μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Είχε εκπρόσωπο η Κυβέρνηση στις χθεσινές εκδηλώσεις στην πόλη μας για τον Αγιασμό των υδάτων. Ήταν ο Τέρενς Κουίκ. Προέρχονταν από την Ξάνθη (ήταν εκεί την προηγούμενη μέρα), κατέφθασε νωρίς το πρωί στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου κι ακολούθησε όλο το πρόγραμμα της Ιεράς Μητρόπολης. Το μεσημέρι πριν φύγει για άλλες πολιτείες, φρόντισε ώστε να παραστεί στην εκδήλωση κοπής πίτας των ΑΝΕΛΛ Καβάλας. Η εκδήλωση έμεινε μακριά από τη δημοσιότητα, έγινε στα γραφεία του κόμματος στο κέντρο της πόλης.

 

Αυτή τη φορά ο Τέρενς (Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό στη Κυβέρνηση) ήταν διαφορετικός. «Έβγαζε» μια ισχυρή αυτοπεποίθηση. Είχε μια αυξημένη σιγουριά για την Κυβέρνηση και το μέλλον της, μπορούσε έτσι να κριτικάρει ακόμη πιο «σκληρά» το ΠΑΣΟΚ, την ΝΔ, τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο.» Έπαιζε», όπως λέμε χαρακτηριστικά, εκ του ασφαλούς.

 

Περιτριγυρισμένος από δεκάδες αστυνομικούς (Ασφάλεια, ΟΠΚΕ κτλ) είχε την ευκαιρία να κινηθεί ανάμεσα στον κόσμο όπως συχνά πράττουν οι ηγέτες. Κάποιες στιγμές άλλαζε προορισμό, ξέφευγε της (περιττής) αστυνομικής προστασίας, μιλούσε με τους απλούς ανθρώπους. Στους οποίους έλεγε ότι θα πρέπει να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή. Το σενάριο που χθες μας παρουσίασε αναφέρει ένα δύσκολο πρώτο 6μηνο του 2016 αλλά αμέσως μετά βλέπουμε … φως στο τούνελ.

 

Τα ίδια πάνω κάτω μας είπε (όταν προ των εορτών επισκέφθηκε την Καβάλα) και η Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Τσαρουχά. Η ανάκαμψη και η αλλαγή (προς το καλύτερο) αναμένονται το δεύτερο 6μηνο του 2016. «Αν μας αφήσουν» είχε συμπληρώσει τότε η κ. Υπουργός. Χθες ο Τέρενς δεν έθεσε αυτή την προϋπόθεση. Η βελτίωση στα κοινωνικά δεδομένα και στην οικονομία είναι σίγουρη (κατά τον κ. Κουίκ) από το Καλοκαίρι και μετά.

 

Θα θέλαμε να τον πιστέψουμε μα αδυνατούμε να πράξουμε κάτι τέτοιο. Τα πρόσφατα γεγονότα δεν επιτρέπουν καμιά αισιοδοξία. Πουθενά δεν φαίνεται να υπάρχει ελπίδα. Μόνο μέτρα υπάρχουν κι αυτά, όπως τόσα προηγούμενα, εισπρακτικά. Με μία διαφορά. Αυτά τα μέτρα τα παίρνει η «πρώτη φορά Αριστερά», υποτίθεται ότι είναι αλλιώς σε σχέση με τα μέτρα των προηγούμενων. Όποιος μπορεί να παρηγορηθεί εξ αυτού του λόγου παρηγορείται. Δυστυχώς όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι τα μέτρα έχουν τις ίδιες συνέπειες άσχετα από ποιόν αποφασίζονται.

 

Ο καιρός ήταν σύμμαχος στις χθεσινές εορταστικές εκδηλώσεις που όλες έγιναν πλησίον της θάλασσας. Οι βουλευτές παρόντες στην εκκλησία και στον Αγιασμό των υδάτων. Μάλιστα ο κ. Κώστας Μορφίδης πήρε αγκαζέ τον Τέρενς προκειμένου να μας δείξει στη πράξη την διαδικασία της συγκυβέρνησης. Ποτέ ξανά τόσο κοντά ένας αριστερός με έναν δεξιό, σχολίασε κάποιος που επέμενε να προσέχει το διαρκές αγκαζέ των δύο ανδρών.

 

Τα αυξημένα, υπερβολικά και σίγουρα περιττά μέτρα ασφαλείας χθες στο λιμάνι μπορεί και να οφείλονται σε κάτι ακόμη. Τις εκδηλώσεις στην Καβάλα παρακολούθησε (εκτός του αγαπητού Τέρενς) και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της ΑΜΘ κ. Νίκος Μενεξενίδης. Είδαμε επίσης τον πρώην διοικητή του Νοσοκομείου Ξάνθης Θανάση Πάσχου. Παύτηκε κι αυτός, όπως κι οι δικοί μας. Κοπατσάρης- Στέλλα Παπαδοπούλου.

 

Ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε το νου του στην Αθήνα. Βρίσκεται ήδη στην πρωτεύουσα αφού σήμερα πρέπει να παραστεί σε συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής. Για αυτόν (αλλά και για τον Τάκη Εμμανουηλίδη) οι διακοπές των εορτών τέλειωσαν νωρίτερα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος επιστρέφει άμεσα στην Καβάλα για λόγους προεκλογικούς. Την Κυριακή ψηφίζει τον επόμενο πρόεδρο της ΝΔ. Στην Ελευθερούπολη, όπως και στην πρώτη ψηφοφορία.

 

Δεν ήρθε στην Καβάλα την περίοδο των εορτών ο συμπατριώτης μας αναπληρωτής Υπουργός Τρύφωνας Αλεξιάδης. Μας φάνηκε παράξενη η απουσία του αυτή κι έτσι την ερευνήσαμε. Κατά πληροφορίες η οικογένεια είχε ευχάριστα νέα τα Χριστούγεννα. Αρραβώνες. Για αυτό έμεινε στην Αθήνα ο κ. Αλεξιάδης αφού η κόρη του έβαλε στην οικογένεια άλλες προτεραιότητες. Με το καλό κι οι γάμοι, ευχόμαστε στον κ. Αλεξιάδη.

 

Μετά την ευχή η υπενθύμιση. Όταν τον Οκτώβρη μας επισκέφθηκε μας υποσχέθηκε βοήθεια. Σε πολλά και διάφορα. Την οποία εμπράκτως δεν την είχαμε μέχρι τώρα. Κατανοούμε τις αυξημένες του υποχρεώσεις σε σχέση με γενικότερα κρίσιμα θέματα της ελληνικής οικονομίας. Του θυμίζουμε με την ευκαιρία ότι αν δεν βοηθήσει αυτός την Καβάλα, ποιος θα το κάνει; Ο Τέρενς;

 

Ο οποίος πάχυνε. Έβαλε κιλά, όπως λέμε. Για αυτή την εξέλιξη ευθύνεται ο ίδιος αλλά κυρίως ευθύνεται η … εξουσία. Όταν ο δημοτικός σύμβουλος Παγγαίου Χρήστος Μποσμπότης παραδέχεται ότι έβαλε 10 κιλά επειδή έγινε εξουσία με την παράταξη Αναστασιάδη, δεν θα είναι ακόμη περισσότερα τα κιλά (… της εξουσίας) σε έναν Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό;

 

30 λεπτά άργησαν στο ραντεβού τους με τον Δήμαρχο Παγγαίου την Τρίτη οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν του ότι άργησαν να ξεκινήσουν από την Καβάλα, δεν έβρισκαν χώρο να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους πλησίον του δημαρχείου. Έτσι έμαθαν το πρώτο πρόβλημα της Ελευθερούπολης. Είναι το πρόβλημα έλλειψης χώρων στάθμευσης.

