μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Τον Φεβρουάριο του 2015 ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ (τότε ενωμένος, με 3 βουλευτές πρόσφατα εκλεγμένους) υποδέχθηκε στην πόλη μας τον νεαρό πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα. Η εποχή ήταν κατάλληλη. Προβάλλονταν το πετυχημένο εγχείρημα της συγκεκριμένης χώρας της Λατινικής Αμερικής ως η ενδεδειγμένη λύση και για την Ελλάδα. Η Βενεζουέλα ήταν στην μετά Τσάβες εποχή, με πρόεδρο τον σύντροφο του Μαδούρο. Ο πρέσβης χαμογελούσε συνεχώς, ευγενικός και σεμνός προσπάθησε διακριτικά να «περάσει» τα μηνύματα του. Πιο δυναμική παρόμοια προσπάθεια έκαναν οι δικοί μας. Οι οποίοι τον συνόδευαν στο πρόγραμμα του στην Καβάλα.

 

Ο καιρός πέρασε. Ο Τσίπρας έκανε τις γνωστές κολοτούμπες, οι οποίες πολιτικά νομιμοποιήθηκαν στις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη. Ο Μαδούρο είχε πρόσφατα εκλογές και τις έχασε. Η Αριστερά της Βενεζουέλας ξαναγίνεται αντιπολίτευση, 12 χρόνια μετά την πρώτη νίκη του μακαρίτη Τσάβες. Εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι αν σε αυτή τη διαδρομή του ο Μαδούρο έκανε ή όχι κολοτούμπες. Μάλλον ισχύει το πρώτο. Προσπάθησε να διαβεί τον άλλο δρόμο αλλά στο τέλος επικράτησαν οι αντίπαλοι.

 

Εκλογές έχουμε και στην Ισπανία. Οι Ποντέμος δεν κράτησαν την δυναμική που είχαν πέρσι και πρόπερσι. Τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στην Γαλλία τα μάθαμε κι έτσι καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα. Σωστά σκέφθηκε κι έκανε αλλαγή πολιτικής ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι ότι τώρα δεν κινδυνεύει. Σίγουρα κινδυνεύει λιγότερο σε σχέση με την προ του Γενάρη του 2015 άποψη που εξέφραζε. Δυστυχώς όλα αυτά δεν είναι λόγια ή εκτιμήσεις πολιτικών. Είναι αποτελέσματα εκλογών – άρα ψήφοι πολιτών- στην Ευρώπη και αλλού.

 

Και τι θα γίνει στην Βενεζουέλα τώρα που επικράτησαν οι μη Αριστεροί; Απολύτως τίποτα. Τα πράγματα θα παραμείνουν δύσκολα για τους πολίτες. Η πολιτική θα αλλάξει. Η καθημερινότητα όχι. Είναι να μην μπλέξεις με την κρίση, με το ΔΝΤ, τον Σόϊμπλε και τους άλλους.

 

Στην χώρα μας τόσα χρόνια στην κρίση, τα δοκιμάσαμε όλα. Πρώτα το αξέχαστο «λεφτά υπάρχουν». Μετά τον τραπεζίτη Παπαδήμο. Ύστερα ήρθε ο Σαμαράς, πρόσφατα (σε δύο διαφορετικές παραλλαγές) η Αριστερά. Αν κι αυτή αποτύχει (κάτι που φαίνεται να έρχεται σύμφωνα και με τα πρόσφατα νομοθετήματα της) τότε θα απομείνει μόνο μία λύση. Το «όλοι μαζί». Το σύστημα προωθεί αυτό το σενάριο για δικούς του λόγους. Ρεαλιστικά ωστόσο φαίνεται ότι μόνο αυτό δεν δοκιμάσαμε προκειμένου με κοινωνικά δίκαιο τρόπο να βγούμε από το αδιέξοδο στο οποίο τόσο καιρό βρισκόμαστε.

 

Επαγγελματίας από την Αθήνα ήρθε με τα λεωφορεία του στην Καβάλα προκειμένου να επωφεληθεί της κίνησης λόγω των συχνών αφίξεων των προσφύγων. Μεταφέρει στην Ειδομένη με εισιτήριο 20 ευρώ όταν οι άλλοι πωλούν θέση στα λεωφορεία τους στα 35 ευρώ. Η «μάχη» στο λιμάνι πήρε νέα τροπή. «Στο τέλος πουλάμε κι εμείς 20 ευρώ κι όποιος προλάβει» μας έλεγε την Τετάρτη το απόγευμα εκπρόσωπος τοπικής επιχείρησης.

