Ο Κ. Σιμιτσής αποσαφηνίζει: «Η ΔΕΥΑΚ θα σωθεί αλλά με δυναμικές ενέργειες»

 Ο Κ. Σιμιτσής αποσαφηνίζει:  «Η ΔΕΥΑΚ θα σωθεί αλλά με δυναμικές ενέργειες»

Καβαλιώτης μελετητής κοινοποίησε το μεσημέρι της Τρίτης στη ΔΕΥΑΚ διαταγή πληρωμής έναντι ποσού 260.000 ευρώ. Πρόκειται για αμοιβή που του αναγνώρισε το δικαστήριο για σύνταξη μελετών επί δημαρχιακής θητείας Στάθη Εριφυλλίδη. Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αναγνώρισε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της επιχείρησης κι ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη διάσωση της.

Σε ανύποπτο χρόνο, ο πρώην δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής είχε αναφερθεί σε μελέτη του ΤΕΙ ΑΜΘ όπου περιλαμβάνονταν συγκεκριμένες ενέργειες για την αναδιάρθρωση της δημοτικής επιχείρησης που δυστυχώς δεν ήταν εφικτές λόγω του νομοθετικού πλαισίου. Βάσει των υφιστάμενων δεδομένων, ο κ. Σιμιτσής από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ εξέφρασε την άποψη ότι η ΔΕΥΑΚ δύναται να σωθεί μεν, αλλά κατόπιν δυναμικών ενεργειών. Κοντολογίς, η διοίκηση του δήμου θα πρέπει να «σπάσει αβγά». Ο κ. Σιμιτσής παραδέχθηκε ότι εκείνος προσωπικά επιχείρησε να σώσει τη ΔΕΥΑΚ χωρίς να σπάσει αβγά χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο πρώην δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης δικαιούται να καταβάλει και τη δική του προσπάθεια σωτηρίας αφού είναι ένας εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος που επιλέχθηκε από την κ. Τσανάκα ως συνεργάτης για τη συγκεκριμένη θέση.

«Εμείς στεκόμαστε δίπλα στη διοίκηση έστω κι αν η δημοτική αρχή επιμένει να αρνείται τη βοήθειά μας. Όποτε μας τη ζητήσουν εμείς θα την παρέχουμε», υπογράμμισε ο κ. Σιμιτσής. Συμπλήρωσε δε ότι ο πρόεδρος έχει διαπιστώσει ήδη πως κάποιοι κακοί οφειλέτες της ΔΕΥΑΚ επιβαρύνουν με την αδιαφορία τους την οικονομική κατάσταση και κυρίως επιβαρύνουν τις πλάτες των συνεπών καταναλωτών. Επίσης, το κοινωνικό τιμολόγιο που είχε εφαρμοστεί επί διοικήσεως Σιμιτσή δεν είχε γίνει ευρύτερα γνωστό, προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι καταναλωτές και να εκλείψει το επιχείρηση της οικονομικής αδυναμίας.

Ένα σημαντικός λόγος της οικονομικής επιβάρυνσης είναι και οι διαρροές του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης, η ανανέωση του οποίου είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ωστόσο η παρούσα διοίκηση δεν κατάφερε να το υλοποιήσει σε ικανοποιητικό ποσοστό εντός προθεσμιών.

Ο Κωστής Σιμιτσής πρόσθεσε ότι ο πρώτος χρόνος της διοικήσεως Τσανάκα ήταν γεμάτος παλινωδίες, προφανώς διότι οι διοικούντες διατηρούσαν διαφορετική εντύπωση για τη λειτουργία του δήμου. Ευχήθηκε δε για τη γρήγορη αποκατάσταση των διοικούντων με την πραγματικότητα προκειμένου να τεθεί σε ορθή λειτουργία ο δήμος, ενώ υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑΚ εγκρίθηκε μεν αλλά με την απαρτία που εξασφάλισαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης