• 25 Απριλίου 2024,

Παρά την κριτική και τη γκρίνια εγκρίθηκε η τουριστική στρατηγική του δήμου Καβάλας

 Παρά την κριτική και τη γκρίνια εγκρίθηκε η τουριστική στρατηγική του δήμου Καβάλας

Με την προβλεπόμενη κριτική και γκρίνια για την καθυστερημένη σύσταση της δημοτικής επιτροπής τουριστικής προβολής διανθίστηκε το βράδυ της Δευτέρας η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, κατά τη διάρκεια συζητήσεως δύο σχετικών θεμάτων της ημερήσιας διατάξεως. Το ένα αφορούσε στην έγκριση της προτάσεως για την απόκτηση Ταυτότητας Πόλεως και όλων των φάσεων που περιλαμβάνονται σ’ αυτή. Το έτερο αφορούσε στην έγκριση των άμεσων τακτικών κι ενεργειών για την τουριστική προβολή της Καβάλας, το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο Θόδωρος Καλλιοντζής υπερψήφισε μεν, αλλά αφενός άσκησε σκληρή κριτική στην περιφέρεια για τη χαρακτηριστική της αδράνεια σε επίπεδο τουριστικής προβολής κι αφετέρου παρατήρησε πως η νέα στρατηγική του δήμου περιλαμβάνει αρκετές από τις δράσεις της πρώην νομαρχίας, οι οποίες κάποτε λοιδορούνταν. Ο Στάθης Εριφυλλίδης καταψήφισε αμφότερα τα θέματα, θεωρώντας σπατάλη χρημάτων την εκπόνηση μελέτης και λανθασμένη τακτική τη μη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ. Αρνητικός εμφανίστηκε επίσης και ο Βασίλης Λιόγκας που αποφάνθηκε ότι ο δήμος δε διαθέτει ούτε επαρκή μηχανισμό στήριξης της τουριστικής προβολής, αλλά ούτε και συγκεκριμένες προτάσεις καταθέτει. Τελικά τα δύο θέματα που συζητήθηκαν ομαδοποιημένα λόγω της σχετικότητάς τους, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία με τις αρνητικές ψήφους των κ.κ. Εριφυλλίδη, Ιατρού, Λιόγκα, Ζαχαριάδη.

 

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ Η ΚΑΒΑΛΙΩΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Ειδικότερα στην εισήγηση για τη μελέτη της Ταυτότητας Πόλης, υπογραμμίστηκε ότι με την ενσωμάτωση του δήμου Φιλίππων, ενισχύθηκε σημαντικά η τουριστική περιουσία της πόλης. Σήμερα, η πιθανή πρότασή της προς το μελλοντικό επισκέπτη της, δείχνει πιο γοητευτική από ποτέ. Με δεδομένη την αλλαγή «τουριστικής λογικής» που εδώ και καιρό συζητείται από όλους τους φορείς της πόλης, υπό την ηγεσία του δήμου, με πρόδηλη τη διάθεση για πιο επιθετικές κινήσεις και με πρόσφατη την επιτυχημένη συλλογική προσπάθεια στον τομέα της κρουαζιέρας που στέλνει ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον, οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες.

Σ’ αυτό συμβάλλει και η κοινή πλέον πεποίθηση στην πόλη και τους κατοίκους της, ότι ο τουρισμός μάλλον αποτελεί την ασφαλέστερη και σοβαρότερη διέξοδο ανάπτυξης και απασχόλησης για την Καβάλα. Ότι ήρθε πλέον ο καιρός να κεφαλαιοποιηθεί το γεγονός πως είναι «μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας». Γιατί όχι, και της Μεσογείου.

Επίσης ώριμη δείχνει και η πρόθεση να αντιμετωπιστεί το θέμα στρατηγικά, επαγγελματικά και συγκροτημένα, σε αντίθεση με τις ευκαιριακές, αποσπασματικές πρακτικές άλλων φορέων που είχαν ή και έχουν την ευθύνη της τουριστικής προβολής, σε κλίμακα που ξεπερνά γεωγραφικά την πόλη μας αλλά την περιλαμβάνει.

Τέλος, ως σημαντικό αξιολογείται το γεγονός της συνεργασίας των φορέων της πόλης που ήδη παράγει καρπούς και που αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για τη χώρα μας. Η συνδυασμένη συλλογική προσπάθεια, η συνέπεια λόγων και έργων και η συνείδηση ότι τέτοιες ενέργειες απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν, αποτελούν εχέγγυα αποτελεσματικότητας.

 

ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ

Παίρνοντας ο λόγος ο Θόδωρος Καλλιοντζής τα «έσυρε» για μία ακόμη φορά στην περιφέρεια που με την αδράνειά της έχει καταδικάσει την Καβάλα και τη Θάσο σε υποβαθμισμένη προβολή. Επανέλαβε την πρότασή του για υπογραφή συμβάσεως με τους άλλους τρεις δήμους ώστε οι κοινές δράσεις να είναι οικονομικότερες. Στη συνέχεια ο κ. Καλλιοντζής κριτικάρισε τη δημοτική αρχή για την καθυστέρηση δρομολόγησης των δράσεων τονίζοντας πως στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται ενέργειες της πρώην νομαρχίας που στο παρελθόν είχαν κατηγορηθεί. Ο κ. Καλλιοντζής αναρωτήθηκε εάν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό και οι πόροι για την υλοποίηση μελετών και δράσεων, ενώ κατέληξε διευκρινίζοντας πως δε διαφωνεί μεν αλλά αμφιβάλει εάν ο χρόνος επαρκεί.

Κάθετα αντίθετος ήταν ο Στάθης Εριφυλλίδης που για τη σπατάλη των χρημάτων αντιπρότεινε την «εκμετάλλευση» της τεχνογνωσίας των στελεχών της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ. Ο πρώην δήμαρχος διαμαρτυρήθηκε και για το γεγονός ότι επί χρόνια ο δήμος προμήθευε με δωρεάν υλικό, το οποίο εκείνος είχε ετοιμάσει και πληρώσει, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως οι ξενοδόχοι και οι πράκτορες. Ο κ. Εριφυλλίδης υπογράμμισε πως θα παραμείνει αρνητικός και θα καταψηφίσει οτιδήποτε σχετίζεται με την επιτροπή τουριστικής προβολής.

Ο Βασίλης Λιόγκας έκανε λόγο για την καθυστέρηση που θα σημειωθεί μέχρι να προκύψει το πόρισμα της μελέτης, θεώρησε ως υψηλό το οικονομικό τίμημα για την εκπόνησή της και συμπλήρωσε πως εκείνο που λείπει δεν είναι η μελέτη αλλά η στρατηγική. Χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το γεγονός πως δεν υπάρχουν στοιχεία για την υφιστάμενη κατάσταση κι αποφάνθηκε ότι τα προτεινόμενα από τη διοίκηση είναι αποσπασματικές και σκόρπια πεταμένες προτάσεις.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, ο Δήμαρχος Κωστή Σιμιτσής σημείωσε πως προσπάθειες για συνεργασία με τους άλλους δήμους θα εκδηλωθεί, η εκπόνηση της μελέτης από εξειδικευμένους επαγγελματίες είναι απολύτως απαραίτητη, ενώ υπενθύμισε ότι βάσει του νόμου οι δράσεις τουριστικής προβολής θα πρέπει να εξασφαλίζουν την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής, του δημοτικού συμβουλίου αλλά και του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού.

 

Διαβάστε επίσης