μικρά πρωϊνα απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνα απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Χρήστος Τσοχαταρίδης μαζί με τον διευθυντή της επιχείρησης Γιάννη Χατζηιωάννου πήγαν χθες το πρωί στο Δημαρχείο. Ήταν μια επίσκεψη αξίας 500.000 ευρώ. Τόσος είναι ο λογαριασμός νερού που πρέπει να πληρώσει ο Δήμος Καβάλας στην Δημοτική του Επιχείρηση. Πρόκειται για καταναλώσεις όλης της προηγούμενης χρονιάς. Αφορά το νερό των δημοτικών κτιρίων, των πλατειών και γενικότερα των κοινόχρηστων χώρων σε όλο το Δήμο. Τα χρήματα αυτά θα δώσουν μια μεγάλη ανάσα στα οικονομικά της ΔΕΥΑΚ, έστω κι αν επί της ουσίας δεν υπάρχει είδηση καμία. Κάθε χρόνο αυτή την εποχή ο Δήμος Καβάλας στηρίζει την ΔΕΥΑΚ δια του συγκεκριμένου τρόπου. Για πολύ καλή τύχη της επιχείρησης, ειδικά αυτό το διάστημα στο ταμείο του Δήμου λεφτά υπάρχουν. Απλά πρέπει νωρίτερα να εγκριθεί ο προϋπολογισμός που ναι μεν ψηφίστηκε στο τέλος του προηγούμενου έτους, η έγκριση του όμως εκκρεμή ακόμη σε επίπεδο Αποκεντρωμένης.

 

Ήταν η ίδια ώρα χθες που ο Στάθης Εριφυλλίδης έδινε ή ετοιμάζονταν να δώσει συνέντευξη τύπου για την ΔΕΥΑΚ. Σε αυτήν ο κ. Εριφυλλίδης επανέλαβε κατά γράμμα όσα είπε τόσο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αλλά και σε διάφορες άλλες πρόσφατες ραδιοφωνικές του παρεμβάσεις. Αυτή τη φορά δεν τον διέκοπτε ούτε η πρόεδρος Άννα Σπανδώνη, ούτε ο Δήμαρχος. Μιλούσε άνετα, όπως άλλωστε σε κάθε συνέντευξη τύπου. Απέναντι του-εκτός από τους δημοσιογράφους- είχε και τους συνδικαλιστές- εκπροσώπους των εργαζομένων της επιχείρησης. Άρα ένα διαφορετικό ακροατήριο. Κάπως έτσι ο αγαπητός Στάθης τα έδωσε όλα. Λες και έκανε πρόβα για την επόμενη προεκλογική περίοδο…

 

Οι εκδηλώσεις που ανέλαβε να κάνει η δημοσιογράφος κ. Μπουδακίδου για λογαριασμό της Νομαρχίας Καβάλας ήταν εκδηλώσεις συνηθισμένες. Εύκολες και απλές. Γιατί όμως αυτές οι εκδηλώσεις έγιναν με την μεσολάβηση της κ. Μπουδακίδου κι όχι μόνο από την Ν.Α. Καβάλας; Αυτή η βασική απορία παραμένει ακόμη. Ποιος λόγος υπήρχε να εμπλακεί η κ. Μπουδακίδου σε κάτι που έτσι κι αλλιώς έκανε κατά κόρον κι από μόνη της εκείνα τα χρόνια η διοίκηση Καλλιοντζή;

 

Μια άλλη ερώτηση αφορά πάλι την κ. Μπουδακίδου. Που να είναι άραγε… Κατά πληροφορίες μας αυτό το διάστημα βρίσκεται στην Αθήνα (άλλοι λένε στην Θεσσαλονίκη) όπου εργάζεται. Πάει καιρός που έφυγε οριστικά από την γειτονική μας Δράμα. Εκείνο το διάστημα πάντως, το διάστημα των εκδηλώσεων, ήταν όντως στη Δράμα. Κατά παρελθόν η κ. Μπουδακίδου, πριν αρχίσει να οργανώνει εκδηλώσεις, είχε συνεργαστεί και με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

Το πόρισμα για τις εκδηλώσεις της κ. Μπουδακίδου αναφέρεται συχνά και ως πόρισμα του ΣΔΟΕ. Αυτό είναι λάθος. Πρόκειται για πόρισμα ανεξάρτητης οικονομικής υπηρεσίας, των Οικονομικών Επιθεωρητών. Εύστοχο είναι το ερώτημα αν και κατά πόσο θα εμπλακεί στην υπόθεση το ΣΔΟΕ. Το πόρισμα ερεύνησε την υπόθεση ως ένα σημείο. Λογικό είναι αυτή να πάρει το δρόμο είτε προς το ΣΔΟΕ είτε προς την εφορία. Μια εκ των δύο υπηρεσιών θα εξετάσει την ίδια υπόθεση από την πλευρά των προστίμων. Τα οποία κι αργότερα αναμένεται να επιβληθούν.

 

Εν τω μεταξύ η συγκεκριμένη υπόθεση προβάλλεται κάθε μέρα σε όλη την Ελλάδα. Από ιστοσελίδες και εφημερίδες των Αθηνών. Όλοι έχουν ως βασικό κείμενο σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ. Το αναπαράγουν με μια μικρή εντυπωσιακή αλλά ανούσια εισαγωγή. Βιαστικές δουλειές που είναι εντελώς πρόχειρες. Σε μια μάλιστα ιστοσελίδα μαζί με το κείμενο του ΑΠΕ έβαλαν φωτογραφία του Δημαρχείου της Καβάλας! Λες κι η υπόθεση είναι υπόθεση του Δήμου Καβάλας….

 

Δύο περίπου ώρες καθυστέρησαν στα ελληνικά σύνορα, στους Κήπους του Έβρου, όλοι όσοι ανέλαβαν να εκπροσωπήσουν τον Νομό Καβάλας στην τουριστική έκθεση της Πόλης. Υπήρχαν σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα σχετικά με τους επιβάτες του λεωφορείου του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Κάποιοι εκ των οποίων δήλωναν ότι θα γυρίσουν στην Καβάλα Σάββατο κι άλλοι την Κυριακή (λες και έχουν στη διάθεση τους δύο λεωφορεία και όχι ένα). Για … τιμωρία τους η ελληνική γραφειοκρατία τους κράτησε στα σύνορα πολύ ώρα. Ελπίζουμε τώρα που διαβάζονται αυτές οι γραμμές να έχουν φθάσει στον προορισμό τους. Όχι τίποτα άλλο αλλά το απόγευμα σήμερα αρχίζει η έκθεση!

 

Στον επαρχιακό τύπο διαβάζουμε ότι στην ίδια έκθεση της Πόλης θα βρίσκεται σχεδόν όλη η Ελλάδα. Ειδικότερα κάθε επαρχιακός τουριστικός προορισμός και δη ελληνικά νησιά. Η μαζική αυτή συμμετοχή κάνει την έκθεση να είναι μεν της Κωνσταντινούπολης αλλά (σε μεγάλο βαθμό) και της Ελλάδας!

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας οργανώνεται κάθε μέρα και καλύτερα. Όχι μόνο στην πόλη αλλά σε όλο το Νομό. Αύριο στη Χρυσούπολη οργανώνεται πολιτική εκδήλωση όπου ο ομιλητής θα μιλήσει μέσω skype! Πρόκειται για τον κ. Ρούντι Ρινάλντι, μέλος της κεντρικής γραμματείας του κόμματος. Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 8 το απόγευμα. Θα γίνει στο στέκι της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Νέστου (απέναντι από το 1ο Νηπιαγωγείο στη Χρυσούπολη).

 

Βασιλόπιτα έκοψε χθες το μεσημέρι η Δημοτική Αστυνομία της Καβάλας. Ήταν μια πρωτοβουλία του νέου αντιδημάρχου, μια ευκαιρία να ξαναμιλήσει σε όλο το προσωπικό. Το τυχερό νόμισμα πάντως δεν βρέθηκε στο κομμάτι του. Τυχερή ήταν γυναίκα δημοτική αστυνόμος.

 

Από ιστοσελίδα της Ξάνθης αντιγράφουμε τα άσχημα νέα που αφορούν το καρναβάλι της διπλανής μας πόλης: Δραματικά μειωμένος παρουσιάζεται ο φετινός προϋπολογισμός για τις φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Ξάνθη, καθώς αυτός δεν ξεπερνά τις 40.000 ευρώ. Μάλιστα ήδη στο πλαίσιο των περικοπών και περιστολών έχει τεθεί η πρόταση να κατασκευαστούν μόλις δύο άρματα τα οποία θα τοποθετηθούν το ένα στην αρχή και το άλλο στο τέλος της καρναβαλικής παρέλασης.

«Είναι ο πιο σφιχτός προϋπολογισμός της τελευταίες επταετίας» σημειώνει ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης Μανώλης Φανουράκης, εξηγώντας πως «θα μπορούσαμε όλα αυτά τα χρόνια να είχαμε αγοράσει κάποιον από τον εξοπλισμό που νοικιάζαμε για την οργάνωση των Καρναβαλιών, τότε που υπήρχαν λεφτά, ώστε τώρα να είναι πιο οικονομική η διοργάνωση για εμάς».Στο σύνολό της η επιχορήγηση του καρναβαλιού προέρχεται από πόρους του δήμου Ξάνθης καθώς όπως τονίζει ο κος Φανουράκης «είναι πολύ δύσκολοι καιροί για διαφημίσεις και χορηγίες».

 

Πολύ ενδιαφέρουσα και κυρίως ιδιαίτερα επίκαιρη είναι η χθεσινή ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή ΝΔ Έβρου Άκη Γεροντόπουλου: Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα με την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, οδήγησε σε αλλαγές συνηθειών πολλών δεκαετιών σε μεγάλο ποσοστό της Ελληνικής κοινωνίας. Οι γρήγορες αλλαγές αυτές οδήγησαν στην διαπίστωση νομικών κενών, που ο Νομοθέτης δεν ήταν δυνατόν να προβλέψει. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 420/1987, αριθμός 2 παράγραφος 5, υπάρχει η δυνατότητα σε όλα τα κτίρια τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες της μία οριζόντιες ιδιοκτησίες, με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συνιδιοκτητών, αλλαγής των υφιστάμενων εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης υγρών καυσίμων, με σύνδεση στο δίκτυο φυσικού αερίου.Στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμη το φυσικό αέριο, είναι αδήριτη η ανάγκη για την παροχή δυνατότητας αντικατάστασης της κεντρικής θέρμανσης υγρών καυσίμων, με άλλες μορφές ενέργειας φιλικές πάντα στο περιβάλλον.Ερωτούνται οι κ. Υπουργοί:1) Προτίθεται το Υπουργείο να επιτρέψει την υπαγωγή στην παραπάνω ρύθμιση του Προεδρικού Διατάγματος 420/1987, αριθμός 2 παράγραφος 5 και άλλες μορφές ενέργειες, με απαραίτητη προϋπόθεση να είναι φιλικές στο περιβάλλον και να μην υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης