μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Παρακολουθούμε τακτικά τις δραστηριότητες των τοπικών συλλόγων, σωματείων και άλλων συλλογικοτήτων. Εντάξει, δεν κάνουν τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις του κόσμου. Τις περισσότερες φορές δεν καινοτομούν. Επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια. Παρόλα αυτά δίνουν έναν διαφορετικό τόνο στην καθημερινότητα, συνεχίζουν την παράδοση, αποσκοπούν στο συλλογικό καλό. Όλοι αυτοί οι σύλλογοι της πόλης και του Νομού δείχνουν ξαφνικά(;) ότι πιέζονται. Τα μέλη τους λιγοστεύουν. Κάποιοι αποσύρονται λόγω ηλικίας, νέα μέλη δεν υπάρχουν. Οι σύλλογοι λοιπόν συρρικνώνονται.

 

Η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Ευτέρπη Σαμαρά είχε μπροστά της ένα αρκετά μεγάλο ακροατήριο την Κυριακή το απόγευμα. Κι όμως, αντί να μιλήσει κατευθείαν για την κοπή της βασιλόπιτας προτίμησε να απευθύνει έκκληση σε όσους την παρακολουθούσαν προκειμένου να γραφτούν νέα μέλη στο Λύκειο. Κάτι παραπάνω θα γνώριζε. Το πρωί της ίδιας μέρας εκπρόσωπος συνταξιούχων επέμενε ότι τα μέλη του σωματείου μειώνονται δραματικά αφού οι παλιοί πεθαίνουν κι οι νέοι συνταξιούχοι αποφεύγουν την εγγραφή τους. Κάποιοι συνειδητά, άλλοι δεν το ξέρουν καν!

 

Στη γενική συνέλευση του σωματείου των συνταξιούχων της ΒΦΛ (γεγονός επίσης της περασμένης Κυριακής) «άνοιξε» έντονη συζήτηση για το ποσό των 20 ευρώ. Τόσα χρειάζονται για την εγγραφή νέου μέλους. Κάποιοι θεώρησαν τα χρήματα πολλά, άλλοι θύμισαν ότι αυτά τα 20 ευρώ από κάθε νέο μέλος είναι το «οξυγόνο» του σωματείου προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει.

 

Συμπέρασμα πρώτον. Όλα τα σωματεία- σύλλογοι κτλ έχουν πρόβλημα αφού τα μέλη τους δεν ανανεώνονται. Οι νέες εγγραφές είναι ελάχιστες κι όσα μέλη αδρανοποιούνται πολλά. Δεύτερον, αφορμή για μια τέτοια εξέλιξη (αδρανοποίησης ή αποχώρησης) είναι η στιγμή που το κάθε σωματείο ζητά από το μέλος του να πληρώσει είτε για τη συμμετοχή σε εκδήλωση , είτε  την εγγραφή, είτε γιατί κάθε μήνα υπάρχει συνδρομή. Τρίτο συμπέρασμα. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί (που είναι το πιθανότερο) τα σωματεία και οι σύλλογοι θα «αδειάσουν». Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθούν αυτές τις δραστηριότητες είναι μέλη σε περισσότερα του ενός σωματεία. Κάπως έτσι φθάνουμε στο σημείο να ασχολούνται με τους συλλόγους και τις εκδηλώσεις συνήθως οι ίδιοι και οι ίδιοι.

 

Φταίει η κρίση; Μπορεί να φταίει και η κρίση. Η σύγχρονη εποχή που ζούμε – επικίνδυνα διαφορετική- δεν «σηκώνει» συλλόγους και σωματεία; Μπορεί. Αν κάτι δεν αλλάξει (το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, οι χώροι των εκδηλώσεων κτλ) τότε οδεύουμε σε μια κατάσταση όπου οι σύλλογοι αρχικά θα έχουν λιγότερα μέλη, στη συνέχεια αρκετοί δεν θα υπάρχουν καθόλου. Πρώτο παράδειγμα οι εκδρομές. Από εκεί που ήταν αρκετές εκδρομές στο ετήσιο πρόγραμμα, μειώθηκαν δραματικά. Αμέσως μετά άρχισαν να μειώνονται τα μέλη, αφού νέα δεν γράφονται. Στις δε εκδηλώσεις των συλλόγων ο μέσος όρος ηλικίας αυτών που παρακολουθούν είναι σταθερά μεγάλος.

 

Υπάρχουν φυσικά οι εξαιρέσεις, οι «αναλαμπές», τα καλά γεγονότα που γεμίζουν τις «κουρασμένες» τοπικές αίθουσες. Οι παρενθέσεις σε μια διαδικασία που πήρε την κάτω βόλτα. Εξ αυτού του λόγου οι διοικήσεις των συλλόγων πασχίζουν να βρουν και να γράψουν νέα μέλη. Δουλειά δύσκολη αφού το ενδιαφέρον του κοινού στο οποίο απευθύνονται είναι αλλού. Στην τηλεόραση, στις καφετέριες και σε πάσης φύσεως ηλεκτρονική συσκευή.

 

Χθες έκανε την αναπόφευκτη πολιτική κολοτούμπα (μία ακόμη) ο Γιώργος Καλαντζής. «Ξιφούλκησε» υπέρ της ενότητας με τον νέο αρχηγό, ταυτόχρονα και κατά του Τσίπρα. Κι όμως ήταν από αυτούς που έσπευσαν- πρώτοι και καλύτεροι- να στηρίξουν με πάθος τον ηττημένο. Ε και; Δεν είναι η πρώτη φορά μιας τέτοιας στροφής. Έχει την μέθοδο, γνωρίζει το κόλπο προκειμένου να πάλι να αλλάξει στρατόπεδο. Πλέον λογίζεται στο πλευρό του νικητή. Κι αν δεν του κάτσει, ο Δήμος Καβάλας να είναι καλά… Το «γυρίζει» στα δημοτικά και ξενοιάζει. Τα χρόνια πέρασαν, τελικά μπορεί όντως να ήρθε η ώρα της πόλης.

 

Διαφορά 11 μονάδων ανέτρεψε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σιγά τα αβγά. Ο Φίλιππος Αναστασιάδης τον Μάη του 2014 έκανε το μοναδικό κι ανεπανάληπτο ρεκόρ. Κάλυψε διαφορά 17 μονάδων.  Είχε στη διάθεση του μόνο μία εβδομάδα κι όχι 3. Όπως ο Ξουλόγης ήταν σίγουρος με το πρώτο αποτέλεσμα, έτσι την πάτησε ο Μεϊμαράκης… Φαίνεται κανείς δεν μίλησε στον Βαγγέλη για τον Δήμο Παγγαίου.

 

Μια πιο αναλυτική ματιά στα τοπικά αποτελέσματα της Κυριακής δείχνει ότι μεγάλη αλλαγή σημειώθηκε στην κάλπη της Νέας Περάμου. Οι ψηφοφόροι του Μεϊμαράκη ψήφισαν (τη δεύτερη Κυριακή) τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όσο για την κάλπη της Νέας Καρβάλης, εκεί η διαφορά υπέρ του Μητσοτάκη μεγάλωσε. Και στη πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση υπάρχουν εξηγήσεις. Φυσικά πρόσωπα που δούλεψαν υπέρ του νέου προέδρου του κόμματος.

 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πέτρος Πετρόπουλος έγραψε στο διαδίκτυο κείμενο με αφορμή τον ξαφνικό θάνατο του Μάκη Ψωμιάδη. Τον γνώριζε από τον ΑΟΚ, είχε συνεργαστεί μαζί του και τον υποστήριζε σταθερά. Το κείμενο του κ. Πετρόπουλου ήταν ένας ύμνος για τον Μάκη Ψωμιάδη. Ο Μιχάλης Λυχούνας – που μια μέρα νωρίτερα είχε αναρτήσει κείμενο με ειρωνικά σχόλια για τον Μητροπολίτη- δεν άφησε την ευκαιρία. Πήρε αφορμή από τον Π. Πετρόπουλο κι ανήρτησε κείμενο κατά του Ψωμιάδη. Αλλά και κατά του Πετρόπουλου και (εμμέσως πλην σαφώς) της επιλογής του στην θέση του προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ. Ο Πέτρος Πετρόπουλος απάντησε κι ο ηλεκτρονικός καυγάς φούντωσε.

 

Την Παρασκευή το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ ζήτησε να συναντήσει εκτάκτως την Δήμαρχο. Φέρεται να της διαμαρτυρήθηκε για τον κ. Λυχούνα και όσα έγραψε σε βάρος του. Αλλά και σε βάρος του Μάκη Ψωμιάδη. Η Δήμαρχος είχε διαβάσει το ειρωνικό κείμενο για τον Μητροπολίτη. Είχε ήδη αποφασίσει να ασχοληθεί με τον πρώην αντιδήμαρχο της. «Όσο με ειρωνεύονταν δεν με πείραζε και δεν ασχολούμουν. Τώρα όμως κάτι πρέπει να γίνει» υποστηρίζει η κ. Τσανάκα που θεωρεί ότι ο Μιχάλης Λυχούνας ξέφυγε…

 

Για τα κείμενα στο ίντερνετ του Μιχάλη Λυχούνα ρωτήθηκε χθες η πρόεδρος της Δημωφέλειας Αναστασία Ιωσηφίδου. Κράτησε χαμηλούς τόνους, παραδέχθηκε ότι υπάρχει θέμα. Εννοούσε το κείμενο κατά του Μητροπολίτη και όχι αυτό για τον Μάκη Ψωμιάδη και τον Π. Πετρόπουλο.

 

Ειδικότερα η κ. Ιωσηφίδου δήλωσε χθες στο ράδιο Πρωινή: « Έχω διαβάσει το κείμενο του Πέτρου Πετρόπουλου με το οποίο απάντησε στον Μιχάλη Λυχούνα. Είναι ένα λεπτό ζήτημα που θα το χειριστούμε. Δεν μου άρεσε καθόλου το κείμενο του Μιχάλη Λυχούνα και τα όσα ανέφερε για τον Σεβασμιότατο. Σίγουρα κάποια θέματα πρέπει να μπουν σε μια τάξη. Είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος ο Μ. Λυχούνας, θα πρέπει να σέβεται και αυτούς που τον ψήφισαν και την δημοτική ομάδα στην οποία μετέχει μέχρι σήμερα».

 

Τις ίδιες πάνω κάτω απόψεις εκφράζουν πολλά ακόμη μέλη της ομάδας. Ενώ όπως λένε τον εκτιμούν, διαφωνούν με το περιεχόμενο των αναρτήσεων του. Θεωρούν άδικη και υπερβολική την κριτική, η οποία τις περισσότερες φορές χάνεται μέσα στην ατέλειωτη ειρωνεία. Ο Μιχάλης Λυχούνας δεν αλλάζει. Οπότε μάλλον οδηγούμαστε σε … διαζύγιο. Λεπτομέρειες προσεχώς.

 

Η Κυριακή που μας πέρασε ήταν η Κυριακή της… βασιλόπιτας. Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος απουσίαζε, ο Γιώργος Παυλίδης δεν ήταν στην πόλη μας. Και οι δύο είχαν εκπροσώπους στις τοπικές εκδηλώσεις, διαφορετικούς. Άλλος εκπροσώπησε τον κ. Παυλίδη και διαφορετικός τον κ. Μαρκόπουλο τόσο στην πίτα του Επιμελητηρίου όσο και στην πίτα της Θασιακής Ένωσης.

 

========================================================================================================

Τα αυτοκίνητα της δήλωσης

Την αδικήσαμε την αντιδήμαρχο Κορίνα Χιώτη Πράσσα. Είναι ,μαζί με το σύζυγο της, κάτοχος δύο αυτοκινήτων και όχι 6 που γράφαμε χθες. Το λάθος οφείλεται στον τρόπο που δηλώνονται οι αγοραπωλησίες των αυτοκινήτων. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι μαζί με τον σύζυγο της έχουν 2 αυτοκίνητα. Ποτέ δεν είχαν 6.  Όσο για τη βάρκα, είναι ιδιοκτησία του συζύγου της.

Διαβάστε επίσης