μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ποτέ δεν κάνει λάθος το ημερολόγιο. Σήμερα δείχνει Παρασκευή 18 Δεκέμβρη, με λίγα λόγια τα Χριστούγεννα σε πολύ μικρή απόσταση. Φαίνεται; Μετά δυσκολίας. Κάποια… σύννεφα εμποδίζουν τα Χριστούγεννα να μας πλησιάσουν, να μας επηρεάσουν. Κατάσταση προσωρινή που σύντομα θα αλλάξει. Χθες Πέμπτη ήταν μάλλον η τελευταία τόσο δραστήρια ημέρα πριν τα Χριστούγεννα. Τώρα σε πλήρη δράση θα επανέλθουμε μετά τις γιορτές. Τα Χριστούγεννα άλλωστε ούτε αυτή τη φορά έρχονται μόνα τους. Φέρνουν αρκετές ακόμη γιορτές και αργίες.

 

Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε με τη μικρή και συμπαθητική γιορτή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Οι προστάτες της – Τρεις Παίδες Εν Καμίνω- θεωρήθηκαν ασεβείς. Τους έβαλαν φωτιά να τους κάψουν. Ο καλός Θεός όμως έκανε το θαύμα του, τους έσωσε από τις φλόγες. Εξ αυτού του λόγου αρκετά μετά έγιναν οι προστάτες της Ελληνικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μια γιορτή αφορμή. Μια ευκαιρία, να δηλώσουμε το «ευχαριστώ» μας σε όλους αυτούς που σε θέματα πυρκαγιών (και όχι μόνο) μας προσέχουν. Αυτό το «ευχαριστώ» το είπαν στις χθεσινές εκδηλώσεις με το δικό τους τρόπο παράγοντες- εκπρόσωποι αρχών και φορέων του τόπου.

 

Μετά την γιορτή (και την προερχόμενη από προηγούμενα έτη δεξίωση) πήραμε στο κατόπι τον Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη. Βάδιζε δίπλα δίπλα με τους Μαρκόπουλο- Παπαδόπουλο- Ιωσηφίδη. Περιοχή κεντρικού λιμανιού όπου επιτέλους τα τρία μεγάλα και πανάκριβα έργα τελειώνουν. Το ένα πρόλαβε τις προθεσμίες του ΕΣΠΑ. Τα άλλα δύο χρειάζονται κάποιους ακόμη μήνες του 2016. Το υπόλοιπο τους θα το χρηματοδοτήσει το κράτος. Αυτό δεν είναι τόσο σίγουρο όσο το ακούμε, πλην όμως ελπίζουμε να μην γίνει κάποια «στραβή».

 

Ο Γιώργος Παυλίδης ήταν χαρούμενος αφού μιλούσε για μεγάλα έργα που τέλειωσαν ή σύντομα τελειώνουν. «Δικά μας έργα» πρόσθεσε στα λόγια του κάποια επιπλέον λόγια ο κ. Μαρκόπουλος. Δεν είπε- ο συμπαθής κατά τα άλλα Θεόδωρος- όλη την αλήθεια. Τα συγκεκριμένα έργα πρώτα πρώτα ανήκουν στην Καβάλα. Ζητήθηκαν από την τοπική κοινωνία. Αυτό έγινε μέσω του ΟΛΚ. Υποστηρίχθηκαν από την τοπική αυτοδιοίκηση, τέλειωσαν επί Παυλίδη και Μαρκόπουλου. Θέλουμε δε θέλουμε και κάποιοι προηγούμενοι έβαλαν ένα λιθαράκι. Είναι άδικο να μην το αναφέρουμε κρατώντας «για μας» όλη τη δόξα. Η οποία στο κάτω κάτω της γραφής αφορά το αυτονόητο.

 

Τα ίδια έργα κακόπεσαν. Οι ανάδοχοι δεν έδωσαν σε αυτά την σημασία που θα έπρεπε. Εξ αυτού του λόγου άργησαν. «Συνάντησαν» τα capital control όταν ήδη είχαν αργήσει. Τα capital control ήταν μια ωραία δικαιολογία να «νομιμοποιηθεί» η αδικαιολόγητη αργοπορία. Κάποια στιγμή ήρθε η ώρα του τέλους του ΕΣΠΑ. Τότε όλοι ξύπνησαν. Μέσα σε 6 περίπου μήνες σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος. Αυτό τα διέσωσε.

 

Μαρκόπουλος και Ηλιάδης (πρόεδρος του ΟΛΚ) γύρισαν ήδη την σελίδα του βιβλίου. Σκέπτονται φωναχτά τα επόμενα έργα στο λιμάνι. Πολύ καλά κάνουν. Ο κ. Ηλιάδης ζητά από την εποχή Γιαννακίδη συμπληρωματικό έργο επί του θωρακισμένου, μεγαλύτερου προσήνεμου μόλου. Δεν ακούσαμε χθες ότι η πρόταση του γίνεται δεκτή. Ας πούμε ότι αυτή η παράλειψη οφείλεται στο ότι τα «ευκόλως εννοούμενα πάντα παραλείπονται».

 

Το επόμενο ραντεβού των δημοσιογράφων ήταν στη ΝΟΔΕ Καβάλας. Έχοντας λύσει όλα τα τεχνικά προβλήματα της Κυριακάτικης ψηφοφορίας (έτσι έχουν το κεφάλι τους ήσυχο), Ευθυμιάδης και Δράκος διαφωνούσαν για το πώς θα λειτουργήσουν το κλιματιστικό που θερμαίνει την αίθουσα. Ευχάριστο πρόβλημα που δεν λύθηκε ποτέ. Όχι ότι είχε κρύο στο γραφείο της ΝΟΔΕ. Ίσα ίσα το αντίθετο. Απλώς οι δύο άνδρες μη έχοντας άλλα (κομματικής φύσεως) θέματα ασχολούνταν με το κλιματιστικό που δεν ανταποκρίνονταν στις εντολές που του έδιναν. Αυτό φανερώνει την άνεση τους.

 

Θα συμφωνήσουμε με την σιγουριά των Ευθυμιάδη-Δράκου. Η Vodafone είναι εγγύηση για την εσωκομματική ψηφοφορία την Κυριακή. Θα δεχθούμε την αισιοδοξία τους για 5.000 ψηφοφόρους στο Νομό. Θα αποφύγουμε τις προβλέψεις, όπως ορθά τις αποφεύγουν και οι δύο. Φαίνεται πάντως ότι το «σύστημα» (εντός κι εκτός της ΝΔ) επιθυμεί επικράτηση του κ. Μεϊμαράκη. Μόνο με αυτόν –το σύστημα- θα είναι ήσυχο ότι η ΝΔ δεν θα κινδυνεύσει με διάσπαση. Οι άλλοι θεωρούνται (καλώς ή κακώς) «επικίνδυνοι».

 

Για την ψηφοφορία της Κυριακής η ΝΟΔΕ Καβάλας στηρίζεται σε πλήθος ορεξάτων αποφασισμένων εθελοντών. Αυτή είναι επίσης μια επιτυχία της διαδικασίας. Κόμμα με τόσους εθελοντές δεν πρέπει να υπάρχει άλλο στην Ελλάδα, ειδικά στη παρούσα φάση. Ας προσέξουν λοιπόν στην κεντρική διοίκηση της ΝΔ,  δεύτερη απογοήτευση ψηφοφόροι και εθελοντές δεν θα την αντέξουν.

 

Αργότερα χθες το μεσημέρι η δημοτική παράταξη του Κωστή Σιμιτσή έδωσε την πρώτη της συνέντευξη τύπου μετά την ανάληψη καθηκόντων της κ. Τσανάκα. Η συνέντευξη ήταν εκτός προγράμματος. Σκοπό είχαν αυτή τη συνέντευξη να την παραχωρήσουν στην καλύτερη περίπτωση την προσεχή Άνοιξη. Προκλήθηκαν- είπε ο κ. Σιμιτσής- κι έτσι ο σχεδιασμός άλλαξε. Η συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες.

 

Τους είδαμε μαζί μετά από καιρό. Στο πλάι τους και ο Νίκος Καραπιπερίδης. Ο κ. Σιμιτσής έχει δίκιο που ισχυρίζεται ότι κάποια από τα εμφανιζόμενα ως χρέη της ΔΕΥΑΚ (βλέπε πρόσφατη συνέντευξη τύπου Τσανάκα- Ξανθόπουλου- Χανδρουλίδη) «παλεύονται» με προοπτική πλήρους εξαφάνισης. Δεν έχει δίκιο όσο περιγράφει το πρόσφατο παρελθόν και το μέλλον της εταιρίας λαμπρό και σχεδόν χωρίς προβλήματα. Τον καιρό που ήταν Δήμαρχος (χωρίς να κινδυνεύει και να αμφισβητείται) και ο κ. Σιμιτσής είχε εκφράσει την ανησυχία του για την ΔΕΥΑΚ. Μετά ήρθαν τα μνημόνια.

 

Μας λέει λοιπόν ότι η μεγάλη μείωση μισθών των εργαζόμενων βοήθησε ώστε το κακό να διορθωθεί. Εξ αυτού του λόγου- επιμένει- οι τρεις πιο πρόσφατοι ισολογισμοί εμφάνιζαν τη ΔΕΥΑΚ κερδοφόρα. Ακόμη κι αν ισχύουν τα συγκεκριμένα νούμερα, σαφώς και δεν λένε όλη την αλήθεια. Ο Αθανασιάδης έφτιαξε μια ΔΕΥΑΚ με διαρροή στο σύστημα ύδρευσης έως και 60%. Το ρεκόρ διαρροών συνέχισε ο Εριφυλλίδης, ο Σιμιτσής. Σήμερα το νερό που για άγνωστους λόγους χάνεται παραμένει στα ίδια επίπεδα.

 

Δεύτερον, η ΔΕΥΑΚ έχει μεν μείωση μόνιμου προσωπικού αλλά διαθέτει μπόλικους συμβασιούχους. Παρόλα αυτά οι βλάβες και συχνές είναι και δεν διορθώνονται άμεσα. Θα λέγαμε λοιπόν ότι συμφωνούμε με την περιγραφή της ΔΕΥΑΚ όπως την ακούσαμε από τον κ. Ξανθόπουλο κι όχι αυτή που έκανε χθες η παράταξη Σιμιτσή. Αν το πρόβλημα είναι σοβαρό ή πολύ σοβαρό ή πάρα πολύ σοβαρό, θα το ξέρουμε σύντομα. Πρόβλημα ωστόσο υπάρχει.

 

Ο Χρήστος Τσοχαταρίδης ήταν ένας καλός πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αφού την έμαθε εκ των έσω. Το ίδιο ισχύει και για τον Καζανίδη, απλώς μέχρι να αρχίσει να την μαθαίνει αντικαταστάθηκε (ποτέ δεν καταλάβαμε τον λόγο). Το ίδιο ευχόμαστε στον κ. Ξανθόπουλο. Και κάτι τελευταίο. Ο κ. Ξανθόπουλος καλό είναι να μοιάσει στους καλούς προηγούμενους προέδρους, χωρίς να αντιγράψει και τα λάθη τους. Κυριότερα των οποίων ήταν τα ρουσφέτια. Η ΔΕΥΑΚ έφτασε εδώ που έφτασε και για αυτόν τον λόγο. Έγινε διαχρονικό εργαλείο ικανοποίησης αιτημάτων, τα οποία ο Δήμος Καβάλας δεν είχε την δυνατότητα (λόγω αυστηρότερης νομοθεσίας) να υλοποιήσει.

 

Όσο για τους εποχιακούς εργαζόμενους στην Καθαριότητα, η παράδοση συνεχίζεται. Μια ζωή τα ίδια. Από τη μια ζητούμε το ΑΣΕΠ, από την άλλη το αποφεύγουμε. Βρίσκουμε επιχειρήματα και τρόπο κατάλληλο. Βρισκόμαστε στο 2015. Πόσοι από τους απασχολούμενους στον Δήμο Καβάλας βρίσκονται στη θέση τους μετά από διαδικασία ΑΣΕΠ; Αυτό το στατιστικό θα είχε ενδιαφέρον.

 

Με Πυροσβεστική Υπηρεσία, Περιφερειάρχη, ΝΟΔΕ και Σιμιτσή μπορεί κανείς να βρει χρόνο ώστε να ασχοληθεί με τα Χριστούγεννα που έρχονται; Φυσικά όχι. Σήμερα η μέρα μοιάζει περισσότερο άνετη, ως εκ τούτου θα καταφέρουν να «τρυπώσουν» τα Χριστούγεννα. Κάτι οι πλατείες με τις εκδηλώσεις, κάτι ο πλούσιος κι ωραίος φωτισμός (ειδικά στα δέντρα του δημοτικού κήπου) ετοιμάζουν το …γήπεδο. Για το ματς των Χριστουγέννων. Στο οποίο δεν έχουν θέση αιρετοί, έργα, συνεντεύξεις τύπου, φωτογραφίες και ρεπορτάζ.

 

 

Διαβάστε επίσης