μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας κ. Νάσος Μητρόπουλος προσπαθεί να αντιμετωπίσει όσο πιο άμεσα γίνεται το γνωστό πρόβλημα των ανόητων φαρσέρ, οι οποίοι τηλεφωνούν κι αναστατώνουν. Στο τέλος του γνωστού σήριαλ βόμβα δεν υπάρχει πουθενά, το κακό ωστόσο έχει γίνει.

 

Με αφορμή το προχθεσινό περιστατικό ο κ. Μητρόπουλος έκρινε σκόπιμο να ακολουθήσει «επιθετική» πολιτική. Δημοσιοποίησε το γεγονός (με αποτέλεσμα να σπεύσουν στο ίδρυμα και στο δικαστήριο τα τοπικά μέσα ενημέρωσης), κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων, περιέγραψε οικονομική ζημιά του ΤΕΙ αρκετών χιλιάδων ευρώ.

 

Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να τρομάξει τον φαρσέρ, να δημιουργήσει την εντύπωση ότι αυτός μπορεί και να βρεθεί ώστε να πληρώσει από την τσέπη του ότι προκάλεσε. Μακάρι η προσπάθεια να έχει καρπούς, μα δε το βλέπουμε. Ίσα ίσα που σε προηγούμενες ίδιες περιπτώσεις η τακτική των θιγόμενων ήταν εντελώς διαφορετική. Χαμηλοί τόνοι, πολύ λίγα λόγια, προσεκτικές και ουσιαστικές κινήσεις.

 

Ο χρόνος θα δείξει αν η προσπάθεια Μητρόπουλου θα λύσει το πρόβλημα των φαρσέρ. Αν όσα έγιναν μετά τη φάρσα έχουν αποτέλεσμα τότε στο δρόμο που άνοιξε ο δικός μας πρόεδρος θα κινηθούν κι άλλοι. Πολλοί άλλοι. Σημειώνουμε ότι κατά τον κ. Μητρόπουλο το ίδρυμα έπαθε εξ αιτίας της φάρσας μεγάλη ζημιά (οικονομική και όχι μόνο). Προβάλλοντας αυτό το πρόβλημα υποθέτει κι ελπίζει ότι θα πείσει τον δράστη να μην το ξανακάνει. Όπως επίσης θα σταματήσει όσους σκέφθηκαν να τον μιμηθούν και να επαναλάβουν το κακόγουστο αστείο.

 

Σε συνέχεια των αναφορών των τοπικών μέσων ενημέρωσης για την φάρσα για βόμβα στο ΤΕΙ, υπήρξαν διάφορα ρεπορτάζ και στα κεντρικά μέσα ενημέρωσης. Ξεχωρίζουμε κι αναδημοσιεύουμε το πιο υπερβολικό. Έτσι γίνεται όταν γράφεις από απόσταση και θέλεις (κρύβοντας αυτό το μειονέκτημα) να εντυπωσιάσεις. Η ιστοσελίδα Newsbomb των Αθηνών έκανε την ακόλουθη ανάρτηση: «Τον τρόμο έσπειρε το μεσημέρι της Τρίτης (08/12/2015) το τηλεφώνημα αγνώστων που έγινε στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Καβάλα. Οι άγνωστοι κάλεσαν στα γραφεία του Ιδρύματος ενημερώνοντας πως στο χώρο έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος θα εκραγεί σε λίγη ώρα. Αμέσως σήμανε «συναγερμός» στην Αστυνομία, άνδρες της οποίας αφού εκκένωσαν το κτήριο προχώρησαν σε ενδελεχή έρευνα των εγκαταστάσεων, διαπιστώνοντας πως πρόκειται για φάρσα».

