• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Τα κατ’ εμάς καλά νέα έφθασαν και στον Υπουργό Σταθάκη. Φέρεται να τα αμφισβητεί. Διατηρεί επιφυλάξεις, προτιμά να μην μιλά δημόσια για το θέμα της επιδότησης εργασίας. Αν όσα φημολογούνται είναι αλήθεια τότε η Κυβέρνηση (δυστυχώς) δεν αλλάζει μυαλά και απόψεις σε σχέση με την επιδότηση εργασίας. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους. Που όπως όλα δείχνουν δεν αργεί.

 

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ δεν είναι αισιόδοξη για τον καιρό την Καθαρά Δευτέρα. Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν βροχές, συννεφιά με ταυτόχρονη πτώση της θερμοκρασίας. Κατόπιν τούτου ο Δήμος Καβάλας πρέπει να ετοιμάσει εναλλακτική επιλογή για τις εκδηλώσεις στην Καλαμίτσα. Μοναδική διέξοδος το κλειστό γυμναστήριο. Ακούμε ότι οι ομάδες δεν είναι πρόθυμες να συναινέσουν στη παραχώρηση του. Λάθος. Το οποίο ο Δήμος Καβάλας δεν πρέπει να επιτρέψει να ολοκληρωθεί. Ο Δήμος πρέπει να ετοιμάσει την πραγματοποίηση της εκδήλωσης εσωτερικά στο γυμναστήριο, εφόσον την Κ. Δευτέρα βρέχει.

 

Ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμΕΑ έχει ήδη ενημερώσει τα μέλη του ότι τα επιδόματα (της πρόνοιας, όπως συνήθως λέγονται) θα πληρωθούν σήμερα Πέμπτη 10 Μαρτίου. Αρκετά νωρίτερα από όλες τις προηγούμενες πληρωμές. Αυτό οφείλεται στην γρήγορη αποστολή των χρημάτων από το κράτος στον Δήμο Καβάλας και στην γρήγορη ετοιμασία των εντολών πληρωμής στις υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας.

 

Η νέα διοίκηση του συλλόγου Δυτικομακεδόνων έκανε δύο πολύ πετυχημένες εκδηλώσεις ήδη. Την αναβίωση του εθίμου του φανού (με καλεσμένους από την περιοχή της Κοζάνης), ομιλία για την ημέρα της γυναίκας. Ο σύλλογος άλλαξε πρόσφατα διοίκηση κι η νέα αποδεικνύεται ήδη δραστήρια.

 

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα εκδήλωση- ομιλία σε σχολείο. Θα γίνει σήμερα, Η σχετική πρόσκληση αναφέρει: Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση  που διοργανώνει το Νηπιαγωγείο Παληού σε  συνεργασία με την Α΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Παληού , με θέμα « Σχολικός  Εκφοβισμός», την Πέμπτη 10  Μαρτίου  και ώρα  6μ.μ., με ομιλητή τον κ.Σαμαρά Παναγιώτη(Ψυχολόγο- Παιδοψυχολόγο). Η ομιλία θα είναι ανοιχτή  και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να την παρακολουθήσει.

 

Στον ηλεκτρονικό διάλογο που συνεχίζεται για την χάραξη της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, έλαβε μέρος και ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος. Έγραψε μεταξύ των άλλων: «Η Σιδηροδρομική Εγνατία είναι εύλογο να ακολουθεί γενικά την εθνική οδό, την πιο σύντομη διαδρομή, να διασυνδέεται με τα άλλα μέσα μεταφοράς – ολοκληρωμένος χαρακτήρας (λιμάνια, αεροδρόμια κλπ). Επίσης προϋποθέτει σειρά μελετών. Ας περιμένουμε να τις δούμε. Ας μην ξεχνάμε ότι θα πρέπει να επιλεγεί η πιο εύλογη και αποδοτική – λειτουργική σιδηροδρομική χάραξη».

 

Ο Δήμος Καβάλας εξεδήλωσε την πρόθεση να τιμήσει τους δύο αστυνομικούς που προ λίγων μηνών έσωσαν νεαρή γυναίκα που κινδύνευε, ευρισκόμενη στη θάλασσα στο κεντρικό λιμάνι. Όπως είχε γίνει γνωστό θα γίνονταν βράβευση στην έναρξη συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Οι συνεδριάσεις έγιναν, η βράβευση των αστυνομικών όχι. Μάλλον το θέμα ξεχάστηκε.

 

Σε κεντρικό σημείο μέσα στο Δημαρχείο υπάρχει από προχθές διαφημιστικό μπάνερ του αεροπορικού σόου. Ιδέα και πρωτοβουλία του Παναγιώτη Γεωργιάδη, ο οποίος όπου μπορεί αφήνει τέτοια «ίχνη». Θεωρεί και δεν κάνει λάθος, ότι το σημαντικό αυτό γεγονός πρέπει να προβάλλεται συνεχώς. Σε όλη την πόλη.

 

Ο αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης εξήγησε χθες- στη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής- τον τρόπο που ο Δήμος Καβάλας ετοιμάζεται ώστε όταν πρέπει να ζητήσει από το κράτος τα χρήματα που ξοδεύει για την φιλοξενία των προσφύγων. «Κάθε μέρα ζητάμε και παίρνουμε βεβαίωση από την αστυνομία για τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούμε» είπε ειδικότερα. Σωστή κίνηση αλλά με έναν αστερίσκο. Συχνά η Α.Δ. Καβάλας τους μετρά και τους βγάζει λιγότερους από το νούμερο της καταμέτρησης που κάνουν οι δημοτικές υπηρεσίες!

 

Οι μέχρι τώρα συζητήσεις για την ανανέωση του ψηφοδελτίου της ΝΔ στο Νομό Καβάλας περιελάμβαναν τα ονόματα: Του Άγγελου Τσατσούλη, του Κώστα Αντωνιάδη. Σε αυτά προστέθηκε και του Θόδωρου Ζαγοράκη. Μέχρι να έρθει η ώρα των επόμενων βουλευτικών εκλογών (αυτών που θα γίνουν με σταυρό προτίμησης κι όχι με λίστα) θα ακούσουμε ένα σωρό ακόμη.

 

Στο Εκθεσιακό Κέντρο της Νέας Καρβάλης έχει μεταφέρει την έδρα του ο γραμματέας του Δήμου Καβάλας Μπάμπης Δράκος. Κάθε πρωί είναι εκεί, ως το μεσημέρι. Ο κ. Δράκος είναι από τους συνεργάτες της Δημάρχου που βρίσκεται συνεχώς κοντά στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Εκθεσιακό Κέντρο ώστε να παρακολουθεί από κοντά το τι συμβαίνει.

 

Κι ενώ ο Δήμος Καβάλας έχει αφοσιωθεί σε αυτή τη δύσκολη αποστολή, μέλος της Κυβέρνησης προσπαθεί να «κλέψει» την δόξα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Εννοούμε τις δηλώσεις του κ. Γιάννη Μπαλάφα υφυπουργού των Εσωτερικών. Μιλά για τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων σε όλη την Ελλάδα σα να έγιναν με χρήματα και ενδιαφέρον του κράτους. Οι δηλώσεις που ακολουθούν έγιναν από τον κ. Μπαλάφα σε ραδιοφωνικό σταθμό των Αθηνών: ««Έχουμε φτιάξει σε Σχιστό, Καβάλα, Ελληνικό, δομές φιλοξενίας. Πέρα από την Ειδομένη, έχουμε κόσμο που εξακολουθεί μέσω Πειραιά ή Καβάλας να εισρέει. Προσπαθούμε να διοχετεύονται προσωρινά σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας και να υπάρξουν κι άλλες».

 

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας ο Γιάννης Πασχαλίδης απευθύνεται στις γυναίκες με το ακόλουθο κείμενο: « Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών. Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος. Ο εορτασμός, ύστερα από πολύχρονη καθυστέρηση καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911. Είναι βέβαιο πως απομένουν ακόμα αρκετά να γίνουν προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Ας ελπίσουμε πως αυτή η μέρα δεν θα αργήσει να έρθει! Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!».

 

Στην ιστοσελίδα του κ. Γιάννη Πασχαλίδη στο facebook προστέθηκαν φωτογραφίες από πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα, τη συνάντηση του με το νέο πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό έγινε για ευνόητους λόγους αλλά κι επειδή ο κ. Πασχαλίδης συνεχίζει τη γνωστή προσπάθεια. Αν και δεν είναι βουλευτής, δραστηριοποιείται όσο περισσότερο μπορεί σαν να είναι βουλευτής.

 

Ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ εμφανίζει τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Μάρκο Δέμπα να ανησυχεί για την τουριστική κίνηση το Καλοκαίρι. Η ανάρτηση σημειώνει τα ακόλουθα: «Πτώση παρατηρείται μέχρι σήμερα στις προκρατήσεις στα ξενοδοχεία της Θάσου, κάτι που επιβεβαιώνει και το Επιμελητήριο Καβάλας. Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας, επιβεβαιώνει το γεγονός και το αποδίδει στην κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας λόγω του προσφυγικού. Μάλιστα επέκρινε τα τηλεοπτικά κανάλια του εξωτερικού που διαρκώς προβάλλουν εικόνες από την Ειδομένη με τους πρόσφυγες. Ο κ. Δέμπας τονίζει ότι λόγω του προσφυγικού υπάρχει διστακτικότητα από πλευράς τουριστικών πρακτόρων του εξωτερικού για κρατήσεις το επερχόμενο καλοκαίρι στην περιοχή μας, γεγονός που το χαρακτήρισε ιδιαιτέρως ανησυχητικό».

 

Μετά από αυτές τις δηλώσεις του κ. Δέμπα ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ή πρέπει να του μιλήσει για να τον ενημερώσει η κ. Ιωσηφίδου ή να αναλάβει την περίπτωση του η νεοσυσταθείσα επιτροπή διαχείρισης κρίσεων.

Διαβάστε επίσης