• 26 Απριλίου 2024,

Ομιλία Παναγιωτόπουλου για τα εποχιακά επιδόματα

 Ομιλία Παναγιωτόπουλου για τα εποχιακά επιδόματα

Την Παρασκευή μίλησε στη βουλή ο υφυπουργός εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Απάντησε σε ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, για την κατάργηση ή όχι των εποχικών επιδομάτων. Η ομιλία του είναι η ακόλουθη:

Κύριε συνάδελφε, όντως έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία στους κόλπους των εποχιακώς απασχολουμένων στον τουρισμό κυρίως αυτή η νομοθετική πρόβλεψη η οποία στηρίζεται σε νόμο του 2011 του κ. Κουτρουμάνη, αν δεν κάνω λάθος. Τώρα όμως γίνεται ευρύτερα γνωστή στην κοινωνία. Δημιουργείται ανησυχία. Όμως νομίζω ότι η ανησυχία εστιάζεται στον κίνδυνο μήπως καταργηθούν τα επιδόματα των εποχιακώς απασχολουμένων. Το παρακολούθησα στον Τύπο. Πολλοί τίτλοι εφημερίδων, στρεβλοί όπως αρκετά συχνά συμβαίνει, κάνουν λόγο για κατάργηση των επιδομάτων στην εποχική απασχόληση. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δεν καταργούνται τα επιδόματα, απλά θεσπίζεται πλαφόν όπως θα εξηγήσω. Προ ημερών είχα απαντήσει ξανά σε ερώτηση με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο συναδέλφου στη Βουλή. Έδωσα τις απαραίτητες εξηγήσεις. Την Παρασκευή πάλι σε μια συζήτηση για τα προνοιακά επιδόματα τέθηκε και αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.Εν πάση περιπτώσει, έρχομαι ξανά να εξηγήσω κάποια πράγματα, για να ξεκαθαρίσει και το τοπίο.Σύμφωνα με το Ν. 3986/2011, το άρθρο 39 και την τροποποίηση της σχετικής παραγράφου, από 1/1/2013 δεν τερματίζεται το επίδομα των εποχιακά απασχολούμενων. Τροποποιείται με θέσπιση πλαφόν. Οι εποχιακά απασχολούμενοι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν του δικαιώματος στο επίδομα ανεργίας.Πιο αναλυτικά: Ενώ μέχρι τώρα η νομοθεσία όριζε ότι αρκούν εκατό ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ στο τελευταίο 12μηνο για την επιδότηση ανεργίας για τους απασχολούμενους σε εποχιακά επαγγέλματα έναντι εκατόν είκοσι ημερών εργασίας για τους κοινούς ανέργους, με το νέο καθεστώς θέτονται περιοριστικές προϋποθέσεις στη διάρκεια της επιδότησης. Συγκεκριμένα, θεσπίζεται πλαφόν με τετρακόσια πενήντα ημερήσια επιδόματα από 1/1/2013 στην προηγούμενη 4ετία της απασχόλησης και με τετρακόσια ημερήσια επιδόματα από 1/1/2014 σε βάθος, όπως σας είπα, 4ετίας. Δηλαδή, δεν δύναται κάποιος να λάβει πάνω από τετρακόσια πενήντα από 1/1/2013 για ένα χρόνο ή από τετρακόσια από 1/1/2014 και μετά ημερήσια επιδόματα σε μία 4ετία. Τι σημαίνει αυτό, θα το εξηγήσω αναλυτικότερα.Ο λόγος που θεσπίστηκε αυτή η νομοθετική ρύθμιση, ήταν αν αντιμετωπιστούν φαινόμενα καταστρατήγησης στην άσκηση δικαιώματος παροχής επιδόματος ανεργίας. Με άλλα λόγια, ο λόγος ήταν να αποφευχθεί, να αποτραπεί η προσφυγή στη μαύρη εργασία.

Αυτό γίνεται καλύτερα αντιληπτό αν κάνουμε κάποιους αριθμητικούς υπολογισμούς ιδίως σε περιοχές με μεγάλη τουριστική σεζόν. Θα ήταν εύλογο το ερώτημα αν αφορούσε περιοχές με μικρή τουριστική σεζόν. Γιατί; Εξηγούμαι:

Τι λέει το Κράτος; Λέει ότι από 1/1/2013 σου επιδοτώ με επίδομα ανεργίας τεσσερισήμισι μήνες το χρόνο. Όχι παραπάνω. Μέχρι τώρα μπορούσες να παίρνεις έξι μήνες το χρόνο επίδομα ανεργίας. Για μία περίπτωση όπου η τουριστική σεζόν είναι μεγάλη, όπως για παράδειγμα στις περιοχές της Νότιας Ελλάδας -από τον Απρίλιο, ενδεχομένως, μέχρι τον Οκτώβρη, επτά μήνες- όπως καταλαβαίνετε επιδότηση ανεργίας έξι μήνες και επτά μήνες δουλειάς σημαίνει τουλάχιστον ένα μήνα μαύρη εργασία. Στον ένα μήνα, δηλαδή, από τους έξι ο εργαζόμενος αυτός δεν θα δηλωνόταν. Θα έπαιρνε μισθό, θα έπαιρνε και επίδομα ανεργίας.Αυτή είναι η περίπτωση καταστρατήγησης του δικαιώματος. Και αυτή προσπάθησε να αποφύγει η νομοθετική ρύθμιση.Βέβαια, τα μαθηματικά δεν βγαίνουν. Οι προσθέσεις τεσσερισήμισι μήνες και τέσσερις από το 2014 και μετά, δίνουν ως αποτέλεσμα ότι για κάποιο διάστημα κατά τη διάρκεια του έτους, δεν υπάρχει κάλυψη ούτε με μισθό ούτε με επίδομα για τον εποχιακώς απασχολούμενο στον Τουρισμό. Τι κάνουμε εμείς; Ερχόμαστε και λέμε ότι αυτό το διάστημα η εισοδηματική του κάλυψη μπορεί να περάσει μέσα από προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης υπό την ομπρέλα, υπό την αιγίδα του ΟΑΕΔ, ειδικά στοχευμένα για εποχιακώς απασχολούμενους στον Τουρισμό. Ήδη έχουμε έρθει σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να «τρέξουν» αυτά τα προγράμματα. Το ευτύχημα είναι ότι αυτά τα προγράμματα χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Επομένως, δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ. Είναι το αντίμετρο στο να αντιμετωπιστεί αυτό το νεκρό διάστημα στους μήνες του χειμώνα, κατά το οποίο οι εποχιακώς απασχολούμενοι στον Τουρισμό δεν έχουν εισόδημα ούτε από επίδομα ανεργίας, ούτε, βέβαια, από την απασχόλησή του.

Αν αυτά τα προγράμματα «τρέξουν» για δύο με τρεις μήνες το χρόνο, εκτιμούμε ότι το πρόβλημα θα έχει καλυφθεί, θα έχει επιλυθεί σε όλη την Επικράτεια και όχι μόνο σε περιοχές με μεγάλη τουριστική σεζόν. Πρέπει, άλλωστε, να σκεφτούμε και περιοχές με μικρή τουριστική περίοδο, όπως η Βόρειος Ελλάδα, η Χαλκιδική, για παράδειγμα, όπου η σεζόν δεν κρατάει πάνω από τέσσερις ή πέντε μήνες. Επομένως, τέσσερις ή πέντε μήνες συν τεσσερισήμισι ή τέσσερις μήνες υπό το καθεστώς παροχής επιδόματος ανεργίας, αφήνει ένα μεγαλύτερο υπόλοιπο, τρεις με τρεισήμισι μήνες, που στόχος μας είναι να καλύψουμε με αυτά τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

 

 

Διαβάστε επίσης