θα πληρώσει πρόστιμο μπας και βοηθήσει για την σωτηρία της χώρας… Αυτά που το κράτος πρέπει να πληρώσει στον Δήμο Νέστου, τα οποία δεν τα πληρώνει, δεν έχουν την ίδια μεταχείριση. Ούτε γίνεται δεκτό αίτημα συμψηφισμού.

 

Ο δε Δήμος Παγγαίου (μέρος του στολισμού του οποίου αγοράστηκε από το Τζάμπο) διαπιστώνει τώρα ότι διαθέτει οχήματα που δεν έχουν πληρωμένα τέλη κυκλοφορίας από το 2002! Το μυαλό όλων πάει στους πρώην Δημάρχους. Αυτή είναι η εύκολη οδός. «Φορτώνεις» τις ευθύνες στους προηγούμενους κι ησυχάζεις. Σε βολεύει το γεγονός αφού με την ευκαιρία οι νυν αποδεικνύονται καλύτεροι όλων των προηγούμενων.

 

Δεν αθωώνουμε τους προηγούμενους Δημάρχους που δεν φρόντισαν για την επίλυση του προβλήματος. Την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Σημειώνουμε απ’ την άλλη ότι αυτά τα αυτοκίνητα αφορούσαν υπηρεσίες των Δήμων, στις οποίες υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι. Οι Δήμαρχοι δεν έδειχναν το επιβαλλόμενο ενδιαφέρον, οι υπηρεσιακοί παράγοντες; Ξέχασαν κι αυτοί; Δεν πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες απ’ όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την …ελληνική τραγωδία; Την οποία εμμέσως επιβαρύνονται σήμερα οι δημότες του Δήμου Παγγαίου.

 

Για το τέλος μια είδηση, παρόμοια, αυτή τη φορά από τον Δήμο Θάσου. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Θάσου ενέκρινε την πληρωμή ποσού 19.000 ευρώ υπέρ του δημοσίου. Πρόκειται για πρόστιμα προηγούμενων ετών (πολύ προηγούμενων ετών) που επέβαλε στον Δήμο Θάσου το Λιμεναρχείο της Καβάλας.

 

Οι 13 μαθητές του Μουσικού σχολείου της Άμφισσας πραγματοποιούν πολυήμερη εκδρομή στην Θεσσαλονίκη το χρονικό διάστημα 10 με 14 Δεκέμβρη. Στο πρόγραμμα τους είναι και επίσκεψη στην πόλη μας. Ειδικότερα θα επισκεφθούν Καβάλα-Φιλίππους και Δράμα ως εξής: Άφιξη στην Καβάλα, ξενάγηση στην πόλη (Ιμαρέτ), Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, Κάστρο. Φαγητό, αναχώρηση για Δράμα. Άφιξη στη Δράμα με ενδιάμεση στάση στους Αρχαίους Φιλίππους, ξενάγηση κι αναχώρηση για Θεσσαλονίκη.

 

Ο έμπειρος περί την τοπική αυτοδιοίκηση Θόδωρος Καλλιοντζής συνάντησε στην εκδήλωση για τον Σταύρο Λάλα τον δημοτικό σύμβουλο Θόδωρο Τζατζάρη, πρόεδρο της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Πως πάνε τα πράγματα;» ρώτησε ο πρώην νομάρχης τον νυν δημοτικό σύμβουλο. «Καλά» απάντησε ο κ. Τζατζάρης. «Λεφτά έχετε;» επέμενε ο κ. Καλλιοντζής. «Έτσι κι έτσι» του είπε ο πρόεδρος. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας παντού. Τα λεφτά.

 

Θετικά είναι τα σχόλια για τον νέο αντιδήμαρχο καθαριότητας του Δήμου Καβάλας κ. Ζήση Μπόνια. Πέρασε γρήγορα και χωρίς προβλήματα την περίοδο προσαρμογής, έμαθε αρκετά αφού ρωτά συνεχώς όσους γνωρίζουν τα θέματα καλύτερα αφού τα ζουν επί σειρά ετών. Δείχνει πνεύμα συνεργασίας με το προσωπικό, το οποίο υπολογίζει και εκτιμά. Κάπως έτσι ο κ. Μπόνιας είναι σε πολύ καλό δρόμο, αν και η αποστολή του παραμένει δύσκολη.

 

Η δημοτική σύμβουλος Μαρία Φρατζεσκάκη μας θυμίζει ότι συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από το θλιβερό γεγονός στη Μεσορόπη: «Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια από εκείνη την φοβερή ημέρα που έφυγαν από κοντά μας τα τρια αγγελούδια! Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον ήρωα Τηλέμαχο και τα δυο αδελφάκια του τον Γεράσιμο και τον μικρούλη Ανδρέα που για αυτά θυσιάστηκε. Έτσι τα παιδιά της τρίτης λυκείου του 5ου ΓΕΛ Καβάλας που ήταν συμμαθητές του απέδωσαν ένα μικρό φόρο τιμής στο δέντρο που φυτεύτηκε στη μνήμη του στο 6ο Γυμνάσιο Καβάλας! Τηλέμαχε, Γεράσιμε, Ανδρέα δε θα σας ξεχάσουμε ποτέ».

 

Οι ιστοσελίδες που ασχολούνται με τα συνέδρια που οργανώνονται στην χώρα αναφέρονται ήδη στο 1ο συνέδριο μεικτής μάθησης που θα γίνει την Άνοιξη στην πόλη μας: Το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Μεικτής Μάθησης (Blended Learning), οργανώνεται στην Καβάλα στις 22-23-24 Απριλίου από τη Διεθνή Ένωση για Μικτής Μάθησης (International Association of Blended Learning – IABL http://iabl.org/about-us/) σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. H Διεθνής Ένωση IABL προσκαλεί, ερευνητές, καθηγητές, εκπαιδευτές και ειδικούς της τεχνολογίας για να παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο τομέα της Μεικτής Μάθησης, καθώς και να συζητήσουν και να ανταλλάξουν τις τελευταίες διαπιστώσεις και νέες ιδέες που βασίζονται στην τρέχουσα έρευνα, πρακτική και εμπειρία. Το συνέδριο αυτό αποτελεί το σημείο επαφής καινοτόμων ιδεών όσο αφορά τις βέλτιστες πρακτικές που συνδυάζουν τον παραδοσιακό τρόπο εκπαίδευσης (σχολικής και ακαδημαϊκής) με τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογικά υποβοηθούμενης μάθησης με συνεισφορές από όλο τον κόσμο, από όλους τους εκπαιδευτικούς τομείς και ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών. Η ύπαρξη πρακτικών workshops σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος εγγραφής για εκπαιδευτικούς αναμένεται να δώσουν μια μοναδική ευκαιρία στο εκπαιδευτικό (και όχι μόνο) κοινό να γνωρίσουν από κοντά τα πλεονεκτήματα του νέου αυτού μοντέλου εκπαίδευση και διδασκαλίας. Οι ενδιαφερόμενοι, στα πλαίσια του συνεδρίου θα μπορέσουν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στη δημιουργία τοπικού δικτύου (human network) του IABL για την προώθηση του Μοντέλου της Μεικτής Μάθησης στην Ελλάδα.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης