μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Κατά το γνωστό «πρώτη φορά Αριστερά», ο Θόδωρος Μαρκόπουλος παρουσιάζει το δικό του σύνθημα. Στο οποίο επιμένει. «Πρώτη φορά Παυλίδης, πρώτη φορά δίκαιη με όλους η Περιφέρεια» μας είπε την Πρωτοχρονιά στην εκδήλωση που έγινε στο γραφείο του. Φέρνει ως παράδειγμα την πρόσφατη διαβούλευση για το Χωροταξικό, ζήτημα στο οποίο η Π.Ε. Καβάλας δεν αδικήθηκε. Με μια πρώτη ματιά ο κ. Αντιπεριφερειάρχης φαίνεται να έχει δίκιο. Ωστόσο καλό είναι να περιμένουμε αφού όπως λέει και το τραγούδι «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ». Με ένα χωροταξικό δεν ξεχνάς όλα όσα προηγήθηκαν, αυτά που σε άλλες πτυχές της καθημερινότητας επιμένουν.

Δεύτερον. Στην περίπτωση του Χωροταξικού η ΠΕΔ ΑΜΘ αρχικά και η Περιφέρεια ΑΜΘ δευτερευόντως αποδέχθηκαν όλες τις προτάσεις απ’ όλους. Όλα έγιναν δεκτά κι άπαντες έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Ήταν μια έξυπνη τακτική και μια απόφαση που στην πορεία τεκμηριώθηκε ώστε να μην μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει. Τι θα έκανε αλήθεια ο Άρης Γιαννακίδης αν οι αλλαγές του Χωροταξικού ήταν στην θητεία του; Δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι θα έκανε ότι ο Παυλίδης.

Τρίτον. Η Θάσος φαίνεται ότι ξύπνησε αργά με το Χωροταξικό, τώρα τρέχει για κάτι που ξέφυγε των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας ΑΜΘ. Απορούμε για αυτού του είδους τα αντανακλαστικά αφού επί μήνες ο Νομός Καβάλας ασχολούνταν με το ίδιο θέμα. Στο νησί μάλλον δεν έδωσαν σημασία, διάβασαν με μεγάλη καθυστέρηση το κείμενο των αλλαγών, διαμαρτύρονται. Κατόπιν εορτής, λέει σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις ο λαός μας. Αυτή η παρατήρηση δεν σημαίνει ότι δεν έχουν δίκιο. Είναι δύσκολο να το βρουν τόσο αργά που το διεκδικούν.

Τέταρτον. Η απόφαση που έλαβε σχεδόν ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Εξ αυτού του λόγου ήταν σχετικά εύκολη. Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα καθώς το γήπεδο αλλάζει. Τώρα- όπως σωστά επισημαίνει και ο κ. Μαρκόπουλος- είναι θέμα της Κυβέρνησης να εκδώσει την προβλεπόμενη Κ.Υ.Α.  Αυτή θα περιλαμβάνει όλα όσα υπάρχουν στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου; Είναι θέμα των υπουργών. Δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ. Συμπέρασμα: Αν κάποιος αδικήσει την Καβάλα στο Χωροταξικό, αυτός θα είναι στην Αθήνα κι όχι στην ΑΜΘ.

 

Από χθες η τοπική ΝΔ άρχισε πάλι την δουλειά ώστε όλα την Κυριακή να είναι έτοιμα, για την τελική ψηφοφορία εκλογής προέδρου του κόμματος. «Με τα όσα περάσαμε, η διαδικασία της Κυριακής είναι πολύ εύκολη και σαφώς πιο σύντομη» λένε στη ΝΟΔΕ κι έχουν απόλυτο δίκιο. Όσο για τους υποψήφιους προέδρους, θεωρείται απίθανο να έρθουν για προεκλογικούς λόγους στην περιοχή ως την Κυριακή. «Αν έρθει κάποιος θα είναι έκπληξη» λένε στελέχη που παρακολουθούν το θέμα από κοντά.

Όλη την εβδομάδα θα βρίσκονται στην Καβάλα οι 4 βουλευτές. Επωφελούνται του ότι οι εργασίες της Βουλής ξαναρχίζουν την προσεχή Δευτέρα. Την ίδια μέρα θα πάρουν το αεροπλάνο προκειμένου να βρεθούν πάλι στον… μαγικό κόσμο της πρωτεύουσας. Στις αποσκευές τους θα έχουν και τα αιτήματα των φορέων του Νομού. Μπας και αυτή τη φορά- οι 3 κυβερνητικοί- βρουν χρόνο να τα προωθήσουν. Ποιος ξέρει; Ίσως και να τα λύσουν. Κάποια από αυτά.

Ο αθλητικογράφος Λευθέρης Σαρελλάκος έρχεται με μετάθεση από την ΕΡΑ ΣΠΟΡ στην ΕΡΑ Καβάλας. Προτιμά την Καβάλα που φαίνεται ότι του αρέσει. Το γεγονός δεν περνά απαρατήρητο. Κάποιοι που στοχεύουν από καιρό στην ΕΡΑ Καβάλας ανησυχούν. Πλην όμως άλλο πράγμα μετάθεση και άλλο «διορισμός». Αυτός- ως καλό πράγμα- αργεί να γίνει. Αν γίνει ποτέ…

Θα πρέπει να πιστέψουμε τους ξενοδόχους. Τα ξενοδοχεία της Καβάλας ήταν γεμάτα Βούλγαρους τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς. Για πολλούς και διάφορους λόγους (κυρίως του καιρού) οι Βούλγαροι δεν έγιναν αντιληπτοί. Κυκλοφόρησαν ωστόσο στην αγορά. Η οποία τρεις μέρες ήταν κλειστή. Οι Βούλγαροι βολεύτηκαν βλέποντας τις βιτρίνες έτσι ώστε να γίνουν καταναλωτές στην επόμενη επίσκεψη τους.

Διαβάζουμε ταυτόχρονα τα καλύτερα. Αυτά που έγιναν στη Μυτιλήνη. Η εφημερίδα Εμπρός γράφει: «Περίπου 700 Τούρκοι τουρίστες επέλεξαν τη Μυτιλήνη για να γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου, όπως δήλωσε ο τουριστικός πράκτορας Άρης Λαζαρής. Ο ίδιος αναφέρει ότι η παραμονή τους στη Λέσβο θα είναι διάρκειας δύο και τριών ημερών, ανάλογα με την εκδρομή που έχουν προγραμματίσει να κάνουν. Οι αφίξεις από την Τουρκία θα ήταν λίγο περισσότερες, όμως την τελευταία στιγμή έγιναν ορισμένες ακυρώσεις λόγω της κακοκαιρίας. Αισθητή ήταν η παρουσία των Τούρκων τουριστών χθες στο κέντρο της Μυτιλήνης, καθώς ξεναγούνταν στο κέντρο της πόλης».

Στο ίδιο κείμενο διαβάζουμε τις ανησυχίες των Μυτιληνιών για τον ανταγωνισμό που έχουν- σχετικά με τους Τούρκους επισκέπτες- από άλλα γειτονικά νησιά: «Οι αριθμοί δείχνουν ότι η Λέσβος και ιδιαίτερα η πόλη της Μυτιλήνης αντιμετωπίζει πλέον ισχυρό ανταγωνισμό από τα γειτονικά νησιά του βορείου Αιγαίου στην προσέλκυση Τούρκων τουριστών.Ο σημαντικότερος ανταγωνιστής δεν είναι η Χίος, αλλά η Σάμος. Και αυτό γιατί το νησί του Πυθαγόρα είναι αυτό που διαθέτει αξιόλογες ξενοδοχειακές μονάδες και μπορεί να προσελκύσει μεγάλο αριθμό Τούρκων τουριστών, σε αντιστάθμισμα των απωλειών που καταγράφει από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Κατά συνέπεια, οι τουριστικές επιχειρήσεις της Λέσβου χρειάζεται να εντείνουν τις προσπάθειες για να διατηρήσουν και να αυξήσουν τους Τούρκους τουρίστες που προσελκύουν».

Αντιδήμαρχος του Δήμου Αλεξανδρούπολης πήγε πρόσφατα στην Αθήνα προκειμένου να ….φέρει στον Έβρο το οικιακό φυσικό αέριο. Φαίνεται ότι για τον κ. Λαμπάκη (Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης) δεν είναι αρκετές οι προσπάθειες που για το ίδιο θέμα κάνει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης. Αποφάσισε λοιπόν- κατά τις γνωστές τακτικές της Θράκης- να κινηθεί μόνος μπας και πετύχει κάτι καλύτερο! Θυμίζουμε ότι ο κ. Παυλίδης πασχίζει και για τις 5 πρωτεύουσες των νομών ενώ ο κ. Λαμπάκης μόνο για την Αλεξανδρούπολη. Άντε και για τον υπόλοιπο Νομό Έβρου…

 

Δαπάνες και τάμπλετ

Με αποφάσεις της προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Παγγαίου πληρώθηκε πρόσφατα τουριστικό γραφείο για την μετακίνηση εντός των ορίων του Δήμου της φιλαρμονικής. Πρόκειται για συνηθισμένες μετακινήσεις από την Ελευθερούπολη προς τη Νέα Πέραμο, τη Νικήσιανη και το Οφρύνιο λόγω συμμετοχής της φιλαρμονικής στις εορταστικές εκδηλώσεις . Που είναι το περίεργο; Το περίεργο βρίσκεται στο κόστος των μετακινήσεων. Θεωρείται και είναι υπερβολικό το ποσό των 250 ευρώ για να μετακινηθεί με λεωφορείο η φιλαρμονική από την Ελευθερούπολη στη Νέα Πέραμο! Εξίσου μεγάλο είναι το ποσό των 300 ευρώ για την μετακίνηση ως το Οφρύνιο. Αν κάποιος απευθυνθεί στην αγορά, σίγουρα θα βρει καλύτερες τιμές. Η πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης δεν το έκανε αφού όπως φαίνεται λεφτά υπάρχουν!

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δαπάνες της ίδιας επιχείρησης μας απασχολούν. Η δημοτική επιχείρηση πλήρωσε (το Φθινόπωρο) διαφήμιση σε ανύπαρκτη τοπική εφημερίδα, η οποία δεν εκδίδεται και δεν κυκλοφορεί. Πρόσφατα πλήρωσε  το κόστος της επιστροφής του εορταστικού μικρού τρένου στη Θάσο!  Πλήρωσε ακόμη και το ξενοδοχείο του οδηγού του τρένου, όσο αυτός  βρίσκονταν στο Παγγαίο κι έκανε δρομολόγια για τις εορταστικές εκδηλώσεις!

Ταυτόχρονα διατυπώνονται ερωτηματικά για τη διαδικασία λαχειοφόρου αγοράς η οποία δεν ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Εννοούμε το τάμπλετ που κληρώθηκε σε φιλανθρωπική εκδήλωση στις 12 Δεκέμβρη. Τότε δεν είχε βρεθεί ο τυχερός που θα το έπαιρνε ως δώρο. Μετά; Μπορούμε αλήθεια να μάθουμε τι έγινε μετά; Ανακοινώθηκε νέα ημερομηνία κλήρωσης άραγε;

 

Διαβάστε επίσης