μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το τέλος του έτους 2015 βρήκε τους τοπικούς φορείς και παράγοντες στα… «κάγκελα». Έντονες διαμαρτυρίες για την απλήρωτη επιδότηση εργασίας, δηλώσεις, συνεντεύξεις και συσκέψεις. Συμφώνησαν στις κινήσεις τους αμέσως μετά το τέλος των εορτών προκειμένου να εξασφαλίσουν ραντεβού με τον κ. Σταθάκη, να συντονιστούν με τα Επιμελητήρια της Θράκης. Ο καιρός πέρασε και τίποτα δεν έγινε.

 

Καταλαβαίνουμε ότι το θέμα δεν είναι πια πρώτης προτεραιότητας για ένα σωρό λόγους. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Θα περάσει καιρός χωρίς «επιδότηση εργασίας». Κάποια στιγμή θα …ξυπνήσουμε αγανακτισμένοι. Θα επανέλθουμε. Πάλι θα καταγγείλουμε και θα το πιάσουμε το θέμα από εκεί που το αφήσαμε. Μπας και κάποια στιγμή το τελειώσουμε…

 

Γέμισε από κόσμο την Παρασκευή το απόγευμα η αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου. Ο κ. Μηλιός μίλησε για την κρίση στην ευρωζώνη σε πολύ κόσμο. Πως έγινε αυτό; Ας είναι καλά οι σπουδαστές του ΤΕΙ. Το ίδρυμα είχε σχέση με την εκδήλωση, φαίνεται έπεσε το γνωστό … «σύρμα» κι οι φοιτητές έφθαναν συνεχώς στο Επιμελητήριο! Ήταν συνειδητή συμμετοχή των παιδιών ή μια ακόμη υποχρέωση εκπαιδευτικής φύσεως; Μάλλον το δεύτερο (κι ας ήθελαν να μας πείσουν ότι ισχύει το πρώτο). Εξ αυτού του λόγου τα παιδιά προσπαθούσαν να κάνουν την παρουσία τους αισθητή. Έψαχναν τρόπο να χαιρετήσουν τους καθηγητές τους, ώστε αυτοί να τους δουν ότι είναι παρόντες.

 

Η επίσκεψη στην Καβάλα του Θανάση Θεοχαρόπουλου «αποκάλυψε» το πρόβλημα. Οι δύο νομαρχιακές επιτροπές (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) πρέπει να συνεργάζονται και να ενημερώνουν την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ώστε τοπικά προβλήματα να φθάνουν στη Βουλή ως ερωτήσεις. Ειδικότερα αυτό θα γίνει μέσω της συνεργασίας των δύο νομαρχιακών με τη βουλευτή Δράμας κ. Κεφαλίδου. Αποδείχθηκε ότι η κ. Κεφαλίδου δεν γνωρίζει τίποτα για τα προβλήματα της περιοχής. Κακώς.

 

Συνεστίαση στο ΤΕΙ Καβάλας πραγματοποίησε την Παρασκευή το βράδυ το ΚΚΕ Καβάλας. Ήταν ένα λαϊκό γλέντι που άρχισε με την κοπή της βασιλόπιτας για το 2016. Ταυτόχρονα ενισχύθηκε μέσω λαχειοφόρου αγοράς το ταμείο γιατί έρχονται πολλά. Με πρώτο και καλύτερο το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Όπως μάθαμε οι σύντροφοι διασκέδασαν άριστα στην εκδήλωση με ζωντανή ορχήστρα όπου τα αγωνιστικά τραγούδια ξεχώρισαν.

 

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα απουσίαζαν στο εξωτερικό μάλλον για εκπαιδευτικούς λόγους οι δύο αντιπεριφερειάρχες. Σωτήρης Παπαδόπουλος και Θόδωρος Μαρκόπουλος επέστρεφαν χθες στην Καβάλα. Όσο για τις βασιλόπιτες από τις οποίες απουσίαζαν, ο κ. Μαρκόπουλος ήταν πολύ τυπικός. Για παράδειγμα για την χθεσινή εκδήλωση του Φυσιολατρικού Ομίλου έστειλε έγκαιρα επιστολή με την οποία γνωστοποιούσε την απουσία του αλλά και το όνομα του αντικαταστάτη του. Χθες υπήρχαν πολλές εκδηλώσεις συλλόγων με αποτέλεσμα οι περιφερειακοί σύμβουλοι Καβάλας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και ο υποψήφιος Τάσος Μεταξάς να έχουν μπόλικη δουλειά…

 

Η κακοκαιρία κινητοποιεί την τοπική αυτοδιοίκηση. Διαβάζαμε την Παρασκευή σειρά αποφάσεων της Περιφέρειας για την αγορά αλατιού. Μία τουλάχιστον απόφαση ήταν επείγουσα κι αφορούσε την αγορά 250 τόνων! Ο χειμώνας είναι μπροστά μας…

 

Νωρίς το Σάββατο το πρωί η Λαϊκή Ενότητα Καβάλας ανέβαλε την εξόρμηση της στο κέντρο της πόλης και στη λαϊκή αγορά. Αιτία ο καιρός. Ο οποίος δεν προσφέρονταν για διανομή φυλλαδίων σχετικά με το ασφαλιστικό. Η οργάνωση ετοιμάζεται για να υλοποιήσει την ίδια εξόρμηση το προσεχές Σάββατο. Αν ο καιρός είναι καλός.

 

Άλλαξε η ιστοσελίδα του ΤΕΙ προς το καλύτερο. Η ανανεωτικής φύσεως προσπάθεια δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί αλλά τα πρώτα δείγματα γραφής είναι θετικά. Από σήμερα οι σπουδαστές του ιδρύματος αρχίζουν τις εξετάσεις. Μένουν σπίτι και διαβάζουν (όταν δεν γράφουν στη σχολή τους).

 

Λειτούργησε χθες η αγορά της Καβάλας νόμιμα, λόγω της πρόσφατης έναρξης των Χειμερινών εκπτώσεων. Ο καιρός ήταν εξίσου χειμερινός κι έτσι η κίνηση επηρεάστηκε αρνητικά. Κόσμο είχαν μόνο τα σούπερ μάρκετ της πόλης, ορισμένα αρκετό. Ρόλο έπαιξαν τα φυλλάδια με τις προσφορές, η τηλεοπτική επίμονη διαφήμιση. Άρα κι αυτή η Κυριακή πέρασε για τους μικρομεσαίους με τα ίδια πάνω κάτω δεδομένα. Άνοιξαν αλλά ο κόσμος ήταν λίγος.

 

Ένα σωρό βασιλόπιτες χθες κι η «κούρσα» των αιρετών μεγάλη ώστε να τις προλάβουν όλες. Η πίτα που έκοψε χθες ο ΟΘΑΚ –στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου- είχε … περιπέτεια. Άρχισε με 30 και πλέον λεπτά καθυστέρηση με αποτέλεσμα να εκθέσει τους παρόντες επισήμους. Περιμένοντας την πίτα του ΟΘΑΚ έχασαν όλες τις άλλες στις οποίες είχαν προγραμματίσει να παραστούν. Γκρίνιαζαν όπως κι ο ιερέας, κι αυτός κουράστηκε να περιμένει (όσους περίμεναν κι άλλους επισήμους) και μόνο μετά από την παράκληση του άρχισε η εκδήλωση!

Διακοπές νερού και δηλώσεις

Συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Καβάλας, όπως μάθαμε από την πρόσκληση με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που μας κοινοποιήθηκε. Το ίδιο έγγραφο στάλθηκε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, πρωτοβουλία του νέου προέδρου Νίκου Ξανθόπουλου. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής τα θέματα που απασχόλησαν τη διοίκηση ήταν τα περισσότερα διαδικαστικού χαρακτήρα. Όσο για την έμμεση αύξηση της τιμής του νερού, προκειμένου να μην υπάρχουν διαφορετικές χρεώσεις εντός του Δήμου Καβάλας, η πρωτοβουλία φαίνεται ότι «υποχωρεί» παρά τις εξαγγελίες του κ. Νίκου Ξανθόπουλου. Ο κ. Ξανθόπουλος που είπε πρόσφατα ότι δεν είναι δυνατόν εντός του ίδιου δήμου να υπάρχουν 3 διαφορετικές χρεώσεις, τώρα αναδιπλώνεται αναθέτοντας στην οικονομική υπηρεσία σύνταξη μελέτης. «Όπου χρειάζεται θα γίνουν διορθώσεις» είπε χθες ο κ. Ξανθόπουλος αποσύροντας τα προηγούμενα του λόγια. Φημολογείται ότι ρόλο έπαιξε το… φρένο που του έβαλε η διοίκηση του Δήμου αφού ο κ. Ξανθόπουλος προωθούσε σχέδιο αύξησης της τιμής του νερού κυρίως στα δημοτικά διαμερίσματα και όχι στην πόλη.

Την προηγούμενη εβδομάδα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ άρχισαν διακοπές νερού στους κακοπληρωτές. Οι διακοπές άρχισαν από τις συνοικίες Αγίας Βαρβάρας- Παναγίας- Παληού. Το μάθαμε όταν ηλικιωμένη γυναίκα τηλεφώνησε στην εφημερίδα μας και κλαίγοντας μας περιέγραψε το πρόβλημα που πλέον αντιμετωπίζει έχοντας σπίτι της (όπως ισχυρίστηκε) άρρωστο άνθρωπο. Η επιχείρηση απαντά λέγοντας ότι: Υπήρξαν προειδοποιήσεις. Το νερό κόβεται εκεί όπου δεν υπάρχει καμιά αντίδραση στην προειδοποίηση, τις περισσότερες φορές σε λογαριασμούς άνω των 150 ευρώ. Στις δε επιχειρήσεις με τα μεγάλα χρέη στάλθηκαν επιστολές προειδοποιητικού χαρακτήρα κτλ. Ο κ. Ξανθόπουλος δήλωσε χθες ότι οι διακοπές θα συνεχιστούν σε όσους παρά τις ειδοποιήσεις δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον κι οφείλουν χρήματα εδώ και πολλούς μήνες. Κατά τον κ. Ξανθόπουλο δεν υπάρχει χρηματικό όριο που αν κάποιος το υπερβεί γίνεται διακοπή. Παίζει ρόλο –συνέχισε- πόσο καιρό χρωστά και πόσο αντιδρά όταν η ΔΕΥΑΚ τον ειδοποιεί να ρυθμίσει ή να πληρώσει το χρέος του.

Άλλο πράγμα μια επιχείρηση που οφείλει ίσως και χιλιάδες ευρώ κι άλλο πράγμα ένα νοικοκυριό που χρωστά (για μήνες) 150 ευρώ και άνω. Η ΔΕΥΑ Καβάλας πρέπει να είναι προσεκτική καθώς είναι πιθανό κόβοντας το νερό σε οικονομικά αδύναμους, να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Οφείλει να εξετάζει προσεκτικά κάθε περίπτωση χρέους σε οικία, να ερευνά χωριστά την κάθε περίπτωση και μετά να κόβει το νερό.

 

Επεισοδίου συνέχεια

Το γνωστό πρόσφατο επεισόδιο ανάμεσα σε δασκάλα και δύο σχολικούς συμβούλους του Ν. Καβάλας συνεχίζει να απασχολεί τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καβάλας. Τώρα ο σύλλογος περιμένει στην αυριανή συνεδρίαση της διοίκησης του αυτούς που υπογράφουν επιστολή με αντίθετο ως προς την καταγγελία του περιεχόμενο. Στην ιστοσελίδα του συλλόγου αναφέρεται το ακόλουθο κείμενο:  Σχετικά με την ανυπόγραφη επιστολή «Εκπαιδευτικών της Καβάλας», που διακινήθηκε στα Δημοτικά Σχολεία από τον Σχολικό Σύμβουλο κο Διαλεκτόπουλο: Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καβάλας κατανοεί τη στάση τους και περιμένει να είναι με την ίδια θέρμη αλληλέγγυοι σε κάθε συνάδελφο. Τους ενημερώνουμε πως η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19/01/2016 και ώρα 18:00 στα γραφεία του συλλόγου και τους ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την παρουσία τους.

*Για το ίδιο επεισόδιο εξέδωσε ανακοίνωση και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, το οποίο στηρίζεται στην ενημέρωση που είχε από τον τοπικό σύλλογο. Η ανακοίνωση της Δ.Ο.Ε. καταλήγει: «Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δηλώνει πως δεν ανέχεται ενέργειες που πλήττουν την παιδαγωγική ελευθερία και καλλιεργούν κλίμα επιβολής αυταρχικών πρακτικών από την πλευρά της Διοίκησης στην εκπαίδευση».

======================================================================================

 

Διαβάστε επίσης