• 19 Μαΐου 2024,

6 μήνες με αναστολή για τη σύνταξη της μαμάς που πέθανε

 6 μήνες με αναστολή για τη σύνταξη της μαμάς που πέθανε

Στο μονομελές Καβάλας δικάστηκε χθες μία ακόμη υπόθεση με κατηγορούμενο ιδιώτη ο οποίος για αρκετούς μήνες συνέχιζε να λαμβάνει τη σύνταξη της μητέρας του παρά το ότι αυτή είχε πεθάνει. Μία ακόμη φορά η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο, με καταγγελία και πρωτοβουλία του ΙΚΑ. Μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε εκπρόσωπος του ΙΚΑ Καβάλας.

Η υπόθεση δικάστηκε κανονικά χθες αν και φίλος του κατηγορούμενου ζήτησε για λογαριασμό του αναβολή. Όπως είπε ο κατηγορούμενος απουσιάζει αφού ζει και εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το αίτημα απερρίφθη. Εξετάστηκε η ουσία της υπόθεσης, όπου το δικαστήριο πληροφορήθηκε αναλυτικά τι είχε συμβεί. Με αφορμή τη διαδικασία απογραφής όλων των συνταξιούχων του ΙΚΑ, ανέκυψαν περιπτώσεις συνταξιούχων που δεν απογράφησαν. Μία περίπτωση ήταν αυτή του κατηγορητηρίου.

Η γυναίκα – μητέρα του κατηγορούμενου – πέθανε το 2010. Το ΙΚΑ δεν το γνώριζε. Πλήρωνε κανονικά τη σύνταξη της και ο γιος της συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό έκανε ανάληψη των χρημάτων.

Συνολικά 12.000 ευρώ πήρε χωρίς να δικαιούται ο γιος της θανούσης. Αναγνώρισε το χρέος του προς το ΙΚΑ. Υπέβαλε αίτηση για ρύθμιση. Ρύθμισε το ποσό και ήδη έχει πληρώσει 28 από 81 δόσεις. Κάθε μια των 170 ευρώ.

Το δικαστήριο έλαβε υπόψη του την εξέλιξη, ότι τα χρήματα τμηματικά επιστρέφονται. Παρόλα αυτά τον έκρινε ένοχο με ελαφρυντικό, του επέβαλε την ποινή των έξι μηνών με τριετή αναστολή, ενώ ο κατηγορούμενος που θα μάθει τα νέα στην Αμερική, όπου βρίσκεται θα πρέπει να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα της δίκης. Τέτοιες υποθέσεις έχουν δικασθεί πάρα πολλές στα δικαστήρια της Καβάλας, όλες με την ίδια απόφαση καταδικαστική. Όπως κι άλλη φορά έτσι και στην προκειμένη περίπτωση το γεγονός ότι αυτός που πήρε τα χρήματα παράνομα τα επιστρέφει τμηματικά, δεν επηρεάζει την απόφαση του δικαστηρίου, εκτός κι αν τα χρήματα έχουνε επιστραφεί με ολόκληρο το ποσό. Δηλαδή το ΙΚΑ δεν έχει πλέον καμιά απαίτηση από τον κάθε κατηγορούμενο.

Διαβάστε επίσης