• 26 Απριλίου 2024,

Προληπτική σε 1.800 παιδιά των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου

 Προληπτική σε 1.800 παιδιά των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου

Η Δημωφέλεια είναι ο επικεφαλής εταίρος μιας συνολικής προσπάθειας, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, που στόχο έχει τα παιδιά. Πρόσφατα έστειλε σχετική επιστολή στη Διεύθυνση πρωτοβάθμιας διεύθυνσης Καβάλας γνωστοποιώντας ότι με την ολοκλήρωση του έργου που ανέλαβε, από αυτό θα ωφεληθούν 1.800 παιδιά δημοτικών σχολείων, από τους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου και αφορούνε την υλοποίηση ενεργειών προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής.

Ουσιαστικά μ΄ αυτή την επιστολή μαθαίνουμε ότι η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ μετέχει σε μία διασυνοριακή συνεργασία με ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαζί με το χαμόγελο του παιδιού. Η επιστολή προς τον κ. Κουράκο προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αναφέρει τα ακόλουθα:

 

Με την παρούσα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με το ευρωπαϊκό έργο εδαφικής συνεργασίας με τίτλο «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργιες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών» – “Integrated Territorial Synergies for Children Health and Protection” με το ακρωνύμιο INTERSYC, ζητώντας τη σύμφωνη γνώμη σας για τις σχετικές δράσεις καθώς και την πολύτιμη βοήθεια σας για την υλοποίησή τους.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΤΠΑ) και το ελληνικό κράτος στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013» (http://www.interreg.gr). Στο έργο συμμετέχουν το Χαμόγελο του Παιδιού ως Επικεφαλής Εταίρος, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια», η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Παγγαίου, η Περιφερειακή Επιθεώρηση Υγείας του Κάρτζαλι και οι οργανισμοί «Nadja Centre» και «Chance» από τη Βουλγαρία.

Το έργο στοχεύει στην προώθηση ευρωπαϊκών μέσων για την προστασία των παιδιών σε κίνδυνο και τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας για τα παιδιά.

Για το Δήμο Καβάλας και το Δήμο Παγγαίου, προβλέπεται η υλοποίηση ενεργειών προληπτικής ιατρικής/οδοντιατρικής για τουλάχιστον 1800 παιδιά, με διάθεση του στόλου ιατρικών οχημάτων και έμψυχου δυναμικού του «Χαμόγελου του Παιδιού». Η δράση αυτή, για την υλοποίηση της οποίας είναι υπεύθυνη η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, έχει σχεδιαστεί ώστε:

να καλύψει τις ανάγκες προληπτικής εξέτασης περίπου χιλίων οκτακοσίων μαθητών, με προτεραιότητα σε αυτούς που φοιτούν στη Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Τάξη, να λάβει χώρα στους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου, να έχει χρονική διάρκεια τριών μηνών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να ξεκινήσει στις 26 Μαρτίου 2014 και να ολοκληρωθεί στις 13 Ιουνίου 2014.

Για την εφαρμογή της δράσης, ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα διαθέσει το κινητό πολυϊατρείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», όπου τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης, σε προληπτικό οδοντιατρικό, παιδιατρικό, οφθαλμιατρικό και ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο. Σε αυτόν τον έλεγχο θα υποβάλλονται μόνο τα παιδιά, τα οποία θα πρέπει να συνοδεύονται από τους εκπαιδευτικούς και να έχουν μαζί τους υπογεγραμμένη σχετική υπεύθυνη δήλωση, στην οποία οι γονείς/κηδεμόνες δίνουν τη συγκατάθεσή τους για την εξέταση των παιδιών τους.

Για τα παιδιά που υποβάλλονται σε προληπτικό ιατρικό/οδοντιατρικό έλεγχο θα συμπληρώνεται ατομικό δελτίο προληπτικού ελέγχου, το οποίο και θα τους παραδίδεται, ενυπόγραφο και με τη σφραγίδα του εξετάσαντος ιατρού, προκειμένου οι γονείς/κηδεμόνες τους να λάβουν γνώση και οδηγίες για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Η «Δημωφέλεια» και το «Χαμόγελο του Παιδιού» – για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των παιδιών – θα τηρούν δελτίο μόνο με τα αποτελέσματα του προληπτικού ελέγχου, χωρίς τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών, και μόνο για στατιστικούς λόγους.

Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης και προκειμένου να ανταποκριθούμε με τον επαρκέστερο και πλέον επιστημονικό τρόπο στις ανάγκες τόσων παιδιών, επιθυμούμε την άδεια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και τη συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους, όσον αφορά:

1. στο τελικό πρόγραμμα επισκέψεων των σχολείων στη μονάδα Ιπποκράτης,

2. την εξέταση μαθητών,

3. και την αποστολή της Υπεύθυνης Δήλωσης στα σχολεία των δύο Δήμων.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον επίσημο ιστοχώρο του «Χαμόγελο του Παιδιού», ακολουθώντας τη διαδρομή «Αρχική σελίδα/Τι κάνουμε/Προληπτική ιατρική (2η σελίδα)», ώστε να διαβάσετε αλλά και να δείτε σχετικό βίντεο με τη δράση και τη μονάδα «Ιπποκράτης» (http://www.hamogelo.gr/7-1/869/Prolhptikh-Iatrikh).

Αναμένοντας την απάντησή σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία ή διευκρίνιση.

 

 

Διαβάστε επίσης