 

Αμέσως μετά τα καθιερωμένα και τυπικά ακούσαμε τον Κώστα Μορφίδη να κάνει την πρώτη εξαγγελία. Όπως τόνισε (κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε) οι 3 λειτουργούν συλλογικά για τα προβλήματα του τόπου. Ταυτόχρονα αποφεύγουν να ασχολούνται με τα ατομικά προβλήματα. Ρουσφέτια τέλος, μας είπε ο κ. Μορφίδης (για λογαριασμό και των Εμμανουηλίδη- Παπαφιλίππου). Αυτό ακούγεται θετικό. Θα το κάνουν; Διότι άλλο τι λες κι άλλο τι κάνεις (υπό την πίεση των ψηφοφόρων του κόμματος).

 

Αναγνώστης της Πρωινής μας έστειλε ηλεκτρονικά το ακόλουθο μήνυμα: «Απαράδεκτη η κατάσταση των δρόμων από λακκούβες και τρύπες πού αποτελούν κίνδυνο για αυτοκίνητα και πεζούς. Επιτέλους ας κάνουν κάτι και να μη ξέρουν μόνο να βάζουν φόρους και να απαιτούν τέλη κυκλοφορίας πού δεν έχουν καμιά ανταπόδοση για το κοινωνικό σύνολο».

===============================================================================

Επιστολή του κ. Θόδωρου Μαρκόπουλου

Αγαπητέ Νίκο Γενικόπουλε, σε σχέση με όσα γράφεις στην στήλη «Μικρά Πρωϊνά» στο σημερινό φύλλο της πρωινής  (05-01-2016), σπεύδω να σου διευκρινίσω τα ακόλουθα: Η πραγματικότητα είναι μία: το Π.Π.Χ.Σ.Α.Α. το οποίο «πέρασε» από το Π.Σ. είναι το μόνο το οποίο δεν προκάλεσε εύλογες διαμαρτυρίες των φορέων της Καβάλας. Σημείωσε το αυτό γιατί έχω συμμετάσχει σε όλα τα Π.Σ. ακόμη και εκείνα με την παλιά νομοθεσία (μαζί με τον κ. Περιφερειάρχη είμαι ο παλαιότερος στο όργανο αυτό) και έχω δει όλα αυτά τα χωροταξικά που «πέρασαν» και οι εύλογες διαμαρτυρίες μας ποτέ ως σήμερα άλλη φορά δεν εισακούστηκαν. Αυτή είναι η αλήθεια!

Δεν είναι αλήθεια ότι «όλα έγιναν δεκτά και άπαντες έχουν το κεφάλι τους ήσυχο». Μια ερώτηση σε όσους συμμετείχαν στην σχετική επιτροπή αλλά και μια προσεκτική ανάγνωση του αρχικού κειμένου μπορεί να πείσει ακόμη και τον πιο κακόπιστο!

Η Θάσος πότε δεν ξέφυγε των αρμοδιοτήτων της ΠΑΜΘ. Όμως, τα θέματα του Γ.Π.Σ. ανήκουν σε ένα άλλο διαφορετικό  επίπεδο χωρικού σχεδιασμού, το οποίο χειρίζεται αποκλειστικά ο Δήμος και όχι η Περιφέρεια. Πρέπει να είναι σαφές ότι και εμείς συντασσόμαστε στην προστασία του περιβάλλοντος!

Όντως είναι ευθύνη της κυβέρνησης και των βουλευτών να «περάσει» και να εγκριθεί το Π.Π.Χ.Σ.Α.Α. από το Υπουργείο χωρίς καμία αλλαγή!

Χωρίς να εμπνέομαι από τα «πρώτη φορά αριστερά» είναι γεγονός ότι το «πρώτη φορά διοίκηση Παυλίδη» συνεπάγεται σημαντικά πράγματα για τον νόμο Καβάλας καθώς και για όλη την Περιφέρεια και είναι θέμα χρόνου να παραδεχθούν όλοι!

Διαβάστε επίσης