• 7 Μαΐου 2024,

«Πανεπιστήμιο Παιδιών» Οι μαθητές παρακολουθούν και οι γονείς συνοδεύουν

 «Πανεπιστήμιο Παιδιών» Οι μαθητές παρακολουθούν και οι γονείς συνοδεύουν

Το «Πανεπιστήμιο Παιδιών» είναι μια σειρά καινοτόμων εκλαϊκευμένων παρουσιάσεων και εργαστηρίων για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από εισηγητές πανεπιστημιακού επίπεδου σε διάφορες θεματικές της επιστήμης και της τέχνης για την απόκτηση γνώσεων, την ανάδειξη ιδιαίτερων δεξιοτήτων των μαθητών και την ενίσχυση της φιλομάθειας.
Σκοπός της δράσης είναι η απόκτηση γνώσεων και η ανάδειξη ιδιαίτερων δεξιοτήτων των μαθητών και την ενίσχυση της φιλομάθειας. Είναι η παροχή κινήτρων στους μαθητές, πέραν των προσφερόμενων μέσω του αναλυτικού προγράμματος του σχολείου, ώστε να ανακαλύψουν τις κλίσεις τους, να ασχοληθούν με αυτές και να γνωρίσουν νέα πεδία γνώσης. Βάσει της θεωρίας της πολλαπλής νοημοσύνης του Gardner, η ανακάλυψη της κλίσης του παιδιού και η ενασχόληση πάνω σε αυτό, συμβάλλει θετικά στην πνευματική και ψυχική του ανάπτυξη.
Το «Πανεπιστήμιο Παιδιών» περιλαμβάνει ένα κύκλο επιστημονικών παρουσιάσεων και εργαστηρίων, κατάλληλα προσαρμοσμένων στο ηλικιακό επίπεδο των συμμετεχόντων χωρίς όμως να αλλοιώνεται η επιστημονική διάσταση τους. Ο προγραμματισμός παρουσίασης των θεματικών ενοτήτων άρχισε στις 29 Απριλίου και θα διαρκέσει έως και τις 20 Μαΐου. Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση στην Παλιά Μουσική για μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού, με θεματικό αντικείμενο τις «Προσωπικότητες». Στη θεματική αυτή ενότητα παρουσιάστηκαν σύντομες ιστορίες από το χώρο της επιστήμης, όπως «O Αϊνστάιν και το επάγγελμα του μηχανικού», «H ζωή και το έργο του καθηγητή Χάρντι Κρος», «Αθανάσιος Παπούλης, καθηγητής του Πολυτεχνείου της Νέας Υόρκης (1921-2002)». Εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο Αστέριος Παντοκράτορας, Καθηγητής Μηχανικής Ρευστών στην Πολυτεχνική Σχολή του Δ.Π.Θ.
Την ικανοποίησή του από την ανταπόκριση των μαθητών εξέφρασε ο διευθυντής του 2ου δημοτικού σχολείου Κώστας Βλαστάρης, εξαίροντας παράλληλα και τη θαυμάσια διοργάνωση της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι στις δύο έως σήμερα πραγματοποιημένες εκδηλώσεις, έδωσαν το παρόν και γονείς των μαθητών, στοιχείο σημαντικό για τη ψυχολογία των παιδιών. Η επιτυχημένη ολοκλήρωση των φετινών δράσεων και η εμπειρία που θα αποκτηθεί δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί το ερχόμενο έτος για το σχεδιασμό μιας ακόμη καλύτερης ανάλογης δράσης.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του «Πανεπιστημίου Παιδιών» περιλαμβάνει τα ακόλουθα ραντεβού:

14/5/2015. Ώρα:18:00- 19:30. Δημιουργική Γραφή. Η θεματική αυτή θα στηριχτεί στην πρακτική άσκηση των μαθητών στη λογοτεχνική γραφή με στόχο αφενός να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και αφετέρου να γίνουν επαρκέστεροι αναγνώστες της λογοτεχνίας. Εισηγητής: Χριστίνα Καλαϊτζή, Υποψήφια Διδάκτωρ Δημιουργικής Γραφής στην Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ.
Τοποθεσία: Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 60 άτομα. Απευθύνεται σε μαθητές των τάξεων Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού.

20/5/2015. Ώρα 20:30- 23:30. Αστροφυσική. Στη θεματική αυτή οι μαθητές εισάγονται στον κόσμο της Αστροφυσικής επιστήμης και συμμετέχουν σε νυχτερινή παρατήρηση. Εισηγητής: Μιχάλης Δογραματζίδης, Φυσικός, Πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος».
Τοποθεσία: Φρούριο Καβάλας. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 100 άτομα. Απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού.

 

Διαβάστε επίσης