 

Και σε αυτήν την αντικυβερνητική συγκέντρωση ήταν παρούσα η Λαϊκή Ενότητα Καβάλας. Εννοούμε την συγκέντρωση των ποντίων προχθές το απόγευμα στην πλατεία. Όπου αντικυβερνητικό γεγονός, πρώτη και καλύτερη η Λαϊκή Ενότητα. Λογικά εκπρόσωποι της θα βρίσκονται σήμερα έξω από το διοικητήριο, στην απεργία των εργαζομένων στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

 

Το πρώτο 6μηνο του τρέχοντος έτους- με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Υπουργό Περιβάλλοντος τον Παναγιώτη Λαφαζάνη- οι εκπρόσωποι του ΤΑΡ «αλώνιζαν». Τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία. Εργάζονταν αθόρυβα, συστηματικά εξασφαλίζοντας όλες τις προβλεπόμενες άδειες από τις αρμόδιες (κρατικές τις περισσότερες φορές) υπηρεσίες. Ίδια,  πετυχημένη ήταν η δράση τους και όταν οι υπηρεσίες με τις οποίες συνεργάζονταν προέρχονταν από την τοπική αυτοδιοίκηση. Με αυτόν τον τρόπο εξασφάλισαν –χωρίς κανείς να το πάρει μυρωδιά- περίπου 90 εγκρίσεις. Αυτές οι εγκρίσεις ήταν η βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης, υπέγραψε τον Νοέμβρη την τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων. Δηλαδή την τελική συμφωνία για το έργο, την τελική χάραξη.

 

Γράφαμε χθες τι προβλέπει η παράγραφος 1.1 για την επαρχία Καβάλας. Το σχετικό κείμενο είναι εντελώς αθώο και ήπιο, προβλέπει όδευση εκτός Τεναγών. Από αγροτικούς δρόμους, αρδευτικά κανάλια και μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις! Τα διαβάζουμε όλα αυτά κι απορούμε. Αφού τα πράγματα είναι τόσο απλά, προς τι η «επανάσταση» και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας; Γιατί εκδίδουμε ψηφίσματα και δίνουμε ραντεβού στα χωράφια; Μήπως κάνουμε λάθος; Μήπως τους παρεξηγήσαμε;

 

Πριν θέσουμε υπόψη του αναγνώστη την απάντηση του προέδρου του συλλόγου Αγροτών Δήμου Καβάλας κ. Θέμη Καλπακίδη- που δεν πιστεύει τίποτα απ’ όλα αυτά- σημειώνουμε την άμεση ανάγκη. Την βασική προτεραιότητα: Η τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου σημαίνει ότι η όδευση που περιγράφεται είναι η οριστική. Ξέρουμε τι ακριβώς προβλέπει στην επαρχία Καβάλας; Βάλαμε κάτω τους νέους χάρτες (που περιλαμβάνει η εγκεκριμένη μελέτη) να τους δούμε και να τους μελετήσουμε; Μήπως βρε αδελφέ η όδευση άλλαξε, μήπως δεν επηρεάζει γη υψηλής παραγωγικότητας.

 

Η απάντηση είναι εύκολη. Ουδείς έπραξε το αυτονόητο. Πρώτα κάναμε το συλλαλητήριο, μόλις τώρα σπεύδουμε να ελέγξουμε τι οριστικά αποφάσισαν στην Αθήνα. Ας το κάνουμε έστω τώρα ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς τι προβλέπει η τροποποίηση της μελέτης των περιβαλλοντικών όρων. Αυτό δε θα γίνει από τους ειδικούς. Κι αν το ΤΕΕ ΑΜ δεν ασχολείται άλλο με την υπόθεση, κάτι τέτοιο μας δηλώνει η παρατεταμένη σιωπή του περί του ΤΑΡ, ας κάνει τη δουλειά εθελοντικά ο πάντα διαθέσιμος Λάζαρος Βασιλειάδης. Πάντως είναι κάτι επείγον, κάτι που πρέπει να γίνει «εδώ και τώρα» προκειμένου να ξέρουμε συγκεκριμένα σε ποια όδευση έδωσε «πράσινο» φως το υπουργείο.

 

Ο Θέμης Καλπακίδης, δεν ξέρουμε αν μελέτησε την οριστική όδευση, υποστηρίζει ότι όλα όσα προβάλλονται ως νέα στοιχεία του έργου δεν είναι παρά μια επανάληψη των παλιών δεδομένων. Τονίζει ότι η όδευση δεν αλλάζει, δεν θεωρεί τους εκπροσώπους του έργου αξιόπιστους συνομιλητές. Δεκτές οι επιφυλάξεις του. Τις λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Στο μεταξύ ας ασχοληθεί κάποιος με τη δύσκολη δουλειά της μελέτης της οριστικής όδευσης. Ας ψάξει κάποιος τα μικρά γράμματα της απόφασης Σκουρλέτη.

 

Πλησιάζουν οι γιορτές. Στην αγορά της πόλης υπάρχει η καθιερωμένη κινητικότητα. Πολύ περισσότερο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σύντομα επαναλειτουργεί (με νέα διεύθυνση) το Φράνκος (στην οδό Κύπρου), συνεχίζεται η μεγάλη ανακαίνιση στο Παλλάδιο ενώ είναι πολύ κοντά στη λειτουργία του νέο κατάστημα (μπιστρό) στην οδό Εθνικής Αντίστασης. Στον ίδιο δρόμο ετοιμάζεται να λειτουργήσει ψαροταβέρνα!

 

Στην σύσκεψη της Δευτέρας, την πρώτη για το αεροπορικό σόου του Ιουνίου, οι ξενοδόχοι εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με τις ημερομηνίες του γεγονότος. Είπαν ότι εκείνο το διάστημα έχουν έτσι κι αλλιώς κρατήσεις. Εμμέσως πλην σαφώς πρότειναν το σόου να γίνεται σε άλλες ημερομηνίες. Όταν η τουριστική κίνηση στην πόλη δεν είναι τόσο μεγάλη.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά. Αυτές τις επιφυλάξεις οι ξενοδόχοι τις εκφράζουν κάθε φορά που ετοιμάζεται το αεροπορικό σόου. Κατά βάθος μπορεί και να έχουν δίκιο. Σημειώνουμε απ’ την άλλη ότι η εκδήλωση θέλει καλό καιρό, κάτι που εξασφαλίζεται περισσότερο τους μήνες του Καλοκαιριού.

 

======================================================================

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ για απόλυση δημοσιογράφου

Εκδόθηκε χθες η ακόλουθη ανακοίνωση από την ΕΣΗΕΜΘ:  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης καταγγέλλει την εκδικητική ενέργεια της εργοδοσίας της εφημερίδας «Ενήμερος» στην Καβάλα, να απολύσει τη δημοσιογράφο, μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μελανία Σιδηροπούλου, όταν αυτή άσκησε το νόμιμο δικαίωμά της σε επίσχεση εργασίας.  Η εργαζόμενη, στην οποία οφείλονται δεδουλευμένα πολλών μηνών, αρνήθηκε την παράλογη εργοδοτική απαίτηση να απολυθεί χωρίς αποζημίωση με «αντάλλαγμα» μια σύμβαση ορισμένου χρόνου σε διάδοχο εταιρικό σχήμα, το οποίο προετοίμασε με αμφίβολους σκοπούς ο ιδιοκτήτης του «Ενήμερου», Διονύσης Βαχλιώτης. Προέβη κατόπιν σε επίσχεση εργασίας.  Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί την εργοδοσία να ακυρώσει την εκδικητική απόλυση της συναδέλφου. Ο εκδότης θα όφειλε να αναζητεί τρόπους για να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που επιβάλλει ο νόμος αντί να καταφεύγει σε τέτοιες προκλητικές και εκδικητικές ενέργειες. Η ΕΣΗΕΜ-Θ, που θα συμπαρασταθεί στις διεκδικήσεις της συναδέλφου και θα υπερασπιστεί στο πλευρό της τα δικαιώματά της,  καλεί τον εκδότη να εξοφλήσει σε όλους τους εργαζόμενους του «Ενήμερου» τα δεδουλευμένα που οφείλει. Επιπλέον, θα παρακολουθεί με πολλή προσοχή την επιχειρηματική δραστηριότητά του ως προς τους όρους της νομιμότητάς της και την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

 

 

 

Διαβάστε επίσης