 

Το πραγματικό ρεπορτάζ στην χθεσινή κινητοποίηση των καθαριστριών έγινε έξω από το Δημαρχείο, επί της οδού Κύπρου. Εκεί εκτός από τις απλήρωτες εργαζόμενες (και δύο άνδρες εργαζομένους) βρέθηκαν το ΠΑΜΕ, ο Χρήστος Ποτόλιας κι ο Άρης Βέρρος. ΠΑΜΕ και Ποτόλιας τήρησαν εξ αρχής αποστάσεις από τον κ. Βέρρο. Την παρουσία του οποίου σχολίαζαν αρνητικά. Φυσικά από την πολιτική της πλευρά. Ένας από την ίδια παρέα αναρωτήθηκε (αρκετά δυνατά, αλλά ο κ. Βέρρος δεν τον άκουσε): « Ξέρουμε ότι ο Μουρτασάγας είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σιτσάνης με την Λ.Α.Ε. Ο Άρης θα μας πει με ποιόν είναι;».

 

Η ερώτηση δεν απαντήθηκε. Άλλωστε επρόκειτο για ένα ρητορικό ερώτημα, ένα «καρφί» που ξεκινά από την τοπική αυτοδιοίκηση και καταλήγει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών έμεινε κοντά στις καθαρίστριες αρκετή ώρα, χωρίς να γνωρίζει πόσο η παρουσία του ενοχλούσε κι ερέθιζε την άλλη πλευρά της άλλης Αριστεράς.

 

Δημοσιεύσαμε χθες στην στήλη την φωτογραφία του προέδρου του ΟΛΚ Χρήστου Ηλιάδη μαζί με τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές (του ΣΥΡΙΖΑ) Καβάλας. Εκτός του ότι άπαντες συνυπήρξαν σε εκδήλωση στην Αθήνα, έχει σημασία το μήνυμα της φωτογραφίας. Μήνυμα που έχει σχέση με όσα «έρχονται». Αποφασίζονται στην Αθήνα, αφορούν την Καβάλα.

 

Η διαγώνια διέλευση πεζών στον πεζόδρομο της Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν λύνει το πρόβλημα. Όσο δοκιμάζεται στη πράξη, τόσο προβλήματα ανακύπτουν. Αισθητικά και λειτουργικά. Στο Δημαρχείο ακούγεται η νέα πρόταση, το γωνιακό κατάστημα (Π. Μελά και Μ. Αλεξάνδρου) να «βγάζει» τραπεζοκαθίσματα μόνο από την Παύλου Μελά. Με αυτόν τον τρόπο λένε ότι θα λυθεί το πρόβλημα στον πεζόδρομο. Ακούγεται σωστό, παραμένει πολύ δύσκολο αφού αν υλοποιθεί τότε τα τραπεζοκαθίσματα της συγκεκριμένης επιχείρησης μειώνονται στο μισό.

 

Αναφέρεται επίσης ότι στην ίδια ζώνη διαγώνιας διέλευσης υπάρχει μια αποθήκη καταστήματος και μια είσοδος πολυκατοικίας. Ο κόσμος μπερδεύεται, δεν μπορεί να βρει τις δύο εισόδους. Σε γενικές γραμμές το πρόβλημα είναι ειδικό, μεμονωμένο και δύσκολο. Για να δούμε τι θα αποφασίσουν να κάνουν ή να μην κάνουν.

 

 

=======================================================================================

 

Η Περιφέρεια ΑΜΘ επιχορηγεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκάκι Νέων

Με απόφαση που έλαβε πρόσφατα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ επιχορηγείται με ποσό 853 το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκάκι Νέων που θα γίνει στην Καβάλα από τις 2 Γενάρη. Το σκεπτικό της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής αναφέρει:  «Ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας, από τις 2 έως και τις 8 Ιανουαρίου 2016, διοργανώνει το « ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙ ΝΕΩΝ 2016 », στο Ξενοδοχείο LUCI Καβάλας. Η διοργάνωση αποτελεί γεγονός με ιδιαίτερη προσφορά στην οικονομία της πόλης, καθώς κατά την διάρκειά της παρουσιάζεται μια εξαιρετική ευκαιρία για προβολή και παράλληλη τουριστική ανάπτυξη της Καβάλας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς οι σκακιστές που αναμένεται να συμμετέχουν θα φτάσουν στους 100 περίπου, με τους αντίστοιχους συνοδούς και προπονητές και θα παραμείνουν στην Καβάλα για 9 ημέρες, ενώ κατά την διάρκεια των αγώνων η τουριστική προβολή της Καβάλας θα γίνεται και μέσω διαδικτύου, αφού 20 παρτίδες των σκακιστών και σκακιστριών που θα προηγούνται στη βαθμολογία θα μεταδίδονται καθημερινά ζωντανά στο internet. Επίσης η συμμετοχή των νέων Καβαλιωτών σκακιστών και σκακιστριών σε αγώνες υψηλού επιπέδου όπως το Πανελλήνιο πρωτάθλημα, τους παρέχει την ευκαιρία να αγωνισθούν με τους κορυφαίους νέους Έλληνες σκακιστές και σκακίστριες και προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην ανάπτυξη του πνευματικού αθλήματος στη πόλη της Καβάλας. Λαμβάνοντας υπόψη την σπουδαιότητα τέτοιων αθλητικών εκδηλώσεων, για την προβολή της περιοχής, την τόνωση της τοπικής οικονομίας και την προσέλκυση επισκεπτών και συνυπολογίζοντας το υψηλό κόστος μιας τέτοιας εκδήλωσης καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3.000 ευρώ, εισηγούμαστε την εξασφάλιση μέρους του κόστους της εκδήλωσης που αφορά: Εκτύπωση έντυπου υλικού προβολής (Αφίσες, Μπάνερ, Μπλόκ παρτιδόφυλλα, Έπαθλα νικητών 4 κατηγοριών. Σύνολο 853,5 ευρώ (Ο Φ.Π.Α συμπεριλαμβάνεται).

 

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου και η NAPC

Κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι πωλείται αυτό το διάστημα το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές. Τιμή ιδιαίτερα χαμηλή, η οποία ωστόσο δεν «περνά» όσο θα περιμέναμε στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Το γεγονός προκαλεί διάφορα σχόλια και αναλύσεις. Στην γνωστή μας ιστοσελίδα energypress. Gr ο δημοσιογράφος Χάρης Αποσπόρης θυμάται την εποχή που και για αυτούς τους λόγους έφευγε από τα πετρέλαια του Πρίνου η NAPC. Ήταν το τέλος της δεκαετίας του ’90. Ο Χάρης Αποσπόρης μεταξύ άλλων έγραφε χθες στην προαναφερθείσα ιστοσελίδα:  Τέλος, οφείλουμε να παρατηρήσουμε και τη δυσμενή επίδραση που έχουν οι χαμηλές τιμές για τις επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Αυτό είναι ένα σημείο που αφορά και τη χώρα μας, όπου απειλούνται οι προσπάθειες των τελευταίων ετών για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην εξόρυξη ώστε να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό πλούτο που παραμένει κρυμμένος στο υπέδαφος. Θυμίζουμε ότι στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με το πετρέλαιο να πωλείται σχεδόν… δωρεάν, η καναδικών συμφερόντων NAPC αποφάσισε να αποχωρήσει από τον Πρίνο, ενώ δεν κατάφεραν να προχωρήσουν και οι έρευνες στη Δυτική Ελλάδα. Όπως τότε, έτσι και σήμερα η διεθνής συγκυρία δεν είναι θετική για τη νέα προσπάθεια της Ελλάδας με το γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και την Κρήτη και η κυβέρνηση δεν αναμένει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες. Όπως και να χει το θέμα, τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας αναμένονται σύντομα, καθώς στο ΥΠΕΝ έχει ήδη συσταθεί επιτροπή που θα αξιολογήσει τις προσφορές για τα θαλάσσια οικόπεδα.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης