• 17 Μαΐου 2024,

μικρα πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρα πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι απολογιστικού χαρακτήρα συζητήσεις κουράζουν. Κάποιοι τις θεωρούν περιττές, άλλοι τις αποφεύγουν. Παρόλα αυτά ο απολογισμός είναι πάντα απαραίτητος. Γίνεται δε ευκολότερα όταν προσεκτικά προετοιμάζεται. Υπό αυτή την έννοια ορθά έπραξε ο κ. Παυλίδης που συγκέντρωσε σε 278 σελίδες τα όσα έπραξε στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Ο απολογισμός του αφορά το χρονικό διάστημα από 1η Σεπτέμβρη του 2014 έως 31η Δεκέμβρη του 2015. Απολογισμός των πρώτων του 16 μηνών στη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ.

 

Δεν παρακολουθήσαμε την προχθεσινή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεν βοηθούσε το ίντερνετ. Διαβάσαμε αρκετά το κείμενο που την ίδια μέρα δόθηκε στη δημοσιότητα. Πυκνογραμμένο κι αναλυτικό, χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Στην εισήγηση και στους πίνακες με τίτλους έργων και στοιχεία. Αριθμούς. Η αίσθηση μας είναι ότι ο Περιφερειάρχης χρησιμοποιεί την εμπειρία του, προσαρμόζεται στις γενικότερες συνθήκες, βάζει στόχους. Ταξιδεύει λιγότερο από τον προηγούμενο αλλά στο τέλος κάθε προσπάθειας υπάρχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Στηριζόμενος σε αυτό ξεκινά τις επόμενες του πρωτοβουλίες.

 

Θα συμφωνήσουμε απόλυτα με όσα είπε ο κ. Αρχέλαος Γρανάς. Ο αντίπαλος. Σχολίασε θετικά τους πρώτους μήνες Παυλίδη, είπε ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να περιμένουμε έως ότου βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα. Το δεύτερο είναι το αυτονόητο. Το πρώτο είναι το αληθινό. Θυμίζουμε ότι στη διάρκεια αυτών των πρώτων 16 μηνών ο άνθρωπος Γιώργος Παυλίδης είχε τις ατυχίες του. Γνωστές σε όλους. Οι οποίες -φαίνεται στον απολογισμό- δεν επηρέασαν τον Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη όσο κάποιος θα περίμενε. Όπως θα ήταν το φυσιολογικό. Με θαυμαστή δύναμη και πίστη σε ένα καλύτερο αύριο κατάφερε να επανέλθει. Κάλυψε εύκολα το χαμένο έδαφος.

 

Ισόρροπη ανάπτυξη. Την αναφέρει στο κείμενο του συγκεκριμένα. Παρόλα αυτά όταν θίγει το πρόβλημα του απλήρωτου 12% παραλείπει να σημειώσει την ενδοπεριφερειακή διαφορά. Δεν ζητά η επιδότηση εργασίας να είναι ίδια παντού. Και στους 5 νομούς. Βίζα 72 ωρών. Η κυβέρνηση του απάντησε αρνητικά, το αίτημα «χλόμιασε» κι είναι αναμενόμενο. Δεν βοηθούν οι νέες συνθήκες που δημιούργησε το προσφυγικό πρόβλημα. Φυσικό αέριο στα σπίτια μας. Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη. Τώρα που βρήκε άκρη για τις πρωτεύουσες των 5 νομών επεκτείνει τη διεκδίκηση στην Ορεστιάδα, τη Χρυσούπολη, το Διδυμότειχο.

 

Όπως διαβάζουμε, το οικιακό φυσικό αέριο επηρεάζει και ψυχολογικά τους ανθρώπους. Διότι- διαβάζουμε- η κατασκευή και λειτουργία του δικτύου θα δημιουργήσει και ψυχολογικό όφελος στους συμπολίτες. Όσο για τα έργα, υπήρξε καλή επίδοση αν και στη τελική ευθεία του προγράμματος ανέκυψαν τα γνωστά capital control. Αναγνωρίζουμε την ετοιμότητα και της Καβάλας στο περσινό πρόβλημα των Τεναγών.

