• 19 Μαΐου 2024,

Παρουσίαση ψηφοδελτίου Λαϊκής Ενότητας

 Παρουσίαση ψηφοδελτίου Λαϊκής Ενότητας

Η Λαϊκή Ενότητα Καβάλας έδωσε χθες την πρώτη της συνέντευξη τύπου στο Στέκι της Νέας Πόλης, για να παρουσιάσει το ψηφοδέλτιό της στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη.

Μίλησε πρώτος ο Μίλτος Σιτσάνης, στη συνέχεια παρουσίασε τους υποψήφιους βουλευτές. Απουσίαζε μόνο ο Τάσος Ορφανίδης. Πήραν το λόγο οι υπόλοιποι πέντε παρόντες που έκαναν σύντομες δηλώσεις. «Το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι η αρχή του δρόμου για το κόμμα μας» είπε ο Μ. Σιτσάνης. Είμαστε περήφανοι τόνισε για το ψηφοδέλτιο του Νομού Καβάλας.

Όπως είπε αιχμή του δόρατος αυτού οι υποψηφιότητες του Ηλία Ιωαννίδη και της Αλεξάνδρας Τσανάκα.

Η κα Πλακογιάννη που είναι η νεότερη του ψηφοδελτίου, προερχόμενη από το κόμμα του κ. Αλαβάνου, είπε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου: «Είμαστε ως νέοι ένα οργανικό κομμάτι της κοινωνίας. Η μνημονιακή πολιτική μας αφήνει στην άκρη. Βιώνουμε σκληρές συνθήκες παντού. Το κόμμα μας έχει πολιτική πρόταση που δίνει ελπίδα στη νεολαία».

Ο Γιάννης Κανάκης μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Μόνο εμείς πραγματικά θέλουμε την ανατροπή του μνημονίου. Έχουμε σαφή πρόταση εξόδου από την Ευρωζώνη. Είναι τιμή για μένα που συμμετέχω σ΄ ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο».

Η Αλεξάνδρα Τσανάκα τόνισε: «Πρέπει να σπάσουμε το φόβο των πολιτών. Ο κόσμος δεν έχει καταλάβει τι τον περιμένει το χειμώνα. Το μνημόνιο δε βγαίνει. Καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν τη Λαϊκή Ενότητα».

Ο Γιάννης Τσεβρεμές συνδύασε την υποψηφιότητά του με την καταγωγή του από τη Θάσο: «¨Είναι μεγάλη να είμαι στο ψηφοδέλτιο». Θυμήθηκε το μαζικό όχι των Θασίων στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού, «με υποχρεώνει – είπε – αυτό το όχι να συνεχίσω τον αγώνα».

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο είναι υποψήφιος, είναι ότι το ΤΑΪΠΕΔ προσπαθεί στη Θάσο να ιδιωτικοποιήσει τρία οικόπεδα «φιλέτα».

Ο Ηλίας Ιωαννίδης επηρεασμένος από το ντιπέιτ της προηγούμενης βραδιάς είπε μεταξύ των άλλων: «Διαπιστώνω ότι οι εκλογές έχουν σιγουριά, έχουν κι ευκολία. Σιγουριά γιατί πέντε τουλάχιστον κόμματα είναι έτοιμα να κάνουν μια μνημονιακή κυβέρνηση, την επόμενη κυβέρνηση. Αμφιβολία για το αν ο κόσμος καταφέρει ν΄ αντεπιτεθεί. Εμείς είμαστε με την αμφιβολία. Αυτή θα δημιουργήσει νέους αγώνες. Μόνο η Λαϊκή Ενότητα έχει μια άλλη πρόταση. Παρουσίασε και παρουσιάζει ήδη τα πρώτα μέτρα και βήματα μιας άλλης πολιτικής».

Ο κ. Σιτσάνης μεταξύ των άλλων είπε τα εξής:  «Αγαπητοί φίλοι εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση σας στη σημερινή εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων μας στον Νομό Καβάλας.

Η δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας έχει σαν αφετηρία το συντριπτικό, μεγαλειώδες και συνάμα ταξικό ΟΧΙ του λαού μας στις 5 του Ιούλη. Απέναντι στην τρομοκρατία των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ευρώπη και την Ελλάδα, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με δυναμική παρουσία των νέων αντέταξε μια αυθεντική λαϊκή εξέγερση. Η αντίσταση του Ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια της επιβολής των μνημονίων αποτελεί τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη για την Λαϊκή Ενότητα.

Ένα μόλις μήνα μετά το ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, η ψήφιση του τρίτου μνημονίου άλλαξε δραματικά την κατάσταση. Η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης διέλυσε βίαια το κοινωνικό συμβόλαιο που τη συνέδεε με τη λαϊκή πλειοψηφία, σπέρνοντας την απογοήτευση και αναζωπυρώνοντας τον φόβο. Η συμφωνία που ψηφίστηκε αποτελεί όχι μόνο τακτική αλλά και στρατηγική ήττα της πρώτης κυβέρνησης με κορμό δυνάμεις της Αριστεράς.

Η Λαϊκή Ενότητα φιλοδοξεί να εκφράσει τη γενικευμένη αντίσταση στην επιβολή μιας λιτότητας δίχως τέλος, στην απογύμνωση της εργασίας από κάθε δικαίωμα, στην υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας, στην επιβολή καθεστώτος περιορισμένης κυριαρχίας, στην κατάλυση της δημοκρατίας.

Η Λαϊκή Ενότητα δεν είναι εκλογική σημαία ευκαιρίας, ούτε φιλοδοξεί να προστεθεί στα κόμματα του χρεοκοπημένου, πολιτικού κατεστημένου. Αποτελεί συσπείρωση πολιτικών οργανώσεων, κινήσεων και ανένταχτων πολιτών, που φιλοδοξεί να εκφράσει, να εμπνεύσει και να ενισχύσει ένα πραγματικό λαϊκό κίνημα, με πρωτοβουλίες αυτοοργάνωσης. Θέλουμε να γίνει η φωνή εκείνων που σήμερα δεν έχουν φωνή, η δύναμη των αδυνάμων. Θέλουμε να είναι η αφετηρία για το μέτωπο που θα εκπροσωπήσει τη συμμαχία των εργαζομένων, των ανέργων, της αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης, της διανόησης και των ανθρώπων του πολιτισμού, στην κοινή προσπάθεια για ν’ αλλάξει δρόμο η ελληνική κοινωνία.

Σ’ αυτή την προσπάθεια δεν χωρούν λογικές ηγεμονισμού και αποκλειστικής αλήθειας. Έχουν θέση διάφορες κοινωνικές ευαισθησίες, προοδευτικές πολιτικές παραδόσεις και ιδεολογικές προτιμήσεις. Είναι όρος ύπαρξης αυτού του μετώπου η δημοκρατική λειτουργία του, με κέντρο τους ίδιους τους αγωνιστές, τις διεκδικήσεις και τις αναζητήσεις τους. Οι δυνάμεις, οι αγωνιστές και αγωνίστριες που συμμετέχουν στη Λαϊκή Ενότητα συνδέονται με ισχυρή πολιτική συμφωνία για μια άμεση, ζωτικά αναγκαία, ριζοσπαστική εναλλακτική λύση στη Μνημονιακή τραγωδία. Μια λύση που θα λειτουργήσει προς όφελος των λαϊκών τάξεων, σε βάρος του μεγάλου κεφαλαίου, που θα απαλλάξει την Ελλάδα από τη θανάσιμη επικυριαρχία των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Μας ενώνει η κοινή αναζήτηση, μέσα από διαφορετικούς δρόμους, μιας νέας κοινωνίας, απελευθερωμένης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και κάθε είδους καταπίεσης, μιας κοινωνίας με αλληλεγγύη, δικαιοσύνη και ελευθερία, στο δρόμο για το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα…»

 

Βιογραφικά υποψηφίων

Δεδομένου του ότι οι υποψηφιότητες Ιωαννίδη και Τσανάκα είναι ήδη γνωστές, δημοσιεύουμε τα βιογραφικά των υπολοίπων τεσσάρων υποψήφιων βουλευτών όπως δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα:

 

Νάσια Πλιακογιάννη

Γεννήθηκε το 1987 στην Καβάλα όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Διεθνείς Σπουδές και Διπλωματία και Βαλκανικές Σπουδές στο Πανεπιστημίο Μακεδονίας και Πολτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο του Bamberg. Από τα μαθητικά της χρόνια δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο της Αριστεράς και των κινημάτων. Συμμετείχε στο αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα μέσα από το Ελληνικό Κοινωνικό φόρουμ, στο φοιτητικό κίνημα του ’06-’07 ενάντια στην αναθεώρηση του Άρθρου 16, δραστηριοποίθηκε στο φοιτητικό συνδικαλισμό μέσα από τις τάξεις της Αριστερής Ενότητας, στα κινήματα πόλης, στις επιτροπές κατοίκων και στο φεμινιστικό κίνημα.

 

Γιάννης Κανάκης

Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Καβάλα. Διδάσκει πιάνο στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας. Σπούδασε μουσική στην Καβάλα, Θεσσαλονίκη και Βιέννη κα ι είναι κάτοχος πτυχίου και Διπλώματος πιάνου, καθώς και πτυχίου ανώτερων θεωρητικών της μουσικής. Διευθύνει τη μικτή χορωδία του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών και εμφανίζεται σε συναυλίες , ατομικά ρεσιτάλ , ρεσιτάλ μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει σπουδάσει οικονομικά και είναι κάτοχος Bachelor of arts in marketing (Univercity of Ulster). Διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καβάλας  καθώς  επί σειρά ετών ήταν επίσημος αντιπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan στο Νομό Καβάλας. Επίσης υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της Λέσχης Φιλάθλων Καβάλας και ένα από τα ιδρυτικά της μέλη. Είναι παντρεμένος με την Μαριάννα Κεσόγλου και έχει μία κόρη, την Έλλη.

 

Τάσος Ορφανίδης

Γεννήθηκε το 1975. Είναι παντρεμένος με τη Γεωργία Ζωγράφου και έχουν δύο παιδιά, την Αναστασία και τον Χρήστο. Είναι Μηχανικός Τ.Ε. απόφοιτος του ΤΕΙ Κοζάνης. Ζει μόνιμα στη Νέα Πέραμο και εργάζεται ως αγρότης. Είναι δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Παγγαίου.

 

Γιάννης Τσεβρεμές

Γεννήθηκε το 1969. Κατάγεται από τη Θάσο, διαμένει, εργάζεται και δραστηριοποιείται κοινωνικά στο νησί της Θάσου αλλά και στην πόλη της Καβάλας. Είναι φιλόλογος – μεταφραστής, απόφοιτος και Δρ. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως ελεύθερος επαγγελματίας. Από τα φοιτητικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα μέσα από παρατάξεις της Αριστεράς. Συμμετέχει ανελλιπώς στην κοινωνική ζωή του τόπου μέσα από σωματεία, συλλόγους, συλλογικότητες. Από τα κινήματα των πλατειών και στη συνέχεια, συμμετέχει ενεργά στην κοινωνική πάλη μέσα από τις γραμμές διαφόρων κοινωνικών κινημάτων και στην πολιτική μέσα από τις γραμμές της Αριστεράς.

Διαβάστε επίσης