Ποδαρικό του Οκτώβρη με προβλήματα – Βιβλική καταστροφή κι ένα Πάρκο σαν «κρανίου τόπος»

 Ποδαρικό του Οκτώβρη με προβλήματα – Βιβλική καταστροφή κι ένα Πάρκο σαν «κρανίου τόπος»

Σοβαρά προβλήματα σε διάφορα σημεία της πόλης προκάλεσε η βραδινή καταιγίδα της Δευτέρας. Πολλά δέντρα έπεσαν στο Πάρκο Φαλήρου αλλά και στην είσοδο της Παιδόπολης, κοντά στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ. Χώματα και πέτρες από διάφορα έργα παρασύρθηκαν κι έφθασαν στους συνοικιακούς δρόμους όπου εμπόδιζαν την κυκλοφορία των οχημάτων. Σε αρκετά περιστατικά κλήθηκε να βοηθήσει η Π.Υ. Καβάλας.

Για την άσχημη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Πάρκο Φαλήρου εξαιτίας της δυνατής βροχής μας μίλησε νωρίς το πρωί της Τρίτης ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Τάσος Χατζηαναστασίου, χαρακτηρίζοντας το σημείο ως «κρανίου τόπο». Δύο μόνο δέντρα απέμειναν όρθια αφού όλα τα υπόλοιπα είτε έσπασαν είτε ξεριζώθηκαν. Καταστράφηκαν τα παιδικά παιχνίδια, έπεσαν φωτιστικά σώματα κι έσπασαν τα παγκάκια. «Λες και η καρδιά της καταιγίδας χτύπησε το χώρο του Πάρκου», μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηαναστασίου.

Πολλές ζημιές προκλήθηκαν στην περιοχή της Παιδόπολης και στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ, πολλά κλαδιά δέντρων σε διάφορα σημεία αποκολλήθηκαν από τους κορμούς και αρκετές πτώσεις μικρών και μεγάλων δέντρων καταγράφηκαν στη συνοικία του Βύρωνα, κόπηκε επίσης ένα καλώδιο της ΔΕΗ έμπροσθεν της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με αποτέλεσμα να προκληθεί διακοπή ηλεκτροδοτήσεως τουλάχιστον μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα. Τρία δέντρα έπεσαν στη συνοικία της Παναγίας και ειδικότερα γύρω από το άγαλμα του Μεχμέτ Αλή και στο θεατράκι που βρίσκεται χαμηλότερα.

Για πρωτοφανείς συνθήκες έκανε λόγο ο Τάσος Χατζηαναστασίου, που δέχθηκε το πρώτο τηλεφώνημα αναφοράς ζημιών από τις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ όπου έσπευσαν τα δημοτικά συνεργεία και η Π.Υ. με αλυσοπρίονα ώστε να ανοίξουν τον αποκομμένο δρόμο. Οι λεύκες που ξεριζώθηκαν στο Πάρκο Φαλήρου είχαν φυτευθεί την περίοδο της δικτατορίας, ενώ οι ευκάλυπτοι που έπεσαν θύματα της καταιγίδας διαθέτουν ως γνωστό επιφανειακό ριζικό σύστημα. Οι φοίνικες ήταν οι μόνοι που άντεξαν το μένος της βροχής και διασώθηκαν.

Στην παραλιακή οδό Εθνικής Αντιστάσεως καταστράφηκαν και τα τραπεζοκαθίσματα που ήταν τοποθετημένα στο φαρδύ πεζοδρόμιο και αρκετά κατέληξαν μέσα στη θάλασσα. Έσπασαν ακόμη και ορισμένες υπαίθριες γυάλινες κατασκευές των παραλιακών καταστημάτων της ίδιας οδού.

Για πολλές ζημιές εξαιτίας της βροχής μας μίλησε και ο αντιδήμαρχος τεχνικών Θόδωρος Μουριάδης, αναφερόμενος στην συνοικία της Παναγίας όπου έπεσαν τοιχία και αποκολλήθηκαν λαμαρίνες από στέγαστρα και σε κάποιες περιπτώσεις οι πτώσεις αντικειμένων προκάλεσαν ζημιές και σε σταθμευμένα οχήματα. Σχολιάζοντας τις ζημιές στο Πάρκο Φαλήρου ο κ. Μουριάδης έκανε λόγο για βιβλική καταστροφή. Τοίχος κατέρρευσε και στο Βερούλειο γήπεδο, ζημιά υπέστη η στέγη του 17ου δημοτικού σχολείου της Αγίας Παρασκευής με αποτέλεσμα να πάρει νερά το εσωτερικό του κτηρίου, φερτά υλικά από τον υπό κατασκευή δρόμο προς το νοσοκομείο σκέπασαν το οδόστρωμα. Παναγία – Φάληρο – Βύρωνας ήταν η νοητή γραμμή που δέχθηκε τη χειρότερη επίθεση των καιρικών φαινομένων και της θεομηνίας, όπως τη χαρακτήρισε ο Θόδωρος Μουριάδης.

Έχοντας την πρόσφατη εμπειρία των καταστροφών στο Παληό ο κ. Μουριάδης φοβήθηκε για πιθανά νέα προβλήματα, ευτυχώς όμως ο οικισμός διασώθηκε από τη μανία της φύσης. Τα τεχνικά συνεργεία του δήμου Καβάλας έπιασαν δουλειά νωρίς το πρωί της Τρίτης επιχειρώντας να απομακρύνουν τα συντρίμμια και να αρχίσουν τη σταδιακή αποκατάσταση των ζημιών.

 

=

 

Άκουγες παντού αλυσοπρίονα να δουλεύουν

 

Σοβαρά προβλήματα αλλά και στην επαρχία Παγγαίου, στα χωριά Αμισιανά, Κοκκινόχωμα και στην Ελευθερούπολη, δημιούργησε η κακοκαιρία το εντυπωσιακό μπουρίνι της περασμένης Δευτέρας. Τα προβλήματα στην επαρχία Παγγαίου που προαναφέραμε, ήταν σοβαρά, επηρέασαν δε και το δίκτυο της ΔΕΗ, όπου για την επαρχία Παγγαίου, τα Αμισιανά, το Κοκκινόχωμα και την Ελευθερούπολη, το βράδυ της Δευτέρας υπήρξε διακοπή ρεύματος.

Στην Καβάλα οι περιοχές που επλήγησαν είναι κάτω από το νοσοκομείο – παιδόπολη – Άγιος Λουκάς – Ανατολικά το δάσος της Παναγούδας – Παραλιακή ζώνη – Πάρκο Φαλήρου – Οδός Εθνικής Αντίστασης – λιμάνι – χερσόνησος Παναγίας.

Παντού υπήρχαν σοβαρά προβλήματα κι έτσι χθες όλοι δούλευαν για να τα διορθώσουν. Κινούμενος στη περιοχή του Πάρκου στη συνοικία του Αγίου Λουκά, στην Παιδόπολη, παντού, άκουγες θόρυβο από αλυσοπρίονα που δούλευαν και τεμάχιζαν δέντρα που είχαν ξεριζωθεί. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις ιδιώτες επωφελήθηκαν των τεμαχισμένων δέντρων και λόγω του χειμώνα που έρχεται, έσπευσαν να τα πάρουν σπίτι τους.

Ας δούμε το γεγονός από την πλευρά της ΔΕΗ, η οποία λόγω της κακοκαιρίας το βράδυ της Δευτέρας, είχε πολλές μικροβλάβες μές στην πόλη και δύο σοβαρά προβλήματα σε δύο κεντρικές γραμμές. Στη γραμμή Αμισιανά – Κοκκινόχωμα – Ελευθερούπολη και στη γραμμή Παλιά Καβάλα – Λεκάνη. Από τις μικροβλάβες ξεχώρισαν αυτές των Φιλίππων, της Φωλιάς και των Ελευθερών.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία Καβάλας κλήθηκε να κόψει και ν΄ απομακρύνει πεσμένα δέντρα στην είσοδο του ΕΚΑΒ στην Παιδόπολη, στην Παναγία, στο Βύρωνα. Υπολογιζεται ότι η Π.Υ. αντιμετώπισε είκοσι περιστατικά πεσμένων δέντρων με τέσσερα συνεργεία στη διάθεση των οποίων ήταν έξι αλυσοπρίονα.

Η Πυροσβεστική κλήθηκε κλήση για δύο έως τρία περιστατικά πλημμύρας που δεν ήταν ιδιαίτερα σοβαρά.

Σε επιφυλακή ήταν κι ο περιφερειακός σχεδιασμός εκτάκτου ανάγκης. Τα γνωστά ΠΣΕΑ. Χθες που ξημέρωσε η καινούρια μέρα, η εικόνα ήταν εντυπωσιακή και φυσικά δυσάρεστη στο πάρκο Φαλήρου. Λεύκες, ευκάλυπτοι κι άλλα δέντρα περίπου τριάντα – μικρά και μεγάλα – είχαν ξεριζωθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις έπεσαν πάνω στην παιδική χαρά, που υπάρχει στο Πάρκο. Παγκάκια ξηλώθηκαν με τη δύναμη του αέρα. Οι μπασκέτες καταστράφηκαν. Ο κόσμος που περνούσε χθες από το πάρκο Φαλήρου, φωτογράφιζε τις εντυπωσιακές εικόνες. Μαθητές του 5ου λυκείου και του μουσικού σχολείου που δεν ήξεραν κι έκαναν εκδρομή χθες στο πάρκο Φαλήρου, έφυγαν άρον – άρον, συνεχίζοντας τον περίπατό τους στην περιοχή της Παναγίας.

Το πάρκο Φαλήρου ήταν γεμάτο δημοτικούς υπαλλήλους, που προσπαθούσαν να διορθώσουν τις ζημιές. Στο λιμάνι ξηλώθηκαν κάμερες από το πάρκιγκ. Ξηλώθηκαν σιδερένιες πόρτες στην είσοδο του λιμανιού. Ξηλώθηκαν λαμαρίνες από τις παλιές αποθήκες. Μια μάλιστα με τη δύναμη του αέρα, βρέθηκε στη σκεπή του σπιτιού του στρατηγού στη συνοικία της Παναγίας.

Δίκυκλο που ήταν σταθμευμένο πίσω από την αίθουσα επιβατών, παρασύρθηκε από τον αέρα, πολλά μέτρα. Ο αέρας έσπασε την είσοδο στην αίθουσα επιβατών, προκαλώντας ζημιές σε αυτήν, αλλά και στο χώρο αναμονής των επιβατών. Όλα αυτά είδε χθες το πρωί από κοντά ο πρόεδρος του οργανισμού λιμένα Καβάλας Χρήστος Ηλιάδης.

Στην Αγία Παρασκευή μπροστά από την εκκλησία κλαδιά δέντρων έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, ενώ στην Παιδόπολη στην είσοδο του χώρου εκεί όπου στεγάζεται το ΕΚΑΒ επίσης είχαμε σοβαρές περιπτώσεις από πολλά δέντρα που έπεσαν και δημιούργησαν ποικίλα προβλήματα.

Προβλήματα υπήρξαν και στο Βερούλειο Δημοτικό Στάδιο. Ένα ντουβάρι με τσιμεντόλιθους στην ανατολική πλευρά του γηπέδου κατέρρευσε, ντουβάρι με μήκος 25 μέτρα. Πλάκωσε ένα παρκαρισμένο δίκυκλο. Λαμαρίνες ξηλώθηκαν από το στέγαστρο στην κερκίδα του δημοτικού σταδίου. Ενώ μπροστά στην πυροσβεστική υπηρεσία Καβάλας δέντρο ξηλώθηκε και έπεσε πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ.

Η εικόνα που παρουσίαζαν οι περιοχές που προαναφέραμε χθες ήταν εντυπωσιακή. Ήταν τόσο μεγάλη η δύναμη του αέρα, που δεν μπορούσαν να αντισταθούν σε αυτόν, ούτε σιδερένιες βιδες, ούτε σιδερένιες πόρτες.

Οι ομπρέλες μπροστά από την αίθουσα επιβατών ξηλώθηκαν όλες, αν και ήταν βιδωμένες στο τσιμέντο, έπεσαν στο έδαφος και σίδερα εμφανίζονταν να είναι κομμένα λες και κάποιος τα έκοψε με μαχαίρι.

 

Διαβάστε επίσης