Οι μαθητές πληρώνουν εισιτήριο αλλά ουδείς διαμαρτύρεται…

 Οι μαθητές πληρώνουν εισιτήριο αλλά ουδείς διαμαρτύρεται…

«Δωρεάν» παιδεία

Η πρώτη εβδομάδα μαθημάτων ολοκληρώθηκε χθες για τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια. Χωρίς απρόοπτα. Ακόμη κι αυτά που έπρεπε να μας ενοχλούν, τα συνηθίσαμε γρήγορα. Τα «καταπίνουμε» αδιαμαρτύρητα. Κι όμως η δωρεάν μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους είναι μια κατάκτηση που όλοι όφειλαν να υπερασπιστούν δυναμικότερα. Αντί αυτού όμως οι μαθητές πληρώνουν εισιτήριο και δεν λένε και κουβέντα. Οι μόνοι που θέτουν το θέμα είναι οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Καβάλας. Φυσικά έχουν απόλυτο δίκιο. Χθες το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Καβάλας έδωσε στη δημοσιότητα το ακόλουθο κείμενο: Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία βέβαια έχουν κυρίως σχέση με αυτονόητα πράγματα, βιβλία, καθηγητές, μεταφορά μαθητών, θέρμανση, χρηματοδότηση γενικά των σχολικών επιτροπών. Και η συζήτηση γίνεται γύρω από την λύση τέτοιων προβλημάτων, ενώ θα έπρεπε να γίνεται για το περιεχόμενο της παρεχόμενης εκπαίδευσης και η αξιοποίησή της από την κοινωνία που επενδύει στην γνώση για την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών του ανθρώπου. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που εμφανίσθηκε αυτή τη σχολική χρονιά είναι αυτό της μεταφοράς των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αναγκάζονται οι οικογένειες των παιδιών να πληρώνουν το μισό εισιτήριο για τη μεταφορά τους, μέτρο με το οποίο το Υπεραστικό ΚΤΕΛ πιέζει για να εισπράξει παλιότερες οφειλές του κράτους για μεταφορές μαθητών που δεν έχουν πληρωθεί. Δίκαιη η αγανάκτηση των ιδιοκτητών του ΚΤΕΛ για την μη είσπραξη των μεταφορών που έκαναν, τη στιγμή που οι ίδιοι πλήρωναν καύσιμα, ημερομίσθια, και βαριά φορολογία για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν.

Ωστόσο εδώ ισχύει το ‘‘φταίει ο γάιδαρος χτυπάω το σαμάρι’’, διότι έχουν δίκιο οι ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ να ζητούν αυτά που τους χρωστά το κράτος, αλλά διαλέγουν λάθος τρόπο διεκδίκησης, γιατί μεταφέρουν στις πλάτες των εργαζομένων το κόστος της μεταφοράς των μαθητών. Ιδιαίτερο όμως πρόβλημα για την μεταφορά τους αντιμετωπίζουν οι μαθητές των Νυχτερινών Σχολείων. Πρόκειται για μαθητές που προέρχονται από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, μετακινούνται από όλη την Περιφερειακή Ενότητα στην πόλη της Καβάλας, γιατί μόνο στην Καβάλα βρίσκονται τα Νυχτερινά Σχολεία. Είναι εργαζόμενα παιδιά που μετά το μεροκάματο, όποιο και με όποιες συνθήκες γίνεται αυτό κατορθωτό, κάθονται στα θρανία για να συμπληρώσουν την εκπαίδευσή τους, που αναγκάσθηκαν να διακόψουν.

Καλούμε το Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Καβάλας, τον Περιφερειάρχη της ΠΑΜΘ, να δώσουν άμεσα λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα ώστε την Δευτέρα να γίνει η μεταφορά των μαθητών των Νυχτερινών Σχολείων χωρίς να πληρώσουν το μισό εισιτήριο.Καλούμε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές σε κοινό και συντονισμένο αγώνα, για την επίλυση όλων των οξυμένων προβλημάτων στην εκπαίδευση. Καμία αυταπάτη όμως ότι αυτά μπορούν να λυθούν με παρακάλια και δήθεν καλύτερη διαχείριση. Ο αγώνας αυτός, μαζί με τα αιτήματα που εδώ και τώρα πρέπει να ικανοποιηθούν (μεταφορά μαθητών, κενά καθηγητών, βιβλία, θέρμανση, λειτουργικά έξοδα των σχολείων), πρέπει να συνδυαστεί με τον αγώνα για ένα Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο, που θα ικανοποίει τις λαϊκές ανάγκες και όχι το σχολείο της αγοράς, της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, των χορηγών. Αγώνας με κλιμάκωση και προοπτική για την παιδία των λαϊκών αναγκών

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης