• 3 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά

 μικρά πρωϊνά

 

Στην Αλεξανδρούπολη ήταν την περασμένη Τρίτη ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης. Σε μια πανηγυρική συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Εθνικού Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ του έργου «κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου Αλεξανδρούπολης». Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 18 εκ ευρώ, στηριγμένο σε μελέτες που υπάρχουν από το 2007! Ο κ. Γιαννακίδης μίλησε για ένα κλειστό γυμναστήριο 3.500 θέσεων που κυρίως θα εξυπηρετήσει την ομάδα βόλεϊ της Αλεξανδρούπολης.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι η δεύτερη. Παραμονές του νέου έτους υποσχέθηκε 35 εκ ευρώ για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Κι όπως φαίνεται έπεται συνέχεια μιας που στόχος του είναι «… να μην υπάρχει κανένας ανενεργός μεταβατικός χρόνος» ανάμεσα στα έργα του ΕΣΠΑ και του νέου ΕΣΠΑ. Όπως πάει θα το μοιράσει το νέο ΕΣΠΑ πριν καν αυτό αρχίσει! Η Καβάλα αλήθεια μπορεί να ελπίζει σε κάτι;

 

Την απάντηση την έδωσε χθες το απόγευμα η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άννα Σπανδώνη. Όπως είπε, ο κ. Γιαννακίδης έχει υποσχεθεί από τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ όλα τα έργα υποδομής του Περιγιαλίου. Δεκτό. Αλλά και προεκλογικό. Έχει δικαίωμα ένας περιφερειάρχης που τον Μάη θα κριθεί, να δεσμεύει με αυτού του είδους τις αποφάσεις του τον επόμενο; Ακόμη κι αν επόμενος είναι ο σημερινός, κάτι δεν πάει καλά στην όλη διαδικασία. Κάτι φαίνεται να είναι σκάρτο ή και σκηνοθετημένο.

 

Εδώ θα χρειαστούμε όντως βοήθεια. Την προσφέρει ο υποψήφιος δήμαρχος Δράμας (από τον ΣΥΡΙΖΑ) κ. Στέργιος Ηλιόπουλος. Για τα περί νέων Νοσοκομείων Δράμας και Κομοτηνής ο κ. Ηλιόπουλος διένειμε στη γειτονική πόλη την ακόλουθη δήλωση: «Η κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή δεν μπορεί να θεωρείται η ταφόπλακα των προσπαθειών μας για την άρση της ενδοπεριφερειακής ανισότητας, ούτε διασπά την ενιαία περιφερειακή συνείδηση. Όμως η μεθόδευση μιας (ανύπαρκτης) κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στο βωμό της εξυπηρέτησης τοπικών μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, κατέστησε τις δημοκρατικές διαδικασίες περιττή πολυτέλεια. Θεωρούμε ότι πρέπει σαν Δήμος Δράμας να κινηθούμε στην κατεύθυνση της ακύρωσης της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και σε προσπάθεια για ένταξη του έργου στα τομεακά προγράμματα του Υπουργείου Υγείας ώστε να μην αφαιρεθούν αναγκαίοι πόροι από την Περιφέρεια, ακόμη κι αν η δημοτική αρχή επιλέξει τελικά να πειθαρχήσει στον πολιτικό της φορέα και υποστηρίξει τελικά την εξυπηρέτηση των μικροπολιτικών τους συμφερόντων».

 

Είναι δικαίωμα του Άρη Γιαννακίδη να κινείται προεκλογικά όπως αυτός κρίνει σωστό. Αυτή η εξαγγελία έργων που σίγουρα εντάσσονται στο επόμενο ΕΣΠΑ και σίγουρα χρηματοδοτούνται φαίνεται από τη μια να αρέσει στους πολίτες. Ποιος δε θέλει ένα νέο Νοσοκομείο ή ένα νέο κλειστό γυμναστήριο; Από την άλλη μπορεί σήμερα ο κ. Γιαννακίδης να υποσχεθεί και να δεσμευτεί για πράγματα που θα κριθούν το δεύτερο μισό του νέου έτους; Ιδού η εύλογη απορία.

 

Δεν χάνουμε καθόλου χρόνο. Σπεύδουμε στο διαδίκτυο όπου επιτέλους ανακαλύπτουμε τον «καλό στρατιώτη» Δημοσθένη Μπρούσαλη. Εσχάτως επανήλθε αιχμηρός και προεκλογικός. Γράφει δύο συνεχόμενα σχόλια στο facebook. Το ένα κατά του Ντίνου Κλειτσιώτη, το άλλο κατά του Άρη Βέρρου. Μας στέλνει μήνυμα από την Αθήνα. Ο Μπρούσαλης είναι εδώ. Όσο πλησιάζουμε στις δημοτικές εκλογές τόσο πλησιάζει κι η δική του ώρα.

 

Πριν από τις δημοτικές εκλογές θα έχουμε – την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου- εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο της Καβάλας. Το γράψαμε κι άλλη φορά, το υπενθυμίζουμε σήμερα. Μήπως και με αυτόν τον τρόπο αφυπνίσουμε τις δυνάμεις που βρίσκονται σε λήθαργο. Υπάρχει λέει το ενδεχόμενο – αν γίνει θα είναι πρώτη φορά στον τοπικό σύλλογο- ο υποψήφιος πρόεδρος του συλλόγου της Καβάλας να είναι μόνο ένας. Ο σημερινός.

 

Ο Κεβρεκάκης δεν ενδιαφέρεται. Ο Γκρόζος το ίδιο. Η Ευγενία Παπαναστασίου δεν ακούγεται, ο Παύλος Γεωργιάδης δεν ασχολείται. Ο μόνος που δηλώνει ότι θα είναι σίγουρα υποψήφιος είναι ο Θανάσης Αθανασίου. Όμως με έναν μόνο υποψήφιο θα είναι εκλογική η διαδικασία που έρχεται; Μάλλον όχι.

 

Στο ξεκίνημα της δημαρχιακής του θητείας στον ενιαίο και μεγάλο Δήμο Παγγαίου ο Βασίλης Ξουλόγης είχε τη γνωστή δυσάρεστη έκπληξη από τον υπάλληλο του ταμείου κ. Γιάννη Μηλιάτη. Θυμάστε ότι είχε πάρει τα χρήματα κι είχε επί μέρες εξαφανιστεί. Αυτή η υπόθεση δεν δικάστηκε ως τώρα αν και πέρασαν περίπου 3 χρόνια. Όπως ακούμε προσδιορίστηκε για τις 19 Μάη. Και μόνο αυτή η ημερομηνία της δίκης είναι λόγος αναβολής. Λόγω των δημοτικών εκλογών που γίνουν αμέσως μετά. Αν κάτι δεν αλλάξει τότε η υπόθεση όντως θα αναβληθεί διότι στις 19 Μάη τα δικαστήρια θα είναι κλειστά λόγω των εκλογών. Ζήσε Μάη μου….

 

Ο Βασίλης Ξουλόγης διεκδίκησε και διεκδικεί από το κράτος το άδειο κτίριο απέναντι από το Δημαρχείο της Ελευθερούπολης, στο οποίο στεγάζονταν η καταργηθείσα Δ.Ο.Υ. Ελευθερούπολης. Δεν γνωρίζουμε τι θα καταφέρει σε αυτή τη διεκδίκηση. Γνωρίζουμε αντίθετα ότι μάλλον εκεί θα μετακομίσει το αστυνομικό τμήμα της Ελευθερούπολης. Το οποίο σήμερα νοικιάζει ακίνητο ιδιώτη. Ελπίζουμε η ΕΛ.ΑΣ. να αφήσει λίγο χώρο και για τον Δήμο Παγγαίου. Ο οποίος υπό άλλες συνθήκες θα είχε ήδη εγκατασταθεί στο μεγάλο αυτό κτίριο.

 

Έλα όμως που στο μεταξύ τα δεδομένα άλλαξαν. Πρώτα θα καλυφθούν οι όποιες ανάγκες του δημοσίου (σημερινές και μελλοντικές) κι αμέσως μετά ότι απομείνει θα διατεθεί στη τοπική αυτοδιοίκηση. Κι εμείς που νομίζαμε ότι τα πράγματα είναι αλλιώς, μείναμε με τις υποθέσεις και τις εικασίες μας…

 

Σε μια από τις πιο πρόσφατες κακοκαιρίες στην Καβάλα έπεσε το ντουβάρι στην ανατολική πλευρά της περίφραξης του Βερούλειου Δημοτικού Σταδίου. Όπως κατέρρευσε τότε έτσι είναι τα συντρίμμια ακόμη και σήμερα. Ο Δήμος Καβάλας ξέχασε την εκκρεμότητα. Όχι όμως όσοι αθλούνται στο γήπεδο ή όσοι διέρχονται από τη περιοχή. Αναρωτιούνται μήπως και για αυτό το ντουβάρι πρέπει να αποφασίσει ο Γιαννακίδης. Μήπως δηλαδή για να επισκευαστεί πρέπει πρώτα να ενταχθεί το έργο στο νέο ΕΣΠΑ…

 

Την Κυριακή θα γίνει της… βασιλόπιτας. Επειδή δεν υπάρχει κανένας συντονισμός τυχαίνει αυτή τη Κυριακή να γίνονται ταυτόχρονα ίδιες εκδηλώσεις. Παντού στη Καβάλα. Δύσκολη Κυριακή για τους αιρετούς, που σε όλες είναι καλεσμένοι. Πρέπει να τα καταφέρουν και να παραστούν αν όχι σε όλες τότε σε ότι το δυνατό περισσότερες. Καλή τους επιτυχία.

 

Στη διάρκεια αυτών των τελευταίων 3 ετών οι δημοτικοί σύμβουλοι του Γιάννη Φιλόσογλου του έλεγαν να συζητηθεί και να αποφασιστεί διάδοχη κατάσταση. Αυτός απαντούσε αρνητικά προσθέτοντας ότι ήταν νωρίς. Τώρα που άρχισε δική του πορεία ο Φίλιππος Αναστασιάδης, ο Φιλόσογλου παρατηρεί ότι τώρα είναι αργά για υποχωρήσει. Τελικά ο πρώην Δήμαρχος Ελευθερούπολης για όλα έχει μιαν απάντηση. Άλλοτε είναι νωρίς κι άλλοτε πολύ αργά. Αυτά για τους άλλους. Για τον εαυτό του όλες οι ώρες, οι μήνες και οι εβδομάδες είναι οι κατάλληλες.

 

Ο Γιώργος Καλαντζής το λέει μέρες με τον δικό του τρόπο. Είναι αντίθετος στην υποψηφιότητα Κλειτσιώτη. Ο ίδιος ξέρει τους λόγους. Ένας εκ των οποίων ίσως είναι αυτός της προϋπόθεσης που βάζει περί παραίτησης από τη θέση του βουλευτή. Αδιευκρίνιστη είναι η στάση των άλλων δύο. Τον Παναγιωτόπουλο πότε τον παρουσιάζουν υπέρ του Κλειτσιώτη, πότε υπέρ της Τσανάκα. Τον Πασχαλίδη τα ίδια. Υπό αυτές τις συγκεχυμένες συνθήκες το πράγμα μπερδεύει κάθε μέρα και περισσότερο. Η δε προσπάθεια της ΝΟΔΕ αποδυναμώνεται. Κι όμως όλα εντελώς διαφορετικά ξεκίνησαν…

 

Κατά την περίοδο των εορτών η Τροχαία σε όλη την Ελλάδα (με ότι προσωπικό της απέμεινε) έκανε ελέγχους. Τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν χθες. Ο κατάλογος και ο αριθμός των παραβάσεων είναι ενδεικτικός. Αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σημερινού έλληνα οδηγού. Ο οποίος δεν είναι κι ο καλύτερος. Ο έλληνας οδηγός που αργά αλλά σταθερά δείχνει να βελτιώνεται και να βάζει μυαλό (αφού έγιναν όλα όσα έγιναν) είναι αυτός που δείχνουν τα στοιχεία: Υπερβολική ταχύτητα 6.832 παραβάσεις, Οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος 1.531 παραβάσεις, Παραβίαση προτεραιότητας 252 , Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη 495 ,Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα 458 , Αντικανονικό προσπέρασμα 271, Μη χρήση ζώνης ασφαλείας 1.070 , Μη χρήση κράνους 1.369, ΚΤΕΟ 952, Χρήση κινητών τηλεφώνων 723

Παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων 1.460

 

 

 

Διαβάστε επίσης