• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το μάθημα χθες σε πολλά σχολεία ήταν διαφορετικό. Είχε τίτλο «Δεν κάνουμε μάθημα λόγω Τσικνοπέμπτης». Ήταν ταυτόχρονα μια διαδικασία εκπαίδευσης προκειμένου οι νέοι στην ηλικία πολίτες της χώρας να αποκτήσουν όλα τα απαραίτητα εφόδια προκειμένου η πορεία της Ελλάδας να μην αλλάξει. Να συνεχιστεί (και) το έθιμο της Τσικνοπέμπτης. Η οποία ως το μεσημέρι είναι μια κανονική, εργάσιμη μέρα. Από το μεσημέρι και μετά γίνεται μέρα γιορτής.

 

Η μουσική ακούγονταν δυνατά από τις αυλές κάποιων σχολείων. Ήταν νότες και ρυθμοί της λατινικής αμερικής. Τα παιδιά διασκέδαζαν κι οι μεγάλοι άφαντοι. Τα παιδιά των Γυμνασίων και των Λυκείων δεν άντεξαν πολύ την κατάσταση. Έφυγαν νωρίς, δεν πήγαν σπίτι. Κυκλοφόρησαν στο κέντρο προκειμένου να βάλουν την πινελιά τους. Να επηρεάσουν την ατμόσφαιρα της αγοράς, να την «παντρέψουν» με το κλίμα της αποκριάς και του τσικνίσματος. Έτσι ήταν κι έτσι φαίνεται ότι θα συνεχίσει να είναι η Τσικνοπέμπτη για τους έλληνες. Μια γιορτή και μια αργία που αν και ανεπίσημη, είναι πολύ ισχυρή.

 

Γεμάτα μεσημέρι μα και βράδυ Τσικνοπέμπτης τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μικρά και μεγάλα, γνωστά και λιγότερο γνωστά. Κάπως έτσι ο μέσος έλληνας που πάντα «ψάχνεται», οδηγείται στην ίδια απόφαση. Μια επιχείρηση πρόχειρου αλλά περιζήτητου φαγητού. Μια ακόμη καφετέρια, ένα ακόμη μπαρ κτλ.

 

Οι αγρότες αποχώρησαν από τα μπλόκα, οι δρόμοι άνοιξαν. Πολλοί περίμεναν διαφορετική εξέλιξη αυτών ειδικά των κινητοποιήσεων. Πίστευαν ότι το ασφαλιστικό κι οι αγρότες θα προκαλούσαν αλλαγή κυβέρνησης. Το σενάριο δεν ήταν εξωπραγματικό. Το προτεινόμενο ασφαλιστικό είναι σαφώς άδικο, οι αγρότες που έκλεισαν τους δρόμους δεν ήταν μόνοι. Μαζί τους είχαν κι ένα σωρό άλλους κλάδους, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς.

 

Προς γενική έκπληξη το σενάριο αλλαγής κυβέρνησης δεν επιβεβαιώθηκε. Αντί να φύγει η Κυβέρνηση, έφυγαν οι αγρότες από τα μπλόκα. Τώρα αναπτύσσεται νέο. Το προσφυγικό – λένε- θα προκαλέσεικυβερνητική κρίση. Ούτε αυτό θα γίνει. Όσο η αντιπολίτευση ονειρεύεται εξελίξεις, τόσο αυτές θα απομακρύνονται. Ναι μεν υπάρχει λόγος (λόγοι) κριτικής, πλην όμως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ κρατούν καλά. Συνεργάζονται στενά κι αντέχουν. Ταυτόχρονα υπάρχει φθορά. Μεγάλη. Το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

 

Ας μη χάνουν τον χρόνο τους επενδύοντας στο προσφυγικό αυτοί που ονειρεύονται αλλαγές. Δεν είναι οι πρόσφυγες κατάλληλο γήπεδο κυβερνητικής κριτικής. Ο κόσμος άλλωστε αντιδρά θετικά, δεν παρακολουθεί τις «κατάρες» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αφοσιώνεται στο να στηρίζει τους πρόσφυγες. Τελικά, ενώ η Κυβέρνηση κακοπερπατά επωφελείται του ότι της γίνεται αντιπολίτευση σε θέματα που είτε την βολεύουν, είτε τα ξεπερνά πολύ εύκολα.

 

Ταυτόχρονα επενδύει σε αυτό το ήδη βαρετό σήριαλ σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, τα μέσα ενημέρωσης (της Αθήνας), την διαπλοκή. Εδώ ο κόσμος καίγεται (οικονομική κρίση) και τα κόμματα (όλα τα κόμματα) ασχολούνται κάθε ένα με τον πόνο του. Με την τακτική που αυτό όρισε. Η αντιπολίτευση με τους πρόσφυγες κι η Κυβέρνηση με τον Λαμπράκη. Ο κόσμος πάλι είναι αλλού. Αυτό άπαντες οι εμπλεκόμενοι καλό είναι να το αντιληφθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αλλιώς θα υποστούν τις συνέπειες.

 

Οι περισσότεροι συμπολίτες δικηγόροι δεν άκουσαν με ευχαρίστηση την είδηση συνέχισης της πανελλαδικής αποχής ως τα μέσα του μήνα. Απέχουν μεν, δυσφορούν δε. Στην Καβάλα η αποχή άρχισε νωρίτερα απ’ όλους τους άλλους συλλόγους. Πριν από τις γιορτές. Συνεχίζεται εδώ και 3 μήνες.

 

Άνθρωποι δυσκολεύονται όχι γιατί δεν έχουν εισόδημα κι αντικείμενο δουλειάς. Αυτό είναι το λιγότερο. Σημαντικότερο πρόβλημα είναι το ότι δεν πιστεύουν σε αυτό που κάνουν. Απέχουν από υποχρέωση, από συνήθεια. Άρα δεν θα απέχουν για πολύ ακόμη.  Εκτός αν άμεσα το ασφαλιστικό προωθηθεί στη Βουλή κι είναι επώδυνο, όπως η αρχική πρόταση Κατρούγκαλου. Κατά τον Πρωθυπουργό και τα όσα είπε στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, το ασφαλιστικό ως οριστικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη Βουλή στο τέλος του μήνα.

 

Με ένα πολύ σύντομο δελτίο τύπου ο Υπουργός Πάνος Καμμένος μας ενημέρωσε για τη δραστηριότητα του την Τετάρτη. Αναλυτικά το δελτίο αναφέρει: «Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επισκέφθηκε τους χώρους προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και στο Χέρσο Κιλκίς. Στη συνέχεια επιθεώρησε το κέντρο προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά. Επίσης επισκέφθηκε τη Θάσο όπου συναντήθηκε με τη δημοτική αρχή. Μεταξύ άλλων συζήτησαν για την κατασκευή προτομής του πεσόντος αεροπόρου της Αεροπορίας Ναυτικού  Σπ. Χάμπα κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

 

Μαζί με το δελτίο «ανέβηκαν» στην ιστοσελίδα του υπουργείου 8 φωτογραφίες. Όλες σχετικές με αυτό. Καμία όμως από την επίσκεψη στη Θάσο. Το γεγονός φυσικά και δεν είναι συμπτωματικό. Δικαιώνει όσους εξ αρχής άσκησαν κριτική λέγοντας ότι η χρονική στιγμή που ο Υπουργός επέλεξε για να επισκεφθεί τη Θάσο- με τη συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων- δεν ήταν καθόλου καλή.

 

Υπήρξαν χθες διαμαρτυρίες γονέων επειδή τα παιδιά τους πλήρωσαν κανονικά τη συνδρομή τους στο Κολυμβητήριο. Κάποιοι φέρονται να υποσχέθηκαν μειωμένη συνδρομή για τον Μάρτιο επειδή ο χώρος δεν χρησιμοποιήθηκε το διάστημα που εκεί φιλοξενούνταν πρόσφυγες. Εκπρόσωπος του Δήμου Καβάλας που ρωτήθηκε σχετικά μας απάντησε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο μείωσης της συνδρομής για έναν μήνα αλλά αυτό όπως είπε θα γίνει μόνο με απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Άρα περιμένουμε.

 

Ο Γιώργος Σταθάκης κουνούσε το δάχτυλο και στους βουλευτές και στα Επιμελητήρια της ΑΜΘ. Απειλούσε ότι πιέζοντας για την επιδότηση εργασίας θα χάσουν κι ότι είχαν ήδη εισπράξει. Εμμέσως πλην σαφώς υποστήριζε ότι το μέτρο είναι παράνομο. Για αυτόν τον λόγο συμβούλευε να μην το ανακινούν οι ενδιαφερόμενοι αφού κινδύνευαν αντί να εισπράξουν επιδότηση να γυρίσουν πίσω χρήματα! Ως που κατατέθηκε ερώτηση στην Ε.Ε. κι ήρθε απάντηση που διέψευσε τον Υπουργό. Τώρα όπως ακριβώς έστρωσε έτσι θα κοιμηθεί. Επιμελητήρια και βουλευτές της ΑΜΘ θα κάνουν την αντεπίθεση τους. Ο Υπουργός θα πρέπει επιτέλους να πει την αλήθεια και κυρίως να αναλάβει τις ευθύνες του.

 

Τον κ. Σταθάκη παρέσυραν σε αυτή την τακτική οι υπηρεσιακοί παράγοντες και συνεργάτες του. Οι ίδιοι που στο παρελθόν είχαν παρασύρει κι άλλους υπουργούς. Το παραμύθι με την παράνομη επιδότηση τέλειωσε. Τώρα αρχίζουν οι αλήθειες. Δηλαδή πλησιάζει η ώρα το κράτος να πληρώσει όσα χρωστά στην αγορά των 5 νομών.

 

Είχαμε πολύ καιρό, χρόνια, να δούμε τον συμπολίτη δικηγόρο Φάνη Γκερλεκτσή σε συνέντευξη τύπου του ΚΚΕ Καβάλας. Αυτό έγινε χθες. Ο κ. Γκερλεκτσής αναλαμβάνει να μιλά για λογαριασμό της οργάνωσης, «αγωνίζεται» σε έναν χώρο που τον ξέρει καλά. Για αυτό και η εξέλιξη είναι γενικώς θετική κι ευχάριστη. Ειδικά για το κόμμα.

 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΜΘ απάντησαν αρνητικά στους αγρότες για διάλογο επί του ασφαλιστικού αύριο στην Κομοτηνή. Ειδοποίησαν ότι για κομματικούς λόγους αύριο θα βρίσκονται στην Αθήνα, στη συνεδρίαση της Κ.Ε. Η αυριανή εκδήλωση οργανώθηκε από το συντονιστικό αγροτών της ΑΜΘ κι είχε καλεσμένους όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια μας.

 

 

Διαβάστε επίσης