• 15 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μετά από πολύ καιρό επανεμφανίστηκε χθες στις τοπικές εκδηλώσεις ο Βασίλης Λιόγκας. Λόγω καταγωγής βρέθηκε στην πίτα της Θασιακής Ένωσης, αργότερα και στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου. Στην Θασιακή Ένωση είχε μακρά συζήτηση και με τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ας μη ξεχνάμε ότι εδώ και καιρό ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Καβάλας εργάζεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, η ζωή τα έφερε έτσι κι είναι συνεργάτης του Υφυπουργού (Οικολόγου Πράσινου) κ. Τσιρώνη.

 

Παραδίπλα από τον κ. Λιόγκα (και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) κάθισε ο Κωστής Σιμιτσής κι ακριβώς απέναντι ο Στάθης Εριφυλλίδης. Όλα τα καλά παιδιά από τα αρκετά προηγούμενα δημοτικά συμβούλια Καβάλας. Εξ αυτών μόνο ο κ. Σιμιτσής συνεχίζει στον Δήμο Καβάλας. Οι δύο άλλοι βρίσκονται κάπου αλλού… «Μετά από 2 χρόνια απουσίας αποφάσισα να βρεθώ πάλι σε εκδήλωση» σχολίαζε μεγαλόφωνα ο κ. Εριφυλλίδης.

 

Μεταξύ πολλών άλλων η κ. Τσανάκα ζήτησε και τη βοήθεια του Παναγιώτη Σγουρίδη. Για το στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Ο καιρός πέρασε, νέα από τον κ. Σγουρίδη δεν υπάρχουν. Κατά συνέπεια προσπάθησε κι αυτός μα δεν μπόρεσε να «βγάλει» κάτι από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Τα νεότερα του Ασημακοπούλου τα μάθαμε από τον Γιώργο Τσακίρη προχθές. Ο εκπρόσωπος των τοπικών ΑΝΕΛΛ υπαινίχτηκε ευχάριστες και άμεσες εξελίξεις στο θέμα. Τις περιμένουμε.

 

Υπάρχουν κάποιες συμπτώσεις που δυσκολεύεσαι να τις δεχθείς ως τέτοιες. Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας κόβει την πίτα του στις 20 Γενάρη, σε μια εκδήλωση που περιλαμβάνει: βράβευση τριών γιατρών που πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκαν- μουσικό πρόγραμμα τζαζ- ομιλία του καθηγητή του ΤΕΙ Καβάλας Τάσου Καρασαββόγλου. Η σύμπτωση (;) αναφέρεται στις πληροφορίες που υπάρχουν ότι ο κ. Καρασαββόγλου θα ενδιαφερθεί (καταθέτοντας αίτηση) για τη θέση του διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης ο καθηγητής του ΤΕΙ θα μιλήσει στους γιατρούς για τους μετανάστες και τις υπηρεσίες υγείας στα Νοσοκομεία της ΑΜΘ. Με έμφαση το Νοσοκομείο Καβάλας. Μήπως ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφώντας Κροκίδης ξέρει κάτι παραπάνω και προσκαλεί ως ομιλητή στην εκδήλωση του συλλόγου τον κ. Καρασαββόγλου. Ή όντως πρόκειται για σύμπτωση;

 

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο μεταφέρθηκε στη Δημοτική Αγορά με απόφαση της Δημάρχου προκειμένου σε κεντρικό σημείο της πόλης να εξυπηρετεί καλύτερα τους δικαιούχους του προγράμματος Στηρίζω. Η αλλαγή αποδείχθηκε σωστή αλλά αυτό δεν αρκεί. Επιτέλους ο χώρος πρέπει να ανακαινιστεί, να γίνει ομορφότερος, να αποκτήσει βρε αδελφέ και μια πινακίδα που θα εξηγεί περί τίνος πρόκειται. Απέναντι από το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί το Κοινωνικό Φαρμακείο. Το οποίο είναι άριστο. Ο Δήμος Καβάλας οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το Κοινωνικό Παντοπωλείο να γίνει πιο φιλικό σε όσους το επισκέπτονται (με νέα έπιπλα, καλύτερα ράφια κτλ). Να μοιάσει δηλαδή στο Κοινωνικό Φαρμακείο.

 

Εποχιακό προσωπικό ζήτησε να προσλάβει η Δημωφέλεια. Για δύο θέσεις εργασίας λίγων μηνών κατατέθηκαν 40 και πλέον αιτήσεις. Ορισμένες όχι τυχαίες. Κι όμως, η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο (χωρίς γκρίνιες, χωρίς παράπονα) αφού το προσωπικό επιλέχθηκε με κριτήρια ΑΣΕΠ. Το γεγονός «έβγαλε» από τη δύσκολη θέση τη διοίκηση, οι εκπρόσωποι της οποίας τις ημέρες κατάθεσης των αιτήσεων δεν προλάβαιναν να απαντούν στο τηλέφωνο τους. Όλοι ζητούσαν πρόσληψη αλλά η απάντηση ήταν παντού ίδια. Κριτήρια ΑΣΕΠ.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Δημωφέλειας για το 2016. Διαβάζοντας την κατά πλειοψηφία απόφαση μαθαίνουμε τα εξής: Πρώτος ενδεικτικός προϋπολογισμός του Cosmopolis 150.000 ευρώ. Συμμετοχή στα έξοδα του Φεστιβάλ Φιλίππων 75.000 ευρώ. Αποκριάτικες εκδηλώσεις 15.000 ευρώ. Αναβίωση ποντιακού γάμου 2.000 ευρώ κτλ. Σημειώνουμε ότι η απόφαση στην διοίκηση της επιχείρησης δεν ήταν ομόφωνη. Αρνητικά ψήφισε ο Γιάννης Μούτλιας.

 

Παραδοσιακός και σταθερός ψηφοφόρος της ΝΔ στην πόλη μας έλεγε χθες στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου: «Σήμερα ψήφισα Μητσοτάκη. Στις προηγούμενες Μεϊμαράκη. Φοβόμουν ότι με άλλον εκτός του Μεϊμαράκη το κόμμα θα κινδυνεύσει ως προς τη συνοχή του. Τέτοιο θέμα πείσθηκα ότι δεν υπάρχει. Κατόπιν τούτου ψήφισα Μητσοτάκη για να αλλάξει κάτι. Αν βγει ο Μεϊμαράκης δεν θα αλλάξει τίποτα».

 

Πολύ καλά λόγια λέγονται στην Ελευθερούπολη για τον αντιδήμαρχο που αντικαταστάθηκε, τον κ. Κωνσταντίνο Τσάκαλο. Αντικειμενικοί παρατηρητές σχολιάζουν ως άδικη την απόφαση με την οποία δεν θα είναι πλέον αντιδήμαρχος καθαριότητας. Ο κ. Τσάκαλος φυσικά και αποδέχθηκε την απόφαση του κ. Αναστασιάδη. Παρά την πικρία που είναι δικαιολογημένη, συνεχίζει και τον στηρίζει σταθερά.

 

==============================================================================

 

Δηλώσεις πόθεν έσχες

Μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2015 οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης έπρεπε να καταθέσουν δήλωση πόθεν έσχες, η οποία αφορά τα εισοδήματα τους το 2014. Έχει ενδιαφέρον το θέμα αφού πολλοί που κέρδισαν τις τοπικές εκλογές του 2014 (ανέλαβαν καθήκοντα την 1η Σεπτέμβρη του 2014) συμπλήρωσαν και κατέθεσαν πρώτη φορά δήλωση πόθεν έσχες. Η οποία επιβάλλεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του φορέα στον οποίο έχουν εκλεγεί.

Έως προχθές η ανταπόκριση για την ανάρτηση των δηλώσεων ήταν περιορισμένη. Δεν υπάρχει καμία δήλωση πόθεν έσχες στην ιστοσελίδα του Δήμου Νέστου. Δύο μόνο δηλώσεις (Τσάκαλου και Ξουλόγη) αναρτήθηκαν στην σελίδα του Δήμου Παγγαίου. Στην σελίδα του Δήμου Θάσου υπάρχει μόνο η δήλωση του Δημάρχου του νησιού. Αντίθετα στην σελίδα του Δήμου Καβάλας οι δηλώσεις είναι περισσότερες.

Ειδικότερα: Η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα δηλώνει εισόδημα του 2014 26.000 ευρώ περίπου. Έχει μερίδιο σε δύο κατοικίες (αγορασμένες στο παρελθόν) στην Καβάλα και τη Ν. Ηρακλείτσα. Διαθέτει δύο αυτοκίνητα που αγόρασε επίσης κατά το παρελθόν. Η Αντιδήμαρχος Κορίνα Χιώτη Πρασσά δηλώνει εισόδημα 6.339 ευρώ. Μαζί με τον σύζυγο της δηλώνουν ιδιοκτήτες 6 αυτοκινήτων εκ των οποίων τα 4 αγοράστηκαν σχετικά πρόσφατα. Η οικογένεια διαθέτει και βάρκα που έχει το όνομα Κορίνα. Εισόδημα 6.573 ευρώ δηλώνει ο Φίλιππος Φιλιππίδης με μερίδια σε ακίνητα στην Καβάλα και το Παληό. Όλα αγορασμένα κατά το παρελθόν. Μερίδια σε 21 ακίνητα (αγορασμένα όλα κατά το παρελθόν) δηλώνει η κ. Ιωσηφίδου. Αυτά βρίσκονται κυρίως στη Νέα Καρβάλη. Δήλωση πόθεν έσχες στην ιστοσελίδα του Δήμου Καβάλας υπάρχει και του Κωστή Σιμιτσή. Τέλος ο Δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ δηλώνει εισόδημα για το 2014 ποσό 52.000 ευρώ περίπου.

 

Δηλώσεις

Η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα κατά την πρόσφατη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας (για τις διεκδικήσεις του Δήμου Καβάλας) είπε μεταξύ των άλλων: « Δεν θέλω και δεν θα το κάνω να επιδιώξω αναδρομή στο παρελθόν και στις ευθύνες που υπάρχουν. Σαφώς και υπάρχουν, ανάλογα με την ιδιότητα του καθενός από μας σε αυτή την αίθουσα αλλά και σε άλλα πρόσωπα που ενδεχομένως απουσιάζουν σήμερα». Η πιο πάνω φράση της κ. Τσανάκα- σε μια ομιλία που ήταν χαμηλών τόνων κι ιδιαίτερα ενωτική- φαίνεται να αφορά πρώην βουλευτές του Νομού. Αυτούς που πολλά είπαν μα λίγα έκαναν.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Πρωινής ο κ. Κωστής Σιμιτσής κλήθηκε πρόσφατα να σχολιάσει τον Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη. Είπε λοιπόν: «Έχω ξαναπεί ότι ο Γιώργος Παυλίδης με εκπλήσσει ευχάριστα».

Υποδεχόμενος στο γραφείο του τους 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Δήμαρχος Παγγαίου μας θύμισε τον προκάτοχο του. Αυτό έγινε γιατί και ο κ. Αναστασιάδης δεν ξεχνά τα Λουτρά των Ελευθερών. Αν και αυτά έχουν παραχωρηθεί (από τα μέσα της δεκαετίας του 90) στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (τώρα στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση). Η φράση του κ. Αναστασιάδη προς τους βουλευτές ήταν η εξής: « Μας πονάνε περισσότερο τα Λουτρά των Ελευθερών, τα οποία διεκδικούμε».

 

 

Διαβάστε επίσης