Προστασία του περιαστικού δάσους

 Προστασία του περιαστικού δάσους

Mε ανακοίνωσή τους την οποία θα δημοσιοποιήσουν τις επόμενες ημέρες, σύλλογοι που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος, θ΄ αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προστασία του περιαστικού δάσους της Καβάλας. Πρόκειται για την πρώτη απόφαση, την πρώτη συνάντηση αυτών των συλλόγων που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στην πόλη της Καβάλας.

Η προσέλευση κρίνεται ικανοποιητική. Εκτιμάται πάντως ότι κι άλλοι σύλλογοι θα μπορούσαν να πλαισιώσουν αυτή την πρώτη πρωτοβουλία, γι΄ αυτό και η συνάντηση θα επαναληφθεί υπό νέες προϋποθέσεις που θα διαμορφωθούν σε κείμενο, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα και θα είναι η πρόσκληση γι΄ αυτή τη νέα συνάντηση.

Οι παρευρισκόμενοι στο ραντεβού της Τετάρτης συμφώνησαν ότι γι΄ αυτούς σημασία έχει η προστασία του περιαστικού δάσους της Καβάλας. Όπως ειπώθηκε στη συζήτηση που διήρκεσε αρκετή ώρα, πρώτη προτεραιότητα είναι να μην κοπεί ούτε ένα πεύκο απ΄ αυτά που υπάρχουν στο περιαστικό δάσος της πόλης και απειλούνται ποικιλοτρόπως, στην περίπτωση που εξετάζουμε, δηλαδή στην περιοχή της Χωράφας, από τη συνέχιση της περιμετρικής οδού.

Οι σύλλογοι χωρίς να έχουνε ιδιαίτερα στοιχεία, εκτιμούν ότι το έργο της περιμετρικής οδού, συνδέεται με την πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή της Χωράφας.

Έκαναν τον απολογισμό απ΄ αυτό το γεγονός, εκτιμώντας ότι η έκταση που καταστράφηκε μπορεί να είναι μικρή από πλευράς τετραγωνικών μέτρων, περιβαλλοντικά όμως το κόστος για την τοπική κοινωνία, για την ίδια την Καβάλα είναι μεγάλο.

Σκοπεύουν να είναι παρόντες σε κάθε περαιτέρω ενέργεια δημοτικών ή δημόσιων υπηρεσιών σχετικά με το έργο της συνέχισης της περιμετρικής οδού. Θ΄ αναλάβουν την πρωτοβουλία να κάνουν ακόμη και δενδροφυτεύσεις και ουσιαστικά θα μπούνε μπροστά για να έχουνε υπό την προστασία όλη την περιοχή, από το ύψωμα Βασιλάκι μέχρι το Περιγιάλι. Τη δασική περιοχή, αυτήν του περιαστικού δάσους της Καβάλας.

Στη συνάντηση της Τετάρτης συζητήθηκαν κι άλλα θέματα, ακόμη και εκδηλώσεις που μπορούν να γίνουν τοπικά, αλλά δεν πάρθηκαν αποφάσεις, καθώς συμφωνήθηκε το πλαίσιο των επόμενων δράσεων να συζητηθεί περαιτέρω, καθώς εκτιμάται ότι σε μια ακόμη δεύτερη συνάντηση η προσέλευση των τοπικών συλλόγων θα είναι μεγαλύτερη.

Σημειώνουμε ότι από το ραντεβού της Τετάρτης, απουσίαζε ο σύλλογος της Χωράφας, κάτι που μάλλον οφείλεται σε παρεξήγηση, σύλλογος ο οποίος δείχνει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην ίδια πρωτοβουλία.

 

Διαβάστε επίσης