• 21 Μαΐου 2024,

Το χωροταξικό «ντέρμπι» θα λήξει στην Αθήνα με υπουργική απόφαση

 Το χωροταξικό «ντέρμπι» θα λήξει στην Αθήνα με υπουργική απόφαση

Την Πέμπτη θα συζητηθεί από το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ ο γενικός χωροταξικός σχεδιασμός, ένα θέμα με το οποίο ασχολήθηκε και ο πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών της Καβάλας Δημοσθένης Τουλκίδης. Ερωτώμενος για τις προσδοκίες του δήμου αναφορικά με το σχεδιασμό, ο κ. Τουλκίδης παρατήρησε ότι οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν όταν ανέκυψε το ζήτημα και ο αγώνας που ακολούθησε είχαν νόημα και ουσία. Η τακτική δεν είχε μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα αφού τεράστιες ήταν οι ελλείψεις στην εισήγηση των μελετητών. Επί του κειμένου της εισηγήσεως τα στελέχη του δήμου Καβάλας εργάστηκαν και πίεσαν δεόντως, εξασφαλίζοντας έτσι μια ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ ΑΜΘ που κάλυπτε απολύτως την Καβάλα.

Η άποψη που διαμορφώθηκε λοιπόν φαίνεται πως κυριαρχεί στην εισήγηση της περιφερειακής υπηρεσίας ΑΜΘ που κατατέθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο, απόδειξη ότι οι πιέσεις σχεδόν στο σύνολό τους έχουν γίνει δεκτές. Ένα μόνο σημείο της εισηγήσεως θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως, γι’ αυτό και ο δήμος Καβάλας θα δώσει το παρόν στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, κατόπιν συνεννοήσεως με τη Δράμα και τη Ξάνθη. Το σημείο αναφέρεται στην ανάπτυξη του τρίπολου Καβάλας – Δράμας – Ξάνθης, άρα στην αναβάθμιση της Καβάλας ως πρωτεύοντα εθνικού πόλου στην ΑΜΘ όπως είναι και η Αλεξανδρούπολη, καθώς και στην αναβάθμιση των άλλων δύο δήμων στο ίδιο επίπεδο.

Το συγκεκριμένο σημείο δεν συνάντησε την ομόφωνη αποδοχή της τεχνικής επιτροπής που συστήθηκε από τον περιφερειάρχη ΑΜΘ. Ο κ. Τουλκίδης αποσαφήνισε ότι όλοι συγκλίνουν μεν στην ανάπτυξη του τρίπολου και ο μόνος διαφωνούντας φορέας είναι το ΤΕΕ Θράκης. Το οποίο μέσω δικών του μελετών ανέκαθεν υποστήριζε ότι η Ξάνθη θα έπρεπε να αποτελεί τμήμα άλλου τρίπολου Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής – Ξάνθης. Η συγκεκριμένη άποψη είναι μεν σεβαστή και περιλαμβάνεται στην εισήγηση της περιφερειακής υπηρεσίας χωρίς ωστόσο να υποστηρίζεται από τους ΟΤΑ και τις υπηρεσίες της Ξάνθης.

Η εισήγηση που ετοιμάσθηκε συγκεράζει όλες τις απόψεις των παραγόντων της ΑΜΘ και κάνει δεκτά όλα τα αιτήματα. Εκείνο όμως που όφειλε να πράξει ο δήμος Καβάλας ήταν να αντιδράσει στο γεγονός υποβάθμισης του λιμανιού προς όφελος του λιμένα Αλεξανδρούπολης, στο γεγονός ότι η Καβάλα θεωρούνταν δευτερεύοντας κι όχι πρωτεύοντας εθνικός πόλος, στο γεγονός ότι η Καβάλα δεν αναγνωρίζονταν ως ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός της περιφέρειας.

Κατά την άποψη του κ. Τουλκίδη, ο αγώνας δόθηκε ορθά και τεκμηριωμένα σε συνεργασία με το ΤΕΕ ΑΜ και σε συνεργασία με τους όμορους δήμους Δράμας και Ξάνθης. Η κορύφωση του αγώνα σε περιφερειακό επίπεδο θα λάβει χώρα στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, παρόλα αυτά η γνωμοδοτική απόφαση θα σταλεί στο υπουργείο όπου και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Έτσι ο αγώνας θα περάσει σε υψηλότερο επίπεδο και θα πρέπει να τύχει στηρίξεως από τους βουλευτές Καβάλας προκειμένου να εξασφαλισθεί η θετική έκβαση του θέματος. Δεν αποκλείεται η δημιουργία μιας «ομάδας κρούσης» που θα παραμείνει σε εγρήγορση ώστε να παρακολουθεί την εξέλιξη και επί αθηναϊκού εδάφους.

 

=

 

 

Διαβάστε επίσης