μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πρόκειται για μια πολύ καλή, εύστοχη πολιτικά πρωτοβουλία έστω κι αν εκδηλώθηκε αργά. Εννοούμε την κατάθεση τροπολογίας για τον συμψηφισμό του απλήρωτου 12% του 2010 με τα χρέη -των επιχειρήσεων που το δικαιούνται- στο δημόσιο. Είναι καλό επίσης να βλέπεις να συνεργάζονται 3 βουλευτές της ΑΜΘ. Ένας του Έβρου, ένας της Καβάλας κι ένας της Δράμας. Αυτές οι κοινές δράσεις (άσχετα από το αποτέλεσμα τους) ενισχύουν το πνεύμα ενδοπεριφερειακής συνείδησης που πρέπει να υπάρχει και στους 5 νομούς.

 

Πολύ περισσότερο όταν ένας από τους 3 βουλευτές (ο κ. Δημοσχάκης του Έβρου) έδωσε και δίνει εντελώς αντίθετα με την ενδοπεριφερειακή συνείδηση δείγματα γραφής. Όπως αρκετές φορές σημειώσαμε στην στήλη, ο συγκεκριμένος βουλευτής επιδιώκει (μεταξύ άλλων) μείωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων από την Καβάλα ώστε κάτι να… περισσέψει για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Αυτό δε το πράττει πονηρά. Προτάσσει την σύνδεση της Σαμοθράκης αλλά «βαθύτερος» στόχος του είναι η Αλεξανδρούπολη.

 

Για την επιδότηση εργασίας που δεν πληρώνεται και την επιδότηση εργασίας του 2010 που κινδυνεύει να διαγραφτεί ως υποχρέωση του κράτους, τα Επιμελητήρια της Θράκης κινήθηκαν μόνα τους. Τον Νοέμβρη έστειλαν επιστολή ζητώντας συνάντηση με τον αρμόδιο για το θέμα υπουργό κ. Σταθάκη. Δεν γνωρίζουμε την απάντηση του. Αντίθετα γνωρίζουμε ότι σε μία εβδομάδα το Επιμελητήριο της Καβάλας θα κάνει τοπική σύσκεψη για το ίδιο θέμα.

 

Δύο είναι τα προβλήματα. Η απλήρωτη επιδότηση εργασίας κι ο κίνδυνος αυτή να αρχίσει να παραγράφεται. Αν κάθε ένας ενδιαφερόμενος κινηθεί μόνος του (στο μικρό χρονικό διάστημα που απέμεινε ως το τέλος του έτους) τότε πολύ απλά δεν θα αλλάξει τίποτα. Αν όμως υπάρχει ενότητα στην ΑΜΘ, συντονισμός, κοινή δράση τότε ναι. Υπάρχουν ελπίδες. Αυτή τη δουλειά του συντονισμού πρέπει να την αναλάβει ο πλέον κατάλληλος. Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης. Μόνο ο κ. Παυλίδης μπορεί να καλέσει στο ίδιο τραπέζι όσους πρέπει να είναι ενωμένοι και σε αυτή τη διεκδίκηση.

 

Τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί είναι το αίτημα του συμψηφισμού. Πολύ σωστά το χρησιμοποιούν οι 3 βουλευτές. Προς την ίδια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν κι όλοι άλλοι. Εμπλέκοντας και τον σύμμαχο της ΑΜΘ, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη. Όπως η κ. Τσανάκα επιθυμεί να φθάσει στον κ. Καμμένο (για το στρατόπεδο Ασημακοπούλου) μέσω του Παναγιώτη Σγουρίδη, έτσι και για το 12% θα εξασφαλίσουμε πρόσβαση στον κ. Σταθάκη μέσω του κ. Αλεξιάδη. Ιδού η Ρόδος.

 

Αν ο Χρήστος Κοπατσάρης κρίνονταν δίκαια, τότε θα παρέμενε πανηγυρικά στη θέση του προέδρου του Νοσοκομείου του  Καβάλας. Υπάρχει –όπως ακούγεται- κι αυτό το ενδεχόμενο, να αξιολογήθηκε θετικά στο Υπουργείο αλλά η παραμονή του να «σκάλωσε» στο πολιτικό και ιδεολογικό του θέματος. Φεύγει από την Καβάλα με ψηλά το κεφάλι, με ήσυχη συνείδηση ότι έκανε άριστα την δουλειά που του ανέθεσε το κράτος. Μετριοπαθής και ολιγόλογος είχε πάντα το νου του στην ουσία και όχι στις εντυπώσεις.

 

Το αποκάλυψε ο Κωστής Σιμιτσής κι είναι αλήθεια. Όταν προ ημερών συνεδρίασε η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ (με πρόσκληση του νέου προέδρου Νίκου Ξανθόπουλου) διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει απαρτία. Αυτό οφείλονταν στην απουσία μελών του συμβουλίου, προερχόμενων από την διοίκηση! Φάνηκε να κάνουν σαμποτάζ στον κ. Ξανθόπουλο. Τελικά η συνεδρίαση έγινε με απαρτία «προσφορά» της αντιπολίτευσης. Σε εκείνη τη συνεδρίαση συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν το τεχνικό πρόγραμμα του 2016 και ο προϋπολογισμός του 2016.

 

Στην ίδια συνεδρίαση ορίστηκε υπάλληλος της επιχείρησης ως αρμόδιος να ολοκληρώσει τη διαδικασία μεταβίβασης 5 αυτοκινήτων στη ΔΕΥΑΚ. Πρόκειται για 5 οχήματα της ΔΕΥΑ Φιλίππων που 5 χρόνια μετά τη διάλυση της, τώρα μεταβιβάζονται στην ΔΕΥΑ Καβάλας! Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

 

Αν και με ένα περιστατικό (αυτού του είδους) δεν είναι σωστό να βγάζουμε οριστικά συμπεράσματα, μοιάζει κάποιοι να μην αποδέχονται την αλλαγή προέδρου στη ΔΕΥΑΚ. Θα περιμένουμε καθώς αν η έλλειψη απαρτίας συνεχιστεί τότε το πράγμα θα σοβαρέψει. Είναι δυνατόν να είναι τόσο ενοχλητικός ένας πρόεδρος λίγων μόνο ημερών;

 

Κατά τον Βασίλη Λεμονίδη δεν υπάρχει κίνηση στην αγορά εδώ και 10 μέρες. Δεν κάνει λάθος ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, ίδια είναι η εκτίμηση της κατάστασης από πολλούς εμπόρους. Την ίδια στιγμή στην οδό Δαγκλή (πλησίον του Αγίου Παύλου) ετοιμάζονται να λειτουργήσουν τρία νέα καταστήματα. Το ένα πολύ κοντά στο άλλο. Αυτή είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

 

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας την περασμένη Δευτέρα η Δήμαρχος επανέλαβε το δίκαιο αίτημα της. Η Περιφέρεια ΑΜΘ να στηρίζει οικονομικά τόσο το Φεστιβάλ Φιλίππων όσο και το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου. Επειδή η ιδέα, η σκέψη έχει βάση οφείλει η κ. Τσανάκα να την προωθήσει συστηματικά στη Κομοτηνή. Ώστε στον κατάλληλο χρόνο να εξασφαλιστούν από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση απαραίτητα επιπλέον χρήματα και για τις δύο διοργανώσεις.

 

Είναι σαφές κι ολοφάνερο ότι Γιώργος Χεριστανίδης και συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ (Φιλιππίδου, Λάμπρου κτλ) έχουν προηγούμενα. Προσωπικές ή πολιτικές διαφορές και διαφωνίες. Το γεγονός δεν πρέπει να μας επηρεάζει. Βασικό σημείο κριτικής ήταν και παραμένει το ίδιο. Γιατί η ΕΛΜΕ Καβάλας δεν ανάλαβε την διοργάνωση του επιστημονικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας; Λαλίστατοι στα άλλα, «μουγγοί» στο συγκεκριμένο όσοι την εκπροσωπούν. Πετούν τη μπάλα στην κερκίδα με το αστείο επιχείρημα που χρησιμοποιούν, σύμφωνα με το οποίο «ακόμη κι αν η ΕΛΜΕ δέχονταν, θα μεσολαβούσε κλήρωση αφού το συνέδριο διεκδικούσαν και άλλες πόλεις».

 

Την κρίσιμη στιγμή που έπρεπε: α) να σκεφθούν την πόλη και τον Νομό β)να αποφασίσουν να εργαστούν σκληρά κι εθελοντικά, αυτοί αποφάσισαν (κατά πλειοψηφία) να μην ενδιαφερθούν για το συνέδριο. Πρωτοφανής στάση κι άποψη, δείχνει ότι όσοι ασκούν μόνιμα σκληρή κριτική στο σύστημα είναι κατά βάθος αυτοί που με συνέπεια το υπηρετούν. Ποιο σύστημα; Το σύστημα να πυροβολείς συνεχώς στον αέρα και να αποφεύγεις επιμελώς την ουσία. Η οποία ήταν και παραμένει δύσκολη υπόθεση.

 

Πραγματοποιήθηκαν μια δυο εκδηλώσεις στη μνήμη του Λευθέρη Αθανασιάδη. Όλες έγιναν βιαστικά, είχαν σκοπιμότητα και δεν ικανοποίησαν την υποχρέωση που συνεχίζει να του έχει η πόλη. Ο Βαγγέλης Παππάς με την πρόταση του μας προσφέρει μια ακόμη ευκαιρία για κάτι που ο Αθανασιάδης αξίζει. Ένας δρόμος που θα έχει το όνομα του. Κι αν δεν είναι η οδός Κύπρου, δεν μπορεί κάποιος κεντρικός δρόμος θα βρεθεί. Όπως επίσης θα βρεθεί εύκολα όλη η απαραίτητη επιχειρηματολογία που «ζητά» σε τέτοιες περιπτώσεις ο νομοθέτης. Αρκεί κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά. Ο Βαγγέλης Παππάς μόνο του δεν είναι αρκετός.

 

Συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας, το Τοπικό Συμβούλιο Καβάλας και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καβάλας. Η πραγματοποίηση των 3 συνεδριάσεων ειδικά αυτό το διάστημα σε κάνει να απορείς. Έρχονται όντως Χριστούγεννα; Άλλα συλλογικά όργανα απαντούν θετικά και δεν κάνουν λάθος. Π.χ. η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ δεν συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα επειδή έρχονται τα Χριστούγεννα. Στον Δήμο Καβάλας φαίνεται ότι … δεν αναγνωρίζουν την μεγάλη εορτή που πλησίασε κι είναι σε απόσταση αναπνοής.

 

Διαφορετική συνάντηση με τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης σήμερα το μεσημέρι. Προσκλήθηκαν από το δραστήριο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ σε συνέντευξη τύπου μετά ούζου! Όπως διαβάζουμε στην πρόσκληση της συνέντευξης τύπου, των δηλώσεων θα ακολουθήσουν τσιπουρομεζέδες!

 

Ξαφνιάζει ευχάριστα η πρωτοβουλία της Περιφέρειας ΑΜΘ. Στην οδό Ομονοίας μπήκαν πινακίδες – πανό, καλούν τους καταναλωτές να προτιμήσουν για τις εορταστικές τους αγορές την τοπική αγορά. Παλιά – πριν την κρίση- ήταν κανόνας η τοπική αυτοδιοίκηση να βοηθά με τέτοια μηνύματα την αγορά. Επιλέγονταν η περίοδος των Χριστουγέννων ή πριν το Πάσχα. Στην πορεία αυτό ξεχάστηκε. Να που επαναλαμβάνεται κι ελπίζουμε να αποδώσει καρπούς.

 

Τα Κρατικά Μπαλέτα της Μόσχας έρχονται στην Καβάλα. Το μαθαίνουμε από την έναρξη της διαφήμισης μιας διαφορετικής εκδήλωσης που θα φιλοξενηθεί στο κλειστό γυμναστήριο της Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου». Θα παρουσιαστεί το έργο «Η λίμνη των κύκλων» σε δύο παραστάσεις (απογευματινή βραδινή) στις 13 Φεβρουαρίου. Η ίδια παράσταση μπαλέτου εκείνο το διάστημα θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη για παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής.

 

Το «σήριαλ» των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών το ζήσαμε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πριν από λίγα χρόνια. Τότε που η Κυβέρνηση την προετοίμαζε κι εμείς (δια των φορέων της αγοράς και των επιχειρηματιών) ήμασταν φανατικά αντίθετοι. Τα δεδομένα άλλαξαν. Με αφορμή τις σκέψεις της Κυβέρνησης Τσίπρα για δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στο Κιλκίς, η βουλευτής ΝΔ Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή ζητά Ε.Ο.Ζ. να δημιουργηθεί και στο Νομό της!

 

 

 

Διαβάστε επίσης