μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η σημερινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας είναι μια ακόμη ευκαιρία συντονισμού και μεταξύ μας συνεννόησης. Οι βουλευτές του Νομού οφείλουν να πάρουν από τη συζήτηση ξεκάθαρες πληροφορίες και οδηγίες προκείμενου αμέσως μετά να δράσουν στην Αθήνα. Αυτή τη φορά υπέρ των συμφερόντων του τόπου τους. Φαίνονται πιο ώριμοι πολιτικά για κάτι τέτοιο. Αρκεί σήμερα το απόγευμα η συζήτηση να μην «ξεφύγει». Προσοχή, η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν είναι ευκαιρία δημιουργίας εντυπώσεων. Δεν γίνεται για να ακουστούν καταγγελίες, να συνεχιστούν (ή να αρχίσουν) συνηθισμένοι τοπικής εμβέλειας καυγάδες.

 

Είναι μια καλή νέα αρχή την οποία όλοι πρέπει να κάνουν. Έτσι ώστε οι εκκρεμότητες της Καβάλας στην Αθήνα να βρουν μια άλλη οδό. Έναν δρόμο ώστε ορισμένες έστω να δικαιωθούν. Σε διαφορετική περίπτωση τα χρόνια θα περνάνε και στον τόπο μας δεν θα αλλάζει τίποτα. Θα βράζουμε στο ζουμί μας, θα καταντήσουμε γραφικοί κι ώρες ώρες αστείοι (όσο θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε –μόνο στα λόγια- πολλά και διάφορα που μας αφορούν).

 

Υπό αυτή την έννοια τη μεγάλη ευθύνη την έχει σήμερα αυτός που θα αναλάβει να τηρήσει τη διαδικασία. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ευτυχώς παραβρέθηκε στη σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στο Επιμελητήριο. Εκεί έγινε μια σχετικά σύντομη συζήτηση η οποία κάπου κατέληξε. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει σήμερα να συζητηθούν ακόμη πιο πολλά ζητήματα (σε σχέση με την επιδότηση εργασίας που συζητήθηκε στο Επιμελητήριο). Όταν οι αιρετοί είναι σύντομοι και περιεκτικοί είναι πιο χρήσιμοι. Όταν «πλατιάζουν» τότε κουράζουν. Προτιμούμε το πρώτο. Ταυτόχρονα το ευχόμαστε για τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ώρα έναρξης 7 το απόγευμα, πριν τη συζήτηση θα έχουμε κόψιμο βασιλόπιτας για το νέο έτος.

 

Αναστάτωση επικράτησε τις τελευταίες μέρες του έτους στο Δημαρχείο. Όσοι εξελέγησαν διοίκηση του Δήμου Καβάλας τον Μάη του 2014 κι ανέλαβαν καθήκοντα τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, έπρεπε να συντάξουν και να καταθέσουν δηλώσεις «πόθεν έσχες». Η προθεσμία τέλειωνε 31 Δεκέμβρη. Επειδή ήταν η πρώτη φορά (για τους περισσότερους) προβληματίστηκαν με τη σύνταξη των δηλώσεων αφού ήθελαν να αποφύγουν τα λάθη. Κάτι που στο τέλος κατάφεραν.

 

Ο Δήμαρχος Φίλιππος Αναστασιάδης και ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Μποσμπότης εκπροσώπησαν τον Δήμο Παγγγαίου την Πρωτοχρονιά το πρωί, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος. Πάντα επιμελής ο Δήμαρχος βρήκε χρόνο να διορθώσει και την στραβή γραβάτα του Χρήστου Μποσμπότη. Ο τελευταίος ομολόγησε ότι το διάστημα που η παράταξη Αναστασιάδη βρίσκεται στην εξουσία, έβαλε περίπου 10 κιλά! Γεγονός αναμενόμενο για όσους πριν την εξουσία ήταν για καιρό στην αντιπολίτευση. «Τα τσίπουρα και τα κρασιά φταίνε» ακούστηκε μια φωνή (μια εξήγηση) που παρακολουθούσε τη συζήτηση!

 

Κάποιος πρέπει να κάνει έλεγχο στη λειτουργία των ενημερωτικών οδικών πινακίδων του Δήμου Καβάλας. Από την Πρωτοχρονιά μεταδίδουν τις ίδιες πληροφορίες για τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης στα παρκινγκ της πόλης. Κι ενώ π.χ. το παρκινγκ της Ροδόπης είναι άδειο, οι πινακίδες γράφουν ότι σε αυτό υπάρχουν λίγες κενές θέσεις. Σίγουρα πρόκειται για λάθος του συστήματος. Η λάθος πληροφορία εκθέτει το σύστημα, μπερδεύει τους οδηγούς.

 

Δεν είναι ικανοποιημένοι οι έμποροι από την εορταστική κίνηση στην αγορά. Το δήλωσε ήδη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης. Το βλέπουμε σε αρκετές βιτρίνες καταστημάτων αφού διαβάζουμε για προσφορές που άρχισαν αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και συνεχίζονται. Σημειώνουμε ότι επίκειται έναρξη και των εκπτώσεων. Ή μήπως κι αυτές άρχισαν σιωπηρά ήδη;

 

Ο βουλευτής Δημήτρης Εμμανουηλίδης όχι μόνο παραβρέθηκε στον χορό του ΑΟΚ το βράδυ του Σαββάτου στον Μπάτη αλλά έμεινε στην εκδήλωση μέχρι αργά (όταν οι άλλοι επίσημοι είχαν από νωρίς αποχωρήσει). Ο κ. Εμμανουηλίδης «κυκλοφόρησε» στην πίστα, γονάτισε και χτύπησε παλαμάκια στα ζεϊμπέκικο των φίλων του. Στο τέλος υποσχέθηκε να παρακολουθήσει στο γήπεδο το επόμενο εντός έδρας ματς της ομάδας μας.

 

«Γνωστοί άνθρωποι του τοπικού ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές της ΝΔ. Ψήφισαν σκοπίμως τον ίδιο υποψήφιο πρόεδρο. Τον Μητσοτάκη» μας είπαν από την ΝΔ της Καβάλας. Κι έφεραν συγκεκριμένα παραδείγματα ενός πρώην δημοτικού συμβούλου του Σιμιτσή κι ενός (ακόμη πιο φανατικού ΠΑΣΟΚ) πρώην νομαρχιακού συμβούλου. Απευθυνθήκαμε στον πρώην δημοτικό σύμβουλο που διέψευσε την πληροφορία. Αναγνώρισε ότι βρέθηκε στον χώρο της ψηφοφορίας αλλά αυτό είπε ότι έγινε για άλλον λόγο.

 

Αν το σενάριο δεν στηρίζεται σε πραγματικά περιστατικά, τότε φαίνεται ότι οι φίλοι του Μεϊμαράκη στην Καβάλα χρησιμοποιούν κι αυτό το επιχείρημα στο… δεύτερο ημίχρονο της προεκλογικής περιόδου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λένε δηλαδή ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν Μητσοτάκη Κυριάκο! Ωστόσο επιμένουν ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Γιατί; Υπάρχει απάντηση από τα ίδια πρόσωπα της ΝΔ Καβάλας: «Με Κυριάκο Μητσοτάκη πρόεδρο της ΝΔ οι του ΠΑΣΟΚ θέλουν να φέρουν τα δύο κόμματα ακόμη πιο κοντά».

 

Όταν μάθαμε ότι οριστικοποιήθηκε η όδευση του αγωγού ΤΑΡ οι κυβερνητικοί βουλευτές υποσχέθηκαν αντισταθμιστικά οφέλη. Μάλλον σε αυτό το πλαίσιο κινείται η πρώτη- στην μετά την οριστική όδευση του ΤΑΡ εποχή- κυβερνητική εξαγγελία. Αυτή για τα 3,5 εκ ευρώ του Υπουργείου για μια συνολική μελέτη αντιπλημμυρικών έργων στα Τενάγη. Αν είμαστε ρεαλιστές, δεν θα χαρούμε από την ανακοίνωση. Η έναρξη τώρα της διαγωνιστικής διαδικασίας για εκπόνηση μελέτης παραπέμπει σε έργα που θα αργήσουν να αρχίσουν. Όπως φυσικά και να τα τελειώσουν. Μέχρι τότε τα Τενάγη θα συνεχίσουν να πλημμυρίζουν.

 

Δήμος Καβάλας και Δημωφέλεια συνεχίζουν να στηρίζουν τη προσπάθεια της Σταυρούλας Τσολακίδου. Αυτό προέκυψε εκτός προγράμματος (αλλά εμπράκτως) στην εκδήλωση της Πρωτοχρονίας στο γραφείο του Θόδωρου Μαρκόπουλου. Εκεί η Δήμαρχος συμπλήρωσε την απονομή, έδωσε χρήματα για τα αγωνιστικά έξοδα στην μαθήτρια της πόλης. Ταυτόχρονα η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Αναστασία Ιωσηφίδου έγραψε στο διαδίκτυο: «Με την έλευση του νέου έτους , εκτός από τα χρόνια πολλά σε όλους τους δημότες μας και στον καθένα ξεχωριστά, αξίζει μια επιβράβευση σε όλους εκείνους που με τη δράση και το έργο τους , στο χρόνο που μας πέρασε , μας έκαναν να αισιοδοξούμε για ένα καλύτερο αύριο. Η αρχή έγινε με την πρωταθλήτρια μας Σταυρούλα Τσολακιδου , στην οποία και στο σύλλογο της, σκακιστικό όμιλο Καβάλας, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια . Έπεται συνέχεια… Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους».

 

Όλα αυτά θα γίνουν ακόμη καλύτερα αν έγκαιρα ο Δήμος Καβάλας βρει στον Σκακιστικό Όμιλο νέα και κατάλληλη στέγη. Διότι όπως το Ναυτικό Μουσείο μετακομίζει λόγω ΕΣΠΑ, το ίδιο ισχύει (ως το Καλοκαίρι) για τον Σ.Ο.Κ.

 

«Γλυκές» ευχές για τη νέα χρονιά από τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Μιχάλη Αμοιρίδη. Ταυτόχρονα μας θυμίζει ότι η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίζεται στην Αθήνα. Κι έχει γεύση σοκολάτας: «Το 2016 να είναι καλύτερο για όλους. Με υγεία, πολύ δουλειά και θετική ενέργεια θα πετύχουμε αυτό που μας αξίζει και μας αξίζουν πολλά. Οι φωτογραφίες είναι από το ”Εργοστάσιο Σοκολάτας” στην Αθήνα, από το οποίο πέρασαν και θα περάσουν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες και στο οποίο σε συνεργασία με τη ΔΕΘ HELEXPO προωθείται και η ΠΑΜΘ».

 

 

 

Διαβάστε επίσης