μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το πρώτο «ημίχρονο» της εορταστικής περιόδου τέλειωσε. Σε όλη την Ελλάδα τα χαρακτηριστικά ήταν ίδια. Πολύ καλός καιρός και ησυχία. Χριστούγεννα οικογενειακά. Δηλαδή ελληνικά. Μας μένουν δύο ακόμη εορταστικά «ημίχρονα». Μαθαίνουμε ότι τα δεδομένα του καιρού θα αλλάξουν αφού έρχονται κακοκαιρίες. Η πρώτη λίαν συντόμως, η δεύτερη ταυτόχρονα με το τέλος των εορτών. Ευχόμαστε όλα τα άλλα να παραμείνουν ίδια, όπως τα Χριστούγεννα. Ησυχία και οικογενειακή ατμόσφαιρα.

 

Στην πόλη μας (αλλά και στο Νομό Καβάλας γενικότερα) αυτό το διάστημα δεν έγινε κάτι το ιδιαίτερο, κάτι διαφορετικό και σημαντικό. Ο κόσμος βγήκε έξω. Κυκλοφόρησε. «Κατέβηκε» στην αγορά αλλά ψώνισε προσεκτικά, διασκέδασε. Πήγε βόλτα έξω από την πόλη, φυσικά είδε αρκετή τηλεόραση. Από σήμερα άπαντες επιστρέφουν στις συνηθισμένες τους θέσεις προκειμένου όλοι μαζί να «τελειώσουμε» το 2015. Αμέσως μετά τα Φώτα και τέρμα οι γιορτές. Μαζί με τις αργίες και τις διακοπές.

 

Δεν είναι ακόμη η ώρα του απολογισμού σε σχέση με το έτος που σύντομα τελειώνει. Ο προσωρινός απολογισμός αυτών των ημερών αφορά μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων. Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι ξαφνικά (κι απότομα) την Τετάρτη το μεσημέρι όλα τέλειωσαν. Οι τοπικές ειδήσεις, τα ρεπορτάζ, οι συνεντεύξεις και οι συνεντεύξεις τύπου. Ακόμη κι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας (η τελευταία του έτους) ήταν κι αυτή εορταστική. Η αλήθεια είναι ότι αλλιώς την περιμέναμε. Ωστόσο όλοι οι εμπλεκόμενοι έκαναν την έκπληξη. Άφησαν στην άκρη τα… μίση και συμφώνησαν στις ευχές. Συντόμευσαν τη συζήτηση προκειμένου άπαντες να «συναντήσουν» τα Χριστούγεννα.

 

Ψάχνοντας για τις ειδήσεις «υποχρεωνόμαστε» να βρεθούμε στο Ιμαρέτ. Εκεί πέρασαν Χριστούγεννα ο υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Σάμου (πρώην Περιφερειάρχης ΑΜΘ) Μιχάλης Αγγελόπουλος. Και οι δύο ήρθαν στην πόλη μας ιδιωτικά, μάλλον βγήκαν ελάχιστα από το ξενοδοχείο που τους φιλοξένησε. Δεν κυκλοφόρησαν στην πόλη ώστε να γίνουν αντιληπτοί. Ο κ. Τζιτζικώστας δεν επεδίωξε κομματικές επαφές με όσους τον υποστήριξαν στην Καβάλα. Βρίσκεται σε περίοδο ανάπαυλας, ξεκούρασης. Για την επαναληπτική ψηφοφορία στο κόμμα του δεν μιλά. Τουλάχιστον προς το παρόν.

 

Σταθερός φίλος της Καβάλας ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, δεν χάνει ευκαιρία να μας επισκέπτεται. Πάντα συνδυάζει την επίσκεψη του στην πόλη μας με την παραμονή του στο Ιμαρέτ. Έτσι έκανε και αυτή τη φορά. Και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία της Καβάλας είχαν κόσμο τα Χριστούγεννα. Κυρίως γκρουπ ελλήνων τουριστών από διάφορες περιοχές της χώρας. Οι κρατήσεις για την Πρωτοχρονιά είναι περισσότερες κι αφορούν Βούλγαρους επισκέπτες.

 

Την καθιερωμένη του εκδήλωση -την παραμονή των Χριστουγέννων- έκανε στο κέντρο της πόλης ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος. Επέλεξε κεντρικότατο σημείο (πεζόδρομοι) κι έτσι από το χάπενινγκ του Τόπου της Ζωής μας πέρασαν πολλοί και διάφοροι επώνυμοι και αιρετοί. Όπως επίσης μπόλικος κόσμος.

 

Λέγεται ωστόσο ότι η παρουσία στην ίδια εκδήλωση του Παύλου Δεμερτζίδη δεν ήταν καθόλου τυχαία. Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος, εκλεγμένος δύο φορές με τον Κωστή Σιμιτσή, φέρεται να εμπιστεύεται τον κ. Παπαδόπουλο. Τον οποίο στις επόμενες εκλογές θα βοηθήσει. Αν όλα αυτά είναι αληθινά- που έτσι φαίνεται- τότε η περίοδος των …μεταγραφών σε σχέση με τις εκλογές του 2019 άρχισε πιο νωρίς απ’ ότι περιμέναμε. Κι ο Μάκης Παπαδόπουλος κινείται δραστήρια.

 

Παραμονή Χριστουγέννων η Δήμαρχος άκουγε τα κάλαντα στο γραφείο της όταν έμαθε ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι κλειστό. Δεν έκρυψε την ενόχληση της, τηλεφώνησε στην Πνοή και το κατάστημα λειτούργησε δύο ώρες το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Ο αντίλογος ανέφερε ότι τα τρόφιμα είχαν μοιραστεί ήδη στους δικαιούχους του Στηρίζω. Ταυτόχρονα είχαν εξυπηρετηθεί και άλλες έκτακτες περιπτώσεις και ανάγκες. Παρόλα αυτά η κ. Τσανάκα ήθελε το κοινωνικό παντοπωλείο να είναι σε λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων.

 

Το Σάββατο (δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων) ήρθε στην πόλη μας το Νήσος Μύκονος με μπόλικους πρόσφυγες. Κάποιος που δεν ήξερε, είδε τους εθελοντές να περιμένουν. Ήταν καμιά 100αρια. Τους μπέρδεψε με τους πρόσφυγες και ρώτησε: «Οι πρόσφυγες που περιμένουν έξω με ποιο πλοίο ήρθαν;». Άλλος συμπολίτης που πρώτη φορά ήταν στο λιμάνι την ώρα της άφιξης του πλοίου απόρησε επίσης. «Όλα αυτά τα είδη ετοιμάζονται για τους πρόσφυγες;» ρώτησε εντυπωσιασμένος από τον όγκο της βοήθειας που κι αυτή τη φορά μοιράστηκε.

 

Πάντα υπάρχουν κάποιοι (λίγοι) που με καθυστέρηση ανακαλύπτουν την Αμερική… Έχει σημασία η αντίδραση τους, ακόμη κι αν τους οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα. Όσο για αυτούς που νωρίς προέβλεψαν το τέλος των αφίξεων των προσφύγων, αποδεικνύεται ότι έκαναν λάθος. Το ρεπορτάζ και από το λιμάνι της Καβάλας και από τις ακτές της Μυτιλήνης αναφέρει ότι οι ροές συνεχίζονται και δεν σταματούν με τίποτα.

 

Ξεχωρίζουμε την δράση των μαθητών του 2ου Λυκείου Καβάλας. Για 5η συνεχόμενη φορά ήταν στο λιμάνι, μοιράζοντας βοήθεια στους πρόσφυγες. Τα συγκεκριμένα παιδιά και οι καθηγητές που τα συντονίζουν δείχνουν συνέπεια και επιμονή προκειμένου να βοηθήσουν ώστε τα προβλήματα των προσφύγων να περιοριστούν όσο γίνεται.

 

Χριστουγεννιάτικη μουσική και στο Νοσοκομείο. Τα ηχεία στους διαδρόμους του κτιρίου μεταδίδουν αμερικάνικα εορταστικά τραγούδια. Μόνο αμερικάνικα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παράπονα για αυτές τις επιλογές. Τα γνωστά παράπονα που τα ακούσαμε και για τη μουσική που φέτος ακούγεται στους κεντρικούς δρόμους. Από τα ηχεία του Δήμου.

 

Με σκίτσα του Μπάμπη Καζαντζίδη κυκλοφόρησε και φέτος το ημερολόγιο για τη νέα χρονιά του Συλλόγου Εργαζομένων στις εφορίες Καβάλας Δράμας. Ωραίες ιδέες με χιούμορ, καλή και έγχρωμη εκτύπωση. Φανερώνει τις εμπειρίες που αποκτούν οι εφοριακοί την ώρα της εργασίας τους. Από τη μια φροντίζουν ώστε το κράτος να έχει εισπράξεις. Από την άλλη αυτό δεν γίνεται χωρίς την απαραίτητη κριτική για τον τρόπο που το κράτος φροντίζει να αυξάνει συνεχώς τα έσοδα του. Σημειώνουμε ότι ο Μπάμπης Καζαντζίδης είναι εργαζόμενος στη Δ.Ο.Υ. Καβάλας κι όπως προκύπτει από τη δουλειά του, έχει ταλέντο.

 

Τις ημέρες των Χριστουγέννων ο Ευριπίδης Στυλιανίδης απευθύνθηκε στους Νεοδημοκράτες της Ροδόπης, με κείμενο υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ασκεί κριτική στις προτάσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και καταλήγει: «Η υποψηφιότητα του Β. Μεϊμαράκη είναι μονόδρομος για την οργανωσιακή ανασυγκρότηση, την πολιτική αντεπίθεση και την εκλογική νίκη. Η αξιωματική αντιπολίτευση, για να αποκαταστήσει τις κοινωνικές συμμαχίες που έχασε τα τελευταία χρόνια, πρέπει να ξαναμιλήσει όχι μόνο στο μυαλό αλλά και στις καρδιές των Ελλήνων, για να ξαναγίνει μεγάλη πρέπει να ξαναγίνει λαϊκή και για να ξαναγίνει κυρίαρχη στον μεσαίο χώρο πρέπει να ξαναγίνει κοινωνικά φιλελεύθερη».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης