μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Τα μέσα ενημέρωσης των Αθηνών εστιάζουν την προσοχή τους στην εταιρία Ελληνικός Χρυσός. Μία ακόμη φορά ανακύπτει κίνδυνος απολύσεων, διακοπής εργασιών στην κοντινή μας Χαλκιδική. Αποφεύγουμε το όλο θέμα. Όχι γιατί δεν είναι σοβαρό. Ίσα ίσα που ισχύει το αντίθετο. Προτιμούμε να το αποφύγουμε γιατί εδώ κοντά μας ανακύπτει ένα παρόμοιο. Με το οποίο οφείλουμε να ασχοληθούμε. Φυσικά, να προβληματιστούμε.

 

Τα γράφαμε και χθες στην Πρωινή. Επενδυτής που στόχο έχει την κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχείου στην περιοχή του Οφρυνίου, ζήτησε από την Περιφέρεια ΑΜΘ να νοικιάσει όμορο χώρο. Ο οποίος θα χρησιμοποιούνταν για συμπληρωματικά έργα. Κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες κι ορίστηκε υπέρογκο ενοίκιο 40.000 ευρώ το έτος. Ο ιδιώτης άκουσε το νούμερο κι έφυγε μακριά… Κατά τα άλλα το δημόσιο διευκολύνει τους επενδυτές!

 

Προς Θεού, δεν είναι ίδιο πράγμα ο χρυσός της Χαλκιδικής με ένα νέο ξενοδοχείο στο Οφρύνιο. Ο τουρισμός και στο Ν. Καβάλας είναι κάτι σαφώς ευκολότερο, που δεν έχει το ρίσκο άλλων επιχειρηματικών αποφάσεων. Είναι δυνατόν οι νόμοι και τα ενοίκια που ζητά το κράτος από τους επενδυτές να φθάνουν σε τέτοιο ύψος ώστε οι επιχειρηματίες να αποχωρούν πρόωρα από διαδικασίες που οι ίδιοι προκάλεσαν;

 

Το παράδειγμα που ήδη αναφέραμε τα λέει όλα. Κι όποιος ζητά περισσότερα στοιχεία, μπορεί να τα βρει κάπου στον 6ο όροφο του διοικητηρίου. Εκεί υπάλληλοι έβαλαν κάτω τους νόμους, πήραν τη βοήθεια της εφορίας κι υπολόγισαν στο ποσό των 40.000 ευρώ το ενοίκιο έκτασης που θα βοηθούσε στην ξενοδοχειακή επένδυση. Η οποία ευτυχώς, υφίσταται. Και χωρίς τα επιπλέον στρέμματα που κάποια στιγμή ζητήθηκε να νοικιαστούν.

 

Σημειώνουμε ότι η διαδικασία που ακολούθησαν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ήταν απόλυτα σωστή. Συμφωνούσε με την ισχύουσα – μνημονιακή άρα εισπρακτική- νομοθεσία. Το υπερβολικό ενοίκιο ήταν αναπόφευκτο από τη στιγμή που όλα στηρίχθηκαν σε κεντρικές αποφάσεις, οι οποίες δεν ξεχωρίζουν τον επενδυτή που δημιουργεί θέσεις εργασίας από τον επιχειρηματία.

 

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στους πολίτες της Καβάλας αλλά και της Θάσου ότι το ζήτημα των δρομολογίων του υδροπτέρυγου δεν έχει μία μόνο πλευρά. Έχει και μια δεύτερη. Την οικονομική. Εμπλέκονται 3 εταιρίες φέρι μποτ και μια 4η, αυτή στην οποία ανήκει το υδροπτέρυγο. Τα λεφτά δεν είναι πάρα πολλά. Πάντως υπάρχουν. Είναι λογικό. Τα οικονομικά συμφέροντα να «παρακολουθούν» τις εξελίξεις στην Αθήνα, να προσπαθούν να τις επηρεάσουν.

 

Αυτό δεν μας ενδιαφέρει και δεν μας αφορά. Για τους πολίτες σημασία έχει η συχνή επικοινωνία με τη Θάσο. Να μπορούν εύκολα οι κάτοικοι του νησιού να έρχονται στην Καβάλα. Ζητούμε λοιπόν δρομολόγια κι από τους μεν κι από τον δε. Θέλουμε πολλά δρομολόγια όλο το έτος. Κάποιοι προσεγγίζουν το θέμα τάχα από αυτή την πλευρά. Στην πραγματικότητα εξυπηρετούν κάποια από τα οικονομικά συμφέροντα που προαναφέραμε. Το κρύβουν κι αυτό είναι πρόβλημα καθώς δημιουργούν εντυπώσεις τάχα για το καλό των πολιτών. Προτεραιότητα τους είναι ωστόσο ο φίλος τους επιχειρηματίας.

 

Το τοπικό ΠΑΣΟΚ επανέρχεται σε πολιτική δράση μιας και οι γιορτές τέλειωσαν. Βοηθά σε αυτό η επίσκεψη στην Καβάλα (αύριο) του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Χθες το απόγευμα στα γραφεία του κόμματος έγινε συνάντηση- «προπόνηση» ενόψει της εκδήλωσης με τον Θ. Θεοχαρόπουλο. Στο μεταξύ χθες ο Δημήτρης Παπουτσής ρωτήθηκε για τη δήλωση της κ. Φώφης Γεννηματά, σύμφωνα με την οποία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χωρίζει άβυσσος. «Σε πολλά ζητήματα δεν μας χωρίζει άβυσσος. Εξ αυτού του λόγου συγκλίναμε και συγκυβερνήσαμε» είπε ο Δημήτρης Παπουτσής. Εννοούσε γενικά πολιτικά θέματα όπως π.χ. η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

 

Με ανάρτηση στο διαδίκτυο ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια και τις ευχές του στο νέο πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη: « Συγχαρητήρια στον Κυριάκο για την εκλογή του στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας. Ελεύθερος από βάρη και εξαρτήσεις, σε ένα δύσκολο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον για την Χώρα, καλείται να κάνει πολλά. Για την Χώρα, για την παράταξη, τις πολιτικές προσεγγίσεις, τις αρχές, τις αξίες. Με όλες τις δυνάμεις. Καλή δύναμη Κυριάκο».

 

Έφυγε από την Καβάλα και το Νοσοκομείο ο Χρήστος Κοπατσάρης αλλά η καλή του δουλειά έμεινε κι έχει αποτέλεσμα. Και στον πρώην διοικητή οφείλεται η πρόσφατη εξέλιξη, αύξησης κατά 4 εκ ευρώ του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου. Αυτά τα επιπλέον χρήματα θα κάνουν πιο άνετη τη ζωή όχι του πρώην αλλά του επόμενου διοικητή.

 

«Παίζει» συχνά στα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια το όνομα του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Χθες αναφέρονταν ως ένας από τους καινούργιους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ. Επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η απόφαση του οποίου αναμένεται από στιγμή σε στιγμή, από μέρα σε μέρα.

 

Η Δήμητρα Τσανάκα είναι η τρίτη δήμαρχος Καβάλας που αναλαμβάνει να καθοδηγήσει κατάλληλα τη δημοτική αστυνομία προκειμένου αυτή να λύσει σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης. Όπως οι δύο προηγούμενοι (Εριφυλλίδης, Σιμιτσής) έτσι κι η κ. Τσανάκα έχει ξεκάθαρα καλές προθέσεις. Θα μπορέσει ωστόσο να κάνει πράξη –μέσω της δημοτικής αστυνομίας- αυτά που όλος ο κόσμος περιμένει;

 

Μια λύση είναι να διδαχθεί από τα προηγούμενα λάθη, να τα αποφύγει. Η δημοτική αστυνομία δεν είναι μια ακόμη υπηρεσία του Δήμου Καβάλας. Είναι μια ξεχωριστή υπηρεσία. Παρά το περιορισμένο της προσωπικό πρέπει να δρα άμεσα κι αποτελεσματικά. Να είναι αυστηρή και ταυτόχρονα φιλική με τους πολίτες. Να εφαρμόζει χωρίς «εκπτώσεις» τους κανονισμούς και τη νομοθεσία. Κι όταν βεβαιώνει παράβαση, αυτή να μην διαγράφεται επειδή ο οδηγός είναι συγγενής- φίλος- ψηφοφόρος.

 

Όλα αυτά είναι εύκολα να τα λες και να τα ζητάς, δύσκολο να τα εφαρμόζεις. Στην περίπτωση της δημοτικής αστυνομίας η κ. Δήμαρχος αξίζει να απευθυνθεί στους προηγούμενους Δημάρχους (ή και αντιδημάρχους). Σίγουρα θα έχουν να τις πουν πολλά. Πολλά που θα πρέπει να αποφύγει. Αν και γενικά η επανεμφάνιση της δημοτικής αστυνομίας δεν φαίνεται να επηρεάζει θετικά την τοπική κοινωνία, οφείλουμε να δώσουμε σε αυτή μια ακόμη ευκαιρία. Μπας και μας αλλάξει.

 

========================================================================================

Οι «αναπληρωματικοί» δήμαρχοι Παγγαίου

Υπέγραψε χθες την απόφαση των νέων αντιδημάρχων ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης. Από αυτήν ανακύπτει ποιοι θα πληρώνονται (θα είναι με αντιμισθία) και ποιος όχι. Αναφέρεται επίσης ποιοι θα είναι οι αντικαταστάτες του όταν ο κ. Αναστασιάδης απουσιάζει. Τέλος ορίζεται εντεταλμένος σύμβουλος με συγκεκριμένες αρμοδιότητες ο κ. Τσάκαλος. Ειδικότερα:  Ορίζουμε τον δημοτικό σύμβουλο κ. Τσάκαλο Κωνσταντίνο ως εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Παγγαίου με θητεία από 14.01.2016 έως 28.2.2017, εντός της τρέχουσας δημοτικής περιόδου από 01.09.2014 έως 31.08.2019,

μεταβιβάζοντας σε αυτόν συγκεκριμένες αρμοδιότητες όπως παρακάτω:  Το συντονισμό και την επίβλεψη του έργου της πολιτικής προστασίας. Την ευθύνη του συντονισμού των δράσεων για αγροτικά θέματα στον Δήμο Παγγαίου. Την ευθύνη συντονισμού των επιμέρους δράσεων επί αγροτικών θεμάτων στην Δημοτική Ενότητα Ελευθερούπολης. Την ευθύνη λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών του Δήμου Παγγαίου.Στον ανωτέρω Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο παρέχεται η δυνατότητα χρήσης υπηρεσιακού οχήματος και οδηγού για τις υπηρεσιακές ανάγκες, το οποίο θα διατίθεται κατόπιν προγραμματισμού.

* Ορίζουμε ως Αντιδημάρχους του Δήμου Παγγαίου τους κατωτέρω Δημοτικούς Συμβούλους με έναρξη και λήξη θητείας από 14.01.2016 έως 28.02.2017.  Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Περιβάλλοντος τον Δημοτικό Σύμβουλο πλειοψηφίας κ. Κορωνιό Κοσμά του Δημητρίου (με αντιμισθία). Αντιδήμαρχο κατά τόπο για την Δημοτική Ενότητα Παγγαίου τον Δημοτικό Σύμβουλο πλειοψηφίας κ. Δημητρακούδη Βασίλειο του Παναγιώτη (με αντιμισθία).  Αντιδήμαρχο κατά τόπο για την Δημοτική Ενότητα Πιερέων τον Δημοτικό Σύμβουλο πλειοψηφίας κ. Καλένη Πέτρο του Φωτίου (με αντιμισθία). Αντιδήμαρχο κατά τόπο για την Δημοτική Ενότητα Ορφανού τον Δημοτικό Σύμβουλο πλειοψηφίας κ. Καράνταγλη Γεώργιο του Αντωνίου (χωρίς αντιμισθία). Τον κ. Μποσμπότη Χρήστο καθ’ ύλην Αντιδήμαρχο, (με αντιμισθία) στον οποίο μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες διοικητικών θεμάτων κτλ.

* Όταν ο Δήμαρχος απουσιάζει ή κωλύεται, τα καθήκοντά του ορίζεται να ασκεί ο Αντιδήμαρχος κ. Μποσμπότης Χρήστος, που αναπληρώνει το Δήμαρχο και όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται τα καθήκοντα του Δημάρχου θα ασκούνται από τον αντιδήμαρχο κ. Κορωνιό Κοσμά.

Διαβάστε επίσης