μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ίσως κάνουμε λάθος που περιμένουμε από την τοπική ΝΔ το επίσημο και οριστικό τοπικό αποτέλεσμα της Κυριακάτικης ψηφοφορίας. Περιμένουμε παρόλα αυτά τους «δικούς μας» Νεοδημοκράτες να μας πουν, να γράψουν αναλυτικά πόσοι ακριβώς ψήφισαν και τι. Τους έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε σχέση με την κεντρική διοίκηση του ίδιου κόμματος. Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί (ελπίζουμε όχι ως τις 10 Γενάρη) προκειμένου η πληροφόρηση μας να είναι έγκυρη.

 

Έγκαιρη δεν μπορεί να είναι λόγω του όγκου της δουλειάς που είχαν να κάνουν σε όλο το Νομό Καβάλας μια «χούφτα» φιλότιμοι και ακούραστοι εθελοντές. Άνθρωποι που άκουγαν ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας παρατείνεται και χαίρονταν. Άσχετα από το αν αυτές οι παρατάσεις έκαναν την δουλειά τους ακόμη πιο δύσκολη.

 

Την Κυριακή στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου ψήφισαν περίπου 2.000 άνθρωποι. Για τα δεδομένα της εποχής και του τόπου μας, νούμερο μεγάλο. Επρόκειτο για σταθερούς φίλους και ψηφοφόρους της ΝΔ και άλλους. Αυτοί οι «άλλοι» ήταν ενεργοί πολίτες, φίλοι των φίλων της ΝΔ, καλοί τηλεθεατές που τόσο καιρό έβλεπαν ρεπορτάζ στην τηλεόραση για την ψηφοφορία εκλογής προέδρου κι έτσι στο τέλος πείσθηκαν να συμμετέχουν. Η τηλεόραση σε τέτοιες περιπτώσεις διατηρεί την δύναμη της.

 

Πρωί πρωί την Κυριακή προσήλθαν και ψήφισαν συνταξιούχοι. Αργότερα κι άλλες ηλικίες. Νέοι άνθρωποι αρκετοί. Νεολαία λίγο. Οι περισσότεροι απέφευγαν να μιλήσουν για τον υποψήφιο πρόεδρο που προτιμούν. Ουδείς τους ρωτούσε ή τους «παρενοχλούσε». Εκείνη την ώρα σημασία είχε να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία. Εξ αυτού του λόγου και τα στελέχη δεν έκαναν την συνηθισμένη προεκλογική δουλειά της τελευταίας στιγμής. Το απέφυγαν. Στο μυαλό τους είχαν μόνο τα τάμπλετ κι αν αυτά δούλευαν κανονικά.

 

Δούλεψαν και με το παραπάνω. «Έπρεπε να έχουμε περισσότερα» είπαν οι γνωρίζοντες τη διαδικασία. Εννοούσαν ότι με περισσότερα τάμπλετ όλα θα γίνονταν ευκολότερα και ταχύτερα. Όσο για τη διαδικασία συμπλήρωσης αίτησης (απαραίτητη προϋπόθεση για να ψηφίσει κάποιος στις συγκεκριμένες εκλογές), ναι υπήρχε καθυστέρηση και μικρή ταλαιπωρία. Ούτε αυτό πτόησε τους φίλους της ΝΔ. Ήθελαν εξ αρχής να ψηφίσουν, θα το έκαναν όσες αιτήσεις κι αν νωρίτερα έπρεπε να συμπληρώσουν.

 

Ταυτόχρονα με την ψηφοφορία στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου πραγματοποιούνταν (εντός του Αμφιθεάτρου) δύο άλλες εκδηλώσεις. Χριστουγεννιάτικες. Έχει ενδιαφέρον η αντίδραση αυτών που προσέρχονταν κι έβλεπαν την κίνηση στις κάλπες της ΝΔ. Άλλοι αποδοκίμαζαν (στις μεταξύ τους συζητήσεις) αφού έλεγαν ότι κακώς ο κόσμος συνεχίζει κι εμπιστεύεται τα κόμματα. Άλλοι άνοιγαν μάτια και αφτιά για να καταλάβουν τι συμβαίνει. Υπήρξαν τέλος αρκετοί που με αυτή την αφορμή έσπευσαν σπίτι, πήραν την ταυτότητα τους κι επέστρεψαν στον ίδιο χώρο. Για να ψηφίσουν.

 

Σε γενικές γραμμές στις εκλογές της ΝΔ , όπως τις παρακολουθήσαμε στην πόλη μας, δεν είχε σημασία το αποτέλεσμα. Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν το αναμενόμενο. Σημασία είχε να μην επαναληφθεί το ρεζιλίκι της πρώτης φοράς. Αφού εξασφάλισαν επιτυχία στη διαδικασία, ησύχασαν. Άφησαν για πολύ μετά την αγωνία περί του αποτελέσματος.

 

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Καβάλας Ιορδάνης Χοροζίδης προσήλθε στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου την Κυριακή το απόγευμα. Πλησίασε αλλά προσπέρασε την ουρά όσων περίμεναν να ψηφίσουν τον νέο πρόεδρο της ΝΔ. Κινήθηκε προς την τουαλέτα. Στην επιστροφή χαιρέτησε όσους αναγνώρισε. Σε αυτούς εξήγησε ότι βρέθηκε στον χώρο για την εκδήλωση των Πόντιων Χορευτών και για κανέναν άλλο λόγο.

 

Διαφορετικά χειρίστηκε την ίδια σύμπτωση ο συμπολίτης δικηγόρος Παύλος Γεωργιάδης. Μπαίνοντας στην αίθουσα του πολιτιστικού γεγονός μιλούσε δυνατά. «Είμαι εδώ για την εκδήλωση των Ποντίων» έλεγε για να αποφύγει τις διάφορες παρεξηγήσεις.

 

Σε άλλο «πηγαδάκι» την Κυριακή το απόγευμα ο Θόδωρος Καλλιοντζής συζητούσε θέματα ΝΔ και όχι μόνο με τον Μίμη Χριστοφιλογιάννη, τον Λάζαρο Τσαταλμπασίδη και τον Ντίνο Κλειτσιώτη. Έμεινε αρκετή ώρα στον τόπο της ψηφοφορίας ο πρώην Νομάρχης. Σα να έστελνε μήνυμα επιστροφής του στα κοινά μέσω της τοπικής ΝΔ. Τελευταία ο κ. Καλλιοντζής αύξησε τις εμφανίσεις του στις διάφορες τοπικές εκδηλώσεις. Από τις οποίες κάποτε δεν απουσίαζε σχεδόν ποτέ.

 

Διαβάσαμε στον τύπο του Βόλου την είδηση. Εγκρίθηκε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου Βόλου για το 2016. Από το κείμενο ξεχωρίσαμε κι αναδημοσιεύουμε την ακόλουθη παράγραφο για τον τουρισμό κρουαζιέρας: « Στην εν λόγω δράση περιλαμβάνονται η παραγωγή πληροφοριακού υλικού, η λειτουργία info point εντός του terminal υποδοχής κρουαζιέρας η συνέχιση του προγράμματος προσφορών της τοπικής αγοράς προς τους επιβάτες, η επιμέλεια των εισόδων προς τη πόλη μέσω των υπηρεσιών του Δήμου, η έρευνα ικανοποίησης επισκεπτών».

 

Η Κίνηση Πολιτών για τον ΤΑΡ (που όπως είναι γνωστό ζητά την αλλαγή όδευσης του αγωγού) αλλά και ο Σύλλογος Αγροτών Δήμου Καβάλας παρακολουθούν τις εξελίξεις στο θέμα. Ταυτόχρονα περιμένουν ώστε όταν πρέπει να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι όλοι έχουν παράπονα και από τους 4 βουλευτές του Νομού. Από τους 3 Κυβερνητικούς επειδή δεν πιέζουν όσο πρέπει το Υπουργείο, από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο επειδή κατέθεσε ερώτηση για τον αγωγό χωρίς να θίξει καθόλου το θέμα της όδευσης.

 

Εκτάκτως συνεδρίασε χθες το απόγευμα- δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα- το τοπικό συμβούλιο Καβάλας. Η συνεδρίαση έγινε για να δοθούν εγκρίσεις σε νέα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όλοι οι νέοι (ή παλιοί) επαγγελματίες ήθελαν να λάβουν έγκαιρα άδεια για να δουλέψουν τις γιορτές. Εξ αυτού του λόγου τα μέλη του συμβουλίου κλήθηκαν να συνεδριάσουν με θέματα μόνο άδειες καταστημάτων.

 

Μέσω του αεροδρομίου της Χρυσούπολης φθάνει σήμερα στην ΑΜΘ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολακάκης. Αμέσως μετά την άφιξη του στο αεροδρόμιο πρόκειται να κινηθεί ανατολικά, προς τη Θράκη. Θα επιστρέψει στην Αθήνα με πτήση από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

 

Επαναλειτούργησαν τα ηχεία στους κεντρικούς δρόμους, ακούγεται από αυτά Χριστουγεννιάτικη μουσική. Εγκαταστάθηκαν την πρώτη θητεία του κ. Εριφυλλίδη αλλά ποτέ δεν λειτούργησαν με συνέπεια. Τώρα φαίνεται ότι έγινε καλό σέρβις μιας κι ο ήχος ποιοτικά είναι καλύτερος και πιο δυνατός. Αν κάπου κάπου ακούγονταν και κανένα ελληνικό εορταστικό τραγούδι, θα ήταν ακόμη καλύτερα.

 

Η απορία παραμένει ίδια. Πότε θα επεκταθεί στους πεζόδρομους του Αγίου Νικολάου το ενδιαφέρον του Δήμου Καβάλας για την εφαρμογή του νέου κανονισμού των πεζόδρομων; Σημειώνουμε ότι οι επαγγελματίες της περιοχής του Αγίου Νικολάου μαθαίνοντας τα νέα, έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και περιμένουν. Να λάβουν τις απαραίτητες από τις δημοτικές υπηρεσίες άδειες. Την ίδια ώρα ο Δήμος Καβάλας εξαντλεί το ενδιαφέρον του για τους πεζόδρομους σε αυτούς που βρίσκονται ανάμεσα στις πλατείες Καπνεργάτη- Ελευθερίας και δεν εμφανίζεται καθόλου στην αγορά του Αγίου Νικολάου.

 

====================================================

 

Διαμαρτυρία προς τη διοίκηση του Δήμου

Έντονα και δικαιολογημένα είναι τα παράπονα των καταστηματαρχών του πεζόδρομου της Κωστή Παλαμά. Απευθύνονται προς τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας. Ο πεζόδρομος τους δεν έχει τίποτα το εορταστικό αν και κεντρικός, γεμάτος κόσμο. Δεν μπήκε ούτε ένα μικρό στολίδι. Τα ίδια κι από πλευράς εορταστικού φωτισμού. Οι αρμόδιοι μάλλον ξέχασαν. Κι ενώ υπόσχονται να επανορθώσουν, το αποφεύγουν! Λες και κάτι έχουν με τους συγκεκριμένους επαγγελματίες.

Διαβάστε επίσης