Πιο ξεκάθαρο το τοπίο για το εκθεσιακό κέντρο

 Πιο ξεκάθαρο το τοπίο για το εκθεσιακό κέντρο

Την Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη αναμένεται να συνεδριάσει στην Κομοτηνή, το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θ΄ αφορά την παραχώρηση του εκθεσιακού κέντρου Καβάλας, που βρίσκεται στη Νέα Καρβάλη, στο Επιμελητήριο Καβάλας. Η εισήγηση που προετοιμάζεται στις υπηρεσίες του διοικητηρίου, θα έχει όπως φαίνεται την υπογραφή του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γερομάρκου.

Από τη συνεδρίαση της 25ης Σεπτέμβρη θα απουσιάζει ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, εξαιτίας του ότι εκείνες τις μέρες θα βρίσκεται στο Αμβούργο, στην έκθεση για την κρουαζιέρα, όπου θα συμμετάσχει αποστολή της Καβάλας, όχι μόνο με τον κ. Γρανά, αλλά και μ΄ εκπροσώπους του Οργανισμού Λιμένα και της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ.

Όλα δείχνουν ότι το τοπίο είναι πλέον πολύ ξεκάθαρο και τα πράγματα πάρα πολύ απλά. Σε αυτό βοήθησε έγγραφο που σταλθηκε από την Αθήνα στην Καβάλα, από το υπουργείο ανταγωνιστικότητας.

Με το έγγραφο αυτό ξεκαθαρίζει ο τρόπος που θα παραχωρηθεί το εκθεσιακό κέντρο κατά κυριότητα στο Επιμελητήριο, ενώ ξεκάθαρη είναι και η διαδικασία. Ζητούμενο είναι να βρεθούν στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης 26 περιφερειακοί σύμβουλοι που θα ψηφίσουν την εισήγηση.

Υπενθυμίζεται ότι 31 περιφερειακοί σύμβουλοι προέρχονται από την ομάδα Γιαννακίδη, ενώ οι καβαλιώτες περιφερειακοί σύμβουλοι απ΄ όλες τις παρατάξεις είναι 12.

Δεν χρειάζεται απόλυτη ή ενισχυμένη πλειοψηφία, απλά να εγκριθεί από τους παρόντες περιφερειακούς συμβούλους η εισήγηση αφού προηγηθεί σχετική συζήτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το έγγραφο του υπουργείου ανταγωνιστικότητας, εξηγεί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εφόσον η παραχώρηση γίνεται κατά κυριότητα, αφού ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, παραχωρεί ένα ακίνητο σε ένα άλλο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

Οι προϋποθέσεις που μπαίνουν είναι δύο. 1ον,να μην αλλάξουν οι όροι για τη λειτουργία του κτιρίου, κάτι που εννοείται, αν το αποδέχεται δηλαδή και το επιμελητήριο. Και 2ον να μην αλλάξει ο χαρακτήρας του επιμελητηρίου, να παραμείνει δηλαδή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

Αν στο μεταξύ δηλαδή μετά από λίγα ή περισσότερα χρόνια το επιμελητήριο βάσει καινούριας νομοθεσίας γίνει νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, τότε θα υπάρξει πρόβλημα που θ΄ αντιμετωπισθεί όμως εκείνη τη στιγμή.

Η διοίκηση του Αρχ. Γρανά, δηλαδή η περιφερειακή ενότητα Καβάλας, αισιοδοξεί ότι το θέμα θα λήξει ευνοϊκά. Εργάζεται ώστε όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι από την Καβάλα να ψηφίσουν τη συγκεκριμένη εισήγηση. Εκείνο που θα διερευνηθεί μετά όμως από την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, είναι κατά πόσο θα ισχύει και μια δεύτερη υπόσχεση του περιφερειάρχη, ότι το κτήριο θα παραχωρηθεί κατά κυριότητα στο Επιμελητήριο, αφού πρώτα διορθωθούν οι ζημιές, με ευθύνη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Σ΄ αυτό το κομμάτι της υπόσχεσης, ο κ. Γιαννακίδης τον Ιούλιο είχε κάνει λόγο για δαπάνη από πλευράς της περιφερειακής ενότητας Καβάλας που θα έφτανε στο ποσό των 100.000 ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης