• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Όσοι πιστεύουν αυτό που κάνουν, όσοι δρουν γιατί ακούν την φωνή που βγαίνει από μέσα τους και συμπαρίσταται στους πρόσφυγες, ξέρουν να χαμογελούν. Είναι αισιόδοξοι, πρόθυμοι και πάντα διαθέσιμοι στο διαφορετικό αυτό καθήκον. Είναι οι περισσότεροι. Όλοι αυτοί που δύο φορές την εβδομάδα περιμένουν το πλοίο στο λιμάνι. Όλοι αυτοί που κάθε πρωί προετοιμάζουν όσα θα μοιράσουν στους επιβάτες του πλοίου. Όλοι αυτοί που βρέθηκαν και στο κολυμβητήριο και στο εκθεσιακό κέντρο. Κυρίως γυναίκες.

 

Μάνες που προσφέρουν χωρίς να φωτογραφίζονται, χωρίς να φορούν γούνες. Χωρίς καν να γίνονται αντιληπτές. Πρόκειται για εθελοντές που δεν ξεχνούν τους συμπολίτες τους. Αυτό όμως το διάστημα ξοδεύουν την μεγαλύτερη τους ενέργεια στους πρόσφυγες από την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

 

Όσοι από υποχρέωση μιμούνται τους πιο πάνω ξεχωρίζουν. Προσποιούνται και το καταλαβαίνουμε. Επωφελούνται της προβολής, την οποία άλλωστε επιδιώκουν. Φωτογραφίζονται οι ίδιοι και όχι το έργο τους. Έχουν ημερομηνία λήξης. Τελειώνουν σύντομα αφού τελειώνει και το θέατρο που παίζουν. Είναι αυτοί που δεν χαμογελούν. Είναι οι απαισιόδοξοι και σκόπιμα φοβισμένοι. Είναι αυτοί που μονίμως σκέπτονται τα πολύ χειρότερα.

 

Ασκούν κριτική στη Κυβέρνηση (του ΣΥΡΙΖΑ) μιας και όπως μας λένε με τον τρόπο τους, αυτό είναι το πρόβλημα τους. Είναι ίσως οι ίδιοι που κινδυνολογούν. Φέρνουν την … καταστροφή εκεί όπου διαπρέπει η αγνή κι αυθόρμητη φιλοπατρία. Όλους αυτούς δεν τους έχουμε καμία απολύτως ανάγκη. Καλύτερα να αποχωρίσουν τώρα παρά να συνεχίσουν να κάνουν ένα καλό και πολλά κακά.

 

Θα μπορούσαμε να γράψουμε κι άλλα για τα ηλεκτρονικά τους «αποτυπώματα». Για τα κείμενα τους που όλα είναι ίδια. Αρχίζουν από την αγάπη τους για τους πρόσφυγες, καταλήγουν στην κοινή διαπίστωση: Το κράτος απουσιάζει. Αν μπορούσαν θα επεκτείνονταν περισσότερο μα κάτι τους συγκρατεί. Αφήνουν τις… κατάρες για μετά. Αν όμως γίνει το προσφυγικό αιτία να «πέσει» η Κυβέρνηση, τότε θα αγαπήσουν ακόμη περισσότερο τους δύστυχους Ιρακινούς- Σύρους- Αφγανούς.

 

Θα λέγαμε, «κάθε ένας με τον πόνο του» και τον καημό του». Αυτοί μια ζωή ήταν και παραμένουν οι κανόνες του κάθε νέου «παιχνιδιού». Οι γνήσιοι και οι δήθεν. Έτσι πορεύεται επί δεκαετίες η Ελλάδα. Στο προσφυγικό ενώ θα έπρεπε, δεν γίνεται καμία απολύτως εξαίρεση ή αλλαγή.

 

Υπάρχουν τέλος κι οι φασίστες. Οι συνειδητοποιημένοι ελάχιστοι φασίστες αυτής της πόλης. Παρακολουθούν κι είναι φανερό ότι έχουν «το δάκτυλο στην σκανδάλη». Προσπαθούν να «ανοίξουν» συζητήσεις για τους τάχα αδικημένους έλληνες άπορους, προσπαθούν να παρασύρουν τους επιπόλαιους. Δεν παρουσιάζονται οι ίδιοι. Κρύβονται διασπείροντας επικίνδυνες, ακραίες απόψεις. Κι όποιος αφελής «τσιμπήσει» το δόλωμα…

 

Κάπου εδώ βρισκόμαστε αυτό το διάστημα. Έχουμε το γνωστό πρόβλημα των προσφύγων αλλά κι ένα σωρό άλλα που παράλληλα ανακύπτουν. Δεν λοξεύουμε του βασικού μας στόχους. Πιέζουμε το κράτος (την Κυβέρνηση) να αναλάβει την ευθύνη της, επιτέλους να οργανωθεί. Ταυτόχρονα εξυπηρετούμε όσους για λίγες μέρες βρίσκονται στην Καβάλα.

 

Ο Θεός είναι μεγάλος και για αυτούς. Μας το λένε συνέχεια: «αν τελειώσει ο πόλεμος είναι πρόθυμοι να γυρίσουν σπίτι τους». Κι επειδή αυτό δεν συμβαίνει, επιμένουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Ο δρόμος δεν είναι ανοιχτός. Ούτε τα σκυλιά δεμένα. Παρηγοριά μας ότι για αυτό δεν ευθύνεται η χώρα μας. Η χώρα μας αναλαμβάνει να τους στηρίξει τώρα που ξεκουράζονται πριν πάρουν πάλι στη πλάτη τους τα υπάρχοντα τους και κινηθούν βόρεια.

 

Από το χθεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ μαθαίνουμε ότι η Δράμα είναι έτοιμη να δεχθεί έως και 800 πρόσφυγες. Η Καβάλα είναι έτοιμη αύριο το απόγευμα να τους προωθήσει στη γειτονική πόλη: «Στην πρόταση να δεχθεί η πόλη της Δράμας τη φιλοξενία 800 προσφύγων κατέληξε, ομόφωνα, το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας που συνεδρίασε εκτάκτως, το βράδυ της Κυριακής, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Αργυρή Πατακάκη και του μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου. Ο χώρος που υποδείχθηκε για την υποδοχή των προσφύγων βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή της Δράμας, όπου κρίθηκε ότι υπάρχει ενδεδειγμένο σημείο για τη φιλοξενία τους. Πρόκειται για έναν χώρο που, όπως τονίστηκε, πρέπει να οργανωθεί ώστε να παρέχει τουλάχιστον τις ελάχιστες δυνατές συνθήκες αξιοπρεπούς διαμονής των προσφύγων, κάτι που περιλαμβάνει την επάρκεια μέσων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, υγιεινής και σίτισής τους. Μάλιστα, για το λόγο αυτό, προχθές το βράδυ, ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, προκειμένου να ενημερωθεί για τη μέχρι σήμερα οργάνωση που έχει γίνει με τους πρόσφυγες, οι οποίοι, από το βράδυ της Τετάρτης, φιλοξενούνται στην Καβάλα μετά την ανάσχεση που γίνεται από τις αστυνομικές αρχές στη ροή των προσφύγων προς την Ειδομένη».

 

Ένα ακόμη κατάστημα καφέ για προσφορά προϊόντων σε πακέτο ετοιμάζεται στην πόλη μας. Αυτή τη φορά πλησίον της συνοικία της Παναγίας. Στην ανηφόρα της Θ. Πουλίδου αλλά πολύ κοντά στην οδό Κουντουριώτου.

 

Εντός των ημερών η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου θα συναντήσει τη διοίκηση της Δημωφέλειας για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της Λευκής Νύχτας. Η ημερομηνία δεν άλλαξε (αρχές Μάη) ενώ οριστικά στη διοργάνωση θα εμπλακεί φέτος και ιδιώτης. Προκειμένου να κάνει όλη τη δύσκολη δουλειά.

 

Καλά νέα για τον Δήμο Καβάλας. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης η απόφαση του αρμόδιου υπουργού για την μετάταξη υπαλλήλου του ΚΕΠ Δήμου Παλλήνης στο ΚΕΠ του Δήμου Καβάλας. Ένας εργαζόμενος επιπλέον σε εποχές δύσκολες για την τοπική αυτοδιοίκηση

 

Ακόμη και την Κυριακή (προχθές) εργάζονταν ο εργολάβος στην οδό Βενιζέλου. Οι Κυριακάτικες εργασίες δεν ήταν μεγάλης έντασης, ωστόσο έπρεπε να γίνουν. Σε γενικές γραμμές το έργο δείχνει να «τρέχει» έστω κι αν η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ δεν εμφανίστηκαν ακόμη στην περιοχή.

 

Επισήμως ανέλαβε χθες Δευτέρα τα καθήκοντα του ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Καβάλας Γιώργος Γκράνας. Τυπικά μόνο είναι νέος αφού έως πέρσι υπηρετούσε στο επιτελείο της διεύθυνσης. Τυπικά ανέλαβε χθες αφού λόγω του προσφυγικού ήταν στις επάλξεις όλη τη προηγούμενη εβδομάδα. Άμεσος συνεργάτης του ως υποδιευθυντής παραμένει ο κ. Κωνσταντίνος Σιμούδης. Θέσεις κενές υπάρχουν αλλά υποδιευθυντές δεν φαίνεται να έρχονται στην Διεύθυνση της Καβάλας.

 

Οι αγρότες επιμένουν ότι οι κινητοποιήσεις (τους) συνεχίζονται. Παραδέχονται ότι τα μπλόκα (τους) υποχωρούν κι οι δρόμοι ανοίγουν. Αποδείχθηκε ότι κάθε πράγμα είναι καλό αλλά για τον καιρό του. Στο 2016 που βρισκόμαστε η κοινωνία δεν δέχεται για οποιονδήποτε σοβαρό λόγο, κλειστούς δρόμους. Αμέσως στρέφεται όχι κατά αυτών που προκαλούν τις κινητοποιήσεις αλλά κατά αυτών που κλείνουν τις οδούς. Κάπως έτσι οι αγρότες υποχρεώθηκαν να ανοίξουν τους δρόμους αφού δεν άντεξαν τις αντιδράσεις του κόσμου.

 

Οι αγρότες του Νομού Καβάλας έδειξαν υπευθυνότητα, συνέπεια ως το τέλος. Δεν πρόδωσαν την προσπάθεια, ούτε δέχθηκαν να συναντήσουν άδικα είτε τον Υπουργό είτε τον Πρωθυπουργό. Η εμπειρία που τόσα χρόνια απέκτησαν ήταν ο καλύτερος σύμβουλος τους. Αυτήν ακολουθούσαν και στο τέλος αποδείχθηκε ότι δεν έκαναν λάθος. Νέο ραντεβού στα χωράφια, στις ξαφνικές αλλά ουσιαστικές ενέργειες ενώ οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί.

 

Είδηση για τον αγωγό ΤΑΡ, πλέον η ώρα του έργου πλησιάζει: «Η τελετή για την έναρξη εργασιών του αγωγού TAP πρόκειται να γίνει στα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής της κοινοπραξίας, Ίαν Μπράντσο. Ο ίδιος δήλωσε ότι «έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο στην Ελλάδα. Με τη συνδρομή της κυβέρνησης, οι σωλήνες θα παραδοθούν μέχρι τα τέλη Απριλίου και οι εργασίες θα ξεκινήσουν στα μέσα του έτους. Σε όρους πρόσβασης, η Ελλάδα έχει παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες για την έναρξη του έργου». Παράλληλα, τόνισε ότι οι προμήθειες σωλήνων στην Αλβανία επίσης αναμένονται στα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου. Σημειώνεται ότι ο αγωγός ΤΑΡ θα έχει μήκος 878χμ και θα μεταφέρει κασπιανό αέριο μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας στην Ευρώπη».

 

 

 

Διαβάστε επίσης