Ο Δημήτρης Μαρωνίτης στην Καβάλα

 Ο Δημήτρης Μαρωνίτης στην Καβάλα

Στην Καβάλα βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες ο καθηγητής Δημήτρης Μαρωνίτης, φιλοξενούμενος δύο καλών του φίλων συμπολιτών μας. Της Γεωργίας Τριανταφυλλίδου και του Κοσμά Χαρπαντίδη.
Ο αειθαλής καθηγητής, συγγραφέας, μεταφραστής και διανοούμενος πήρε την πρωτοβουλία να έρθει στην αγαπημένη του, όπως δήλωσε, Καβάλα με την ευκαιρία της παρουσίασης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων της παράστασης «Ιλιάδα» του Ομήρου σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού την μετάφραση της οποίας έχει κάνει ο ίδιος.
Ζήτησε μάλιστα να επικοινωνήσει με το κοινό της Καβάλας κι έτσι οργανώθηκε στα γρήγορα μια μικρή εκδήλωση το βράδι της Παρασκευής στο Ιμαρέτ όπου όμως βρέθηκαν αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι μάλιστα στάθηκαν εξαιρετικά τυχεροί αφού συνομίλησαν με έναν ελεύθερο και εγκάρδιο τρόπο με τον ορεξάτο και γεμάτο κέφι και δημιουργικότητα Δημήτρη Μαρωνίτη.
Στα ογδόντα πέντε του χρόνια ο Μαρωνίτης μπορεί να έχει καμφθεί κάπως σωματικά, έτσι τουλάχιστον μας φάνηκε σε σύγκριση με την τελευταία φορά που τον συναντήσαμε πριν λίγα χρόνια στην Παλιά Μουσική όπου μίλησε για τον Παπαδιαμάντη, αλλά διαθέτει μια απρόσμενη διαύγεια πνεύματος, ένα οξυδερκές και κυρίως δημιουργικό μυαλό που θα ζήλευαν νεαροί 25 και 30 χρονών.
Όπως είπε ο ίδιος εργάζεται καθημερινά οκτώ περίπου ώρες μελετώντας και γράφοντας ασταμάτητα νέα έργα, νέα κείμενα.
Το βράδι της Παρασκευής στο Ιμαρέτ εξέφρασε με κάθε τρόπο την ευγνωμοσύνη του για όσους πήγαν εκεί να τον ακούσουν και να τον τιμήσουν, διάβασε και είπε αυτοβιογραφικά στοιχεία και κείμενα που –όπως δήλωσε- ποτέ δεν το έχει κάνει στο παρελθόν και αναφέρθηκε στους δεσμούς του με την Καβάλα αφού ο πατέρας του εργάσθηκε εδώ κάποια χρόνια σαν καπνεργάτης με αποτέλεσμα η γυναίκα του να τον προσφωνεί «Καβαλιωτάκι».
Αναφέρθηκε φυσικά και στη δουλειά του πάνω στη μετάφραση της Ιλιάδας με αρκετές άγνωστες λεπτομέρειες για το περίεργο αυτό έπος όπου ο βασικός του ήρωας Αχιλλέας είναι απών σε 17 από τις 24 ραψωδίες!!!
Το κοινό μαγεύτηκε κυριολεκτικά από τον λόγο του Δημήτρη Μαρωνίτη και με την παρότρυνση του ιδίου τού έθεσε ερωτήσεις τις οποίες όχι απλώς απάντησε πρόθυμα αλλά με αφορμή αυτές τις ερωτήσεις επεξετάθη και σε άλλες πλευρές της δουλειάς ενός φιλολόγου και γενικότερα ενός εργάτη των γραμμάτων.
Στο τέλος με υπομονή και ιδιαίτερη αγάπη υπέγραψε βιβλία του που διέθετε στην εκδήλωση το βιβλιοπωλείο «Μερτζιανίδη»
Το βράδι του Σαββάτου ο Δημήτρης Μαρωνίτης βρέθηκε στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και παρακολούθησε την εναρκτήρια παράσταση του φετινού φεστιβάλ με την «Ιλιάδα» του Ομήρου σε δική του, όπως γράψαμε μετάφραση.
Τις τρεις μέρες που βρέθηκε στην Καβάλα συζήτησε με τους φίλους του στην πόλη μας, γέμισε τις μπαταρίες του και αναχώρησε χθες το βράδι αεροπορικώς για την Αθήνα όπου του ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμη το τόσο δημιουργικό και πολύτιμο έργο του.

Διαβάστε επίσης