μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Συζήτησαν πάλι για τις απλήρωτες καθαρίστριες των σχολείων. Το ζήτησαν με την παρουσία τους στην συνεδρίαση οι ίδιες. Αυτή τη φορά διατύπωσαν νέο παράπονο. Ναι μεν θα πληρωθούν με χρήματα του Δήμου (και όχι του κράτους) αλλά θα πληρωθούν την παραμονή των Χριστουγέννων. Διαμαρτυρήθηκαν για την καθυστερημένη τους πληρωμή, η οποία οφείλεται στην γραφειοκρατία και στους κανόνες της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.

Τον λόγο πήρε ο Άρης Βέρρος που θυμωμένος κατήγγειλε και τον Δήμο Καβάλας. Κατά την εκτίμηση Βέρρου ο Δήμος Καβάλας άργησε να μεταφέρει τα χρήματα από το ταμείο του στο ταμείο των Σχολικών Επιτροπών κι έτσι οι καθαρίστριες θα εισπράξουν τα ποσά παραμονή Χριστουγέννων. Η διοίκηση αντέδρασε έντονα στην καταγγελία του κ. Βέρρου, φθάσανε στο σημείο να συζητούν το υποτιθέμενο τεχνικό λάθος του Δήμου και όχι την ασυνέπεια του κράτους.

Ή μήπως αυτό έγινε σκόπιμα; Συζητώντας για αυτά που τάχα δεν έκανε σωστά η διοίκηση του Δήμου «προσπερνάς» τον βασικό υπεύθυνο. Το δημόσιο. Την… γλιτώνει η Κυβέρνηση, τα ακούει η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα. Η κατάσταση είναι λίγο παράξενη αλλά την παρακολουθήσαμε όπως τα περιγράφουμε προχθές το απόγευμα. Ευτυχώς κάποια στιγμή κουράστηκαν, άλλαξαν θέμα χωρίς φυσικά να έχουν καταλήξει κάπου συγκεκριμένα με το προηγούμενο.

Οι απλήρωτες καθαρίστριες των σχολείων αποχώρισαν σιωπηρά από την αίθουσα, τα συζήτησαν μεταξύ τους στην αυλή αλλά πάλι λύση δεν βρήκαν. Πρόβλημα πρώτο: Τους ξεχνά εδώ και 4 μήνες το κράτος. Πρόβλημα δεύτερο: Ο Δήμος πληρώνει δύο μήνες αλλά η είσπραξη των ποσών θα γίνει παραμονή Χριστουγέννων. Λύση; Καμία. Κανονικά οι σχολικές καθαρίστριες θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένες. Πληρώνονται από την Τ.Α. δύο μήνες ενώ –σύμφωνα με την τακτική του κράτους- θα έπρεπε να περιμένουν. Άγνωστο μέχρι πότε.

Αν όλα αυτά τα έκανε η Κυβέρνηση της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ τότε θα είχε ήδη αρχίσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Όταν όμως δεν πληρώνει η «Πρώτη Φορά Αριστερά» όλα είναι αλλιώς. Τόσο αλλιώς που στο τέλος κάποιοι ανακαλύπτουν ότι για αυτό δεν φταίει ο Τσίπρας αλλά η Τσανάκα και η Φρατζεσκάκη!

Δημοσιεύσουμε σήμερα κείμενο που έγραψε ο Μιχάλης Λυχούνας, το οποίο αφορά όλα τα πιο πάνω. Διαβάζοντας τα σχόλια Λυχούνα απορεί κάποιος: Αφού τίποτα δεν του αρέσει, ποιος ο λόγος να παραμένει δημοτικός σύμβουλος; Γιατί δεν παραιτείται; Αρμόδιος να απαντήσει είναι μόνο ο ίδιος.

Ακούσαμε χθες τα φιλόδοξα σχέδια της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ προκειμένου η επιχείρηση να βγει από τα οικονομικά της προβλήματα. Να σωθεί. «Βάζοντας» κάτω τα νούμερα και τα χρέη καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι απίθανό να γίνει. Νούμερα και (κυρίως) χρέη μαζεμένα από μια ιστορία τόσων ετών. Ένα ποτήρι που όλο γεμίζει, ξεχειλίζει κι είναι έτοιμο να σπάσει. Να διαλυθεί.

Απορούμε πως αντέχει και υπάρχει με όλα αυτά τα προβλήματα η ΔΕΥΑΚ. Δικαιώνεται ο Σιμιτσής που κάποτε δεν δίστασε να αναφέρει το ενδεχόμενο διάλυσης της. Αν συμβεί αυτό τότε ύδρευση και αποχέτευση γίνονται δημοτικές υπηρεσίες που διαφορετικά παρέχονται στους δημότες. Επί της ουσίας οι αλλαγές είναι περιορισμένες. Έτσι κι αλλιώς τα χρέη της ΔΕΥΑΚ τα πληρώνει ο Δήμος Καβάλας. Θα έρθει δε κάποια στιγμή που το κράτος –βλέποντας μόνο νούμερα- θα επιβάλλει τη διάλυση της. Μακάρι να κάνουμε λάθος αλλά αυτό δεν αργεί.

 

Ποιοι όμως έφταιξαν; Ποιοι έχουν την ευθύνη; Σίγουρα όχι ο σημερινός και πρόσφατος πρόεδρος Νίκος Ξανθόπουλος. Ευθύνη έχουν όλοι μα όλοι οι προηγούμενοι. Όσοι την χρέωσαν κι όσοι δίστασαν να την διαλύσουν (συνεχίζοντας την αρρωστημένη κατάσταση που σήμερα μας περιγράφουν). Για τη ΔΕΥΑ Καβάλας ισχύει αυτό που συχνά λέμε. Ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Με την ευκαιρία των απλήρωτων καθαριστριών των σχολείων διαβάζουμε τις ηλεκτρονικές διαμαρτυρίες της απλήρωτης εργαζόμενης του Βιοτεχνικού Πάρκου. Παυλίδης και Μαρκόπουλος δεν πτοούνται. Από τη μια δεν την πληρώνουν, από την άλλη αφήνουν το Βιοτεχνικό Πάρκο στα διάφορα χάλια του. Αγαπητοί, κάτι πρέπει να γίνει. Ή μάλλον έπρεπε να έχει γίνει από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε τα καθήκοντα σας. Αυτή η στασιμότητα των 15 τελευταίων μηνών χειροτερεύει την κατάσταση. Όσο για την απλήρωτη εργαζόμενη, έχει απόλυτο δίκιο. Μια συνεννόηση μαζί της δεν θα έβλαπτε.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας όπως την περιγράφει ο Μιχάλης Λυχούνας

Δημιουργεί έμπνευση η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στον Δημοτικό Σύμβουλο και πρώην αντιδήμαρχο κ. Μιχάλη Λυχούνα. Για την συνεδρίαση της Δευτέρας γράφει:

«Απίστευτης ντροπής και γελοιότητας σκηνές στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας για την τσαπατσουλιά του Ελληνικού Δημοσίου να μην τακτοποιεί τις υποχρεώσεις του στην ώρα του και μάλιστα τη στιγμή που το ίδιο απαιτεί τόκους για μία μέρα καθυστέρησης.
Μπροστά στο σώμα των ταλαιπωρημένων στην πλειοψηφία τους γυναικών παίχτηκε το σουρεαλιστικό δράμα.

Η Δήμαρχος από το βάθος της αίθουσας κρατώντας προκλητικά το τηλέφωνο μιλούσε όλο καημό και θυμό, θα νόμιζες, αν όχι στον ίδιο τον Ντράγκι, το ελάχιστο στον Στουρνάρα και καλούσε σε συστράτευση για την πληρωμή πέραν των προθεσμιών της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (για όσους έχουν ελάχιστη επαφή με το σύστημα, η κίνηση φανερώνει ή χυδαίο λαϊκισμό ή βαθιά άγνοια) και μοίραζε σακούλες του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Η πρόεδρος των καθαριστριών, με συγκροτημένο λόγο και χωρίς πολύ μελό ζητούσε/απαιτούσε την πληρωμή πριν τις 24 Δεκεμβρίου, ως και εκείνη να αγνοεί πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό (όσο πικρό και να είναι). Η φωνή του ΚΚΕ ζητούσε την ….. σωματική πίεση, μάλλον από αυτήν που έπεσαν τα χειμερινά ανάκτορα το “17 και ο σοσιαλισμός το “89 και μετά η μπάλα χάθηκε. Άρχισαν οι δωροεπιταγές να ίπτανται στο σώμα και η ντροπή να εξαπολύεται σε κουβάδες. Σύννους και περίφροντις, όπως πάντα ο κ. Βέρος άρχισε να κραδαίνει τα έγγραφα (δικηγόρος επαρχίας) για το πότε έγινε η κατανομή, θαρρείς και πρέπει να είσαι Τριβωνιανός για να γνωρίζεις πως από τη στιγμή που υπογράφεται η κατανομή στην Αθήνα θέλει κανένα μήνα και γα να μπουν τα λεφτά στην κάσα. Οι πολιτικές μπηχτές μετατράπηκαν σε προσωπικές επιθέσεις και η χαρά του παιδιού πήρε το ρυθμό της στο γαϊτανάκι (εκεί αποχώρησα και από ελαφρά αδιαθεσία, μάλλον αναγούλα και για υπηρεσιακούς λόγους, σύσκεψη με μέλη του ΥΠΠΟΑ, που μιλούν και καλύτερα Ελληνικα).
Σε ό τι με αφορά, να ζητήσω συγγνώμη, όπως και όλοι οι γονείς από το προσωπικό καθαριότητας των σχολικών κτιρίων, αλλά αν ήμασταν περισσότερο νοικοκυραίοι ως κοινωνία και κράτος δε θα φτάναμε εδώ και ….με αυτήν την κυβέρνηση της ιδεολογικής και διαχειριστικής ανεπάρκειας. Η αλήθεια πάντως είναι πως θα πληρωθούν στις 23/24 και τα υπόλοιπα είναι για να λέγονται και πάλι ο Δήμος ΄έκανε ό τι μπορούσε και κινήθηκε στα όρια της νομιμότητας (η ιστορία των παιδιών δημάρχου της Θεσσαλίας που βρέθηκαν να τους ζητούν χρήματα γιατί ο πατέρας τους ως δήμαρχος πλήρωσε εργαζόμενους από άλλον κωδικό είναι γνωστή). Μια συγγνώμη και ένα ψήφισμα θα αρκούσαν, των Συριζαίων το αυτί δεν ιδρώνει».

Διαβάστε επίσης