μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πανηγυρική ανακοίνωση εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Κυβέρνηση (το Υπουργείο Περιβάλλοντος) επειδή υπέγραψε με την Βουλγαρία την πολυπόθητη συμφωνία για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου με όνομα IGB. Ο αγωγός αυτός θα αρχίζει από την Κομοτηνή, θα συνεχίζεται ως τη νότια Βουλγαρία. Προσθέστε τον ΤΑΡ, προσθέστε το πλωτό LNG της Αλεξανδρούπολης. Γίνεται ή δεν γίνεται κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη η Θράκη; Γίνεται και με το παραπάνω.

 

Το γεγονός δεν μας ενοχλεί (ως Ανατολική Μακεδονία), μας ενδιαφέρει κι ίσως μας χαροποιεί. Αμέσως θα εξηγήσουμε τους λόγους. Πρώτο και βασικότερο αφού γίνεται ενεργειακός κόμβος η Θράκη, γλιτώνει η Καβάλα. Δεύτερο, όσο η Καβάλα θα ψάχνει τουρίστες και κρουαζιερόπλοια οι γείτονες μας θα ασχολούνται με τα ενεργειακά. Δεκτή η… μοιρασιά και η κατανομή των διαφορετικών ρόλων. Η Καβάλα τον τουρισμό, η Θράκη τα ενεργειακά!

 

Μετά από δύο ή τρία χρόνια η πόλη μας, η περιοχή μας θα … φλερτάρει με το σχέδιο του εν λόγο ενεργειακού κόμβου εξ αιτίας του υπό εξάντληση κοιτάσματος της Νότιας Καβάλας. Αν τα πράγματα εξελιχθούν φυσιολογικά τότε η φυσική αποθήκη φυσικού αερίου θα γίνει. Είναι το πιο ήπιο ενεργειακής φύσεως έργο σε όλη την ΑΜΘ, είναι κάτι που μπορούσε να γίνει από το τέλος του 2010. Τώρα- στην καλύτερη δηλαδή περίπτωση- αυτό θα γίνει σε δύο ή τρία χρόνια από σήμερα.

 

Σε συνέχεια όλων των ανωτέρω, απόσπασμα κειμένου που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στην Ημερησία. Η εταιρία που αναφέρεται στο κείμενο έρχεται στην Αθήνα από την Αμερική: «Στελέχη της Cheniere πρόκειται να επισκεφθούν την ερχόμενη εβδομάδα την Αθήνα, όπου θα έχουν επαφές με αξιωματούχους του υπουργείου και εκπροσώπους της ΔΕΠΑ και της Gastrade (όμιλος Κοπελούζου), καθώς η αμερικάνικη εταιρεία αναμένεται να συνεργαστεί με τις δύο ελληνικές στην ανάπτυξη του τερματικού υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης».

 

Σύμπτωση. Την 31η Δεκέμβρη του 2015 λήγουν οι συμβάσεις των εργαζόμενων τόσο στη ΒΦΛ όσο και στα Πετρέλαια. Αμέσως μετά τις γιορτές τα σωματεία των εργαζόμενων και στις δύο περιπτώσεις, θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τους επιχειρηματίες για την σύναψη νέας συμφωνίας- σύμβασης.

 

Θα είναι είδηση αν όντως ο Χρήστος Κοπατσάρης αποχωρήσει από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Καβάλας. Αυτή την ώρα είναι το πιθανότερο. Ποιος όμως θα τον αντικαταστήσει (όπως και την αναπληρώτρια Στέλλα Παπαδοπούλου); Παρά την ονοματολογία που ήδη άρχισε, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ τα περιγράφει αλλιώς. Περιγράφει μια «ανοιχτή» διαδικασία (τύπου Γιώργου Παπανδρέου;) όπου όλοι θα μπορούν σύμφωνα με τα προσόντα τους να διεκδικήσουν την θέση! Αρκεί να καταθέσουν αίτηση. Εξ αυτού του λόγου ας κάνουμε υπομονή. Πρώτα θα μάθουμε ποιοι θα κάνουν αίτηση για τις δύο θέσεις της Καβάλας, μετά θα τροφοδοτήσουμε την ονοματολογία. Πρόβλεψη; Αιτήσεις θα κατατεθούν πολλές.

 

Αιφνιδιαστική και χωρίς ουσία η σύντομη επίσκεψη που έκανε την Παρασκευή στην πόλη μας η Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. Τελικό προορισμό είχε το παγκόσμιο συνέδριο Θρακών στις Φέρες. Σταμάτησε στην Καβάλα για να πάρει την ευχή του Μητροπολίτη κ. Προκόπιου. «Πετάχτηκε» ως το Δημαρχείο για να συναντήσει τη Δήμαρχο. Κι επειδή είχε μεσημεριάσει, η κ. Τσανάκα την προσκάλεσε σε γεύμα. Οι δύο γυναίκες συνέφαγαν κι αμέσως μετά η Υπουργός συνέχισε το ταξίδι της για τις Φέρες. Τόσο απλά, τόσο ωραία.

 

Εβδομάδα συνεδριάσεων ώστε την επόμενη να αφοσιωθούν άπαντες στο κλίμα των εορτών. Έχουμε και λέμε (κάποιες από τις πολλές συνεδριάσεις αυτών των ημερών): Σήμερα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας και η διοίκηση του Επιμελητηρίου. Την Πέμπτη συνεδριάζει μόνο για τις αλλαγές στο Χωροταξικό το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Κομοτηνή. Την Παρασκευή το μεσημέρι συνεδριάζει στη Δράμα (!) η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ. Εντός της εβδομάδας συνεδριάζουν δύο δημοτικές επιτροπές του Δήμου Καβάλας αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο Νέστου.

 

Ο βουλευτής της ΝΔ από τον Έβρο Αναστάσιος Δημοσχάκης «ξεχωρίζει» για τις συχνές ερωτήσεις του στον Υπουργό Ναυτιλίας, μέσω των οποίων επιθυμεί να ασκήσει πίεση ώστε να συνδεθεί ακτοπλοϊκά η Αλεξανδρούπολη με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Η πρόσφατη ερώτηση του κ. Δημοσχάκη αλλάζει το… γήπεδο. Αυτή τη φορά ο βουλευτής Έβρου αναφέρεται στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ζητώντας πιο συχνά δρομολόγια προς την Αθήνα! Ταυτόχρονα θέτει και θέμα αεροπορικής σύνδεσης της Σαμοθράκης. Θυμίζουμε στον κ. Δημοσχάκη ότι ειδικά στην χειμερινή περίοδο οι πτήσεις εσωτερικού του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης είναι περίπου διπλάσιες σε σχέση με αυτές του αεροδρομίου της Καβάλας!

 

Στο εργοστάσιο της ΒΦΛ οι εργαζόμενοι προσπαθούν να μαντέψουν τις επόμενες κινήσεις του ιδιοκτήτη και ουσιαστικού διευθυντή Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Θεωρούν σίγουρο ότι θα γίνει μία ακόμη εταιρία, η τρίτη (μετά την ΒΦΛ και την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ). Ως που ο Γιάννης Τσάρας δίνει άλλη κατεύθυνση στα σενάρια. Αφήνει να εννοηθεί ότι σχεδιάζεται αλλαγή του ονόματος της ΒΦΛ. Θα είναι η δεύτερη αλλαγή αυτού του είδους. Η ΒΦΛ ονομάστηκε (επί Λαυρεντιάδη) ΕΛΦΕ. Το ΕΛΦΕ όπως καταλαβαίνουμε, αλλάζει κι αυτό.

 

Ο Κωστής Σιμιτσής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας το 2019 (με πρόσφατη ομιλία του στην δημοτική του ομάδα), λίγες μέρες μετά στέλνει ευχετήριο μήνυμα στον Νίκο Κούτρα (λόγω της ονομαστικής του εορτής) όπου σύμφωνα με πληροφορίες του γράφει: «Χρόνια πολλά, ελπίζω να με στηρίξεις στην προσπάθεια του 2019». Συμπέρασμα, ο πρώην Δήμαρχος ανήκει στους αναποφάσιστους.

 

«Δεν ξέρω αν θα είμαστε (σήμερα) στην κινητοποίηση των αγροτών στα διόδια της Μουσθένης» δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Παπαδόπουλος. Ταυτόχρονα είπε στους δημοσιογράφους ότι από τώρα προετοιμάζει τον επόμενο διαγωνισμό για την καταπολέμηση των κουνουπιών! Ο ευρισκόμενος σε εξέλιξη αφορά και την καταπολέμηση του 2016. Ο κ. Παπαδόπουλος σκέφτεται από τώρα το έργο του 2017, ο διαγωνισμός για το οποίο επιθυμεί να «βγει» στον αέρα το Φθινόπωρο του 2016. Δικαιώνει έτσι την παροιμία που αναφέρεται στων φρονίμων τα παιδιά.

 

Το παλιό ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Αυτό είναι το συμπέρασμα της χθεσινής εκδήλωσης των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, στην οποία μίλησαν και οι Παναγιώτης Σελβιαρίδης – Μιχάλης Τιμοσίδης. Είδαμε στο ακροατήριο τον Νίκο Κούτρα, τον Νίκο Στρατηλάτη, τον Θανάση Μπαμπαλίδη και τον Μιλτιάδη Πασαλίδη. Είδαμε επίσης το σημερινό ΠΑΣΟΚ δηλαδή τον Αρχέλαο Γρανά. Σχέση με το παλιό ΠΑΣΟΚ ,λόγω του πατέρα του Γιώργου, έχει και ο Μάκης Παπαδόπουλος. Που κι αυτός ήταν στην εκδήλωση. Πέραν του ότι ο Μιχάλης Τιμοσίδης διετέλεσε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (και υφυπουργός κυβερνήσεων αυτού), ο κ. Σελβιαρίδης ως συγγενής του Νίκου Στρατηλάτη είχε εμπλακεί αρκετά στα πολιτικά την προηγούμενη δεκαετία.

Διαβάστε επίσης