Πλησιάζει η έναρξη εργασιών στον παλιό μεντρεσέ

 Πλησιάζει η έναρξη εργασιών στον παλιό μεντρεσέ

Ο Κωστής Σιμιτσής μαζί με τον αντιδήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη, βρέθηκαν χθες στην περιοχή του παλαιού υδραγωγείου, μπροστά από τον παλιό μεντρεσέ. Έβαλαν πινακίδα στο έργο που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες, εξηγώντας σε κάθε καλόπιστο ότι η αναστήλωση του μεντρεσέ θα γίνει για να λειτουργήσει στο χώρο μουσείο που έχει σχέση με τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας.

Για πολιτικούς λόγους στην περιοχή, την ώρα που ήταν εκεί ο δήμαρχος με τον αντιδήμαρχο, βρίσκονταν κι αστυνομικές δυνάμεις.

Υπάρχει μικρή ανησυχία ότι κάποιοι θα επιδιώξουν ακόμα και τώρα να σταματήσουν το έργο. Ο δήμαρχος βέβαια είναι κατηγορηματικός. Τα πράγματα είναι όντως πολύ πιο απλά. Η δήλωση του αναφέρει τα εξής: «Έχουμε επανειλημμένα πει ότι η ανοησία δεν παλεύεται κι επειδή έχει βρει τώρα τελευταία την πολιτική της έκφραση και επειδή πάρα πολλοί επιδιώκουνε να εκμεταλλευτούνε με ψέματα αυτή την ιστορία που γίνεται εδώ, αναγκαστήκαμε σε συνεννόηση με την εργολάβο εταιρία να στήσουμε αυτή τη συγκεκριμένη πινακίδα, όπου φαίνεται ότι με χρήματα του ΕΣΠΑ ο Δήμος Καβάλας πρόκειται να συντηρήσει και ν΄ ανακαινίσει όλο το χώρο, όχι μόνο το συγκεκριμενο κτήριο, αλλά κι απέναντι στο χώρο που είναι η Μυρσίνη και να εγκαταστήσουμε εδώ το μουσείο Μικρασιατικού Προσφυγικού Ελληνισμού. Καμιά άλλη χρήση. Ένα μουσείο που θα είναι κόσμημα για την πόλη μας, κόσμημα για τους πρόσφυγες οι οποίοι χάσανε τις πατρίδες τους πριν από σχεδόν 100 χρόνια και βρήκανε εδώ φιλόξενη στέγη στην Καβάλα και την ομόρφυναν ακόμη περισσότερο. Αυτό λοιπόν το μουσείο, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του παλιού υδραγωγείου, ενισχύει την πολιτιστική ποικιλία της πατρίδας μας, της πόλης μας, βελτιώνει το τουριστικό της προϊόν, κάνει την πόλη μας περισσότερο επισκέψιμη. Θεωρούμε ότι αυτοί είναι οι λόγοι για να έρχεται κάποιος επισκέπτης στην πόλη μας, μεταξύ άλλων βέβαια η ομορφιά της, αλλά και η αρχαιολογική της κληρονομιά και η ανάδειξη του πολιτισμικού της πλούτου. Μικρασιατικό μουσείο λοιπόν, της μικρασιατικής προσφυγιάς, σε συνεργασία με το σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας αλλά και με όλους τους συλλόγους που έχουνε σχέση με τις χαμένες κι αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας».

 

Ο αντιδήμαρχος μίλησε για την ουσία του έργου, λέγοντας τα ακόλουθα: «Ήδη έχουμε υπογράψει τη σύμβαση με τον εργολάβο και σε μία εβδομάδα περίπου θα γίνει η εγκατάσταση στο εργοτάξιο και θα ξεκινήσουν κιόλας οι εργασίες. Ο προϋπολογισμός του έργου ήτανε 1.700.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 150.000 ήτανε για αγορά γης από μπροστά ούτως ώστε να ενσωματωθούν οι κατασκευές που θα υπάρχουν μπροστά στο μουσείο, Είσοδος θα υπάρχει κι από τις δύο πλευρές κι από την Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού κι από την Κολοκοτρώνη. Άρα το έργο ήτανε γύρω στα 1.500.000 ευρώ και με την έκπτωση, όλο το έργο και της κατασκευής του μουσείου αλλά και της ανάπλασης από εδώ παραπάνω, θα στοιχίσει γύρω 750.000 ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης