Ο δήμος Καβάλας αλλάζει χέρια – Η Δήμητρα Τσανάκα θα διαδεχθεί τον Κωστή Σιμιτσή

 Ο δήμος Καβάλας αλλάζει χέρια – Η Δήμητρα Τσανάκα θα διαδεχθεί τον Κωστή Σιμιτσή

Με αρκετά μεγάλη διαφορά κέρδισε τον επαναληπτικό γύρο των δημοτικών εκλογών της Καβάλας η Δήμητρα Τσανάκα, η οποία θα παραλάβει το δήμο από τα χέρια του Κωστή Σιμιτσή την 1η Σεπτεμβρίου. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» όταν το αποτέλεσμα είχε πλέον διαμορφωθεί, ευχήθηκε καλή δύναμη στην επόμενη δήμαρχο της Καβάλας για την 5ετια που έρχεται. Ο κ. Σιμιτσής ευχαρίστησε τους καβαλιώτες που τον τίμησαν με τις ψήφους τους, τόσο το 2006 όσο και το 2010. Παρατήρησε ότι η δική του διοίκηση επωμίσθηκε ένα τεράστιο βάρος στη διάρκεια της κρίσης, γεγονός που μάλλον επέδρασε στη γενικότερη αλλαγή δημάρχων σε όλη τη χώρα.
Ο Κωστής Σιμιτσής επεσήμανε ότι την 1η Σεπτεμβρίου η επόμενη δημοτική αρχή θα παραλάβει ένα δήμο οικονομικά υγιή, ικανό να δημιουργήσει ευκαιρίες ανάπτυξης και ικανό να διεκδικήσει περισσότερα έργα από το νέο ΕΣΠΑ. Ευχήθηκε δε η νέα δημοτική αρχή να ανταποκριθεί στην κρισιμότητα των περιστάσεων. Από καρδιάς ευχαρίστησε τους υποψηφίους του συνδυασμού, τους συνεργάτες του και τους εθελοντές που τον βοήθησαν προκειμένου να επικοινωνήσει το πρόγραμμά του στους δημότες. Ο αγώνας που διεξήχθη ήταν έντιμος, αξιοπρεπής και υπεύθυνος όπως ακριβώς λειτούργησε και η διοίκηση του δήμου επί 7,5 χρόνια. Η αγώνας για μια καλύτερη Καβάλα δε θα πάψει ποτέ. Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θα πραγματοποιηθεί αργότερα και θα εκτιμηθεί σε συνάρτηση με το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο της χώρας.

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΨΑΛΙΔΑΣ
Στις 7:27 το απόγευμα έφτασε τηλεφωνικά η ενημέρωση για το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα από το 38ο εκλογικό τμήμα στην περιοχή της Παναγίας. Η αρχική διαπίστωση αφορούσε στο τεράστιο ποσοστό της αποχής και στο μεγάλο πλήθος των άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων. Φυσικά όλοι ήταν προετοιμασμένοι για μια μακριά νύχτα, λόγω και της καταμέτρησης των ευρωβουλευτικών ψηφοδελτίων.
Η ροή των αποτελεσμάτων προκάλεσε έντονο προβληματισμό στο επιτελείο του Κωστή Σιμιτσή, αφού το προβάδισμα της Δήμητρας Τσανάκα στα πρώτα εκλογικά τμήματα ήταν φανερή. Το προβάδισμα συνεχιζόταν σταθερό ενόσω εξελισσόταν η βραδιά και κατέφθαναν τα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων. Η ψαλίδα μεταξύ της κ. Τσανάκα και του κ. Σιμιτσή άνοιγε διαρκώς φτάνοντας στις 10:00 το βράδυ περίπου στις 15 ποσοστιαίες μονάδες.
Εκείνη την ώρα έφτασε στο εκλογικό του κέντρο ο Κωστής Σιμιτσής, που έγινε δεκτός με θερμά χειροκροτήματα από τα μέλη του συνδυασμού του και από τους φίλους του. Το πρώτο που έσπευσε να κάνει ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» ήταν να αγκαλιάσει και να ευχαριστήσει θερμά τα άτομα που τον στήριξαν αθέατα αλλά ουσιαστικά. Το επόμενο που έπραξε ήταν να τηλεφωνήσει στη νικήτρια του δεύτερου γύρου Δήμητρα Τσανάκα να τη συγχαρεί και να της προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

ΟΙ ΙΔΙΟΡΥΘΜΕΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Όχι μόνο συναρπαστική αλλά και πρωτόγνωρη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η φετινή εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη της επόμενης διοικήσεως του δήμου Καβάλας. Επίσης, η φετινή προεκλογική περίοδος ήταν αρκούντως βροχερή κι έφτασε στο σημείο να αναγκάσει το κοινό των κεντρικών ομιλιών του πρώτου γύρου να τρέχει βρεγμένο αναζητώντας καταφύγιο. Το προεκλογικό πλαίσιο περιελάμβανε οκτώ υποψηφίους δημάρχους, άλλους περισσότερους κι άλλους λιγότερο γνωστούς για την τοπική κοινωνία της Καβάλας. Περιελάμβανε εκατοντάδες υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που ζητούσαν τη ψήφο συγγενών, φίλων και γνωστών. Περιελάμβανε τον πρώτο και το δεύτερο γύρο έως τη στιγμή που η βούληση των δημοτών ανέδειξε το πρόσωπο που θα κρατήσει τα ηνία στο δημαρχιακό θώκο. Περιελάμβανε ήρεμες αλλά κι έντονες στιγμές για τους επικεφαλείς και τις παρατάξεις τους.
Περιελάμβανε βομβαρδισμό ανακοινώσεων στον τοπικό τύπο από τα επιτελεία των συνδυασμών και αμέτρητες περιοδείες σε δημοτικά διαμερίσματα και γειτονιές της Καβάλας. Περιελάμβανε τηλεμαχίες που είτε έγιναν, είτε ματαιώθηκαν και πληθώρα συνεντεύξεων προκειμένου τα οράματα καθενός να γίνουν ευρύτερα γνωστά. Περιελάμβανε φυσικά και μία έντονη εβδομάδα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης Κυριακής για τους δύο τελικούς μονομάχους.
Οι παλαιότεροι δε θυμούνται παρόμοια προεκλογική μάχη στην ιστορία των δημοτικών εκλογών της Καβάλας. Οκτώ συνδυασμοί έδωσαν τον αγώνα τους. Οι έξι εξ αυτών εξασφάλισαν το δικό τους ποσοστό και «αποσύρθηκαν», αφήνοντας την κεντρική σκηνή για τους δύο φιναλίστ. Οι πολίτες, άκουσαν πολλά και συζήτησαν περισσότερα με καθένα από τους επικεφαλείς. Διατύπωσαν τα παράπονά τους και παρέθεσαν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Αυτό σημαίνει ότι κανείς από όσους εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στη νέα σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου δε θα μπορέσει να επικαλεστεί άγνοια για τα αιτήματα των δημοτών.
Οι δύο ανεξάρτητοι συνδυασμοί έχουν το δικαίωμα να επαίρονται πως συγκέντρωσαν κατά τον πρώτο γύρο ένα ικανοποιητικό ποσοστό ψήφων, από εκείνους που αγνόησαν πολιτικούς χώρους και κομματικές εντολές. Οι δύο συνδυασμοί που συνοδεύτηκαν από κομματικές στηρίξεις θα πρέπει να αποτιμήσουν το δικό τους ποσοστό και να ερμηνεύσουν την προτίμηση των καβαλιωτών.
Το βράδυ της 25ης Μαΐου η λαϊκή ετυμηγορία καταγράφηκε και πλέον πέρασε στην τοπική ιστορία, αναδεικνύοντας το πρόσωπο που από την 1η Σεπτεμβρίου και για τα επόμενα πέντε χρόνια θα κρατήσει το τιμόνι του δήμου Καβάλας σε μια ομολογουμένως δύσκολη πορεία. Τα πέτρινα χρόνια της οικονομικής κρίσης σίγουρα δε θα τερματιστούν μαγικά. Οι δραματικές περικοπές των πόρων που «γονάτισαν» το ταμείο του δήμου προφανώς δε θα παύσουν άμεσα και ο καιρός της ευμάρειας μάλλον θα καθυστερήσει περαιτέρω. Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες λοιπόν, που κανείς εκ των προτέρων δε δύναται να γνωρίζει πόσο σύντομα θα βελτιωθούν, θα πρέπει η πρώτη πολίτης της Καβάλας να οδηγήσει το δήμο στο αύριο.

Διαβάστε επίσης