• 6 Μαΐου 2024,

Ο Δ. Τουλκίδης μας εξήγησε το βασικό άξονα του κανονισμού των πεζοδρόμων

 Ο Δ. Τουλκίδης μας εξήγησε το βασικό άξονα του κανονισμού των πεζοδρόμων

Τη βοήθεια του αντιδημάρχου οικονομικών Δημοσθένη Τουλκίδη ζητήσαμε προκειμένου να ενημερωθούμε περαιτέρω αναφορικά με τον Κανονισμό Χρήσης Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων Πεζοδρόμων-Πεζοδρομίων-Πλατειών, που αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί το απόγευμα της Πέμπτης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας. Ο κ. Τουλκίδης μας μίλησε για τον άξονα του κανονισμού περί του ορίου 3,5 ελεύθερων μέτρων, που προκάλεσε ανησυχία στους επαγγελματίες αφού δύσκολα θα βρει εφαρμογή στους στενούς πεζόδρομους. Ο αντιδήμαρχος διευκρίνισε ότι όντως τα όρια είχαν διαμορφωθεί σε 3,5 ελεύθερα μέτρα για τους πεζόδρομους και 1,75 ελεύθερα μέτρα για τα πεζοδρόμια.

Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα ύστερα από την πρωτοβουλία κατάρτισης του κανονισμού, συνάντησε προσωπικά σχεδόν όλους τους καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στους πεζόδρομους της Καβάλας, ώστε μέσω της διαβούλευσης να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης. Εξάλλου, ο όρος «πεζόδρομος» μεταφράζεται σε «δρόμο για πεζούς» και όχι σε σημεία τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων κι επέκτασης των κύριων καταστημάτων. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Τουλκίδης, υπήρχαν καταστήματα που έκλεισαν εντελώς τη διέλευση στενών δρόμων, υπήρχαν καταστήματα που είχαν πακτώσει τέντες, ενέργειες που ήταν ανέκαθεν παράνομες και δεν ανακαλύπτονται αιφνιδιαστικά σήμερα.

Με δεδομένο ότι κάποιοι πεζόδρομοι είναι τόσο στενοί ώστε δεν επαρκεί το πλάτος τους για την εφαρμογή του ορίου, πέραν των γενικών διατάξεων του κανονισμού θα υπάρξει και μεμονωμένο παράρτημα για κάθε πεζόδρομο. Για τους στενούς αυτούς πεζόδρομους εξετάσθηκε η λύση να μην τοποθετείται οτιδήποτε που δε θα είναι κινητό. Έτσι σε κατάσταση ανάγκης θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσου αδειάσματος του δρόμου.

Η γενική αρχή του πεζόδρομου, που δημιουργήθηκε για την εξυπηρέτηση των πεζών, παραμένει ισχυρή. Δεν αποκλείεται ορισμένοι καταστηματάρχες να δυσαρεστηθούν, αλλά αποδεδειγμένα πλέον παρατηρείται κατάχρηση κάποιων πεζόδρομων εις βάρος των πεζών και των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Ο Δημοσθένης Τουλκίδης δεν πιστεύει ότι η τήρηση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων βάσει της άδειας λειτουργίας μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο κάποιων καταστημάτων. Είναι σεβαστές οι πρόσφατες επενδύσεις υαλοφραγμάτων που πραγματοποίησαν ορισμένοι επαγγελματίες και λήφθησαν σοβαρά υπόψη.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να γίνει περίκλειστος ο εξωτερικός χώρος ενός καταστήματος. Ακόμη δηλαδή και εάν τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα, ο εξωτερικός χώρος παραμένει δημόσιος και δεν αποτελεί επέκταση του εσωτερικού χώρου, ενώ επιβάλλεται η ελεύθερη πρόσβαση και έλευση των πεζών. Η δημοτική αρχή επιθυμεί να διαφυλάξει την εφαρμογή του κανονισμού, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επωμισθεί το πολιτικό κόστος λόγω βεβαιώσεως τυχόν παραβάσεων. Παρά την άποψη ότι η Καβάλα είναι η τουριστικότερη ίσως πόλη της περιφέρειας, ωστόσο εμφανίζεται ακατάστατη και προβληματική λόγω παράνομης στάθμευσης. Η διοίκηση του δήμου αναγνωρίζει τις επενδυτικές προσπάθειες των καταστηματαρχών, αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι σήμερα κάποιοι πεζόδρομοι είναι δυστυχώς απροσπέλαστοι για τους πεζούς.

 

Διαβάστε επίσης