• 25 Απριλίου 2024,

Πετυχημένη η λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου – Ιατρείου Καβάλας

 Πετυχημένη η λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου – Ιατρείου Καβάλας

Αν και τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Δευτέρας, ωστόσο το Κοινωνικό Φαρμακείο – Ιατρείο του δήμου Καβάλας λειτουργεί ήδη από τον περασμένο Απρίλιο. Στην προσπάθεια ως γνωστό μετέχουν ο δήμος, ο Φαρμακευτικός και ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έδωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξενοφών Κροκίδης, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί ογδόντα επισκέψεις εκ των οποίων κάποιες ήταν και κατ’ οίκων. Ενώ οι εγκεκριμένοι από την ειδική επιτροπή δικαιούχοι είναι προς το παρόν 16 άτομα συν επιπλέον 6, συνολικά δηλαδή 22 πολίτες.

Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί ύστερα από την τελετή των εγκαινίων λόγω της δημοσιότητας που θα λάβει το θέμα, ενώ και μετά το Δεκαπενταύγουστο θα γίνει περισσότερο γνωστό μέσω καμπάνιας που οργανώνεται. Οι ανάγκες του Κοινωνικού Φαρμακείου – Ιατρείου είναι αυξημένες κι αυτός ήταν ο λόγος της δημιουργίας του με τη σύμπραξη των συμμετεχόντων φορέων. Ο Ιατρικός Σύλλογος εξαρχής στήριξε την προσπάθεια όπως θα στηρίξει και την όποια μετεξέλιξή του σύμφωνα με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Ο κ. Κροκίδης αναφέρθηκε και σε νούμερα, σημειώνοντας ότι δόθηκαν φάρμακα αξίας 9.600 ευρώ στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, δόθηκαν φάρμακα τα οποία μέσω αποστολής της Ιεράς Μητροπόλεως έφτασαν μέχρι την Αφρική, ενώ φάρμακα αξίας 2.500 ευρώ διανεμήθηκαν στους επισκέπτες του Κοινωνικού Φαρμακείου – Ιατρείου κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της λειτουργίας του. Είναι ενδεικτικό ότι η μεγαλύτερη σε αξία συνταγή που δόθηκε μέχρι σήμερα αγγίζει τα 282 ευρώ. «Το καλύτερο επίδομα δε φτάνει σ’ αυτό το ύψος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κροκίδης. Άρα η βοήθεια προς τους έχοντες ανάγκη συμπολίτες είναι άκρως σημαντική.

Δυστυχώς οι συνθήκες είναι τόσο δύσκολες, ώστε ακόμη και οι ασφαλισμένοι κάποιων ταμείων δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν την οικονομική συμμετοχή των αναγκαίων φαρμάκων. Έστω κι αν αυτή η κατηγορία δεν εμπίπτει στους ωφελούμενους της πρωτοβουλίας, οι αυξημένες ανάγκες επιτάσσουν τη στήριξη επιπλέον ανθρώπων. Πάντως ο συγκεκριμένος θεσμός δεν είναι ακόμη ευρύτερα δημοφιλής σε πανελλήνια κλίμακα, αφού περίπου είκοσι παρόμοια φαρμακεία – ιατρεία λειτουργούν μόνο.

 

=

 

Διαβάστε επίσης