 

Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση πρέπει να «απλωθεί» παντού. Θα πρέπει να σταματήσει να είναι Κομοτηνοκεντρική. Ο κ. Παυλίδης επ’ αυτού έπραξε ελάχιστα πράγματα. Οι συνεργάτες του δεν ζήτησαν την απαραίτητη αποκέντρωση. Περιφέρεια ΑΜΘ δεν είναι μόνο η Κομοτηνή. Τα συλλογικά όργανα πρέπει συστηματικά να αλλάζουν τόπο συνεδριάσεων. Αν αυτό δεν το ζητήσουν π.χ. ο πρόεδρος του Π. Συμβουλίου ή τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής δεν θα υπάρξει η απαραίτητη αφορμή. Κατά συνέπεια και η επιβεβλημένη αλλαγή.

 

Στην Π.Ε. Καβάλας πρέπει να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα με το Βιοτεχνικό Πάρκο. Επί 16 μήνες η διοίκηση Παυλίδη παραδέχεται ότι υπάρχει θέμα, μόλις πρόσφατα έφταιξε μια επιτροπή να ασχοληθεί με αυτό. Μετά χάσαμε τα ίχνη της επιτροπής αφού δεν υπήρξε καμία συνέχεια. Κάποια στιγμή το Βιοτεχνικό Πάρκο από κενό περιεχομένου σήμερα, θα πρέπει να παίξει τον ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε. Αλλιώς όσα χρήματα ξοδεύτηκαν εκεί θα θεωρηθούν «πεταμένα».

 

Τέλος υπάρχουν και τα Λουτρά των Ελευθερών. Από το 1995 τα Λουτρά βρίσκονται στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πέρασαν 20 χρόνια. Έγιναν κάποια πράγματα αλλά όχι το ζητούμενο. Η αναβάθμιση και αξιοποίηση τους. Ας ευχηθούμε το 2016 να φέρει επιτέλους τα καλά νέα που τόσα χρόνια τα περιμένουμε.  Αυτό εξαρτάται κυρίως από τον επενδυτή. Συμπλήρωσε 3 χρόνια και βάλε στην υπόθεση και μόλις τώρα ετοίμασε τις μελέτες.

 

Χαρούμενοι δημόσιοι υπάλληλοι. Αρκετοί χθες δεν εργάστηκαν λόγω της κινητοποίησης των αγροτών στο Διοικητήριο. Τους είδαμε στον καφέ, στην παραλία. Στην αγορά, στα ψώνια. Εκτός από το μεγάλο κι εκφραστικό τους χαμόγελο, αντιληφθήκαμε και την αγωνία τους. Άραγε θα γίνει και σήμερα Πέμπτη ότι έγινε χθες Τετάρτη; Τους το ευχόμαστε.

 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις πολύ καθυστερημένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Ο κ. Κεγκέρογλου δεν αναφέρει κάποιο ειδικό περιστατικό μη έγκαιρης καταβολής αποζημίωσης. Γράφει γενικά ότι οι ζημιές του Καλοκαιριού του 2015 δεν έχουν πληρωθεί ακόμη. Έχει απόλυτο δίκιο. Στην περίπτωση του Νομού Καβάλας βροχές που κατέστρεψαν αμπέλια το ίδιο Καλοκαίρι είναι σε εκκρεμότητα.

 

Επανέρχεται στην Καβάλα ο Θόδωρος Αμπαζής. Αυτή τη φορά για να κάνει (μαζί με το Θέατρο των Πολιτών) σεμινάρια. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:  « Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΜΠΑΖΗΣ και το ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, πραγματοποιούν σεμινάριο Υποκριτικής, στις 6,7 και 8 Μαρτίου 2016 στο Αμφιθέατρο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας.Ο κ Αμπαζής θα παραβρεθεί στην Καβάλα προσκεκλημένος να μιλήσει στο TEDxKavalas και στην συνέχεια καλεσμένος του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ θα διδάξει τα μέλη του συλλόγου τεχνικές της υποκριτικής. Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες και οι ενδιαφερόμενοι πολλοί, παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή έγκαιρα. Για λεπτομέρειες τηλεφωνήστε ή αφήστε μήνυμα στο 6942464333 10.00- 11.00 το πρωί και 19.00-20.00 το απόγευμα».

 

Παρατηρητικοί συμπολίτες βλέπουν τον Σταυρό, στο βουνό πάνω από την πόλη, να είναι χωρίς φως. Εδώ και μέρες δεν φωτίζεται τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες. Όποιος είναι αρμόδιος ας διορθώσει το πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης